-
Czy ktos wie ile FORMALNIE lat musi miec dziecko,zeby samo moglo chodzic do/ze szkoly?
-
4 x polo z krotkim rekawem, 4 x biale koszule z krotkim rekawem, 2 x bluzy dresowe z dlugim rekawem
2 x dlugie spodnie dresowe, 3 x sweterki v-neck z dlugim rekawem
3 x dlugie spodnie slim fit, wiec tylko Next
1 x kurtka zimowa, 1 x kurtka przeciwdeszczowa, 1 x PE Bag, 1 x ciepla czapka - te rzeczy z naszywka szkoly
iron on name tags
razem £100.51
Szukam jeszcze czarnej bluzy polarowej na zamek. W Nexcie wszystko wyprzedane. Sprawdzilam Tesco, George, Matalan, M&S. Jakies info, g...
-
Nareszcie bedziemy sie przeprowadzac. Wszystko zajelo nam wiecej czasu niz myslalam, ale juz jest na dobrej drodze. W kwestiach formalnych mam pytanie. Czy po przeprowadzce mam isc bezposrednio do szkoly najblizszej czy wczesniej do councilu? Ma ktos doswiadczenie? Zaznaczam, ze w najblizszej okolicy jest jedna szkola, inne oddalone znacznie.
-
Dziewczyny ,syn zaczyna szkole w klasie Reception od tego wrzesnia, szkole wybral mu council bo jestesmy nowi w miescie , w okresie wakacyjnym zostala nam szkola przyznana dopiero , wiec nie mialam okazji tam pojsc(zamkniete) i popytac. Dyrektor wyslal welcome pack , znalazlam tam rozpiske dni na wrzesien i pazdziernik. Rok szkolny zaczyna sie teraz 3 wrzesnia , dolacze wam ponizej zdjecie tego planu , powiedzcie mi prosze , czy wg tego co tu pisze , to pierwszy dzien czyli 3 wrzesnia mam prz...
-
Moje dzieci sa zameldowane w PL w mieszkaniu moich rodzicow. Na ich adres dostalam list z wezwaniem do zapisania syna do szkoly. Moj tato zadzwonil, przedstawil sytuacje i uslyszal, ze musze wyslac zaswiadczenie z angielskiej szkoly, ze dziecko do niej uczeszcza. Mialyscie tak? Jakie to ma byc zaswiadczenie?
Z gory dzieki
-
czy zglaszam w obecnym przedszkolu ze juz nie bedzie tu chodzil ,czy mam isc do councilu?
zadnych dokumentow mam nie brac/ nie beda potrzebne ze starego przedszkola?? szkoly na nowym miejscu nie mam jeszcze nagranej, ide tam do councilu w przyszlym tygodniu.
Jak to technicznie wyglada , chodzi teraz do przedszkola , od wrzesnia ma isc do Reception, miejsce dostal tutaj ,ale zrezygnowalismy bo napisalam ze sie wyprowadzamy.
-
szkole. Moj syn opusci po koniec ostatniego semestru 8 dni :
4 dni nie byl, 1 dzien byl, 4 dni nie byl.
Powodem byla choroba z goraczka pow 40 stopni ( oprocz 1 dnia, w ktorym syn nagle ozdrowial, pozniej choroba wrocila na nowo).
Szkola byla ponformowana o chorobie oraz o fakcie, ze dziecko bralo antybiotyk.
Przyznam, ze list do milych nie nalezy. Dotknelo mnie to bardzo, zwlaszcza, ze:
- obecnosc mojego syna w szkole jest dla mnie prorytetem
- nieobecnosc nie miala charakter ciagl...
-
Corka we wrzesniu idzie do szkoly. W jej szkole obowiazuje nastepujace obuwie:
Sensible flat shoes in the winter and sensible flat sandals with covered toes and heels in the summer. Boots or trainers are not acceptable footwear.
Przypuszczam ze w innych szkolach jest podobnie.
Czasami kupuje jej buty "na zapas" ale mysle sobie ze pewnie bedzie skazana na te zwykle czarne i co gorsza caly rok na okraglo. Czy tak tu jest?
Rozumiem ze kolorowe, lekkie sandaly odpadaja - co innego optocz t...
-
Hej
Jestem w UK od pazdziernika. Moje dziecko jest w ostatniej klasie Primary School i do konca listopada mialam zglosic go do Secondary. Jakoze totalnie nie bylam zorientowana, wybralam najblizsza szkole... Po rozmowie z jedna mama (wczoraj) wiem, ze nie dokonalam najlepszego wyboru :(
Czy moge jeszcze zmienic szkole? Jak to zrobic? Macie moze doswiadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam
-
Witajcie
Moja corka ma 5 lat, w tym roku zaczela Year 1. I jest dramat. Nie chce w ogole chodzic do szkoly, mowi, ze nie lubi, placze, tuz przed wejsciem do szkoly wyrywa sie , ucieka, musimy z mezem wrecz na sile ja tam zaprowadzac. I codziennie jest tak samo, nie pomagaja rozmowy, tlumaczenia, a nawet przekupstwa. Nic nie pomaga. Do reception chodzila chetnie i nigdy nie bylo takiego problemu. Mielismy rozmowe z jej nauczycielka, ona twierdzi, ze z corka w szkole nie ma absolutnie zadnych...
