nas

(178 wyników)
  • Witam wszystkich serdecznie,czytając wasze wypowiedzi chcę was zapytać jak to jest np: z kartą parkingową.Moje dzieci z powodu wrodzonej choroby wzroku(achromatopsji)mają orzeczenia o niepełnosprawności już kilka lat, korzystamy tylko z ulgi komunikacyjnej.Kilka dni temu po przeczytaniu waszych wypowiedzi poszłam do naszego wydziału komunikacji w Rzeszowie zapytać o kartę parkingową.Niestety dowiedziałam się tam ,że przysługuje ona tylko niepełnosprawnym ruchowo.Dziwi mnie że dzieci nie...
  • Nasza córeczka 7-tyg. ma zaćmę wrodzoną i PHPV i potrzebujemy jak najszybszej konsultacji u dr.Prosta. By córeczka mogła widzieć jest potrzebna jak najszybsza operacja która powinna być między 2-3 miesiącem bo inaczej nie będzie widziała.Jeśli jest ktoś w stanie odstąpić nam wizytę to bardzo byśmy byli wdzięczni. Zrozpaczeni rodzice.
  • powiedzmy statystyczne jak kiedyś pisałam składaliśmy odwołanie do sądu od decyzji i sprawe mamy końcem opaździernika chciałam sie dowiedzieć ile dzieci w swoich orzeczeniach ma zaznaczony pkt 7 i 8,ilu rodziców korzysta z świadczenia jakie mu przysługuje i w jakich miastach Wam je przyznali rozwaliło mnie stwierdzenie Pani orzecznik z wojewódzkiego, że nasze dziecko ma dwie rece,dwie nogi,nie jest "ociemniłe"więc nic sie nie należy bo tam jest napisane o samodzielnej egzystencji,a samodzi...
  • Witam, wczoraj bylismy drugi raz u okulisty z naszym maluchem, po zakraplaniu 4 dwniowym atropiną, synkowi wyszła nadzwrocznośc...OL +6,5 OP +3; okulista przepisał nam okulary OL+2,5 OP+1,5 ... Chcielibysmy to skonsultować z jakimś dobrym okulistą w warszawie, zależy nam na czasie (prywatnie, bo państwowo czeka sieprzynjamiej mc na wizytę) - może ktoś może mi podac namiar na dobrego specjalistę? dno oka prawidłowe, zeza nie stweirdzono...czy maluch z tego wyrośnie, czy jest skazany na okulary...
  • Witajcie, po pęknięciu po 2 godzinach na oku soczewki od Pani dr Prost odebraliśmy dziś soczewkę od dr Szymanka. Soczewkę zrobił nam na podstawie parametrów od Prostowej bo nie ma sprzętu żeby po swojemu zbadac oczko 10 miesięcznemu dziecku. Co prawda soczewka lepiej trzyma się na oku ale też gdzieś ucieka a nawet wypadła jak mała potarła oczko. Zastanawiam się czy Wy też na początku też mieliście problem z ciągłym przesuwaniem sie soczewy, może poprostu oczko musi się przyzwyczaić do tej now...
  • Mija kolejny dzień a w mojej głowie wiele pytań, zaczęłam się zastanawiać nad widzeniem obuocznym. Co nieco przeczytałam już na forum ale jeżeli możecie to wytłumaczcie mi w sposób prosty (jak chłop krowie na rowie:)) na czym ma to polegać i jak to osiągnąć. Z tego co zrozumiałam to w tej chwili Natka widzi każdym oczkiem z osobna a nie widzi obydwoma. Gdzieś przeczytałam, że funkcja widzenia obuocznego kształtuje się do 2 miesiąca życia potem jeżeli dziecko się nie nauczyło to widzieć ni...
