Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      przepisy

przepisy

(130 wyników)
    • Kupno nieruchomości w okresie 01 stycznia 2007r - 31 grudnia 2008r Wysokość podatku : 19 proc. dochodu Rozliczenie z fiskusem : zeznanie roczne składane do 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym. Formularz : PIT-36, PIT-36L, PIT-38 Ulgi do wykorzystania : ulga meldunkowa. Czy jest jakiś sposob, żeby to obejść? W moim przypadku pieniądze ze sprzedaży mieszkania w ciągu paru dni przeznacze na zakup nowego mieszkania. W mieszkaniu, które sprzed...
    • witam czy to prawda, że od 1/10 weszły w życie przepisy mówiące o tym, że jeśli spółdzielnia upadnie to syndyk ma prawo zająć / przejąć mieszkanie nawet jeśli jest własnościowe? i ewentualnie jak się przed tym uchronić? gdzie poczytać o w/w przepisach?
    • Mieszkanie kupione w 2006 roku.Przekazane jako darowizna w 2007.Czy przy sprzedaży tego mieszkania w bieżącym roku obowiązują stare czy nowe przepisy podatkowe?
    • Witam :) mam pytanie. Niedawno założyliśmy nową sadzawke-stawik, na folii. Jest dość spora - folii na dno i boki razem 30m^2 , glebokosc niecale 2m i mamy pewne obawy, gdyz teren z tylu domu na ktorym polozna jest sadzwka jest nieogrodzony (graniczy z laskiem i łąką) tymczasem znajomi poinformowali nas, ze w razie utopienia sie kogos w sadzwce (rozmiar spokojnie na taki wypadek pozwala) my odpowiadamy . Czy tak jest faktycznie ? czy jestesmy zobowiazani do jakis czynnosci "zab...
    • Witam Mam mały kłopot. Potrzebuje pewnej informacji. Ponad rok temu moja babcia przepisała domek jednorodzinny na mojego ojca. Niedlugo po tym zmarła. Z kolei teraz ojciec chce przepisać ten dom w całości na mnie, jednakże chce nadal w nim mieszkać. Wiem, że istnieje mozliwośc przepisania domu z zastrzeżeniem służebności na mojego ojca. Pytanie moje brzmi, czy to jest jedyne rozwiązanie? i czy istnieje w takim przypadku mozliwośc darowizny? Jeżeli tak to co jest korzystniejsze je...
    • Co jeśli najpierw powstał dom a dopiero potem prawo budowlane? Gdy dziadkowie budowali mój obecny dom tuż po wojnie nie było obowiązku zachowania odległości 4 metrów od granicy do ściany z oknami. Dziś jest I co wtedy?
    • Witam, chciałabym Was prosić o odpowiedz na pytanie - jakie przepisy (akty prawne) obowiazuja spoldzielnie mieszkaniowe w zakresie przeksztalcania prawa lokatorskiego we wlasnosc odrebna? Ustawa o spoldzielniach mieszkaniowych - to jasne. Czy sa jednak jakies bardziej szczegolowe regulacje, rangi rozporzadzenia lub zarzadzenia, ktore okreslaja procedure tych przeksztalcen (np. termin na podjecie uchwaly przez zarzad, termin wylozenia uchwaly zarzadu do wgladu mieszkancow, term...
    • Witam Mam pytanie dot. podatku od spadku po ojcu. US ustalił mi podatek od spadku w wysokości 1600zł. Obecnie nie stać mnie na zapłacenie takiej kwoty z uwagi na trudną sytuację materialną (mąż jest bezrobotny, mamy dwoje dzieci na utrzymaniu). Czy ktoś może wie czy US rozpatruje coś takiego jak wniosek o zwolnienie/umorzenie podatku, jakie ewentualnie mogłabym przedstawić dokumenty i na jakie przepisy się powołać? A może ktoś miał podobną sytuację i podzieli się informacjami. pozdrawiam M...
    • Witam. Mały pytanie. Na mojej działce nie ma MPZP. Chciałem wystąpić o warunki zabudowy i jeden z wymogów jaki musze spełnić jest to, ze działka sąsiednia musi byc zabudowana, jak to rozumieć, sąsiednia czyli ta z kóra granicze? czy sa może jakieś przeliczniki? w mojej sytuacji akurat sąsidnie - znaczy graniczne nie są zabudowane, ale następne już tak, czy spełniam zasade ? nie mam pojecia. Pozdrawiam.
    • Co ma zrobić właściciel mieszkania, w którym wynajmujący zorganizował agencję towarzyską? Czy ulotki są wystarczającym dowodem na wypowiedzenie umowy najmu? Skarg sąsiadów nie ma. Co dalej z tym zrobić? Założyć sprawę o exmisję?
    • Witam. Czy ktoś może orientuje się czy istnieją przepisy dotyczące powiadamiania o istniejącym zadłużeniu np. z tytułu braku opłaty za czynsz? Konkretnie chodzi mi o czas w jakim dłużnik powinien zostać poinformowany o fakcie zadłużenie oraz o jego wysokości. Czy następująca sytuacja jest zgodna z prawem: dłużnik otrzymuje powiadomienie, że od około dwóch lat wpłaty są niższe niż ustalony czynsz. Powiadomienie zawiera również sumę zadłużenie wraz z odsetkami naliczanymi od dwóch lat. P...
