Forum Zdrowie Borelioza
ZMIEŃ
      testy

testy

(235 wyników)
    • Witam, jestem tu nowa, na wstępnie chciałabym wszystkich Was serdecznie przywitać :) W poszukiwaniu pomocy dla siebie , trafiłam na pomysł, że borelioza może być skutkiem tego , co sie dzieje w moim organizmie... Pokrótce - ugryziona przez kleszcza 2 lata temu ( zrobiłam Elise i nic..., więc dałam spokój...), w międzyczasie - bóle stawowe, bóle kości, swędzenie skóry , kilkudniowe swędzenie dloni, gdzie drapałam sie do krwi..., w międzyczasie operacja kręgosłupa , słaba pamięć , a na ...
    • Test WB(11)

Witam, zrobiłam moim synom test WB, byłabym wdzięczna o interpretację wyników: starszy syn1: IgM, p 25, OspC - wybarwienie graniczne (intensywność 12) IgG p 30 silne wybarwienie (intensywność 21) syn 2:IgM _ prawie nic w VisE (intensywność 6), IgG: p30 - intensywność 13 p25, OspC - intensywność 16 p 21 intensywność 7 p 17 intensywność 13. żaden z pasków u syna2 nie przeszedł do rubryki "silne zabarwienie", natomiast u syna1 pasek p30 w IgG wkroczył lekko w tę rubrykę. Ogólny wyni...
    • Dzień dobry. Właśnie odebrałam wyniki. Lekarz rodzinny skierował mnie na to badanie, a pielęgniarka w recepcji nie potrafiła powiedzieć jak będzie wykonany test. Dopiero z wyników dowiedziałam się, że był to test immunofluorescencji pośredniej IIF. Wyszedł ujemny w obydwu klasach. Czy taki test daje wyniki podobne do Elisy? Czy można wierzyć wynikom, czy wykonać kolejne testy? Swoje objawy opisałam w wątku "Czy to borelioza?" Czy koś robił taki test? Dziękuję Agnieszka
    • Witam , czy jest mozliwosc aby wynik ową metoda wyszedl falszywie dodatnio , pytam gdyz wszytskie inne badania diagnostyczne w kierunku boreliozy wychodzily mi ujemne z wyjatkiem wlasnie LTT wykonanym poprzez Synevo w laboratorium w Berlinie . Dodam iz od dluzszego czasu mam pewne dolegliwosci , urgyzienia przez kleszcza jak i rumienia nie pamietam , miewalem czesta stycznosc z lasami . wynik : borrelia afzelii 3.10 < 2.0 borrelia sensu stricto 4.0 < 2.0 borrelia g...
    • w środę na Kaszubach zauważyłam kleszcza,mega zdenerwowana wyjęłam go i zabiłam,po czym cała w nerwach pojechałam do apteki po unidox no i pan w aptece pyta czy mam tego kleszcza,ja dopiero tam oprzytomniałam.Wiem wiem zrobiłam durnie ale to były sekundy.I mówi że ma taki test w cenie 20-30 zł-kładzie się kleszcza i widać czy jest zarażony czy nie. I zgłupiałam.Jest coś takiego?
    • Mam kolege ktory leczy sie u pana dr. Piotra Kurkiewicza i twierdzi ze ze owy test ocenia sie w oparciu o subpopulacje NK : CD57+ a nie jak wszyscy sądzą przynajmniej na forum o CD57+CD3- co mnie mocno zaskoczylo . Czy mógłby ktoś "łebski" to zweryfikować bo juz niewiem co o tym myslec .
    • Wątek ten jest nawiązaniem do wytycznych dr Burrascano z 2008 roku, a dokładniej do testu czułości kontrastu wzrokowego. Ten temat nie był jeszcze poruszony na naszym forum, co mnie bardzo zdziwiło. Chodzi mi o strone 11 i 12, rozdział zatytułowany "NEUROTOKSYNA BORELII" Cytuję fragment: "Test czułości kontrastu wzrokowego (test VCS) jest całkiem użyteczny w dokumentowaniu wpływu neurotoksyny na ośrodkowy układ nerwowy i dokumentowaniu efektów leczenia. Ten test jest dostępny w ni...
    • Witam, No więc mamy pierwsze wyniki dla naszego synka 14 miesięcznego Kacperka. Przypomnę że ok 1 czerwca zakaźnicy w szpitalu zdiagnozowali u niego boreliozę na podstawie rumienia na szyi - przy dwudniowej podwyższonej temperaturze (miał kilka dni wcześniej szczepionkę na odrę i różyczkę- może to był powód temperatury) PCR z koinfekcjami ujemne - były zrobione tydzień po wystąpieniu rumienia, Western-blot ujemny był zrobiony 3 tygodnie po wystąpieniu rumienia. Jeżeli ugryzł go kles...
    • witam, w maju 2008 r. najprawdopodobniej ugryzł mnie kleszcz (a raczej nimfa kleszcza bo robaka nie widziałem). Miałem rumień przez jakieś 3 tygodnie. Lekarka rodzinna powiedziała, że to nie kleszcz tylko ugryzienie muszki. 10 grudnia 2008 zrobiłem sobie test anty borellia IgM 3,9 RU/ml a więc wynik ujemny anty borellia IgG 25 RU/ml a więc wynik dodatni! udałem się do lekarza chorób zakaźnych, powtórzyliśmy test ( w dn. 29.12.2008) w innym laboratorium i wyszło anty borel...
    • W moim mieście test elisa w dwóch klasach robi jedynie małe prywatne laboratorium. I tu moje pytanie, czy to badanie jest jakieś skomplikowane i wymaga super sprzętu? czy małe laboratorium może je zrobić i wynik będzie wiarygodny? Chcę się dowiedzieć czy to laboratorium rzeczywiście robi takie badanie czy tylko wypisuję wyniki ;]
    • test(26)

