-
Witajcie, mam pytanie dotyczące testów na alergię. Moje dziecko ma 6,5lat od zawsze silna alergia na pokarmy (obserwacja). Bierze leki na astmę. Dietę ma bardzo okrojoną. Miał 3 razy robione test skórne oczywiście po odstawieniu leków, raz z krwi oraz płatkowe dwa razy i nigdy alergia z nich nie wyszła. Czy warto co jakiś czas testy powtarzać? Czy u Was była sytuacja , że długo testy nic nie wykazywały a po iluś latach jednak wykazały alergie??
Moje dziecko jest na pszenicę, kukurydzę, biał...
-
Dzień dobry, syn obecnie prawie 6 lat, od ponad 3 lat ma obawy alergii wziewnej, w testach z czerwca 2012 roku wyszły 2 rodzaje roztoczy na poziomie 4,1 i 5,0 (obie 3 klasa - wynik silnie dodatni, ale w dolnej części zakresu - klasa 3 jest od 3,5 do 17,5), wtedy jeszcze bylica, żyto, olsza, ale lekkie słupki, na poziomie z brakiem objawów.
Syn przyjmuje Flixotide, Asmenol, Nasivin i Xyzal. Tydzień temu powtórzyliśmy badanie (po 3 latach prawie) i wyszły wyłącznie roztocza, reszta na poziomie...
-
Czy ktoś robił? Warto? Czy wynik pomoże w leczeniu dziecka z AZS?
-
Z córcią,13mies. wybieram się do alergologa.Już przy pierwszej
wizycie moze mieć zrobione testy na plecach. Czy ktoś wie moze jak
takie testy wygladają i czy nie są nieprzyjemne dla tak małego
dziecka? Do tej pory słyszałam tylko o testach skórnych na
rączkach,czy te wyglądają tak samo,czyli nakłuwanie i podawanie w to
miejsce alergenu?
I czy testy wykonane u takiego maluszka wskażą rzeczywistą
alergię,bo słyszałam,że różnie z tym bywa.
-
Dziewczyny czy jeśli mojemu dziecku 4,5 lat, testy z krwi,płatkowe ani skórne nic nie wykazały(objawy alergii są i oddechowe i skórne i brzuszkowe) to znaczy że już raczej nam nigdy nic w nich nie wyjdzie? czy warto za jakiś czas testy powtórzyć? Jak u was jest,było?
-
Po częstych infekcjach górnych dróg oddechowych w minionym okresie -jesienno-zimowo-wiosennym wybrałam się z dziećmi do alergologa. Córa ma 4,5 roku syn 2 lata i 3-mce. Lekarz bez 'ach i ech' ale co moze stwierdzic ' na oko'. Ogólnie nawet nie obejżał stanu ich skóry, śluzuwek w nosie itd, a to laryngolog kazał iść do alergologa ponieważ stwierdził 'typowo alergiczną śluzówkę nosa. Zlecił testy skórne u obojga (czekamy do 5 lipca). O ile u córki mogą mieć sens o tyle u syna mam wątliwposci. O...
-
Czy wiecie może gdzie w Warszawie można zrobić wodorowy test oddechowy na
nietolerancję fruktozy? Prywatnie.
Z góry dziękuję za info.
-
Czy to możliwe, żeby u mojego synka ( 11 mcy), testy płatkowe na pleckach ( 10 alergenów - wyszło 5 z nich), spowodowało tak wielkie zaostrzenie azs - skóry na twarzy ( czerowne krostki, plamy pozlewane, potwornie swędzące, dzieciak drze się w niebogłosy i zdziera sobie żywcem skórę z twarzy). Nic na to nie pomogło, ani emolient, ani maść z antybiotykiem, ani protopic, tylko steryd.
Zjedliśmy w dzień naprzód ryż, amarantus i mleczko kokosowe, ale miesiąc temu jak to jadł, to było ok. W chac...
-
wiecie może, jakie są dostępne w Polsce testy płatkowe naskórkowe? Syn miał robiony panel 15-tu alergenów, m.in. zboża, mleko, jajka, arachidy, kakao, sezam, ryż, kukurydza. w poradni alergologicznej w moim mieście dowiedziałam się, że innych paneli nie robi się (tzn. z innymi alergenami), bo np, mogą fermentować. Prawda to? faktycznie nie można niczego innego zbadać metoda płatkową?
-
Witajcie ponownie. Podpowiedźcie proszę, gdzie w Warszawie mogę zrobić testy skórny dla siebie i dziecka? Przyjeżdzam do Polski w grudniu i bardzo chcę umówić wizytę wczesniej. Czy da się zrobić odpłatnie w ktorymś z polecanych szpitali? Do każdego miejsca mogę zadzwonić sama i dopytać, ale które miejsca polecacie? Testy z krwi robiłyśmy na Bemowie (miejsce polecane tutaj na forum).
Będę bardzo wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam.
-
Czy ktoś wie, gdzie można zrobić odpłatnie, bez zapisów, stania w kolejce i wcześniejszego łażenia po armii specjalistów z NFZ?
Szukam w internecie - wyskakują z całej Polski, tylko nie z Warszawy.
Obdzwoniłam wszystkie znane mi większe ośrodki alergologiczne, ale płatkowe mają tylko na substancje chemiczne i jeszcze w kilku usiłowali mi wmówić, że pokarmowych, to płatkowych w ogóle nie ma.
Stolica, a jakaś taka strasznie zacofana...
-
czy warto zrobic?
