nieruchomy

(17 wyników)
  • Witam! 1. Jakie macie retainery stałe czy ruchome? 2. Czy ktos z Was miał najpierw retainer ruchomy a potem jeszcze musiał mies przyklejony ten steły? 3. Czy ktoś z was miał sytuacje że retakiner ruchomy wywoływał odruch wymiotny (nie tylko na poczatku ale i po dwóch tyg noszenia) oraz mdłości? - bo ja mam jedno i drugie a mdlowści utrzymuja sie przez wiele,wiele godzin. 4. Jakie sa wasze "za" i "przeciw"?
  • Kiedyś chodziłam do ortodonty,ale pozniej niestety przestałam :( I teraz mam troche nierówny zgryz, ale nie tak baardzo. Dla mnie to wstyd nosić aparat stały. Nie wiecie czy mogę w tym wieku nosić ap. ruchomy? Czy to mi coś da??HELP :*
  • dzisiaj o malo nie dostalam zawalu pytajac orto o cene aparatu ruchomego na gore. 900 zl to chyba lekka przesada. czy ktos z was ma ruchomy? jasli tak to ile placiliscie??
  • Cześć, mam pytanie dotyczące aparatów ruchomych. Czy jest sens robić coś takiego u dorosłego? Nie mogę zdecydować się na stały, bo pracuję głosem i jakiekolwiek seplenienie byłoby wykluczone, a zęby mam stłoczone. Byłam u 2 lekarzy i słyszałam dwie oddmienne opinie. Jedna p. doktor twierdziła, że absolutnie tylko aparat stały, druga, że ruchomy też coś da. Już sama nie wiem Ktoś z was nosi wyjmowany? Są wyniki?
  • Witam. Mam 22 lata i chciałabym wreszcie wziać się za prostowanie moich ząbków. Ale zależałoby mi na aparacie ruchomym, który mogłabym nosić w domu, w nocy i np. w pracy. Podobno jest o wiele tańszy od stałego. Ale czy jest skuteczny? Ile trzeba czekac na efekty? i czy w ogóle się opłaca? Z góry dziękuje za odpowiedz. Nie znalazlam nigdzie tematu o ruchomym tylko o rentencyjnym a ten sie nosi jak kiedys nosiło sie staly.
  • Ja z braku pieniędzy i obawy wielomiesięcznego noszenia aparatu stałeg cóż nie będę ukrywać, że obawaiłam się, mieć druciki w buzi na stałe, nie wiem czy bym się mogła do tego przyzwyczaić, zdcydowałam się na aparacik ruchomy, tyko jedna Pani odtodontka była przekonana do jego skuteczności a że cena niewielka pomyślałam- spróbuję. Cała reszta lekarzy odradzała bo nieskuteczny. I.... zęby mi się prostuą:):):)a wcale nie jestem aż tak systematyczna w jego noszeniu. A co najważniejsz...
  • Mój orto twierdzi, ze nie ma sensu zakładać aparatu stałego na dól. Mój glówny problem to nie krzywe zeby, a wada zgryzu (górna szczęka wystaje nad dolną, z czasem wada oczywiście się pogłębia). Mam 28 lat, jakby co. :) Myślę sobie, ze może lepiej wydać kasę na stały i dać się totalnie zadrutować. Bo jak będę mogła wyjmowac taki aparacik to pewnie kiepskie będzie to leczenie...
  • o jej:)(4)

Nie wiem, czy pytania, jakie tutaj zadam nie były już na forum, bo odnalazłam je dopiero dzisiaj, a nie mam stałego łącza, żeby móc je w całości przejrzeć:) bo tak naprawdę dzisiaj dopiero potrzebuję czyjejś pomocy w tym temacie:) jeżeli powtórzę coś, co już było, to bardzo Was proszę, nie złośćcie się:) Wczoraj założono mi aparat ruchomy, z tym,że nie mam go na parę godzin w czasie dnia i na noc, tylko "na stałe", tzn mogę go ściagać jedynie do umycia ząbków i jakiś tam odpowiedzi w szko...
