nas

(413 wyniki)
  • Pediatra znowu zaleciła przerwanie furaginum, aby sprawdzić czy coli powróci i co? - po kilku dniach znowu to samo: kilkugodzinna wysoka gorączka (tylko jeden raz) i bakterie coli 10^4 poza tym ph 8,0. Zapisałam się na cystografię do Spółdzielni Rentgenologów na Waryńskiego w Warszawie ale może powinnam gdzie indziej co? Może lepiej do Centrum Zdrowia Dziecka albo na Szaserów??????? I tak wszędzie trzeba czekać a poza tym muszę pozbyć się tej obrzydliwej coli. Co radzicie? Ni...
  • Amelka w nocy dostała gorączki bardzo wysokiej mała pokazuje na brzuszek,ale nie wymiotuje i nie ma biegunki,nie chce pić i nie chce siusiać.Pobranie moczu rano graniczyło z cudem.I nie udało się.Mamy dzisiaj wizytę u urologa i nefrologa,ale mam wyniki moczu z piątku więc przesunę wizytę do pobranie moczu i otrzymania wyników.Na 11 idziemy do pediatry.Mam nadzieję,że to jakiś wirus żaden zum,trzymajcie kciuki.:(((((((
  • Za tydzień w piatek mamy cystografię. Boję się jak jasna cholera, bo Miszka bedzie się pewnie darł w niebogłosy. Powiedzcie mi dziewczyny czy podczas badania moze być obecna i mama i tata? Wydaje mi się że mąż spokojniej (jak to facet) podejdzie do tego badania. W ogóle to dawno już podjęłam decyzję, że Tata Mikołajka będzie aktywnie uczestniczył we wszystkich jego chorobach,wizytach u lekarza-- po to, aby jego więź z dzieckiem była silniejsza, po to aby mógł zrozumieć moje ...
  • Najgorsze jest to ze mój mały jest podziębiony, ma dość spory katar. Mam nadzieję, ze to nie przeszkodzi w wykonaniu badania. Jak myślicie? Nie wytrzymałabym czekania kolejny miesiac. Ale jak trzeba będzie to trudno. Prosze trzymajcie kciuki za mojego Leonka. Pozdrawiam pełna obaw ale też i nadziei Ania.
  • Tydzien temu pobrany mocz - badanie ogolne cacy, posiew escherichia coli 10^6. Musielismy powtorzyc. Dzis mam wynik ogolnego w lapkach. :-(((( Ogolne do kitu - 25 leukocytow i 5-7 w polu widzenia w osadzie, do tego bardzo liczne bakterie w osadzie, krysztaly szczawianu wapnia, nablonki wielokatne i obfity sluz..... Narazie mamy zmienic lek i podawac dawke terapeutyczna. Nie mam dobrego zastroju.
  • Do szpitala zgłaszmy się juz 2 września celem wykonania badań ,ale obiecali ,ze wrócimu jeszcze na weekend do domku i musimu przyjść w niedziele wieczorem.Amelka cały czas łobuzuje,wczoraj potłukła sobie kolanko i było krzyku co nie miara.Staram się spędzać z nią każda chwilę ,lepimy plastelinka kolorujemy Kubusia Puchatka,chodzimy na długie spacery i jak najmniej siedzimy na komputerze(ale po operacji wszystko nadrobię :):):))Udało jej się znowu przytyć juz waży 13,600 i nie ma o...
  • Moja córka ma skończone już 8 miesięcy.Kiedy była jeszcze w brzuszku, wujek ginekolog robiąc szczególowe usg dopatrzył sie już wtedy że w jednej nerce powiększony jest Układ kielichowo-miedniczkowy u dziecka.Kiedy córka urodziła się zrobiono jej badanie USG jamy brzusznej.Okazało się że jest nie dobrze bo z jednej i z dugiej nerki wychodzą po dwa przewody moczowe do pęcherza a jeden miał na końcu ureterocele czyli tzw.torbiel.Lekarze zadecydowali że musi być wykonany zabieg.Wtedy ...
  • Zacznę może od początku najpierw odwiedziłyśmy Naszą panią nefrolog,która na widok Amelki oniemiała spytała się co ja daje jej jeść,że ma taki gruby brzuszek(kazali nam przecież przytyć do września 15 kg - tyle ma ważyć do operacji)teraz waży 12.200 znowu przybrała w 3 tygodnie 600 gram.Potem usg i razem z panią doktor do nowego doktorka najpierw długo rozmawiali ze sobą a potem już przy nas wykonali telefon do starego doktorka Amelkę nie może operować nikt inny prócz i tu wymieni...
  • jestesmy po cystografii(zum w 3 m-cu zycia)- nie ma odpływów p-m, ale naszej nefrolog nie podoba sie cewka moczowa- sa na zdjeciu widoczne 2 przewęzenia (jest tam cieńszy ślad moczu z kontrastem niz na pozostalej długosci cewki).. Nic wiecej nam nie powiedziałą, bo to byłą rozmowa w korytarzu szpitalnym, ale dała nam sierowanie do CZD i napisała w nim "podejrzenie zastawki cewki tylniej".. poczytałąm na forum nieco na ten temat, i jestem przerazona .. proszę mi napisac, jakie nas ...
  • witam, na poczatku marca pisalam na 'e-dziecko zdrowie' o zumie mojej corki... pierwszym zumie... stamtad dostalam namiar na to forum i wyglada na to, ze dobrze, ze tu trafilam. Kilka dni temu julka (15mcy) miala usg. No i wynik nie jest prawidlowy. Do sprawdzenia praca prawej nerki i wykluczenie refluksu w lewej :( W srode mamy renoscyntografie, w czwartek cystografie. Czyli za pare dni bede wiedziec, co tak wlasciwie malej jest. Dobrze, ze moge skorzystac z Waszej wiedzy... ot,...