Witam, od niedawna jestem jedną z Was. Byłam w sobotę na Zlocie. Mam pytanie. Jaki lepiej test zrobić na koinfekcje w Lublinie - czy należy zaznaczyć, że jakościowy, czy ilościowy? Pozdrawiam
    • Witam, proszę Was o radę, które badanie będzie czulsze PCR RT czy test na antygeny krętkowe w moczu? Dodam, że ok 3 tyg temu przestałam brać Metypred i nie wiem czy on nie będzie miał wpływu na wynik badania, warto jeszcze wspomnieć, że incydent z kleszczem miał miejsce 2 lata temu... Proszę doradźcie
    • igg 2,23 ujemny igm 17,55 wątpliwy w labolatorium powiedzieli bez obaw , jednak poczytałam już na forum że test jest średnio wiarygodny. co oznaczają te wyniki ?? i co dalej ??
    • Odebrałam wyniki boreliozy czy ktoś mi je może wytłumaczyć ??? IgM wynik ujemny 2.04 IgG wynik wątpliwy 17,00
    • Witam.... Niewiem co jest grane, i mam nadzieje ze wy mi jakos pomozecie.Test na borelioze z odzyczem Igm wyszedl mi kompletnie ujemnie,natomiast z odczynem Igg prawie kompletnie dodatnio wraz z antygenem Vise,oprocz tylko dwoch specyfikow.Mam pytanie czy to juz oznacza ze mam borelioze czy moze nie jest to jeszcze pewne.Wykonywalem rowniez test PCR,i wyszedl mi negatywnie.Slyszalem ze testy z odczynem Igg dodatnim wychodza nawet u osob ktore nie mialy nigdy stycznosci z kleszczem i n...
    • Pilne pytanie. Zrobiono mi w laboratorium IZIS na Chmielnej w Wawce test przesiewowy IGG /IGM który nazywa się Rapid scope , jest to test immunochromatograficzny, płytkowy - ki diabeł? czy to Elisa? W elisie podają warości Igg i Igm, a tu tylko ze ujemny w obu klasach. zapłaciłem 80 zł. Laborantka nie potrafiła mi powiedziec jak to sie ma do Elisy i WB.
    • na niemieckich stronach o boreliozie wymienia sie nastepujace testy przy boreliozie: WB, ELISA i LTT. Mam takie pytanie, czy ktos spotkal sie juz z tym LTT?
    • Witam wszystkich, oto moja historia... Ugryzienie kleszcza 15.07.2008, rumień ok 21,07,2008, leczenie 28.07.2008 ( klabax/500mg 2x1, Tinidazol/500mg co dwa dni 2tabl,Trilack 3x1, Controloc 2x1)i dieta. na początku 01,08,2008 test elisa - ujemny, już wiem dlaczego:) Właśnie skończyłam leki i nie wiem co mam dalej robić. Czuję się dobrze, a moje objawy (ból głowy, temp. 37,5, bóle mięśni rąk i nóg) zniknęły już po ok dwóch tygodniach stosowania leku. Chciałam zrobić badania na koinfekcje, al...
    • Chcę wykonać test PCR Real Time w Poznańskim CBN, mam pytanko, czy ktoś z was załatwiał to wysyłkowo? Chodzi mi o kilka rzeczy: jak i skąd, oraz za ile można nabyć zestaw wysyłkowy do badań krwi, kto pobiera na miejscu krew (czy można to załatwić przez zwykłe laboratorium) oraz ostatnie pytanie, jak wygląda kwestia samej wysyłki badania? Dla ułatwienia odpowiedzi dodam że jestem z Bielska-Białej, a tu nikt nie robi tego typu badań...
    • Test LTT(16)

Wreszcie wybrałam się do Berlina na badania. Umówiłam się z profesorem, którego polecono mi z niemieckiego forum, jako najlepszego diadnostę w boreliozie. Profesor mnie wysłuchał, wypytał, wybadał dokładnie wzdłuż i wszerz (o dziwo nie odesłal mnie do psychiatry, jak to się stało z 4 ostatnio zaliczonymi lekarzami). Pojechałam tam, żeby dowiedzieć się, czy mam boreliozę czy też jej nie mam. Po przerwanym z powodu zatrucia antybitykami leczeniu (17 dni ceftriakson) zostały mi dziw...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się