Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      opiekunki

opiekunki

(72 wyniki)
    • Jestem opiekunką do dzieci za granicą (au pair), mam pod opieką troje dzieci - 2,5; 5; 7 lat. Mam kłopot z egzekwowaniem granic ustalonych przez rodziców, a oni wcale mi w tym nie pomagają. Kiedy próbuję przeciwstawić się robieniu zabronionych rzeczy - cała trójka atakuje mnie fizycznie - bije, kopie, gryzie, rzuca ciężkimi przedmiotami, rozbili już stolik prawie na mojej głowie. Mówienie, że czegoś nie wolno, bo jest zabronione nie daje absolutnie żadnego rezultatu, przechodzenie od sł...
    • Witam. nie wiem czemu jest tak źle. opiekunka ma 22-23 lata, studentka pedagogiki. opiekuje sie młodszym (3 lata), mały ją lubi, bawią się. Czasem (raz na 2-3 tygodnie) zajmuje się starszakiem - odbiera z przedszkola i jakąś godzinę czekają na nas - forma czekania dostosowana do chęci dzieci (np. plac zabaw, rysowanie, bajki itp). nie chcę jej zmieniać, ze względu na młodszego. nie wiem, co jej poradzić w zw. ze starszym. Ostatnio zostali na placu zabaw w przedszkolu. wg jej rel...
    • W pierwszym dniu pracy u nas zaprosilismy nianie naszego trzyletniego synka na kolacje. Moj syn nie chcial jesc ani siedziec przy stole, byl juz zmeczony i zaczal jeczec. Nie zmuszam go do jedzenia, wiec pozwolilam mu wstac od stolu i isc sie bawic. Synek dalej jeczac zaczal mnie ciagnac za noge, za mam isc z nim sie bawic. Przytrzymalam mu raczke i mu mowie, ze "mama chce teraz zjesc, jak nie chcesz jesc to nie musisz i albo spokojnie poczekasz az mama zje albo pojdziesz sam sie bawic....
    • Witam serdeczenie wszystkie Forumowiczki:) Jestem mama niespełna rocznego synka. Od października wracam do pracy. Opieką nad dzieckiem zająć się mają: moja mama i teściowa w układzie tydzień na tydzień. Myslę sobie że dla dziecka będzie lepiej jak będą przychodzić rano do nas do domu (w końcu idzie zima) i nie będę musiała zapewniać w dwóch innych domach zabwek ciuszków i innych rzeczy. Pytań mam wiele, mam prośbę Dziewczyny podzielcie się doświadczeniami czego unikać jak najlep...
    • Opiekunka(15)

