Forum Dom Ogród na balkonie
ZMIEŃ
      podlewanie

podlewanie

(41 wyników)
    • Pytanie jak w temacie! Jak sobie radzicie z pielęgnacją kwiatów w domu, ogródku na balkonie podczas urlopów gdy nikogo nie ma w domu, najbliżsi też są daleko i nie mogą się zaopiekować a sąsiedzi niezbyt chętni albo nielubiani? Przecież raz do roku jakiś wyjazd nam się należy i przez roślinność ie zrezygnujemy z wypoczynku? Macie jakieś patenty? Ostatnio pytałam w Obi o coś takiego i podobno kiedyś była automatyczna konewka z Gardeny ale teraz już nie ma i raczej nie będzie. No i zobac...
    • Część nasiono juz powschodziło,zdjęłam okrycie i wystawiłam tam gdzie najwięcej światła.Ciągle mają sucho i codziennie praktycznie zraszam. To co nie wzeszło tez wiecznie ma suche podłoże i równiez podlewam. Czy tak ma być bo sie zastanawiam? Od kiedy powinnam dodawać odrobinę nawozu?
    • Witajcie! Niniejszym właśnie mam dość dygania po 50 razy z gigantyczną konewą na taras, a potem na balkon. Pomyślałam, że byłoby genialnie mieć taki z 12-15 metrowy wąż ogrodowy, podłączany do kranu, zwijany na nosidle albo małym wózku (no właśnie, b. ważne: żeby nie zajmował dużo miejsca..) Myślicie, że to dobry pomysł? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Możecie coś polecić?
    • Witam, bardzo się cieszę że odkryłam to forum, bo mam problem:) Chciałabym mięc piękne kwiaty na balkonie, a mi się od paru lat nie udaje. Balkon bardzo słoneczny, południowo-zachodni, kwiaty wybieram takie które to lubią: pelargonie, surfinie, uczep, werbena, lobelia, różne już miałam. Mieszam je w skrzynkach, tzn. sadzę obok siebie różne gatunki. No i nigdy nie udało mi się osiąnąc efektu typu ten: www.domhome.pl/pliki/kwiaty_balkonowe.jpg Moje kwiaty wygladają super po wsadzeniu, jako...
    • Tak sobie siedziałam na balkonie i przypomniałam sobie wiejskie czasy u babci z dzieciństwa. I ta moja babcia zbierała skorupki ze świeżych jaj, suszyła je, a potem drobno gniotła i wrzucała do wody, którą podlewało się kwiaty czy warzywa. W sumie u wujka google niewiele wyczytałam poza tym, że jest bogate w wapń, co powszechnie wiadomo. Nic sensownego. Może wiecie coś więcej w tym temacie. Na pewno nie wszystkie rośliny lubią takie "zawapnienie".
    • Mam na balkonie od południowej strony skrzynkę z groszkiem pachnącym, Słabo rośnie, a ostatnio żółkną mu listki. Podlewam regularnie. Co jest z nim nie tak?
    • Oleander(11)

