Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      przepisy

przepisy

(413 wyniki)
    • Wątek dotyczący warunków składowania gabarytów skłonił mnie do zadania pytań: [i]1. Jakie przepisy regulują kwestie organizacji wywożenia gabarytów przez wspólnoty? Czy WM bezwzględnie musi organizować wywóz gabarytów? 2. Czy WM musi wywozić odpady remontowe wyrzucane przez jej członków ?[/i] --------------------------------------------------------- Kiedyś moja WM organizowała wywożenie gabarytów. Jednak z uwagi na złośliwość lokatorów zrezygnowaliśmy z tego. Pomimo wywieszenia og...
    • Witam, Mieszkam na parterze i sąsiad parkuje tuż pod moimi oknami. Prośby nie pomagają. Czy są jakieś przepisy określające minimalną odległość w jakiej można parkować? Dodam, że na podwórku nie ma wydzielonego parkingu i podobno straż miejska nic nie może zrobić. Jak sobie z tym problemem poradzić?
    • Istnieje taki przepis? Pewnie nie ja jedna mam podobny problem - mieszkam na parterze, mam spory taras, nade mną jest jeszcze 6 pięter, każde z balkonem. Sąsiedzi hodują kwiatki w doniczkach wywieszonych za balkon. Jest to niebezpieczne - sama miałam kiedyś doniczki (od środka balkonu) i wiem, że w czasie silnej burzy mogą spaść. Dodatkowo te rośliny śmiecą, kapie z nich woda, sąsiedzi myją swoje balkony wylewając na nie wodę... Cały brud leci do mnie. Dlaczego ja mam sprzątać bru...
    • Dziś usłyszałam od pracownika SM, że nie doknuje się już zwrotów za wymianę okien. Podyktowane jest to podobno zmianą usatwy o spółdzielniach mieszkaniowych. Czy ktoś może zna konkretny artykuł tej ustawy, który ową zmianę wprowadził. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pzdr.
    • chodzi o poradę prawną . Czy Spółdzielnie Mieszkaniowe w świetle przepisów obowiązujących od 31.VII.2007 mają obowiązek udostępniać swoim Członkom do kserowania umowy tylko zawarte po tym terminie czy również i przed nim ? Dziękuje Krzysztof - Warszawa
    • Jest gdzies przepis,ze opłata stała nie moze przekraczac opłaty zmiennej 30% bo u mnie przekracza i to znacznie.Np oplata za zuzyte GJ 50000zł a opłata za moc zamowioną 22000zł
    • Witam. Jak w świetle obowiązujących przepisów ( ustawa o gospodarce nieruchomościami, rozporządzenie z IX 2004 r) powinien wyglądać zapis w umowie o administrowaniu lub zarządzaniu odnoszący się do ubezpieczenia OC administratora lub zarządcy? Czy punkt umowy powinien określać wysokość ogólnego ubezpieczenia dotyczącego wszystkich administrowanych( zarządzanych) nieruchomości przez danego zarządcę czy też dotyczyć powinien danej nieruchomości ( wspólnoty)?. Czy obowiązkowo musi...
    • Mam taki problem. Jeden z właścicieli wymienił drzwi wejściowe do mieszkania ze starych otwieranych do wewnątrz, na otwierane na klatkę. Po zamknięciu wymienione drzwi są równo z licem ściany klatki. W całej klatce schodowej prawie nikt nie robi z wymiany problemu, bezpośredni sąsiedzi oświadczyli na piśmie, że zupełnie im to nie przeszkadza. Problem w tym, że jedna Pani (właścicielka z mieszkania na pierwszym piętrze (wymiana była na IV piętrze) zawzięła się i zasypuje zarządcę...
    • Ochrona przeciwpożarowa budynków, innych obiektów budowlanych i terenów 19 maja 2006 r. wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. Rozporządzenie to określa sposoby i warunki ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. Jakie urządzenia przeciwpożarowe zapewnić? Urządzenia przeciwpożarowe w obiekcie (tzn. w ...
    • Czy eksperci (ci oficjalni i nieoficjalni, a uczeni w piśmie) byliby tak uprzejmi, aby na bieżąco informować o zmianach w przepisach dotyczących wspólnot, zarządzania, itp. w formie króciutkiego komentarza + stosownego linku do całości treści omawianych regulacji? Mam tu na myśli równiez, a może przede wszystkim PROPOZYCJE ustaw, rozporządzeń, itp. Na początek dwa tematy. I Zmiany dotyczące zarządzania, w tym zdobywania licencji. II Podatek CIT, czy zmiany też dotkną wspólnoty mi...