Witam, mamy od tygodnia nowa opiekunke. Wszystko jest ok. poza jedna sprawa. Otoz, gdy ja przyjmowalismy to poruszona byla sprawa palenia. Na pytanie czy pali odpowiedziala ze rzucila i ze sie nawet cieszy, ze to dla nas wazne i to bedzie dla niej mobilizacja. Faktycznie po powrocie do domu nie ma watpliwosci ze w domu nie pali, ubranka corki tez są ok. - nic nie czuc. Natomiast rano jak przychodzi opiekunka, to czuc od niej papierosy. Prosba o rade co robic. Poruszac ten temat, c...
    • Moje dziecie ma 3 lata i za pare dni oddaje go w dobre rece opiekunki.Sek w tym,ze mlody jest maminsynkiem od kilku m-cy i strasznie czepia sie spodnicy ( mojej tylko),macie jakies doswiadczenia z tych pierwszych chwil rozstania ( opiekuna bedzie miec go w swoim domku,jest przesympatyczna i b.opiekuncza,tylko,jak to takiemu maluchowi wytlumaczyc?),dzieki!
    • Mam pytanie: Czy zostawianie rocznego dziecka na 7-8 godzin z opiekunka a nie z mama lub tatą ma, Waszym zdaniem, jakiś negatywny wpływ na dziecko? Nie wiem: może jest przez to smutniejsze, mniej pewne siebie, zestresowane, czujace, że na rodzicach wcale nie mozna polegać itp. Prosze o odpowiedź bo mogę, troche chcę, ale nie muszę wracać do pracy. Co robić?
    • przez wiele lat byłam opiekunka do dzieci.mimo iz nie mam swoich dzieci,mam doswiadczenie i widze kiedy rodzice stosuja nieodpowiednie metody wychowawcze, lub popełniaja błedy w wychowaniu.trafiłam na matke, ktora zachowywała sie jakby zyła z dzieckiem w szklanym pudłe,wszysko miało byc czyste i w okreslonych godzinach dziekco miało sie bawic, jesc zupe , isc na spacer itp.trafiłam na super mame, ktora tak kochała swoje dziei ze az przesadzała w trosce o ich zdrwoie.przegrzewała...
    • Witam. Prawie od dwóch lat mamy jedną i tą samą opiekunkę. Nigdy jakoś nie miałam z nią problemów. Nigdy też nie przeszło mi przez myśl żeby ją nagrać na kamerę czy na dyktafon. Córka ją lubi , bardzo duzo się bawią i spędzaja czas na świeżym powietrzu z innymi dziećmi i ich opiekunkami.No ,ale własnie dzisiaj zorientowałam sie ,zę coś o co ją kiedyś prosiłąm i co wydawało mi się ,że jest w użyciu, okazało się nie wprowadzone w życie. Ponieważ pozbyliśmy sie pieluchy w domu ( zakłądam...
    • Mam problem z opiekunką.Mój synek ma 14 mcy i jest z opiekunką od 5 miesiąca życia.Ostatnio zachowanie opiekunki zaczęło mnie denerwować; - kiedy wracam z pracy ona trzyma go na rękach,łaskocze go,obcałowuje że mam wrażenie że zaraz go zadusi( chyba nawet nikt z mojej rodziny tak go nie ściska i przydusza), a ja czekam aż całe to przedstawienie się skończy i odda mi w końcu moje dziecko i wyjdzie. -ostatnio przyszła przeziębiona i zaraziła małego,choc uparcie twierdził że to ząbki...
    • od września planuję pójść do pracy i zostawić moją dwuletnią córeczke z opiekunką.Ale mam pytania w związku z tym: -czy stosujecie jakieś umowy formalne? Nie myśle o umowie o pracę,ale o takiej umowie na podstawie której wiadomo,że w godzinach takich to a takich - było nie było - odpowiada za moje dziecko; - w jaki sposób i jak długo przyzwyczajaliście dziecko do pozostawania z inną osobą w domu? Jakoś nie wiem jak sie do tego zabrać.Oczywiście mam mnóstwo obaw i jedyne co mnie tr...
    • Mam ostatnio problem. Moj syn 2,5 letni od 2 lat ma opiekunke,zawsze zostawal z nia w maire chętnie. Ja wychodze do pracy pierwsza, moj mąz drugi i to on obecnie przezywa horror.Obecnie syn nie pozwoli wogole wyjsc ojcu, płacze , wpada w histerie, probuje sie zanosic. Dodam ze zawsze ojciec jest tym ktorego syn sobie dosc dobrze podporzadkowal. Do tej pory moj maz zawsze mowic brzydko poprostu uciekał, zostawiajac malego na bajce, i mowiac ze idzie do kuvhni, do ubikacji itp. Szyb...
    • Dzuewczyny, porsze o opinie. Czy warto im zaufac i jak to wogole wyglada. Prosze o spostrzezenia i doswiadczenia. Pozdrawiam
    • POwiedzcie mi, ile za godzine placi sie opiekunce do dziecka. Znaczenie ma pewnie takze i region - dlatego powiem, ze jestem ze Slaska... Dzieki za informacje.
    • Mamy poradźcie mi, czy 200 zł tygodniowo dla opiekunki przy 2,5 rocznym dziecku to nie jest za mało? w godzinach 7.30 do 16.00 lub 16.30 ? w Pruszkowie okolice Warszawy? czekam na odzew Ewa
    • Może macie już za sobą takie doświadczenie. Ja jestem totalną nowicjuszką. Nie dawno dowiedziałam się, że babcia nie będzie mogła zostać z dizeckiem (6 mcy) i została na lodzie. Mam 10 dni na znalezienie kogoś ktoby chciał i był odpowiedni do opieki nad córką. Problem polega na tym , że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać! Chętnych jest kilka osób, ale o co pytać , na co zwracać uwagę? Przyznam, że i tak mam stracha. Tyle się mówi teraz o "tych" opiekunkach. Pomożcie.
    • drogie Mamy, wiem, że to co napisałam w temacie może wydawać się śmieszne, ale za 2 miesiące naszym synkiem/7 m-cy/ ma zająć się opiekunka/niestety wracam do pracy. Znajomi polecili nam młodą dziewczynę, która do tej pory zajmowała się ich maluszkiem i wiemy, że się sprawdziła i że jest bardzo lubiana przez dziecko....No więc w czym problem powiecie....A w tym, ze jak już jakoś przywykłam do myśli że tak musi być, to zaczął mnie trapić inny problem....jak mam to zorganizować, że...
    • Termin powrotu do pracy zbliża się wielkimi krokami a we mnie narasta niepokój. Jak to będzie? Nie będzie mnie cały dzień a ten czas mój synek będzie spędzał z obcą osobą. Czy nie przywiąże się do niej bardziej niż do mnie? Jeszcze nie mówi i boję się, że to ona usłyszy pierwsze wypowiedziane przez niego słowo. Martwię się, że będę zazdrosna o ten czas, który ona spędza z moim dzieckiem (i może go w pełni jemu poświęcić). Nawet po pracy nie będę mogła 100% czasu poświęcić Michałko...
    • Mam opiekunke od siedmiu miesiecy , przyszla do nas jak maly mial 5mc , i do teraz wlasciwie wszystko bylo ok, problem zaczal sie jakis mc temu kiedy wychodzimy rano do pracy a misiek zostaje z nianka nie chce nas wypuscic , krzyczy , rzuca sie. I nie wiem co robic ,przeczekac czy szukac nowej niani? Pozdrawiam
    • W marcu Maciusiowi (20m roznicy) urodzi się braciszek troszke się boje jak na to zareaguje uwielbiany przez cala rodzine jedynak. Zastanawiam sie czy nie pomogloby wynajecie opiekunki która wyreczyla by mnie w niektórych pracach domowych ,przewinela by niemowle itp. a ja w tym czasie pobawiłabym się z Mackiem. Dodam ze Maciejka należy do „harakternych” chlopcow , to zywe sreberko z humorkami, chociaz tak samo często się smieje, ogolnie jest bardzo pogodny. Z...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się