nas

(78 wyników)
  • tyle w swoim życiu czytałam o tym,żeby uważać na wrzątki,tyle się u mnie w rodzinie o tym mówiło.poszliśmy do znajomych z naszym 8 miesięcznym synkiem,była sobota.do domu wróciliśmy dopiero po tygodniu,po drodze zachaczając o szpital.nasz synek był na kolankach u mojego męża przy wysokim stoliku,a ja siedziałam przy drugim niskim stoliku.mąż był do mnie odwrócony(tyłem do stołu) i rozmawialiśmy.ja jadłam karpia jeszcze w międzyczasie.Koleżanka ,która nas gościła postawiła szkla...
  • Zakładam taki watek, zebysmy wiedzialy na bierzaco co sluchac u nas i u naszych dzieciaczkow:) Wczoraj nareszcie po miesiacu zobaczyl Michalka chirurg dzieciecy z przawdziwego zdazenia:) Bylismy u pani ordynator chirurgii dzieciecej szpitala na ul. Kopernika. Pani doktor batrdzo mila. Zakonczylismy juz etap opatrunkow. Klatka i raczka ladnie sie zagoily. Zostaly czerwone przebarwienia, ale jestem dobrej mysli. Buzia tez goi sie gladko. Ta szyja jest najgorsza. Cala w zrostach od brod...
  • Dziewczyny, wlasnie rozmawialam z Dyrektorem firmy Zarys i dzis lub jutro bede miala odpowiedz. jest tylko taka malutka prosba.... az mi glupio, ale jak wiecie wesolo to u mnie nie jest... zrzuccie mi sie na rachunek telefoniczny, bo az sie boje jak przyjdzie, tak chociaz po zlotoweczce, dobra? bo zbankrutuje na amen;) a te rozmowy zamiejscowe same wiecie.... Sciskam Was i trzymajcie kciuki za decyzje Dyrekcji Zarysu, ktora niniejszym serdecznie pozdrawiam. Wasza Marta
  • Potrzebuję pilnie przynajmniej 2 ampulek po 1500 JM leku HYLASE. Bardzo, ale to bardzo proszę o odzew osób, którym lek zostal i go mogą odsprzedać. Dziekuję
  • Witaj, czytałam Twój opis ostrzykiwania blizny. Czy mogłabyś powiedzieć,jakiego rodzaju jest ta blizna? Przerostowa czy keloid?Po jakim czasie od oparzenia była wycinana? My też jesteśmy po serii jonoforez.Bliznowiec jakby większy ciągle (od oparzenia 6mies.). Po zagojeniu była ukrwiona plama, teraz jest jaśniejszy,ale wypukły i twardy. Szukam potwierdzenia, ze coś się udaje. Ciągłe smarowanie, codosil,ubranko uciskowe....I nic lepiej :(((( wiem,ze potrzeba czasu.... Nam też "grozi" ostrzy...
  • Witam, Synek 20 miesiecy poparzyl sie goracą herbatą - poparzenie I / II stopnia na rączce i troche na klatce piersiwej właśnie wyszliśmy ze szpitala, Rany podobno wg lekarza wygladaja ładnie, mamy teraz je sami pielęgnować, zalecono nam w wypisie smarować maścią Tormentiolem oraz przemywac płynem Avj czy Pvj. I tu moje pytanie: O powyższym płynie nikt nie slyszał, nawet pielęgniarki z oddzialu ani aptekarki, natomiast co do Tormentiolu to ani z ulotki ani z wpisów w necie od...
  • czy ktoś z Was może mi napisać jak długo ( ile lat)stosujecie kamizelki uciskowe? bo my już ponad dwa lata i nie wiem co dalej robić ? jeden lekarz doradza nosic je dalej a inny zrezygnować
  • Hej!ja mam syrop który przepisała mi doktor dermatolog i nazywa się Clemastinum,to nie jest czasem to samo,bo ten też jest przeciwko swędzeniu,ale ona kazała podawać go nie dłużej jak tydzień.Pozdrawiam!
  • Mój 11 miesięczny synek poparzył się 10 dni temu wrzątkiem z czajnika. Ma oparzenie II stopnia na całej górnej powierzchni prawej stopy. W drugiej dobie miał chirurgicznie oczyszczoną ranę. Od tej pory ma opatrunki z argosulfanu. Wczoraj na kontroli okazało się, że spora część rany pokryta jest tkanką martwiczą. Zastosowano opatrunek na oczyszczenie rany(nie pamiętam nazwy), pan doktor stwierdził że może on być na ranie tylko 24 h i jeśli tkanka martwicza nie zejdzie potrzebny b...
  • Mój synek miał pobrana skóę do przeszczepu z uda. Od zabiegu mija już drugi miesiąc a miejsce to nadal jest bardzo czerwone. Smaruję je contractubexem i natłuszczam.Lekarz stwierdził, że to przebarwienie moze utrzymywać się nawet do roku, mimo to trochę si niepokoje. Nie chcę by synek miał dodatkowy ślad. Proszę napiszcie jak długo była widoczna blizna w miejscu z którego brano przeszczep, czy w ogóle to przebarwienie zniknie i czym je smarujecie.