    • We wspólnocie, której jestem członkiem Ustawa o Własności Lokali została sprytnie wykorzystana aby nie pozwolić pozostałym lokatorom decydować o niczym. Szukam osób lub instytucji, które zbierają złe przepisy aby lobbować w sejmie o ich zmianę. A oto mój przypadek w szczegółach. Zgodnie z art. 23 2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na...
    • W naszej wspólnocie ludzie wymieniają drzwi wejściowe do swoich mieszkań, które teraz otwierają się na klatkę, a nie do środka mieszkań czy tak może być i czy to jest zgodne z przepisami o bezpieczeństwie.
    • Witam. Który przepis art.104 prawa o notariacie, będzie miał zastosowanie do protokołowania zebrań ogółu właścicieli? Dziękuję
    • Chciałam się dowiedzieć czy są jakieś przepisy regulujące normy natężenia hałasu w bloku albo czasu trwania uciążliwego dla sąsiadów remontu? Od prawie trzech miesięcy sąsiad nade mną prowadzi remont.Są tygodnie w których słychać bardzo głośne wiercenie tuż nad głową od rana do późnego wieczora codziennie. Jest to nie do wytrzymania, szczególnie iż natężenie hałasu jest bardzo duże, czasami aż do tego stopnia, że aby porozumieć się z osobą siedzącą w tym samym pokoju, musimy mówić pod...
    • czy są? a czy odnosnie ognisk też są? Jedna z sąsiadek (starsza pani) grozi/obiecuje że jeśli rozpędzimy na osiedlu grilla/ognisko to bedzie stanowczo protestować (smród kiełbasy, dym, itp). Pani generalnie uważa, że widok z jej okien nie powinien być niczym niezmącony, ma żal o parking widoczny z jej okien - zasłania go sadząc rosliny, krzewy i drzewa na czesci wspólnej, bez zgody zarządu. czy powinnismy się jej bać? Jak na razie mamy regulamin porządku domowego w którym je...
    • Witam, Czy jest jakieś rozporządzenie które mowi o zwrocie kosztow za ogrzewanie jesli w mieszkaniu jest ponizej 20 stopni C? W moim budynku byl wymieniany wezel ciepla i kaloryfery. Pomimo tego w calym moim pionie kaloryfery sa chlodne. U mnie w mieszkaniu jest 16 stopni. U sasiadow rowniez. Liczne prosby i zglaszanie wspolnocie nic nie daje. Mowia ze rozkrecone jest maksymalnie itd itp. Dodam ze w tym samaym budynku w mieszkaniach po drugej stronie jest cieplo i niektorzy ...
    • Mieszkam w budynku wybudowanym w 1953. Klatka schodowa jest mikroskopijna. Odległość między ścianą, a poręczą ma 104 cm. Zamontowane skrzynki zmniejszają ją do 84 cm. Co na to przepisy budowlane? Gdzie zamontować nowe skrzynki jeżeli na klatce nie ma miejsca ? Może ktoś coś poradzi?
    • Rozdział 3 Zarządzanie nieruchomościami [Art. 184. 1. Zarządzanie nieruchomościami jest działalnością zawodową wykonywaną przez zarządców na zasadach określonych w niniejszej ustawie. 2. Zarządcą nieruchomości jest osoba fizyczna posiadająca licencję zawodową nadaną w trybie przepisów rozdziału 4 niniejszego działu oraz, z zastrzeżeniem art. 232 ust. 3, osoba fizyczna prowadząca bez posiadania licencji zawodowej działalność zawodową w zakresie zarządzania nieruchomościami. 3. Przed...
    • w jakich przypadkach wspólnota prowadzi działalność gospodarczą?
    • Czy skarb państwa znalazł sobie nowy sposób na zasilanie budżetu? Dwoje współwłaścicieli (w udziałach ułamkowych) jednego lokalu mieszkalnego złożyło pozew o uchylenie uchwały. Sąd zawezwał powodów do uzupełnienia braku formalnego opłaty 200 zł. Po opłaceniu 200 zł w kasie sądu, sąd wysmaża pismo do powodów: [i]Z O B O W I Ą Z A N I E Sąd Okręgowy w [...] [...] Wydział Cywilny w sprawie z powództwa XZ, YZ przeciwko Wspólnocie Mieszkaniowej [...] o uchylenie uchwały nr [...], wzywa do o...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się