nas

(481 wyników)
  • Dziewczyny pomóżcie mieliśmy mieć operacje we wtorek i co teraz?? Ma ktos tel kom do dr piwowara??
  • Witajcie, W poniedziałek byliśmy na USG płodu. P. Doktor znalazła na buzi malucha jakąś plamkę, powiedziała, że jest prawdopodobieństwo rozszczepu ale, że prosi o dodatkowe sprawdzenie na lepszym sprzęcie. Przerażeni zaczęliśmy wypytywać o co w tym chodzi. Pani dr prowadząca ciążę, stwierdziła "nic takiego, dzidziuś zdrowy, tylko może wystąpić rozszczep, ale to się zaraz po urodzeniu zszywa i nie ma śladu" - ok Oczywiście wpadliśmy w panikę i zaczęliśmy przeszukiwać internet. Zaczęła si...
  • Witam. 18 maja moj synek mial operacje rozszczepu wargi w Szczecinie na Unii Lubelskiej. Juz jest po wszystkim. Batrek doszedl do siebie nawet szybko. Co prawda pierwsze chwile byly ciezkie, ale jakos z mezem dalismy sobie rade. Ja z malym bylam non stop, a maz dochodzil do nas w dzien. Teraz Bartus wyglada slicznie, prawie nie widac ze mial cos robione pod noskiem. Jeszcze troche masowania i smarowania i mysle ze nie bedzie sladu po rozszczepie. Wszystkim tym, ktorzy czekaja na op...
  • Witajcie, Nasza córeczka przyszła na świat 3.12 z jednostronnym całkowitym rozszczepem wargi i podniebienia. Zdecydowaliśmy sie na operacjie w IMIDzie lub na Koziej, terminy mamy juz ustalone ale.. Chciałbym Was rodzice prosić o radę, co możemy zrobić przed operacją aby wada nie pogłębiała się ? Konkretniej, czy znacie dobrych lekarzy pediatrów, ortodontów w Krakowie, których moglibyście polecić ? Nie chciałbym trafic na kogoś, kto nie ma pojęcia o tej wadzie a nasza cór...
  • operację przeszczepu kości do wyrostka wyznaczoną mamy pod koniec maja,a ja już dziś po nocach spać nie mogę ,przeżywam tą operację bardziej niż pierwszą. Adik w czerwcu skończy dwa latka ,jest bardzo mądrym ,grzecznym chłopcem ,kompletnie nie wiem jak go przygotować psychicznie do tego zabiegu ,na samą myśl że będę musiała to zrobić serce wali mi jak młot. Jak mam mu wytłumaczyć że musi mieć przeprowadzoną operację i że tuż po będzie bolało , jak było u Waszych dzieci ,jak długo docho...
  • Witam.Moja corcia (6,5 miesiaca) ma planowany zabieg zszycia podniebienia na listopad. Myslalam, ze problemy z uszkami nas omina, ale niestety. Co miesiac chodzimy na kontrole do szpitala dzieciecego i na ostatniej wizycie dostalysmy skierowanie na badanie sluchu. Dodam, ze po urodzeniu wynik byl bardzo dobry. Wczoraj okazalo sie, ze mala ma plyn w prawym uszku i lekki niedosluch. Dostalismy od razu skierowanie do laryngologa i prawdopodobnie beda zakladane tuby w uszkach. Chciala...
  • hej, nas też pozszywał dr. Piwowar. na naszą prośbę zresztą. i też nie obyło się bez niespodzianek. byliśmy wcześniej na konsultacjach u p. Dutkiewicz - diagnoza - całkowity rozszczep podniebienia miekkiego. potem w IMiD u Piwowra - wersja jw. stadard jakich wiele, schematyczna operacja. a w trakcie operacji okazało się, że maluch ma całkowity podśluzówkowy rozszczep podniebienia twardego. rozszczep to mało powiedziane - tam poza śluzówka nic nie ma, i częściowy podniebienia mięk...
  • Mam na imię Aneta,Albetr mój synek urodził się z jednostronnym rozszczepem wargi i podniebienia w 2005 roku. Miałam to szczęście że w szpitalu w którym rodziłam zajeli się nami superowo.Po wyjściu ze szpitala pojawł się dylemat :gdzie operacja, Kozia czy instytut.Po wielu perypetiach trafiliśmy wreszcie do instytutu i nie żałujemy tego.Alberta operacja odbyła sie w lipcu zeszlego roku opóżniona o tydzień ze względu na dużą liczbę chorych noworodków (to jest najczęstrza przyczyna pr...
  • Witam wszystkich! Pisze mama Oliwki - Dorota. My właśnie wróciłyśmy z IMID-u. Faktycznie mieliście rację. Jakie tam kolejki!!!! Ale na szczęście szybko nas przyjęli a i Oliwka była grzeczna. Przyjął nas dr Piwowar - bardzo miły i życzliwy człowiek. Widać, że ma podejście do dzieci. Stwierdził, że mała jest już po terminie i trzeba ją jak najszybciej operować. Niestety jak wiadomo - nie ma wolnych terminów. Dr Piwowar powiedział, że Oliwkę by zostawił dzisiaj w szpitalu i operował...
