nas

(39 wyników)
  • witam:) jestem mamą 20msc Hugonka. martwi mnie pewna rzecz: u Hugusia w 9msc neurolog podejrzewała cechy stereotypowe. Przerwałam Vojtę -źle ją znosił. Trochę pomogło. do 16,17msc życia nie było sposobu by nawiązać z nim kontakt. Przeżywał regres. wszystko to,czego się nauczył ,zapomniał.Nie reagował na nic,na nikogo. Z czasem pojawiła się nadzieja. Huguś zaczął wracać do nas. Po drodze i do tej pory przeszedł trochę badań w kierunku autyzmu(candidy nie ma). Chodzimy na SI, do psychologa,ne...
  • witam, jestem mama 2,5 latka i obecnie 3miesiecznego wczesniaka urodzonego w 35 tygodniu przez cesarskie ciecie (ja mialam zapalenie wyrostka i sepse) malu dostal 8pkt w pierwszej minucie i 9 w trzeciej, wazyl 2870, nigdy nie byl w inkubatorze, byl przez piec dni na antybiotyku z powodu infekcji. odwodnil sie i duzo stracil na wadze. obecnie nadrobil wage i wzrost, jednak nie pokoji mnie wiele rzeczy a mianowicie: -bardzo duzo spi praktycznie 20/24h, -nie wodzi wzrokiem, -ni...
  • Mam na imię Agnieszka, jestem mamą dwóch dziewczynek. No i z młodszą mam "problemy". Karolina ma 20 m-cy i jest opóźniona w rozwoju. Zaczęła chodzić nie dalej jak 2 tygodnie temu i to jest pociecha. Gorzej jest z jej rozwojem umysłowym... Najgorzej martwi mnie brak komunikacji między nami. Hmm, ciężko mi to opisać, ale chodzi mi o to, że ona nie komunikuje swoich potrzeb. Nie chodzi mi o to, że nie nazywa rzeczy. Owszem jak ją poproszę o to aby mi dała butelkę to jej zrobię picie to da...
  • Specjalistyczna Poradnia Psychologiczno - Pedagogiczna TOP w Warszawie, ul. Raszyńska 8/10 oferuje bezpłatną diagnozę procesów integracji sensorycznej (SI) dla dzieci w wieku 4-6 lat mieszkających w Warszawie, nie uczęszczających do przedszkola. Integracja sensoryczna to proces neurologiczny organizujący wrażenia płynące z ciała i środowiska w taki sposób, by mogły być użyte do celowego działania. W procesie tym mózg segreguje, rozpoznaje, interpretuje i łączy ze sobą i wcześniej...
  • Mam do Was pytanie, czy badanie poprzez rezonans magnetyczny mózgu jest w stanie wykryć padaczkę ? Czy tylko i wyłącznie EEG wykrywa padaczkę ? Pytam gdyż mój synek (13 m-cy) właśnie miał robiony rezonans i wyszło (na szczęście) wszystko dobrze, ale mamy wątpliwosci odnośnie wykrywania padaczki. Ogólnie mały rozwija się trochę wolniej, siedział posadzony w wieku 9 m-cy, 10 m-cy zaczął pełzać, 11 m-cy zaczał w śmieszny sposób czołgać sie po całym domu, 12 m-cy sam zaczął siad...
  • witam moje dziecko od malenkosci nei skupialo wzroku na przedmiotach.. okazalo sie ze ma przypadlosc ktora sie nazywa ocular motor apraxia spotakiscie sie kiedys z tym? dziecko uzywa glowy zeby dostrzec przedmiot przed soba,kiwa glowka tak jakby mowil nie... do tego nieco wolniej sie rozwija.. usiadlo jak mialo 8 mcy raczkowac zaczelo po roku. teraz ma 15 mcy i nie chodzi, nawet przy meblach opanowuje dopiero stanie z podparciem o cos.. mieszkam w irlandii i mimo moich prosb dzi...