-
witam
norrrmalnie - nie wiem z ktorej strony zaczac, zby bylo jasno, zwiezle i na temat...
myslimy o przeprowadzce do UK. od 5 lat mieszkamy w IRL. w przyszlym roku najstarszy syn robi 'living cert' i zdalismy sobie sprawe, ze w sumie malo nas tutaj trzyma.
oczywiscie, mamy cala mase pytan, obaw i watpliwosci ale chyba tyle samo nadziei, wiary i optymizmu :)
wertujemy internet wszez i wzdluz /lacznie z tym forum ;)/, i ciagniemy za jezyki znajomych - zeby wiedziec jak najwiecej.
dz...
-
Moje dziecko ma zaczac we wrzesniu szkole (reception). No i mam mega dylemat. Najblizsza szkola ma Ofsted 3, z safety 2, ale ze wszystkiego innego 3... Nauczyciele ponoc nie najlepsi, nie zachecaja dzieci do nauki, nie sa w stanie "wywindowac" tych najlepszych, itp. Bylam w tej szkole, wcale nie taka najgorsza sie wydawala. Ale dyrektorka mi sie nie spodobala, wydawala sie bardzo "defensive", na kazde moje pytanie zwiazane z raportem Ofsted odpowiadala wrecz agresywnie, ze to nie jej wina (?...
-
Czesc Dziewczyny. Niedlugo rozpoczyna sie 'sezon' zapisow do szkoly. Czy ktoras moglaby doradzic, czy lepiej zrobic to online poprzez council czy "na papierze" bezposrednio do szkoly? Mam dylemat, bo przeczytalam, ze nie wolno zlozyc dwoch osobnych formularzy i nie wiem, gdzie mam wieksza szanse.
Szkola, do ktorej chce poslac dziecko jest najblizej nas, wiec nie powinno byc problemu. Jednakze oni kalkuluja odleglosc tzw. jak "crow flies" czyli w linii prostej. W tym wypadku zupelnie inna ...
-
za chwile przeprowadzmy sie z Londynu do Farnham. teraz mala konczy Reception i od wrzesnia zacznie nauke w nowej szkole. I tu moje pytanie- jak przeniesc dzieciaka do innej szkoly??? znalazlam juz nowe Primary najblizej nowego domu- i teraz co? uderzac prosto do wybranej szkoly czy moze do councilu??
trzeba pisac jakies podanie o przyjecie???
ehmmm, jakies nie wiem z ktorej strony ugryzc to.
doswiadczone kobiety - prosze o rade :)
Aga
-
Termin na skladanie wnioskow przez internet uplywa chyba jutro, w formie papierowwej mozna do polowy stycznia bodajze.
duzo sie u nas dzieje ostatnio, zmiany sa gwaltowne i niestety na gorsze, wybieranie podstawowki dla mlodego to dla mnie abstrakcja. zaczelam forme wypisywac juz jakis czas temu, potem zapomnialam. w zadnej szkole nie bylam, nie wiem ktora wybrac, czytalam troche raporty ofsted ale nie moge sie zdecydowac na zadna. NA razie nie wybralam .
mieskzamy w dzielnicy gdzie zdec...
-
Dziewczyny, orientujecie sie moze, czy polskie szkoly i szkolne punkty konsultacujne na terenie UK podlegaja pod OFSTED?
-
Wiem, ze kilka osob z forum ostatnio aplikowalo o polski paszport dla dziecka. Czy mozecie mi powiedziec o jakie zaswiadczenie mam poprosic szkole , zeby dostarczyc je razem z dokumentami i zplacic za paszport z ulga. Dodzwonic sie do konsulatu graniczy z cudem.
-
w zwiazku ze zmiana miejsca zamieszkania szukamy nowej szkoly w bliskiej okolicy
nie znam w tym miescie nikogo, wiec nie moge zapytac osobiscie
kazda szkola z wygladu jest ok, w kazdej jest miejsce
skopiowalam fragmenty opisow z ofsted
wszystkie szkoly w okolicy sa good, jedna jest satisfactory, wiec jej nawet nie wklejam, bo nie biore pod uwage, outstanding niestety nie ma zadnej
kolejnosc jest wg odleglosci od naszego nowego domu
numer 1 jest doslownie kilka krokow od nas, kolejne...
-
Mloda (Y2) dostala miejsce w szkole oddalonej od domu okolo 30 min na nogach jak ja ide bo z nia to pewnie z 40. Jezdzi tam autobus i mysle, ze jak bedzie brzydlka pogoda, zimno, albo mi sie nie bedzie chcialo, to bedziemy jezdzic. I sie zastanawiam czy dziecko ma jakas znizke na przejazd autobusem (6 lat)?
Nie smiejcie sie, ale ja mam male doswiadczenie w transporcie publicznym bo tam gdzie mieszkalismy wczesniej to albo na nogach albo autem.
Chce tez sie dowiedziec czy jest jakis transpo...
-
dzis rozmawialam z koleznaka majaca 4-letniego syna. Chlopiec ten idzie w nastepnym roku do szkoly, w tym roku we wrzesniu zaczal korzystac w darmowych godzin w przedszkolu. Do tej pory opiekowali sie nim na zmiane mama ( Polka) i tata ( nie -Polak, nie-Anglik). Odkad jej syn zaczal chodzic do przedszkola kilka razy spotkalam ta dziewczyne stojaca pod przedszkolem, siedzaca na korytarzu, w samochodzie lub chodzaca po boisku - z tlumaczeniem ze maly placze i ona czeka i sie martwi bo moze potr...