-
Nie bylo tak tragicznie. Stwierdzili lekki stan zapalny w sluzowce zoladka i dwunastnicy. Na moj chlopski rozum to pewnie wczesniej byl silny stan zapalny, ale po leczeniu na lamblie i candide, moze jelita sie regeneruja. Pobrali wycinki i wynik bedzie po 3 tyg. Chca zbadac lamblie, ale z 1 probki kalu, wiec bzdura. Oprocz tego jutro bedzie wiecej wynikow - panel pokarmowy, morfologia, mocz, przez nastepne 3 dni robimy test potowy, ale mysle, ze tu nic nie wyjdzie. Zastanawiam sie jakie dadz...
-
Dzis bylam na wizycie u dr Ozimka,dzieki antyce:)bede to powtarzac ale dzieki
niej trafilam w koncu do specjalisty-mam nadzieje hehe
ale do smiechu mi nie jest.Otoz jak tylko zobaczyl mała powiedzial lamblie
i...przerost 3 mnigdalka!bylam w szoku bo niby jak,na jakiej podstawie,bez
wywiadu badania ale trzeba zaufac i dzialac.Moje dziecko nie ma objawow
migdalka,typowych,ale...cholera wie.zbadamy
nie wiedzialam o co pytac na wizycie,dopiero po niej nasuwaja mi sie pytania
jak czytam roz...
-
szukam przyczyty uporczywego kaszlu u męża-znamy się 8 lat i od
zawsze pokasłuje, kaszel "krtaniowy", w nocy także
są lepsze i gorsze okresy
gastrolog i laryngolog w trakcie diagnozowania....
z tego forum już wiem, że wyślę jego próki kału do Feliksa.....a
jeśli będą pozytywne? ucieszę się, że sama wpadłam na przyczynę
kaszlu, ale wtedy co z nami? (synek 26 m-cy)
-
Schemat leczenia czy dobry?
Pyrantelum 3 dni - po pierwszym dniu kaszel łaskoczący ciągle, dzień i noc, zaczerwienione policzki wysypka lekka na brodzie, wychładzające się ręce i stopy - w 3 dniu to samo plus chrypa krtaniowa
furozalidon
combi 7
vernicadis
furozlidum
Co Wy na to? Tak dała nam lekarka.
Mały kaszle jak szalony suchy męczący kaszel, chrypa, troche wody z nosa.Czy mogę podawać mu równocześnie olej z dyni? Może to za silne działanie?
Czytam teraz ze nie powinno ...
-
W końcu pokonaliśmy lamblie, nie ma też candidy. Nie chwaliłam się wcześniej
bo chciałam potwierdzić diagnozę po jakimś czasie. I tak trzy miesiące po
leczeniu wszyscy bez paskudztwa...Udało się dopiero po tym jak cała rodzina
przeleczyła się tym samym lekiem w takim samym cyklu brania go. Zadziałał
macmiror 2x po 10 dni w końskich dawkach i dieta antyrobalowa w trakcie
kuracji a potem zdrowa dieta ogólnie. Na leki wydaliśmy majątek ale opłacało się.
-
Znów jestem pełna nadziei. Początkowo gdy zmienialiśmy Krzysiowi Pepti MCT na zwykły Pepti, pojawiła się lekka wysypka i wydawało mi się, że ma jakieś kłopoty brzuszkowe, gorzej spał, wiercił się. Byliśmy u alergologa i ona mówiła, że ta wysypka jest nietypowa jak na pokarmową, w nietypowym miejscu i ona jej raczej nie wiąże z mlekiem. Mówiła, że być może to skutek leczenia candidy (bo właśnie skończyliśmy dawać Nystatynę) - że może organizm się oczyszcza itd. Zaleciła Nystatynę jeszcze przez...
-
syn ma 2 lata i 2 miesiaca, potwierdzone w labie lamblie, nie badalismy tylko owsikow. dostal zentel 5 dni dawka 20ml, potem przerwa 11 dni i jednorazowa dawka. mam pytanie, czy ta dawka nie jest za duza? dorosli dostali taka sama dawke?
co na watrobe dla synka? i kiedy dawac? doroslym rapaholin, ale co dla malucha?
kolejne pytanie, czy w czasie kuracji dawac probiotyki caly czas? syn i tak dostaje codziennie.
zero cukru-czy owoce tez wylaczyc? slodyczy syn i tak nie lubi, ale co z owocami...
