Forum Zdrowie Uzależnienia
ZMIEŃ
      terapie

terapie

(358 wyników)
    • Hejka, pisałam tu jeden ras pare dni temu i chciała bym napisać o pewnej sprawie. Denerwuje mnie bardzo i to naprawde bardzo to jak na terapii terapeutka albo on sobie podaja przykłady takie jak niby my wszyscy co mamy problem to otwieramy drzwi do domu z kopa jak mamy kaca albo krzyczymy na dzieci i ludzi z bloku i mamy agresje. Ja do terapeutki mówie jak to ja nie otwieram drzwi z kopa i jestem grzeczna a ona Pani jest zakłamana, no Jezuu!. Jak ja jej udowodnie że nie kopie w drzwi albo nie...
    • Witam. Jestem od pewnego czasu na terapii jako alkoholiczka. Wszystko jest niby na dobrej drodze bo rozumiem, jaki jest problem i nie wypieram go. Ale jedna rzecz mnie zamartwia i nie wiem, jak sobie poradze. Dano mnie liste wyzwalaczy od alkoholu i tam jest napisane: zabronione chodzenie do baru, do restauracji gdzie jest alkohol, do klubu i na dyskoteki oraz zabroniony kontakt ze starymi znajomymi, tymi co razem idziemy czasem do baru czy dyskoteki. Znajomi to nie alkoholicy ale umiarkowa...
    • Witam. Jestem sobą uzależnioną od alkoholu od około 17 lat. Obecnie jestem trzeźwiejącym alkoholikiem i uczęszczam regularnie na zajęcia terapii odwykowej w swoim mieście (ok 300tyś miesz.). Jako, że terapie tego typu już nie jednokrotnie przechodziłem czy to na oddziale odwykowym czy ambulatoryjnie postanowiłem wreszcie ten temat poruszyć i podzielić się moimi spostrzeżeniami i poczytać opinie innych. Generalnie uważam, że terapie tego typu są bardzo potrzebne i jak najbardziej dobrze że...
    • Polećcie proszę terapię w Warszawie lub pod (po wschodniej stronie), na której można się ustawić do pionu, niestety wyjazd nie wchodzi w grę ze względu na rozłąkę z dzieckiem, ale codzienne przychodzenie jak najbardziej. Niestety AA w ogóle nie przekonuje, więc może znacie coś innego, czego warto spróbować
    • Witajcie, dawno mnie tu nie było....ALE w końcu poszłam na terapie. Od 2 miesięcy nie piję i nie zamierzam....wiem wiem co niektórzy powiedzą - pokory..alez jestem spokorniała wobec mej choroby, i nie chcę wracać do stanów złego samopoczucie jakie miewałam pijąc... Jestem z siebie dumna, szczęśliwa, zadowolona, i chciałam się z Wami tym podzielić. Łatwo czasem na terapii nie jest, jak sie człowiek zagłuszał alkoholem, ale czuję że żyję. Pozdrawiam was ciepło:) Frida
    • Mój maz stara się o terapie w tym ośrodku.Bardzo prosi o jakieś opinie ,komentarze.A co sądzicie o Woskowicach Małych? dziękuję
    • Po latach męki i na skraju kompletnego wyczerpania fizycznego moja była żona trafiła na leczenie odwykowe na oddział XIII Świętokrzyskiego Centrum Psychiatrii . Przyjelismy to z nadzieją że wreszcie zrobiła krok ku normalnemu życiu . Niestety niepokoi nas pewien szczegół o którym dowiedzieliśmy się po kilku dniach . Wprawdzie oddział jest zamknięty i co jakiś czas podopiecznych sprawdza się alkomatem ale za to pracujące tam pielęgniarki rozprowadzają wśród pacjentów perfumy(rozpuszczalnikiem ...
    • Czy to prawda, ze alkohoik po 6 tygodniowej terapii, ktory nie wytrzymal i wypil powinien zacząc terapie od początku? Wypil tydzien temu, ale wtedy jeszcze o tym nie wiedzialam, wypil wczotaj i to juz na bank.Wlasnie zmarnowal nam święta.
    • Może to jest wyjście. Aha i chciałabym się dowiedzieć czy te wszywki osłabiają działanie pigułek antykoncepcyjnych. Z góry dzięki za porady
    • Jak w temacie. Idę pojutrze na Sobieskiego w Warszawie. Nie jestem w stanie nic robić - bo wszystko robiłam wyłącznie po alkoholu albo lekach. Mam teraz zmienione, minimalne dawki, ale nie mogę nawet spać, nie mówiąc o zrobieniu czegoś w domu. Tłumaczę sobie, że to jedyna droga, są już plusy bo wprowadzi sie do pustego mieszkania maż z dziećmi, a nie bedzie mieszkał kątem u znajomych. Napiszcie prosze słowa otuchy. Bałam już kilka lat temu na teraapi w ośrodku prywatnym, ale to była...