    • Posiadam kilka działek w rzędzie przy których jest oczywiście droga wewnętrzna wydzielona przez architekta podczas podziału dużej działki. Chciałbym pozbyć się tej drogi na rzecz Gminy, czy Gmina może odmówić przyjęcia jej na swój stan? Czy występował ktoś również o przyłączenie kanalizacji do działek przez Gminę? Czy jest jakiś przepis regulujący jaki czas Gmina ma na przyłączenie kanalizacji? A może ktoś podłączył sam i przedstawił Gminie rachunki. Będę zobowiązany za cenne rady.
    • Witam serdecznie, Sasiad z mieszkania obok, postanowił powiększyć swoje mieszkanie kosztem korytarza. Przyszedł zapytać o moją opinię nt temat i początkowo zgodziłam się, ale po dłuższym zastanowieniu, stwierdziłam że ten pomysł nie podoba mi się. Sasiad nie ma żadnej zgody na rozbudowę mieszkania. Tłumaczy to tym, że budynek jest jeszcze przed odbiorem i takiej zgody w tej chwili nie uzyska. Co mówią w takiej sytuacji przepisy? Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Jakie forma...
    • witam, post będzie trochę przydługi, ale chcę dokładnie opisać o co mi chodzi. Mam nadzieję, że komus się zechce to przeczytać i odpowiedzieć :) Otóż niedługo odbieram mieszkanie. Z pewnych źródeł uzyskałem informację, że w przypadku pierwszego budynku na moim przyszłym osiedlu, przeważająca ilość mieszkań miała nadmetraż w stosunku do pierwotnego metrażu podanego na projekcie oraz w umowie przedwstępnej. Przy obmiarze powykonawczym podobno do powierzchni użytkowej wliczano również powierz...
    • Mam prośbe....wynajmuje rodzinie(2+2)mieszkanie i od 3 m-cy mi nie płacą.I powiedzieli mi "że moge ich cmoknąć"że chroni ich prawo... Wynajmuje mieszkanie legalnie tzn.odprowadzam podatek i mam podpisana umowę w której jest napisane,że jak nie płacą przez 3 m-ce to mają sie wyprowadzić.Jednak oni twierdzą,że nie mają gdzie i mają małe dzieci.Nie sa zameldowani.Mam pobraną od nich kaucje ,ale tylko w wysokości czynsz+odstepne za 1 m-c,czyli juz jestem w plecy 2 m-ce. Podajcie mi pr...
    • Mam ogromną prośbę - poradźcie! Jestem w 1/6 współwłaścicielką drogi, przylegającej do 6 działek budowlanych (droga wewnętrzna). Jestem też właścicielką jednej z tych działek i chciałabym ją sprzedać. Jednak potencjalni klienci nie mogą do niej dotrzeć, ponieważ właściciel pierwszej działki, graniczącej jednocześnie z drogą wjazdową, publiczną - wysypał na tę wspólną drogę wszystko, co zostało mu z budowy domu - górę piachu, deski, postawił w poprzek przyczepę. Świadomie blokuj...
    • witam, mój budynek stoi od 20 lat na granicy działki, działka obok została sprzedana a inwestor rozpoczyna budowę, ponoć jest przepis mówiący o tym że jeżeli mój budynek jest na granicy działki to urząd musi wydzilić 3 metry gruntu od mojego budynku i dopiero od tych 3 metrów powstaje granica działki przeznaczonej do sprzedazy, prosze o pomoc w znalezieniu tego przepisu, dziękuję
    • mam na oku fajne mieszkanko jedyną jego wadą są właściciele nie mili, pewni siebie nie chcą nawet o złowóke ceny obnizyć. Chcą również z niego zabrać sprzet agd. jestem ciekawa czy mogą zabrać kuchenke czy muszą zostawić a jesli tak to gdzie znajde przepis mówiący o tym co właściciele powinni zostawić w mieszaniu. Dzięki
    • z utęsknieniem czekałam pierwszego stycznia i wejścia w zycie ustawy ktora likwiduje kolosalne podatki pojawiajace sie przy przepisywaniu domów czy mieszkań .Ale przekopałam internet aby dostać oświecenia i powiem szczerze że jest tego niewiele !Prosze wszystkich ktorzy wiedzą coś na ten temat o przypomnienie wątków ze stron lub podanie adresów www.może jakieś artykuły. W sierpniu 2006 roku kiedy byłam na tym forum to zainteresowanym tym tematem było dużo więc podejrzewam że oni tak jak ...
    • Dwa lata temu wynająłem lokal użytkowy. Wcześniej prze kilka lat lokal stał jako pustostan, nieużywany, gołe ściany, bez prądu, bez liczników. Zrobiłem tynki, odmalowałem, zrobiłem instalację elektryczną, STOEN zainstalował liczniki. I teraz moje pytanie. Wyprowadzając się z tego lokalu muszę go zostawić w stanie w jakim go otrzymałem. Czy to oznacza, że mogę np. zwinąć instalację elektryczną a STOEN-owi zlecić odłączenie i zabranie liczników ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się