Dostałam go w ubiegłym roku od Cioci.jEST TO ROSLINA ROCZNA. Nie wiem na temat hodowli nic poza wiadomosciami z internetu. Czym podlewać aby zakwitŁ. Gubi dolne liscie ( przed opadnięciem robią sie żółte).Czy sa jakieś domowe sposoby na to aby pięknie rósŁ?
    • Kupiłam kobeę (sadzonkę) i wsadziłam do docelowej donicy i kobea ma liście klapnięte. Będzie taka jak trzeba czy coś jest nie tak, już jest trzy dni taka, a jak kupiłam to liście były ok.
    • jak pielęgnować lobelię i sanwitalię? Mam te dwa kwiaty na balkonie od tygodnia. Wczoraj wracam do domu, a one padły! Podlewałam je dobę wcześniej i wtedy nic im nie było. Podlałam je znowu i trochę się podniosły. Czy mogło im zaszkodzić ostre słońce? Jeśli macie takie kwiaty, będę wdzięczna za podpowiedzi w kwestii ich hodowania.
    • Posadziłam pelargonie wiszące, spore sadzonki, dałam po 3 sztuki na 80 cm skrzynkę. Mam wrażenie, że trochę łyso to wygląda, rozrosną się czy dosadzić coś w środek? Jeśli tak to co? początkująca jestem...
    • Kupiłam nieduży świerk biały 'Conica'. Wiem, że rośliny te dobrze znoszą życie w pojemniku. Warunki świetlne ma niezbyt dobre, ale dostał najjaśniejszą część wschodniego balkonu, więc może sobie poradzi. Martwię się natomiast o wodę do podlewania. Zużywa jej sporo. Szkoda mi podlewać go wodą, którą preparuję dla storczyków (głównie z wody zdemineralizowanej). Czy udało Wam się utrzymać w przyzwoitej kondycji iglaki w pojemnikach, podlewając je kranówą? No ewentualnie przegotowan...
    • Wysadziłam już na do skrzynek na balkon moje wychodowane z nasionek aksamitki (nie mają jeszcze kwiatów), wysiałam bratki, goździki chińskie, lobelię, i pachnący groszek. Kiedy mam zacząć podlewać je rozworem nawozu?? Kupiłam też dziś różę pnącą i powojnik, też nie mają jeszcze kwiatów, kiedy mam je zacząć nawozić? Od razu, zanim się pojawią roślinki (w przypadku bratków, itp), czy po tym jak pojawi się zielone, czy dopiero jak pojawią się kwiaty. Proszę Was kochane formumowiczk...
    • Do milosniczek kwiatow na balkonie. Otoz czy surfinie, lobelie, sanvitalie i smagliczki posadzone w jednej skrzynce to blad czy przezyja?:) I drugie pytanie. Czy chcac podlewac surfinie nawozem przeznaczonym do tych kwiatkow zaszkodze innym czy nie? Czy moge skrzynke balkonowa z taka kompozycja, jaka opisalam podlewac roznym nawozem czy raczej uniwersalnym?
    • Mam problem z mszycami albo innymi okropieństwami,mieszkają w ziemi, a podczas podlewania wodą - wyfruwają na chwilę.Co to może być i czym to przegonić,bo podgryzają na pewno korzenie roślin.Pozdrawiam
    • Dzień dobry, Chciałabym zasadzić na balkonie jakieś szybko rosnące pnącze, wybór padł na chmiel, ale sąsiadka powiedziała mi, że jest trujący a mam małe dziecko które jest na etapie wsadzania wszystkiego do buzi. Czytałam wiele sprzecznych opinii i już sama nie wiem... Proszę o odpowiedź. Jeśli jest trujące to co posadzić chodzi mi o coś co szybko rośnie i nie jest trujące a żeby można było to kupić w sklepie ogrodniczym nie w nasionkach bo nie wiem jak siać a potrzebuję jak najszybciej osł...
    • Jak dość małym nakładem roboty zrobić balkon żeby się sąsiedzi posrali z zazdrości?
    • witajcie! pojawiam się tutaj pierwszy raz, bo postanowiłam nareszcie zagospodarować mój mały balkonik, a jestem zielona (nomen omen) w sprawach hodowania roślin. mam już dwa małe iglaki, trawę, chryzantemę oraz najnowszy nabytek - rojnik na skalniak. największym moim zmartwieniem jest, co się robi z tymi roślinami w zimie. o ile wiem, chryzantema jest jednoroczna, ale co z pozostałymi? czy mogę je zostawić na zimę na balkonie? czy powinnam je jakoś zabezpieczyć? czy zimą trzeba je podle...
    • Kupiłam w supermarkecie małą doniczkę z pieknym kwiatem bugenwille. Nie wiem, jak dalej postepować. Na razie trzymam w pokoju na oknie. Balkon mam od zachodu (słońce po południu). Czy jest nadzieja, ze moja roślina będzie piekna? Jak tego dokonać?
    • Mam w domu w doniczkach pare kwiatów cebulowych i tak sie zastanawiam czy można je wkopać do ogrodka przy moim bloku. A jak można to kiedy najlepiej to robić?
    • Zaczynam od nich, bo to one zawsze królują na moim tarasie. Kupuję zawsze na targu z 10 szt. takich małych wypierdków a już po 1-2 miesiącach "zalewają" mi pół tarasu. I to same kwiaty!!!! W przepięknych kolorach!!!! A najciekawsze jest to, że nic przy nich nie robię :DDDDDD Mam taki skrawek tarasu, gdzie usypałam trochę ziemi (taki pasek 50 cm - 400cm) i ziemia ta zawsze jest wilgotna, więc nawet podlewać nie muszę zbyt często :DDD Na początku sezonu faszeruję je tylko nawozami a...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się