Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      nieruchomy

nieruchomy

(28 wyników)
    • 1)napewno jest on mniej precyzyjny ale może pare szparek i lekkie wychylenie zębów do przodu można nim zlikwidować ? 2)może ktoś wie jaka sila może działac na zeby przez drut aparatu ruchmego a jaka przeważnie dziala w luku aparatu stalego? 3) jeśli sila ta jest nawet mniejsza przy aparacie ruchomym to możliwość samodzielnej regulacji (podginania drutu) moze dawać przewage nad tymi aparatami stałymi gdzie napreżenie sie zwieksza na comiesiecznych wizytach i pewnie przed wizyt...
    • witam,mam pytanie czy ktos nosil ap.ruchomy po 20-tce? jesli tak to czy sa dobre efekty?, jak dlugi jest czas leczenia?
    • pytanko- czy orto musi robić odlew mych kłów abym nosiła retainer ruchomy? na górze mam stały i ciągle się odkleja i chce mi go zmienić na ruchomy forum.gazeta.pl/i/16/forum/podglad.gif
    • Byłam na pierwszej wizycie, mam zgryz tzw krzyżowy. mam mieć złożony aparat stały na razie na górę i jednocześnie nosić ruchomy dla poszerzenia szczeki..poza tym doktor nie chce żadnych zdjęć, chyba, że ja chcę je przynieśc..co o tym mysleć?
    • Witam wszystkich uzytkowników forum. Mam pytanie do osób, które noszą aparaty ruchome - napiszzcie mi czy odczuwaliście jakiś ból podczas chodzenia w aparacie ruchomym? Ja noszę go od dwóch tygodni ale nie odczuwam żadnego rezultatu, poza faktem że gdy go zdejmę troszke powtarzam troszkę bolą m,nie ząbki, uwazam ze to dziwne podkrecam go przeciez na razie tylko z jednej strony tak jak kazala orto ale zastanawiam się dlaczego nie czuję takiego dyskomfortu jak podczas noszenia apara...
    • czy w wieku 24 lat można założyć aparat ruchomy przy niewleikiej adzie zgryzu? Czy ktokolwiek miał takie doświadczenie?
    • Jak wyszłam z gabinetu byłam bardzo zadowolona ze nie musze miec aparatu stałego. Orto powiedziała ze jak bardzo chce to moze mi załozyc, ale ona na moja wade proponuje ruchomy, potrwa to ok 4 lat, ale w moim przypadku wada na pierwszy rzut oka nie jest widoczna, za to mam wade zgryzu która w pozniejszym wieku moze doprowadzic do powazniejszych komplikacji, Teraz was czytam i wszyscy sie zarzekacie ze tylko stały i zwątpliłam.
    • Co myślicie o tym? Mam dość krzywe zęby, mocno wysuniętą górną jedynkę i trójki. Byłam na różnych konsultacjach, ciągle nie mogę się zdecydować... wydatek... Ale dzisiaj rozmawiałam z pewną dentystką, która zasugerowała, że można spróbować z ruchomym aparatem, oczywiście po usunięciu czwórek. Rezultat nie będzie idealny, jak w przypadku stałego, ale zęby na pewno się cofną.... Jezu, już sama nie wiem, miał ktoś takie przejścia? Czy to ma sens? Czy warto spróbować??
    • Byłem u ortodonty 7 gru. wszystko zrobione focie wyciski i powiedział na następnie wizycie czyli na 2-giej,zakładamy aparat na górne stały a na dole jakaś płyta czy to będzie dobrze współgrało? i czy do 1 lutego to długo od 7 grru.?
    • Witajcie Przeczytałam juz mnóstwo wersji i zdań na temat aparatów ruchomych i wiem, że przeważają rekomendacje na aparat stały. Ja zastanwiam się nad aparatem ale raczej nad ruchomym. Po pierwsze cena a po drugie to obawiam się, że kiepsko bym wyglądała w pracy z aparatem i raczej powinnam wyglądać poważniej (prauje z ludźmi). Mam 24 lata, czy nie jest za późno na ruchomy aparat? Jaka jest mniej więcej cena ruchomego bo wiem, że jest dużo tańszy od stałego.Mam do wyprostowania t...
    • Czy można skleić aparat ruchomy?Aparat pękł na pół i teraz martwię się, że czeka mnie kolejny zakup a i tak nie mam gwarancji że dzieciak będzie w nim chodził[do tej pory nie przepadał, w nocy wypadał mu itd...- stąd zresztą to pęknięcie}.