  • Czy możecie poradzić jakieś poradnie, ośrodki, tyflopedagogów - może być całe Pomorze ( od Szczecina po Gdańsk), ewentualnie Poznań? Czy w takim celu potrzebujemy skierowanie, orzeczenie o niepełnosprawności? Miałam nadzieję na taką rehabilitacje w Polskim Związku Niewidomych, byliśmy już tam w umówionym terminie, ale okazało się, że musimy sobie wyrobić orzeczenie o niepełnosprawności, pani gdyby mogła to już i teraz by mu to zaczęła załatwiać, a syn ma oczopląs, ale widzi dobrze jak na tą ...
  • Witam, jestem mamą 4letniego Tymusia. Od urodzenia walczyliśmy z zaćmą wrodzoną z PHPV. Planujemy wszczep soczewki z plastyką źrenicy (aktualnie nosimy soczewkę twardą) u dr. Koberdy w Gdańsku - zabieg ma mieć miejsce w Klinice Chorób Oczu Akademickiego Centrum Klinicznego Akademii Medycznej w Gdańsku. Mam pytanie - czy ktoś z was miał: 1. DObry kontakt z dr. Koberdą i sobie chwali (my na razie tak, ale mamy obawy przed wszczepem) 2. Kontakt z Kliniką - operacje, zabiegi, etc... czy jest g...
  • Jestem mamą 2-letniego Mateusza po zaćmie wrodzonej obuocznej (po operacji u prof.Prosta), od samego początku jesteśmy na soczewkach kontaktowych na początku dopierała Prostowa a teraz chodzimy do dr Jaworskiego. Rok temu miał wstrzykiwany botox do oczka lewego - uciekało mu do góry i pomogło :) ma teraz zeza tylko w prawym oku, który się nasila. Byliśmy 2 dni temu o dr Wójcik i stwierdziła, że należy zrobić operację - termin mamy na 31 marca. Tak nie do końca jestem przekonana co do tej ope...
  • A więc, 6 kwietnia mamy wizytę z CZD. Najpierw mamy zgłosić się do Poradni Okulistycznej i tam lekarz ma zadecydować, czy zostaniemy położeni na oddział. Wizyta w poradni niby między 9-11. Problem, że nie wiem jak to wszystko zaplanować czasowo. Przy pierwszej wizycie trzeba chyba najpierw zgłosić się do głównej rejestracji,potem do rejestracji juz przy poradni. Czy ktoś wie ile to wszystko mniej więcej trwa? O której godzinie najlepiej już tam być, żeby potem nie martwić się, że jesteśmy dal...
  • Wczoraj odebraliśmy soczewkę u pani dr Prost. Nie wyobrażałam sobie, że będzie to aż tak trudne, mała płacze wniebogłosy a ja razem z nią. Chyba nie damy rady:( Najgorsze jest to że ta soczewka cały czas lata po oczku, nawet jak niunia miała wczoraj przyklejoną osłonkę więc oczka nie tarła to i tak soczewka nie była na swoim miejscu. Tak ma być na początku? Pani dr uważa że tak ale ja mam wątpliwości, przecież nie mogę cały czas dłubać dziecku w oku w poszukiwaniu soczewki, myślę, że pow...
  • Witam i proszę o pomoc bo w ogóle nie jestem zorientowana w tym temacie.U mojej 6 letniej córki lekarz zdiagnozował zaćmę i astygmatyzm.Sugerował operację,ale dopiero na następnej wizycie ma zapaść decyzja.Jestem przerażona,bo w życiu codziennym nic nie zauważyłam a tu okazuje się,że moje dziecko bardzo słabo widzi.Jesteśmy na początku drogi i trochę się boję.Wiem że istnieja jakieś dofinansowania ale zupełnie nie wiem gdzie mam iść.Czy przy zaćmie jednoocznej i astygmatyźmie mogę starać się ...
  • Witam was! Najpierw kopiuje mój post umieszczony na innym forum (jeszcze nie wiedzialam o istnieniu tego forum:) ------- Taki mały niepokój we mnie siedzi, gdyż mój 3 miesięczny syn w ogóle, nic a nic, na nas nie patrzy. Nie zatrzymuje spojrzenia na naszych twarzach, nie wodzi także wzrokiem za zabawką. Z drugiej strony jak leży to rozgląda się na boki, szczególnie na białą półkę na ciemnofioletowej ścianie. Kiedy go noszę, to obraca głową na lewo i prawo i chyba się rozgląda. No właśni...
