kingusia1974 27.08.08, 23:44 Czy jesli bede mowic do dziecka z jezyku polskim a ojciec w swoim, czy to wystarczy do nauczenia dziecka jezyka polskiego w obcym kraju? Czy jednak trzeba poslac dzieciaka do poslkiej szkoly? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
risando Re: jak uczyc 28.08.08, 11:44 ------------ Czy jesli bede mowic do dziecka z jezyku polskim a ojciec w swoim, czy to wystarczy do nauczenia dziecka jezyka polskiego w obcym kraju? Czy jednak trzeba poslac dzieciaka do poslkiej szkoly? ------------ Szansy sa na pewno dobre, jednak kazda rodzina posiada inne doswiadczenia. Jedno dziecko bezproblemowo od razu nabywa umiejetnosc mowienia w jednym i w drugim jezyku, inne dziecko miesza najpierw jezyki, a dopiero w wieku przedszkolnym zaczyna "normalnie" mowic. Inne dzieci zas rozumieja jezyk polski, jednak nie chca mowic. Wlasnie o takich problemach i sukcesach rozmawiamy caly czas na tym forum. Dlatego trudno jednoznacznie odpowiedziec na Twoje pytanie. Mowienie do dziecka w jezyku polskim jest na pewno podstawowym warunkiem. Czytanie, spiewanie, zabawy jezykowe, polskie filmy i kasety, kontakty z innymi Polakami, wakacje w Polsce ulatwiaja dwujezyczne wychowanie. Osobiscie sadze, ze szkola polska moze stanowic dobrym uzupelnieniem w nauce starszego dziecka, jednak najlepiej jest juz od urodzenia starac sie o staly kontakt z jednym i drugim jezykiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kingusia1974 Re: jak uczyc 28.08.08, 18:20 Dziekuje za odpowiedz, choc rzeczywiscie masz racje, trudno na moje pytanie odpowiedziec jednoznacznie. Powinnam byla sie domyslec, ze wszystko zalezy od czlowieka, jeden maly czlowiek zalapie a drugi bedzie potrzebowac wiekszej stymulacji. Troszke postudiuje glebiej to forum. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
alessia27 Re: jak uczyc 29.08.08, 21:46 Jezeli ty do dziecka bedziesz mowic po polksu a maz np.po niemiecku/francusku/angielsku to w zupelnosci wystarczy do dobrej nauki obu jezykow. Moj 6-letni syn tak sie nauczyl polskiego i niemieckiego. ♥ Macius 10.05.2002 Odpowiedz Link
kingusia1974 Re: jak uczyc 30.08.08, 23:26 To pocieszajace, bo u mnie w rejonie nie ma polskiej szkoly i skazana wlasciwie jestem tylko na siebie. dzieki. pozdrawiam Odpowiedz Link