    • [b][/b] Od 4 miesięcy jestem czysta od brania amfetaminy, ale przyznam, że są momenty, kiedy bardzo mnie ciągnie, by coś wziąść, nie uczestnicze w żadnej terapi ani nie byłam na detoksie chodzę do psychiatry średnio co 1 lub 2 tyg. i biore leki. Czy jest duże prawdopodobieństwo,że bez typowej terapi wrócę do brania, a moja abstynencja to tylko przerwa w braniu? Czy powinnam iść na terapię a jeżeli tak to gdzie?
    • Wypowiedz ponizsza znalazla sie w watku ***leczenie uzaleznien***, uwazam, ze powinna ona miec swoj oddzielny watek...! A... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - poterapii napisał: Człowieku byłeś na terapii, ludzie chcieli ci pomóc (czy prywatnie czy państwowo to i tak ludzie za to kasę biorą!), a ty pojęcia nie masz o co w terapii chodzi! Niestety nie wszystkim się udaje nie pić/brać po skończeniu terapii stacjonarnej, ponieważ zapominają, o podst...
    • Chciałabym Was poprosić o pomoc w bardzo ważnej dla mnie sprawie. Bliska mi osoba, po 10 latach picia, dojrzała do decyzji o podjęciu leczenia. Jest to dla mnie cud i naprawdę wielka radość. Nie wiemy jednak od czego trzeba zacząć w takiej sytuacji. Najpierw odtrucie, potem terapia? Jeśli tak, to gdzie należy się zgłosić? Dodam, że zależy mi na tym, by wszystko odbyło się bardzo dyskretnie, bo to osoba publiczna... Czy ktoś mógłby polecić jakąś prywatną klinikę, w której można b...
    • Mój mąż wrócił niedawno z terapii alkoholowej - I etap psychoterapia edukacyjno-motywująca (4 tygodnie) i II etap program terapii intensywnej (7 tygodni). Chciałabym się dowiedzieć, jak mogę go wspierać i jak sama nie zwariować z ciągłym strachem. Proszę Was o linki do stron, gdzie ten właśnie problem jest poruszany. Może same macie doświadczenie w tej sprawie. Czy powinnam uczestniczyć w jakiejś terapii, w spotkaniach AA? Czuję że bez pomocy będzie mi bardzo ciężko. Wiem oczywiście, że...
    • Mam pytanie do uczestników terapii [dla współuzależnionych, dda, uzależnionych] czy podczas albo po niej zmienili myślenie? jak bardzo zmieniliście się pod wpływem tego, czego dowiedzieliście się o sobie, czego nauczyliście się, itp.
    • Czy dlatego, że uważamy, że jeszcze nie jest z nami tak źle, że nie upadliśmy tak nisko, żeby iść na odwyk? Czy dlatego, że czytalismy wiele wypowiedzi tu na forum, że terapia jest bez sensu - bo nie pomaga? A może wogóle boimy sie zmian w naszym życiu, a przecież słyszelismy, że takie muszą w naszym życiu się zdarzyć, żebysmy zaczeli godnie zyć?
    • Po trzy tygodniowej terapii wpadka. /stilnox/ Cala terapia ma trwac 3 m-ce jakie rokowania? pytam osoby doswiadczone. Czy w akcie trwania terapii wpadki sa wliczone? Czy widac, ze nasz ukochany syn nie ma szans?
    • Kazdy, kto sledzi wydarzenia swiata rocka wie, ze bracia Gallagher z Oasis mieli bogata przeszlosc alkoholowo- narkotykowa. Jakis czas temu ktorys z nich, nie pamietam ktory, wypowiedzial sie na temat terapii. Dziennikarz zapytal go, czy rozwazal to. Na co ten stwierdzil cos w stylu " Nie potrzebuje chodzic w miejsce, gdzie ktos bedzie mi mowil, ze jestem zlym czlowiekiem. Bo wcale nie uwazam, ze jestem zlym czlowiekiem." Pomijajac to, czy powinien czy nie, zastanawiajace jest, skad u...
    • Witam! Nie podoba mi sie na terapii AA w moim miescie (grupa mieszana) większość ludzi w podeszłym wieku i tylko ja i jakaś pani jedyne kobiety, nudno mi tam było, ziewałam, ogólnie nie podobało mi się, poszukam sobie grupy wsparcia innej. Tylko.... czy biorąc pod uwagę ze to publiczna opieka zdrowotna mają mój adres, pesel itd. miejsce pracy, wszystko wiedzą tak naprawdę to czy będą jakieś konsekwencje z tego w sensie że się nie będą chcieli ode mnie odczepić, albo każą pokryć koszty ...
    • Tak sobie przemyślałam swoje kłopoty, nieszczęścia, opuszczenie i zgorzknienie, wynikające z ateizmu i niewiary w terapeutów oraz wspólnoty aowskie. Nie mogę przecież wypowiadać się o terapii, której nie wykonałam. Nie mogę wnioskować o aowskiej umysłowości, gdyż nigdy nie mityngowałam. Dziś zapiszę się w poradni, a wieczorem pójdę na mityng. Ramę od roweru sprzedam na złom, dętkę i oponę spalę w najbliższym pożarze traw podłódzkich, okulary pływackie wręczę bezdomnemu astronomowi, a...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się