  • Hej, moje dziecko 14 miesięczne którego rozwój psychoruchowy oceniony jest przez neurologa na 9 miesięcy czy będzie opóźnione w rozwoju? czy jest nadzieja? Dziecko ma różne inne problemy zdrowotne, biegamy od specjalisty do spacjalisty - dotąd nie zdiagnozowane. Błagam pocieszcie lub napiszcie gorzką prawdę bo zwariuję. ps. Dziecko wstaje samo ale się chwieje i tylko podparte ustoi, umie czasem zrobić pa pa, nie wskazuje ręką, nie mówi tylko gaworzy, nie wykonuje polecen ale we...
  • Mam synka 2,4 z opóźnieniem ps-ruch z wykrytymi na rezonansie ogniskami degeneracji istoty białej. Ktoś mi zasugerował, że może to być porażenie mózgowe. Mały miał od początku nieprawidłowe napięcie mięśniowe (rehabilitowany Vojtą i potem Bobath), zez zbieżny i nadwzroczność, zaczął chodzić w wieku 20 mies z dużymi problemami z równowagą, mocno się ślinił. Potem ładnie ruszył do przodu i od jakiegoś miesiąca wróciły problemy z równowagą, ślinienie, chociaż troszkę zaczął gadać, ...
  • Witam. Mam synka 12 m-cy. Nie siada, nie raczkuje, nie stoi, umie sie przekręcać tylko z plecków na brzuszek, odwrotnie nie. Poza tym jest bardzo bardzo spokojnym dzieckiem. Bawi sie sam, najchętniej książeczki. Usmiecha się i jest pogodny ale nie wykazuje żadnej chęci do poruszania się. Nawet w wózku jak jedziemy na spacer się nie rusza, jak go położe tak leży. Czasami próbuje usiąść ale nie ma siły. Na brzuszku chętnie leży ale nie chce po nic sięgać, bawi się tylko tym co ma w zasięg...
  • Kiedy wasze dzieci zaczęły wołać, że chcą siusiu lub kupkę. Bo mój ma 2,5 lata i jeszcze nosi pieluchy. Czasem uda mu się zawołać, że chce siku.
  • Dzisiaj szalejemy z radości, udało się córce (czterokończynowe porażenie mózgowe) zrobić pierwsze kroczki, samodzielnie :-) Zapraszamy do obejrzenia filmiku: smyki.pl/domeny/smyki.pl/karolinka2007/index.php
  • Moja 10 miesieczna coreczka ma wrodzona cytomegalie, obnizone napiecie miesniowe i opoznienia w etapach rozwoju psychoruchowego (jeszcze nie siada). Najbardziej martwi mnie jej nie najlepszy kontakt wzrokowy. Patrzy na nas i na zabawki, ale niezbyt dlugo... Nie zawsze reaguje na moje pojawienie sie w jej obecnosci, zdarza sie, ze smieje sie do mnie ale nie zawsze. Jednym slowem z kontaktem wzrokowym bywa roznie. Mam pytanie, jak to bywalo u Waszych dzieciaczkow? Czy macie jakies...
  • Mam problem ze swoją córeczką ( 2 latka i 8 miesięcy ). Jest opóźniona psychoruchowo. Od momentu urodzin została określona jako "dziecko wiotkie" czyli ma obniżone napięcie mięśniowe. Na rehabilitację chodzimy od 5 miesiąca życia do dziś ( najpierw Vojta, potem NDT-bobath ). Jeszcze samodzielnie nie chodzi, ale od 2 miesięcy staje meblach, nogach itp. Mam nadzieję, ze niedługo nadejdzie dzień, kiedy samodzielnie przejdzie kilka kroczków. Do tej pory ( myślę, ze dzięki rehabilitacj...
