szkoly

(13 wyniki)
  • Hej, mam prosbe o rade. Mam 5 letniego kuzyna. Za tydzien idzie on do amerykanskiej szkoly do Kindergarden i zastanawiamy sie z ciocia czy poslac go juz teraz do Polskiej szkoly (takiej sobotniej) juz teraz czy dopiero za rok. Osobiscie uwazam, za dopiero za rok powinien isc, zeby mu sie wszystko od poczatku nie "pomieszalo". Co w na to?
  • Zastanawiamy sie gdzie poslac nasze dziecko do szkoly?Mieszkamy w Polsce ,jestesmy mieszanym malzenstwem,dziecko mowi po polsku i po angielsku,jednak lepiej po polsku.Macie jakies doswiadczenia?
  • moze przypomne nasza sytuacje: ja PL i maz De w domu OPOL ale mieszkamy w UK od czterech lat. Dzieci 7 i 4 i maly niemowlak. Jak przyjechalismy do UK to starsza corka nie mowila po angielsku a teraz jest to jej najlepszy jezyk, pisze, czyta plynnie ma bardzo bogate slownictwo w tym jezyku. Mlodsza tez najlepiej se komunikuje po angielsku, dzieci miedzy soba mowia po angielsku i w tym jezyku nam odpowiadaja. Podczas pobytu w PL albo w DE przestawiaja sie i sa w stanie dobrze komu...
  • Witam, Mam dwoje dzieci w wieku 5 i 2 lata, mieszkam w Belgii, "na wsi",jesli mozna tak to okreslic. Do tej pory dzieciaki uczyly sie w szkole francuskojezycznej, z przewaga francuskiego w domu (ja rozmawiam z dziecmi po polsku, z mezem rozmawiamy po francusku, dzieci miedzy soba mowia po francusku(niestety), a ze mna po polsku). Chcielibysmy zeby maluchy chodzily od nastepnego roku do szkoly flamandzkiej. Mamy jednak watpliwosci: czy bedziemy w stanie pomoc im w pozniejszych k...
  • Mieszkam pod Paryzem, rzut beretem od polskiego przedszkola, szkoly, ksiegarni itd itp. Moja mala ma dopiero roczek, ale marzylam o tym, ze pojdzie tu do polskiego sobotniego przedszkola, potem do sobotniej szkoly, ze bedzie chodzic na polska katecheze, i ze w polskim kosciele bedzie grac w jaselkach... A tymczasem mojego meza przenosza w pracy na sam koniec Francji, do Bretanii, a tam nie ma ani polskiej szkoly, ani nic. Jestem zalamana ta wiadomoscia. Zastanawiam sie nawet czy by sie nie os...
  • Moja corka jest w wieku przedszkolnym (4 lata) i wlasnie probuje zapisac ja do polskiej szkoly sobotniej do grupy przedszkolnej. Musze powiedziec ze mam z tym problemy. Mala od poczatku ma jakas dziwna niechec do szkoly polskiej,od poczatku nie chciala jechac, probowalam zachecic ja ze pozna nowe zabawy i nowych przyjaciol. Udalo mi sie na chwile ja zostawic z dziecmi i podobno nawet aktywnie uczestniczyla w zajeciach podczas gdy ja bylam zajeta rozmowami z nauczycielami.Potem j...
  • Czy jesli bede mowic do dziecka z jezyku polskim a ojciec w swoim, czy to wystarczy do nauczenia dziecka jezyka polskiego w obcym kraju? Czy jednak trzeba poslac dzieciaka do poslkiej szkoly?
  • Moje dziecko za rok ma iść do szkoły. Będzie wtedy miało niecałe 6 lat, ale takie są przepisy. Pójdzie z dziećmi 10, 11 miesięcy od niego starszymi i nic nie możemy zrobić. Logopedka była z niego bardzo zadowolona. Stwierdziła, że językowo nie odstaje od niemieckich dzieci. Do walki z seplenieniem wrócimy po "wymianie ząbków". Wczoraj przedszkole odwiedziła nauczycielka ze szkoły. I zaczęły się probelmy. Stwierdziła, że nie rozumie wcale, co moje dziecko mówi, kazała mu kilkak...
  • mieszkam od kilku miesiecy w anglii. moj syn (8lat) poszedl do angielskiej szkoly. czesto prosi mnie o pomoc, ale ja sama nie znam zbyt dobrze angielskiego, a nie chce, by uczyl sie ode mnie wymowy :) zatem, czy wystarczy mu to, czego uczy sie w szkole? i czy ktos wie, ile czasu (orientacyjnie) zajmie mu nauka nowego jezyka?
  • hej! czy ktores z waszych dzieci chodzi to szkoly/przedszkola waldorfskiego? podobno tam "inaczej" ucza jezykow obcych. czy macie jakies doswiadczenie i porownanie? pytam, chociaz wiewiora ma niecale 7 miesiecy ale w naszej wiosce jedyna opcja jest wlasnie takie przedszkole i taka szkola... i tak ju zna zas sie sie zastanawiam :D pozdrawiam
  • Dla mojej corki przygotowalam kilka drobiazgow: ksiazka, nalepki do albumu, pisaki pachnace itd . Przygotowalam tez torebke krowek do zabrania do szkoly z okazji jutrzejszego swieta. Przyznaje sie, ze krowki kupilam tutaj na miejscu (mozna je znalezc w praktycznie kazdym markecie), bo nie mialam zadnego bardziej orginalnego pomyslu czym mozna dzieci poczestowac w szkole. Na poczatku maja dzieci w klasie mojej corki swietowaly Dzien Dziecka obchodzony w Japonii (w klasie jest Japon...
  • Wiem,z e o tym juz bylo, ale w dobie, gdy tak duzo sie dyskutuje w Wlk. Brytanii o brytyjskosci, ten art. mnie ucieszyl. W koncu i Anglicy zauwazyli, ze dwujezycznosc korzystnie wplywa na wyniki szkolne. Nawet zaczeli dyskutowac juz o tym, coby wprowadzic naucznie obcych jezykow do szkoly juz od 7 roku zycia. A wiecej na temat tutaj news.bbc.co.uk/1/hi/education/6447427.stm
  • Zakladajac ten watek mam na mysli nie tylko mowienie do dzieci po polsku, ale takie zwykle szkolne nauczanie j. polskiego, ortografii, gramatyki, pisania, czytania ze zrozumieniem... Ostatnio bedac w Polsce udalam sie do ksiegarni, przewertowalam ksiazki do j. polskiego i to, co mnie uderzylo, to to, ile roznych cwiczen tego typu maja dzieci mieszkajace w Polsce, slyszace na co dzien j. polski i swietnie mowiace po polsku. Cwiczenia te i rozwijaja wiedze o jezyku i utrwalaja i roz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się