  • Jestem mamą piętnastomiesięcznego chłopca oparzonego gorącą herbatą. Oparzenie miało miejsce w lutym, szyja II stopień, klatka piersiowa III stopień, w dwóch miejscach zrobiono mu późny przeszczep. Kilka dni temu wyszliśmy ze szpitala z ogólnymi zaleceniami ( contractubex i nawilżanie) i terminem wizyty w przychodni przyszpitalnej. Nie chcę, żeby synek był leczony w ramach NFZ,bo wiem, że oparzenie jest bardzo głębokie i Mały będzie potrzebował wielu specjalistycznych zabiegów ( być może ró...
  • Witam, Niestety nas również spotkało to nieszczęście! 2.06.2010 nasza 14-miesięczna córeczka poparzyła sobie rączkę gorącą herbatą. Na oddziale ratunkowym określono je na IIA <1% ciała. Nałożono maść Argosulfan, gaziki i bandaż. Wtedy rączka była "jedynie" zaczerwieniona z widocznym pomarszczonym naskórkiem. Tego samego dnia wieczorem byłam zmuszona zmienić opatrunek, ponieważ mała zwymiotowała akurat na tę rączkę. Moim oczom ukazał się ogromny pęcherz. Tej samej nocy znowu zmienia...
  • Zbliża sie lato a co za tym idzie słońce. Wiadomo że nasze oparzone dzieci nie mogą się opalać. Wczoraj byliśmy na wizycie u naszego lekarza i ten powiedział że najlepszym kremem dla oparzeniowców z filtrem 50 jest Mustela Sun Protection. A co wam poelcono, jakie stosujecie? Macie jakiś sprawdzony? bo ta Mustela ma filtry mineralne, tlenek cynku i sole cynku w składzie co oznacza że okropnie się rozsmarowuje i pozostawia białą powłokę. Mój syn miał oparzoną calutką twarz i bardzo ...
  • Moja córeczka wylała na siebie w poniedziałek (6 dni temu) 300ml wrzątku. Oparzenia objęły ok. 20 % Jej 20- miesięcznego ciałka (prawa rączka z dłonią, klatka piersiowa, brzuszek i fragment nóżki). Wczoraj miała nacinane martwice i zrobione przeszczepy, niestety część z nich zdrapała w wyniku reakcji alergicznej, więc pewnie będzie jeszcze doszczepiana. Czuję się bardzo zagubiona. Bardzo chcemy pomóc Jej na ile jest to możliwe. Jesteśmy przerażeni tym co jest teraz, ale też tym ...
  • dziekuje wam za to forum - ostatnie dni byly latwiejsze dzieki jego lekturze. moja coreczka (3 lata) oparzyla sie goraca herbata - oparzenia I i II stopnia klatki piersiowej, brzucha i lewego kciuka. przebywalysmy wtedy na wakacjach w krynicy zdroj, w tamtejszym szpitalu zrobiono jej opatrunek z argosulfanu, zmieniono go tez nastepnego dnia i dano te sama masc. 3 dnia bylismy juz w domu, w krakowie i w szpitalu w prokocimiu lekarzowi nie spodobalo sie jak miala opatrzona rane. zrywal ...
  • Witam Wszystkich! Mój synek sie poparzył,stało się to rok temu w lipcu,ramie i szyja,2 i 3 stopień.do tego jeszcze oparzył się troszkę na główce,było tego naprawde niewiele,niestety w szpitału wszczepiono mu gronkowca,z tego niewiele zrobiło się(gdyby to zebrać razem to jakieś 3 na 3centymetry).leczyliśmy to bardzo długo i tak naprawde to nadal nie wiem czy to jest wyleczone bo ten gronkowiec podobno bardzo ciężko wyleczyć,siedzi głęboko.do tej pory nie wyrosły w tym miejscu włoski,chociaż j...
  • Bardzo proszę o podzielenie się Waszymi doświadczeniami.Jeżeli ktoś stosował plastry granuflex-proszę o opinię. Jakie rezultaty.
  • W marcu pisałam,że nasz synek Farnio się poparzył,dotychczas leczyliśmy mu blizny contractubexem,który teraz już można odstawić i rozpocząć kurację z żelem silikonowym.Dodam,że ma bardzo ładne blizny,nie ma żadnych zgrubień i codziennie wygląda to ładniej.Ponieważ są tutaj mamusie i tatusiowie,którzy są już fachowcami w walce z bliznami,chciałam Was zapytać o zdanie jaki polecacie silikon do smarowania dla 13-to miesięcznego dziecka.Czy faktycznie poelcany i reklamowany w intern...
  • Pani doktor proszę o opinię ubranek uciskowych dla dzieci poparzonych. Mój syn miał już szyte jedno takie ubranko w Łodzi, ostatnio znalazłem dwie firmy w Warszawie które szyją ubranka w Hiszpani i Francji. Ze względu na miejsce zamieszkania byłoby mi wygodniej dojechać na pomiary do W-wy. Chciałbym prosić by wyraziła Pania swoje zdanie odnośnie tych ubranek biorąc pod uwagę aspetky medyczne. Z góry dziękuję i pozdrawiam. P.S
  • Po lekturze skasowanego już wątku o winie rodziców mam pytanie: jak wy się zachowujecie po oparzeniu i jak odbieracie zachowania innych rodziców małych dzieci? Ja jestem mocno przeczulona, myślę, że jesteśmy dużo ostrożniejsi. Ale bywam w domach, gdzie są małe dzieci, przy których pije się gorące herbaty, kawy, stawia się je na stołach pokrytych obrusami, na patelniach smaży się na najbliższym z brzegu palniku, z rączką wystającą na sztorc. Wszyscy wiedzą, że mała była poparzona,...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się