  • Witam Was, Patrysia w przyszłym tygodniu skończy 8 miesięcy. Ma jaskrę wrodzoną, myślałam, że po dwóch operacjach przeciwjaskrowych ciśnienie ustabilizowało się, a rogówka powoli wraca do normy (wcześniej była całkowicie nieprzezierna, teraz zaczyna być widać źrenice, ale centralne przymglenie jeszcze jest). Jak skończyła 3 miesiące to zaczęliśmy jeździć na rehabilitację wzrokową. Ostatnio miała robiony taki "test widzenia" przez okulistkę za pomocą czarno-białych tablic: Patrycja widzi jak ...
  • Chciałabym podpytać jakie "kombinacje" okulistów i "dobieraczy" soczewek wypracowaliście dla swoich dzieciaczków. Przyznam, że mam dylemat. Na początku jak pisałam byliśmy pacjentami państwa Prostów. Ponieważ Piotruś zgubił w wakacje soczewkę od Pani Prostowej a gabinet był przez miesiąc nieczynny więc szukaliśmy wsparcia w Katowicach. Tam tez dr Jaworski był na urlopie i polecił nam inną Panią doktor. Niestety soczewa od niej zginęła natychmiast. Wypadała dużo częściej niż od Prostowej. Kole...
  • Witam,Jestesmy z synkiem Juliankiem (4,5mc )po wizycie w CZD diagnoza PHPV tylne jako zalecenia zasłanianie oka na czesc dnia, "tego sie nie operuje taka jego uroda". Czytam na forum ze jednak operuja. Jechalismy z wstepnym rozpoznaniem ze to zacma wrodzona wyszlismy ze to lekkie zmętnienie i tylne phpv zasłaniac oko zdrowe i cwiczyc te chore. Zrobiono nam USG oka pokazano nam niewiekie uwypuklenie czegos co miało sie wchłonąc w zyciu płodowym,oczko jest minimalnie mniejsze od zdrowego a...
  • Kochani forumowicze!!! Podobnie jak Małgosia wszystkim dziękuję za słowa wsparcia otuchy w trudnych momentach i oczywiście za super porady. I oczywiście jestem wam winien kilka informacji o Jasku. Byliśmy załamani, bo nie było żadnych reakcji. Po 3. miesiącach pojawiły się optymistyczne pierwiastki. Jasiek pewnego dnia zareagował na kolorową zabawkę. A tydzień temu zaczął wyciągać rączki do zabawek. Jeszcze w to nie wierzę!!! Mam nadzieję, że uda mu się odzyskać część widzenia. Teraz musimy z...
  • Dopiero trafiłam na to forum, chociaż na e-dziecku siedzę już jakiś czas. Przeczytałam twój post do innego wątka i nawet nie wiesz jak bardzo się ucieszyłam! Nareszcie spotykam kogoś kto ma dziecko takie jak moje, czyli z jednym okiem mniejszym. Nie obraź się, że tak się cieszę, ale raźniej mi się zrobiło.
  • witam, wiem ze to pytanie padalo juz na forum ale chcialam jeszce raz was zapytac na ile zaklejaccie dzieciom oczka po zacmie? moja corcia ma 2 latka i dr jaworski mowi od rana do nocy zaklejac slabe oczko a jak jest u was? co inni lekarze mowia?
  • Czy jest ktoś kogo dziecko była tam operowane?Interesuje mnie sie gdzie przeprowadzają operacje usuniecia zeza/oczopląsu a obiło mi sie o uszy ze tam tylko ze w necie na ich stronie widnieje info ze na Bochenka to tylko zabiego głownie ortopedyczne...:/ Asiak2007 a gdzie Ola miała zabieg?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się