    • Hej Wiem ze pisze juz kilka razy na temat diastemy, ale... Nie uzyskałam odpowiedzi na wszystkie moje pytania Mam 15 lat moja diastema ma 2 mm nie powieksza sie, mam wyciete wiazadełko, nie mam innej wady zgryzu. Moje pytania brzmia: >Czy mozna np nosic aparat ruchomy i nim zlikwidowac diasteme ? >Czy mozna nosiś aparat stały przez 3 miesiące a potem zamiast płytki podkleić drucik za jedynkami? Podobno niektóre osoby nosza aparat stały tylko 4 czy 3 miesiące i jest ok... ...
    • Witam. Mam juz 18 lat i wade zgryzu; jeden zab jak by nachodzi na inne. Na poczatku tylko on byl 'krzywy' a teraz chyba pod wplywem jego nacisku zaczely sie krzywic pozostale, i od paru dni wrecz czuje ten nacisk. Ósemki jeszcze mi nie wychodza w kazdym razie ich nie widac ani nie czuc. Nie jestem w stanie miec aparatu na stale, raz: jest bardziej kosztowny, dwa; zle bym sie czula strasznie by mi przeszkadzal , i po trzecie mam wade wymowy taka jak przewaznie ma sie po zaozeniu aparatu (niek...
    • Witam Problem dotyczy mojego 13-letniego syna. Nosił aparat wyjmowany przez prawie półtora roku. Widoczna była wyraźna poprawa, szczególnie chodziło o wyprostowanie górnej jedynki, która była wygięta w przód.Miał też żuchwę cofniętą w tył. Miesiąc temu przestał nosić aparat,nie z zalecenia ortodonty, tylko z innych przyczyn (nie piszę jakich bo nie dotyczy to istoty sprawy). I co się okazuje? Jedynka, która była już naprostowana, w tym krótkim czasie zaczęła znowu robić się krzywa. M...
    • Wpadłam na pomysł aby założyć własnie taki temat ,bo sama mam dylemat z leczeniem mojej córki .Zastanawiam się czy założyć jej aprat stały wraz z rozszerzaczem szczęki (11 lat ) czy najpierw próbować ruchomym ? martwię się o stan jej zębów które są bardzo słabe -w tej chwili wszyskto jest poleczone ale co będzie gdy założymy aparat ? wogole mam nadzieję że odezwą się mamy które przez to przchodziły ze swoimi pociechami .Jak dzieci znoszą te niewygody i ból ?
    • Witam, sprawa dość dziwna, dotyczy 12 latka. Ma krzywe zęby i aparat ale zdejmowany. Nie nosi go bo mu się od aparatu robi nie dobrze. Tzn zakłada go i po 10 minutach go zdejmuje, bo mu "nie dobrze". Niestety żadne argumenty do niego nie przemawiają, by go nosić, i obawiam się że za 5, 6 lat będzie chciał aparat stały bo mu "krzywe kielce" zaczną przeszkadzać, a sami wiecie, że to dość spory wydatek. Sama jestem zdrutowana stałym aparatem od prawie 2 lat, wszystko przeszłam poza md...
    • Potrzebuję Waszej pomocy! Mam 14 lat, wszystkie ząbki stałe i zdrowe, tylko... no właśnie. Są trochę krzywe. Macie fotki: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/363c052a e7d679d3.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cddbbf7f 0947e347.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e9743f7 c86109d8.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49477d3e 05baa837.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/099aded3 e1307056.html Moze tu tak bardzo tego nie widac, ale mam wampirze, wysunięte do przodu trójeczki górne (s...
    • witam. mam pytanie do osób ktore mialy podobna sytuacje a mianowicie moje gorne dwojki sa wysuniete do przodu dwojki do tylu i na dodatek mam wampirze trojki. wyglada to okropnie. mysle o aparacie i chcialabym sie dowiedziec nastepujacych rzeczy -koszt aparatu (dwa luki) -długosc jego noszenia -kiedy mozna zauwazyc poprawe -czy jest mozliwosc noszenia aparatu ruchomego w wieku 26 lat -czy aparat stwarza problemy w wymowie oraz jedzeniu i czyszczeniu zebow wiem ze to troche duzo tych ...
    • Pisałam juz wcześniej lecz bez odzewu:( niedługo zostanę aparatką tylko ze przy moim tyłozgryzie najlepszy byłby aparat ruchomy twin block choc podobno stały aparat dałby taki sam rezultat tyle że w dłuższym czasie. czy to prawda? I jak wogole nosi sie taki aparat, czy nie bedzie mi przeszkadzal?? i czy u dorosłych daje takie same efekty? no i co ze stłoczonymi ząbkami na górze? czy i tak będe musiała założyć potem stały? Proszę pomóżcie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się