Corka ma wysokie IGE, wychodzi w nich mleko, jaja, orzechy, banan, siersc kota i ciut powyzej zera brzoza. Ostatnio robilismy testy na 5 kolejnych skladnikow, typu kukurydza, wieprzowina, gluten, pszenica, ziemniak (dwa ostatnie poprzednio wychodzily ujemnie), pierwsze trzy nie byly badane. Czekamy na wyniki. Mam duzy problem z ustaleniem co uczula mala, bo jest zawsze zesypana, lekarz tlumaczy nam, ze u niej na stan skory wplywaja nie tylko pokarmy ale i pylki, siersc i pe...
-
dziewczyny, a czy w ogóle istnieją testy wykrywające IgE niezależne? niedługo mam wizytę u alergologa (na NFZ), to może uda mi się coś wydębić :) Mieliśmy juz testy z krwi, z których nic nie wyszło (IgE zależne 12 jednostek, a swoiste na poszczególne produkty nic). więc może jakiś inny typ testów trzeba zrobić? choć podejrzewam, że w naszej klinice nie dysponują zbyt dużyw wachlarzem, oprócz badan z krwi robią chyba jeszcze tylko testy skórne (te z nacinaniem) oraz płatkowe ("naskórkowe", nak...
-
chyba pierwszy raz udzielam się na tym forum nie mniej proszę Was o opinię.
Mój już prawie 14 miesięczny synek ma azs tak więc rozszerzamy dietę bardzo wolno. Po kilku wizytach u pediatry i dermatologa w końcu dostałam skierowanie na testy i badania alergologiczne. Na początku ucieszyłam się no bo w końcu się czegoś dowiem ale z czasem zaczęłam czytać i wątpić czy warto męczyć malca bo do testów musimy mieć porobionych kilka badań co wiąze się z oddaniem jeśli dobrze pamiętam 3 fiolek z kr...
-
Majusia skończyła 13 miesięcy no i zrobiłam jej testy z krwi panel pokarmowy 20 alergenów i wyszedł tylko ziemniak w klasie pierwszej oraz testy skórne i tu nie wyszło nic!!!!!
Wg. naszej pani alergolog to dziecko jest zdrowe a ja jestem nienormalna bo nie daję dziecku jabłka, marchewki itp., no jak cholera mam dawać, jak po durnym jabłku kupa jest złozona ze śluzu itp,a jak ja pierwszy raz po roku wypiłam kawę z odrobiną cholernego mleka, to dziecko wyglądało okropnie....
Nie wiem jak dale...
-
Dziś mamy ósmy dzień diety eliminacyjnej (szczegóły w poprzednim wątku). Nastąpiło znaczne pogorszenie stanu skóry. Załączam zdjęcie. www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90ae855f3b5e5947.html
Ponieważ nie wiem czy ewentualną alergię (bo żaden lekarz tego nie potwierdził) wywołuje określona grupa pokarmów czy może grzyby, pleśnie lub roztocza (lub cokolwiek innego - a wtedy dieta niewiele pokaże), chciałabym zrobić testy skórne. Badania krwi (40 alergenów) nie wykazały nic, a IgE całkowite mieści s...
-
Dziewczyny, mam mętlik w głowie :(
Synek jest alergikiem, metodą prób i błędów wyszła krowa, jaja kurze i przepiórcze, truskawki, czereśnie, i pewnie jeszcze inne rzeczy. Ma też chyba jakąś alergię wziewną, bo często po spacerach ma wodnisty katar (w ogóle katar ma bardzo często...), po kalendarzu pylenia obstawiam brzozę i trawy.
Jesteśmy po wizycie u alergologa, polecanego również tu na forum. Zlecił testy z krwi. Wiem, że czasami te testy nic nie wykazują, albo są niemiarodajne u tak mał...
-
Drogie Mamy,jak wcześnie poddałyście za rada lekarza swoje dzieciaki testom "na alergie",jestem babcią i nie mogę zgodzic sie z opinia alergologa,mały za niecały m-c kończy 2 latka,dopiero wtedy będzie mógł odbyć badania ,faktycznie jego objawy alergii może nie sa tragiczne,jak do tej pory okreslaja lekarze ,ale ostatnio ,tak gdzies od 3-tyg.(lekarz alergolog widziała te zmiany,może nie tak zaognione)usteczka mojego wnuka sa w stanie tragicznym,pomijam inne partie ciała ,gdzie nie jest ta dol...
-
witam,
czy wystarczy zrobić dziecku tylko badanie IgE całkowite aby dowiedzieć sie czy ma alergie, czy od razu zrobić cały panel pediatryczny???
Córka miała robione badania w przychodni alergologicznej: wziewne i pokarmowe i nic nam nie wyszło, a co jakiś czas ma suchy kaszel, pojawiaja jej się plamy czerwone na ciele więc podejrzewam, że jest alergiczką. W sumie niczego konkretnego się nie dowiedziałam w tej przychodni, więc chcę zrobić jej prywatnie testy z krwii i zastanawiam się czy sam...
-
Dziś byłam umówić synka na testy z krwi (chodzi głównie o alergeny pokarmowe) i lekarka powiedziała, żeby na kilka dni (7-5) przed testami jeść produkty które mamy sprawdzać w testach bo jeśli będę na takiej diecie jak teraz (kilka produktów) to nic nie wyjdzie bo organizm nie wytworzy przeciwciał. Boję się jak synek zareaguje, a jednocześnie już zastanawiam się co pojem - tyle czasu już na restrykcyjnej, wąskiej diecie jestem...
Spotkałyście się z podobnymi zaleceniami? Niby się trzyma kupy...