-
witam wszystkich :)
to nasza pierwsza "przygoda" z odrobaczeniem. W badanich wysżły owsiki + objawowo diagnoza glisty.
Córka ma przewlekły kaszel ( w tym sezonie od sierpnia) głownie po obudzeniu się (czasem okresowo w nocy), albo jak się nabiega często pochrząkuje.
W czwartek i piątek wzieliśmy zentel.
za dwa tyg bierzemy 3 dawkę a potem zioła (paranil).
Jak dotąd spektakularnej poprawy nie ma - nic się nie wydaliło. Kaszel rano nadal jest.
Czy moglibyście podzielić się doświadcz...
-
Przygotowujemy się do natarcia na lamblie, ale najpierw uderzamy w ewentualne obłe. Wzięliśmy we troje (mąż i prawie dwuletnia córka) pierwszą dawkę Zentelu. Bardzo obawiałam się skutków ubocznych, ale nic się nie stało - nawet minimalny ból brzucha. Czytałam też, że po przeleczeniu często szczególnie dzieciaki wydalały glistę lub innego lokatora. No właśnie - ale kiedy dokładnie? Zaraz na drugi dzień po dawce, czy też np.parę dni później? Lek upośledza wchłanianie glukozy przez pasożyty, prz...
-
Mój syn przez 3 dni brał pyrantelum po 5 ml - z okazji owsików (waży ok. 14 kg, ma 3,5 roku). Po kuracji już drugi dzień ma biegunkę i wymiotuje, poza tym czuje się OK, nawet chętnie je.
Dostaje probiotyki (dicoflor) i smectę, dużo pije. Co mogę więcej zrobić? Ile to może trwać?
-
Dziewczyny
Zaczynamy walkę z owsikami i w związku z tym mam wiele wątpliwości. Dzieciaki dostały 3 dawki pyrantelum, my jedną (mam nadzieję, że sprzedadzą nam 3 - jeśli nie to czeka nas wizyta u internisty). Wiem, że czeka nas sprzątanie - ale pytanie kiedy zacząć? Od razu przy pierwszej dawce leku? Gruntowne porządki codziennie przez okres leczenia? Zmiana pościeli, ręczników, gotowanie bielizny to wiem - ale co z zabawkami, dywanami etc?
Jak długo jaja przetrwają poza ciałem człowieka...
-
Za kilka dni cała rodzina ma się przeleczyć Tinidazolem, dorośli tabletki, dzieci czopki - i tego się trochę boję. Wiem, że to może dziwne pytanie ale macie jakieś sprawdzone sposoby wkładania czopka dziecku.... , co zrobić aby nie wychodził, jak daleko wepchnąć...., w jakiej pozycji najlepiej ułożyć dziecko, ile musi siedzieć czopek aby zadziałał , a jak wyjdzie razem z kupą...... :). I drugie pytanie czego mogę się spodziewać, jakiegoś pogorszenia, bólu brzuszka, biegunki itp , jak Wasze...
-
synowi, 6 lat, wyszły w Zabrzu cysty lamblii. Objawy nie są zatrważające ale niepokojące dlatego zrobiłam badanie. Jaj pasożytów nie znaleziono. Młodego często boli brzuch, oczywiście za słodycze by zabił, zgrzyta zębami w nocy, ma suchą skórę i 'kaszę', częstą egzemę na dłoniach, teraz dość mocno na twarzy, łamliwe paznokcie, cienie pod oczami. Śpi dobrze, je dobrze, dobrze się czuje. No i teraz co robić? szukać owsików czy leczyć profilaktycznie? oczywiście wszystkich nas plus roczniak (w b...