  • Witam, Jestem po wizycie u ortodonty.Moja córka ma wysunięte górne jedynki i dwójki tzw tyłozgryz i na te ząbki lekarz zaproponował aparat stały.Czy jest tu na forum ktos ma dziecko w tym wieku z aparatem stałym.JAk to znosi???Czy nie lepiej zdecydować się na aparat ruchomy?Wiem,że leczeniejest dłuzsze,ale czy w tym wieku córka zniesie ewentualne niedogodności.Proszę o opinie
  • ile by kosztowal aparat dla 10leteniej dziewczynki??
  • Dlaczego aparat ruchomy mojego syna nie najciekawiej pachnie? Nosi go od tygodnia ale za każdym razem ma odruch wymiotny bo zapach jest nie do przyjęcia. Bagam niech ktoś pomoże nam cos z tym zrobić. Może jest jakiś płyn do płukania tego aparatu? POMOCY!!!
  • Czy aparat niestały (wyjmowany) można używać w wieku kilkunastu lat czy to tylko aparat do zębów mlecznych?
  • Hejka! Witam serdecznie uczestników tego forum! Porażacie mnie swoją wiedza (!!!) i doświadczeniem i pomyślałam sobie ze może pomożecie z też w roziązaniu pewnego problemu:) Otóż: jak to jest tak na prawdę z tymi retainerami? Bardzo trudno jest znaleźć jakieś konkretne źródło informacji na ich temat a opinie ortodontów bardzo się różnią. Moja orto przekonuje ze najlepsze efekty daje arataz ruchomy - tzw. Hawleya, który składa się z druta i płytki plastikowej. Z kolei słyszałam ze mo...
  • Witam! Mam pewne pytanie. Otóż mam trochę krzywe dolne jedynki(zaczynają "wchodzić" do tyłu bo przepychają je rosnące ósemki i nie maja już miejsca). Oprócz tego lekko się kiwają ponieważ mówiąc naciskam na nie językiem. Jest jeszcze problem z górnymi zębami. Nachodzą one za bardzo na dolne (jakoś tak 2/3 wysokości, a z tego co wiem to powinno być na 1/3) a to wszystko przez zaciskanie szczęk i zgrzytanie zębami. Czy na takie wady stosuje się aparaty stałe czy wyjmowane? Dodam jeszcze,...
  • Produkowałam się już na forum "Ortodoncja", spróbuję jeszcze tu..... Mam 30 lat i tańczące zęby. Właściwie całe życie od kiedy mam stałe zęby chodzę po dentystach, ortodontach , konsultuję, eksperymentuje itd. Nie zdecydowałam się do tej pory na aparat stały, choc byłam już blisko. Mam wyrwać czwórki. Ostatnio nawet pojawiła się możliwość, że po usunięciu 4 da się coś zdziałać aparatem ruchomym. Jednak dalej stoję w miejscu.... Usunięcie zębów to dla mnie jakaś bariera - to raz (m...
  • Zdecydowałam się w końcu na aparat ale znowu przyszły pewne wątpliwośći ... Chodzę do 1 klasy liceum za 2 lata studniówka czy gdybym założyła teraz aparat będe miała go na studniówce czego bardzo bym nie chciała czy jest możliwość zdjęcia aparatu na jeden dzien i ponownie po studniówce go założyć?? Czy 2 lata noszenia wystarczą i już jak go zdejme nie będe musiała go znowu zakładać?? Może wydaje się wam to głupie ale nie chciałabym największej imprezkli w życiu wspominać że byłam zadrut...
  • Wrażenia mam mieszane. Zęby wydają się zbyt... długie. Poza tym mam wrażenie, że z przodu są trochę rozruszane. No i przeraża mnie retencja - ciągła walka o to, by zęby nie powróciły na dawne miejsce. Wczoraj asystentka postraszyła mnie, że nakładkę na górnę zęby będę musiała nosić miesiąc non stop!!! Mam nadzieję, że moja orto tego nie potwierdzi. Dzisiaj mam mieć przyklejone retainery, mam nadzieję, że będę bardziej optymistyczna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się