  • Witam Po tygodniowym oczekiwaniu na operację, po operacji, po dwóch dniach wyciętych z życiorysu , po oczekiwaniu na zdjęcie szwów i po wielu innych mniejszych i większych perypetiach JESTEŚMY W DOMU !!!!! Młody Książę wygląda obłędnie - zupełnie nie do poznania. Cały czas mu się przyglądam i cały czas jego "skromny" uśmiech (kto jest po zszyciu ten wie o co chodzi) mnie rozbraja!!! Jestem w siódmym niebie!!!!! Pozdrawiam wszystkich Agnieszka
  • Witam, Wczoraj właśnie wróciliśmy w IFPS. Okazało się, że dren już wypadł i w uchu znowu jest płyn. Jestem załamana :-(. W przyszłym tygodniu będę usiłowała umówić jakiś termin zabiegu i aż się boję, na kiedy nam coś wyznaczą. Do kaskazuza: czy dreny u Zuzki jeszcze sa na miejscu, bo Michas mial zakladane w tym samym czasie. Pozdrowienia Grazyna i Michas
  • witam. jestem mama 4-ro miesiecznego chłopca z rozszczepem podniebienia. maly wymaga wielu konsultacji w innych czasem daleko polozonych miastach. po operacji ilość konsultacji sie zwiekszy logopeda foniatra itp.zyjemy z niskiej pensji męza wlasnie zlozylismy wniosek do MOPS-u o dofinansowanie do czynszu ktore z pewnoscia nam sie nalezy.slyszalam ze istnieje taki zasilek. czy nalezy mi sie cos na dziecko? jesli tak to gdzie i ile? nic nie wiem na ten temat a poszukac i popytac nie...
  • Witam wszystkich. Już jesteśmy w domu. Patryk jest opuchnięty ale szczęśliwy. Nie muszę dodawać,że ja również. Jest tylko jeden problem. Wracając z Polanicy zostaliśmy okradzeni między Bydgoszczą a Tczewem.Cóz mimo wysiłków zmęczenie zrobiło swoje i na tym odcinku drogi przysnęłam. W Tczewie zobaczyłam tylko rozbebeszoną torbę i otwarte drzwi przedziału. Nie zginęło nic wartościowego, tylko najważniejsza dla nas rzecz aparat ortodontyczny Patryka. Nowy, bo odebrany przed samą operacją. ...
  • Chciałabym podzielić się z Wami refleksją na temat uprawnień do przejazdów komunikacją PKS. Do tej pory nie korzystałam z tej ulgi ponieważ na wszystkie wizyty jeździliśmy samochodem.Akurat teraz wypada nam wyjazd do IMiD i muszę skorzystać z komunikacji autobusowej. Zadzwoniłam do informacji co powinnam posiadać ze sobą. Moja córka ma 3 lata. Jako zdrowe dziecko < 4 lat należy jej się bezpłatny bilet jeżeli nie zajmuje oddzielnego siedzenia. Natomiast jeżeli ja chcę uzyskać 78 % zniżki ...
  • witam. Mam pytanie do mam dzieci po drenażach. Czy wasze dzieciaczki przed drenażem również słabo mówiły, ja mam wrażenie że mój mały chce mówić ale nie potrafi powtórzyć, denerwuje się, i bardzo powoli się rozwija. W listopadzie będzie miał dwa latka i jest o wiele w tyle od swoich rówieśników. Jak próbuje coś powtórzyć to tylko końcówkę wyrazu. Zamiast daj Mówi aj. Nie wiem czy to jest spowodowane płynem w uszach czy tylko samym rozszczepem. I mam pytanie jak zmienia się dziecko po drenażac...
  • Mam pytanie czy Pani Prof. Dudkiewicz operuje jeszcze dzieci z rozszczepami w IMiD czy odchodzi zupełnie do Babic? Czy mając termin zabiegu w IMiD mozna ustalić kto będzie operował dziecko?
  • Kochani (Ci, co mnie pamiętają, bo ostatnio rzadko zaglądam), trzymajcie kciuki mocno zaciśnięte - dzisiaj operujemy LUkaszka w Babicach (5 lat - przeszczep kości). Bardzo się ciesze, bo dlugo czekalismy i ortodonci zastanawiali się co robić, ale w koncu zdecydowali, ze mozemy zrobic przeszczep i p. prof tez jest tego zdania (mimo 'poznego' wieku, jak na ten zabieg). Przeprowadzilam z nim wieczorem rozmowę na temat zabiegu i bardzo dobrze to przyjął. Zeby tylko wszystko dobrze poszlo!! Po...
  • witam. wiem że o tych drenażach są już wątki, ale chodzi mi o rodziców, którzy robili prywatnie. Nam powiedzieli że czeka się od 3 do 4 mc na wyznaczenie zabiegu. Ile wy czekaliście ?? I czy te cztery miesiące nie pogorszą dalej stanu dziecka, bo u nas dr powiedziała że są już zrosty ten płyn jest już w postaci gęstego kleiku. To co będzie za 4 mc?? albo jak bym zdecydowała się państwowo, za rok - tragedia z tym czekaniem. A najgorsze jest to ze mamy termin operacji spodziectwa u synka w Inst...
  • witam..jestem tu nowa,jesteśmy miesiąc po zabiegu i na szyciu mojemu synkowi wyszedł jakiś guzek,nie mam pojęcia co to jest,na kontroli dowiedziałam sie nie za dużo...czy ktoś może wiedzieć coś wiecej,co to jest??napisze jeszcze ze jest to twarde??czy należy coś z tym robić?dodam jeszcze ze od tygodnia smarujemy to zelem..
  • Witam,chcialabym wiedziec co sadzicie o dr.Cudziło z IMiDZ. I ktory ortodonta waszym zdaniem jest najlepszy :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się