  • Dzień dobry! Moj synek w przyszłym roku idzie do 1. klasy. Ma stwierdzone opóźnienie w rozwoju intelektualnym, bedzie miał odpowiednie orzeczenie z poradni psycholgicznej. Poszukujemy dla niego dobrej szkoły integracyjnej. Koniecznie takiej, gdzie przyjmuja dzieci z problemami tego rodzaju (spotkałam się już ze szkołą, gdzie przyjmują dzieci wymagające rehabilitacji ruchowej, ale warunek: sprawne intelektulanie...) Czy ktoś mógłby nam doradzić taką szkołę? Dodam, że mieszkamy pod Warszawą, w...
  • Czy są tutaj mamy mające dzieci wolniej rozwijające się w wieku 4-6 lat? Ja jestem mama Fabianka który skończy w lipcu 5 lat ma opóźnienie psychoruchowe, mam juz spore doświadczenie jeśli chodzi o obeznanie Łódzkich ośrodków rehabilitacyjnych, logopedycznych i psychologicznych, zapraszam do wsolnej wymiany doświadczeń-- Marlena mama Fabianka
  • Mój synek od początku rozwijał się wolniej, zaczął siedzieć w wieku 8-9 miesięcy, chodzić w wieku 16 miesięcy, pierwszy ząbek pojawił się dopiero tydzień po ukończeniu roku, późno też miał wykształcone jądra kostnienia i z tego względu późno zaczął stawać na nóżkach, nie raczkował, aczkolwiek na swój sposób przesuwał się na pupie. Praktycznie nie mówi nic tylko parę prostych słów, jest nadpobudliwy i ma problem z koncentracją. Jest leworęczny a jego sprawność manualna jest też w...
  • Nie sądziłąm że nadejdzie ten dzień, optymistyczny i pełen nadziei na przyszłość dla mojego dziecka.... chry na zespół łamliwego chromosomu x, wolniej si8ę rozwijał, powiedziałabym że wcale się nie rozwijał.... dziś po 6 latach moje dziecko zaczęło ze mną rozmawiać , zadawać pytania i odpowiadać na nie.... pracowalismy dużo, opłaciło się, będziemy to robić nadal :) jesteśmy szczęśliwi o czym chciałam wszystkim zakomunikować, RODZICE NIE TRAĆCIE NIGDY NADZIEI I PRACUJCIE Z DZIEĆMI...
  • Nootropil(10)

Mój syn ma zdiagnozowana zachowania autystyczne i opóźniony rozwój. Od miesiąca dostaje nootropil w celu pobudzenia funkcji poznawczych. Niestety na 4 ml dziennie zamieniał się w diabełka, a w ciągu jednego dnia w napadzie szału pogryzl i pobil aż 5 dzieci. Czy któraś z forumowiczek, ma również tego typu doświadczenia z tym lekiem. Czy on naprawdę stymuluje rozwój i umiejętności umysłowe? A może jest jakiś lepszy specyfik? W tej chwili zmniejszyliśmy dawkę o połowę i mały jest o wi...
  • Mój synek prawie 5 lat (skończy 5 lat za 3 miesiące) ma problemy z rysowaniem,trochę problemów logopedycznych i ruchowych. Od kiedy zaczął chodzić potrafił się przewrócić na równej drodze.Od dwóch miesiecy chodzi na terapię SI.Nasza wspaniała (chyba) terapeutka powiedziała nam,że jest znaczna poprawa i w mowie (co sami widzimy) i w koordynacji ruchowej(czego nie widzieliśmy). Wczoraj mąż zabrał synka na naukę jazdy na rowerze bez bocznych kółek (z kólkami jezdził półtora roku).Nauka tr...
  • Czy komuś pomógł bardziej Vojta niż Bobath. Moje dziecko jest rehabilitowane rok Bobathem i postępy są bardzo wolne. Postanowiliśmy teraz właczyć Vojtę żeby bardziej ją pobudzuć. Mała ma 16 miesięcy i jescze nie raczkuje nawet.Nawiązałam ostanio kontakt z jedną mamą, która też przez ponad rok ćwiczyła bobathem i rozwój był podobny jak u nas a po Vojcie nastąpił piorunujący postęp. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się