-
1. Przeczytałam na forum, że witamina C pomaga pozbywać się mikroskopijnych wielkości glisty. Mój synek ma prawie 3,5 roku i nie wiem, jakie dawki witaminy C powinien przyjmować. Apetyt mu się "poprawił" po leczeniu, tzn. zawsze miał duży i teraz jeszcze większy, więc mam nadzieję, że pierwsza kuracja Nam pomogła. Jesteśmy przed drugą kuracją. Lekarz zastosował zentel, vermox i pyrantelum na raz, zapisał następną kurację po trzech tygodniach. "Mały" ma post od słodyczy, co prawda nie jadł ich...
-
U mojego trzylatka wybadaliśmy glistę z kału, wyszło za pierwszym razem. Leczeniu poddaliśmy się całą rodzinką zentel + vermox + pyrantelum. Mam nadzieję, że da nam to świństwo spokój. Jesteśmy dopiero parę dni po pierwszej serii tych wszystkich leków na raz. Weszłam na to forum pierwszy raz i jestem w szoku. Jakieś grzyby! Czyste realia. Mam szczęście, że dowiem się u Was czegoś więcej. Najgorsze jest to, że w Naszym przedszkolu mamuśki podchodzą lekceważąco do problemu, odwiecznego problemu...
-
Czy możecie opisać co dokładnie zapisują Wasi lekarze dzieciom na lamblie? Mój mały ma 9 m-cy. Czytam, że podaje się Furazolidon - ale w jaki sposób? jednorazowo, kuracja powtarzalna? Są jakieś inne leki? Zamierzam też skorzystać z metody opisanej przez jedną z mam - maść nagietkowa na brzuch i okład z pieluchy nasączonej ziołami Bittnera. Wydaje się, że bezpieczne, więc czemu nie spróbować. A reszta członków rodziny - jak jest leczona?
-
Witam
Dostałam dla dziecka zentel zawiesinę (my z mężem mamy węgorka jelitowego )
dziecku dwa razy nie wyszedł ,ale jednak dostalismy od pani doktor i dla
dziecka bo nie wiadomo czy jednak go nie ma .My bierzemy juz od soboty mamy
brac przez 7 dni od naszego lekarza wiem że powinno sie go dłużej leczyc na
ulotce niby piszą 3 dni i powtórka.
Dziecko natomiast dostało zentel zawisine i ma przyjąc jednorazowo 20 ml i
teraz się martwię czy taka dawka to nie zamało (tak się leczy ale np. o...
-
Witam
Synek 22 miesiące ,od ponad 4 tyg w kupie występuje śluz razem z krwia ,kupy są twarde zbite robione z wysiłkiem ,myslelismy ze to z zaparc ale chirurg wykluczył była by to świeża krew,pęknięc nie widac,synek ma alergie ,AZS ,niet.laktozy pije nutramigen ,od lutego nie je glutenu bo miał po nim luzne śmierdzące ,niestrawione kupy. Wizyte u gastrologa mamy 2 sierpnia.Zrobiłam badania na pasożyty całej rdzinie bo ja również mam objawy( luzne niestrawione kupy,bóle brzuch osłabienie ,gazy...
-
Po 1,5 rocznej walce udało nam się wreszcie zatłuc grzyba. Strasznie
się cieszę bo już traciłam nadzieję. Dziecko też już miało dosyć i
zaczynało się buntować. Dietę będziemy kontynuować jeszcze przez
jakiś czas, pewne nawyki żywieniowe też już pozostaną ale... Jak
wygląda żywienie po pozbyciu się grzyba. Wiadomo, będziemy unikać
cukru ale czy nadal trzeba go tak totalnie wykluczać czy czasem
można pozwolić sobie na jakiś grzeszek? I co z pozostałymi
zakazanymi produktami? Mam m...
-
Jesteśmy właśnie po pierwszej serii Furazolidonu, od poniedziałku zaczynamy drugą serię. Od 3 dni daję małemu małe ilości kaszki Nutriton (na 30 ml mieszanki, wiec naprawde ilosci niewielkie). Tradycyjnie zaczyna mu wychodzic delikatna wysypka, taka bezbarwna kaszka na pleckach. Bede obserwowala, czy sie nasila, czy taka pozostanie. Ja juz nie wierze, ze to sa alergie. To niemozliwe, zeby ktos mial alergie na wszystko, na najbardziej hipoalergiczne produkty, zeby nie mogl nic jesc. Mysle tylk...