  • Uff, sorka z góry za nudzenie, muszę chyba odreagować przeżycia i "wygadać się", podzielić obserwacjami 1) ponieważ często się ostatnio przewijał temat jak pobrać mocz u maluszka, "sprzedaję" radę praktyczną od pielegniarek z CZD - stosują ją przy cum: trzeba polać siusiaka ciepłą wodą. Jeszcze nie wypróbowałam, ale sądząc po tym, że Łukaszkowi zdarza się podczas kąpieli - chyba coś w tym jest. 2) robiliśmy scyntografię - jeśli ktoś na to czeka, to donoszę, że badanie nie jes...
  • Jestem po rozmowie z dr Rutka... No i mamy do podjecia cholernei wazna decyzje, mozna powiedziec prawie zyciowa. Dotyczy dalszego leczenia Myszola. Dr Rutka powiedzial, ze mamy dwa wyjscia: - mozna dalej stosowac leczenie zapobiegawcze - podawac furagin - mozna zastosowac ostrzykiwanie kolagenem (teflon podobno jest juz przestarzaly...). Za pierwsza propozycja przemawia to, ze Myszol od dosc dlugiego czasu nie mial zadnego ZUMu. Ale.. caly czas jest na dawce leczniczej. Za druga to,...
  • Nie jest to wogole nieprzyjemne ale najgorsze ze trzeba dziecko dlugo trzymac w okreslonych pozycjach ( koniecznie 2 osoby , 1 nie ma szans )i stad darcie w nieboglosy. U nas wszystko gra :) Oby Twoja corcia szybko wracala do zdrowia !! Pozdrawiam, Aska mama Eliaszka
  • Od wczoraj wiem jak dokładnie będzie wyglądała operacja Amelki.Pierwszy etap zamknięcie przetoki celem wykonania w cholerę badań.To będzie we wrześniu.Potem styczeń lub luty(tylko będzie zależało od kondycji małej) przeszczep moczowodów.Amelka ma z lewej strony bardzo długi moczowód i właśnie z niego zrobią 2 nowiutkie.Operacja będzie trwała około 6 do 8 godz. (precyzja).Po tej operacji koło roku lub troszeczkę dłużej,operacja zmniejszenia pęcherza.Gdyby coś się działo z nowymi mocz...
  • Niewiem co mam robić,przed świętami robiłam córce badanie moczu wyszło:nabłonki wielokątne 1-2,nabłonki okrągłe 3-4,leukocyty luźno pokrywają pole widzenia.Cały czas córka jest na R18 i na Urotrimie,dzisiaj kolejne badanie moczu,wynik jest taki:nabłonki okrągłe do 6,leukocytów ok.20-30- 40,erytrocytów 0-1,bakterie nieliczne.Zrobiłam też posiew,ale wynik bedzie dopiero po weekendzie.Czy te nabłonki to coś poważnego,bo leukocyty to wiem,że jest ich strasznie dużo jutro dzwonimy do le...
  • Od momentu zrobienia cytografii Mikołaj blokuje się na sikanie i robienie kupki. Trwa to już drugi tydzień. Wczoraj Tata zadzwonił do mnie do pracy, że Mały od godziny ciągle płacze, wiesza się na nim, i woła na siku albo kupkę, a posadzony na nocniku płacze i kończy się na niczym. Rzuciłam wszystko i przyjechałam do domu. Miszka zdążył się już do tego czasu uspokoić, około 18 wróciło znowu. Wieszał mi się na szyi, płakał, wołał na kupke, siusiu... Dopiero ciepła kapiel pomogła - zr...
  • Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności zajmuje się orzekaniem niepełnosprawności i stopnia niepełnosprawności dla celów pozarentowych. ORZECZNICTWO O STOPNIU NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI I NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI DO CELÓW POZARENTOWYCH (Dz. U. z 1997 r. Nr 123, poz. 776 z późn. zm.) (Dz. U. z 2002. Nr 66, poz. 604) (Dz. U. z 2002 r., Nr 17 poz.162) Orzekanie o stopniu niepełnosprawności jest w myśl ustawy, orzecznictwem dla celów pozarentowych. Nie może być podstawą ubiegania się o re...
  • Zwracam się z nietypowa prosba - o oddanie glosu na nasz serwis Http://zum.org.pl czasopisma.magazynyinternetowe.pl/witryna_miesiaca/2,1,f3f6c2734367de37.html#wm568 Bardzo dziekuje.
  • Alek pierwszay raz miał ZUM w wiku 4 tygodni. W wieku 5 miesięcy po usg i cystografi werdykt brzmiał reflux II stopnia prawostronny. Teraz Alek ma niespełna 2 lata i w CZD dostaliśmy po ostatniej wizycie najlepszą możliwą informacje że Alek jest zdrowy :)). Dziękuje Wszystkim za wsparcie i rady, napewno dalej będę tu zaglądać, bo takie forum dla młodego rodzica to nieoceniona pomoc. Jeśli będę umiała pomóc lub coś doradzić napewno to zrobię. Pozdrawiam i Wszystkim życzę takiego sz...
  • Dziewczyny, corka ma prawie 2 lata i jeszcze jest zapieluchowana. Za nami pierwsze proba odpieluchowania, ale corka zuplenie nie kumala o co chodzi i planujemy nastepna na wiosne. Potrzebuje zlapac jej siusiu na badanie ogolne i posiew. Za nami druga 3 godzinna proba i generalnie jakas mega trauma. Mocz musze zlapac do sterylengo pojemnika i oddac do 12 do labu. Mira budzi sie kolo 8.00 i pielucha jest spomopowana po nocy. Zdjemuje jej pieluche, podmywam, przebieram i idziemy jesc sni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się