-
dzień dobry,
moje dziecko(lat 7) bierze na stałe xyzal z racji alergicznego niezytu nosa i pokrzywki, która ciagnie sie od ponad roku; za tydzień mielismy miec testy skórne i odstawiłam lek; synek wytrzymał dwa dni, poniewaz nasiliła sie pokrzywka, na leku tez sie pokazuje ale przynjamniej swiad nie daje sie we znaki; czy przyczyna pokrzywki moze byc kakao/ czekolada?/wiaze to ze zjedzeniem kawałka czekolady /
czy dobrym pomysłem jest wykonac tesy z krwi, Ige swoiste na kakao? czy prawda je...
-
Nie chcę zajmować czasu i rozpisywać się o historii zachowań i dolegliwości mojej 5cio miesięcznej córki. Skonczyło się na tym, że zrobiliśmy test Kerrego i wyszło: cukry redukujące +, cukry nieredukujące +. Do pediatry dostanę się dopiero w następnym tygodniu dlatego proszę o informację czy taki wynik to nietolerancja laktozy? Jakie wskaźniki będą świadczyły o poprawie? Jak plusów jest więcej, czy mniej i przy których rodzajach cukrów. Dziękuję
-
Witam,
wielokrotnie słyszałam o szybkich testach na paciorkowce, czy wirusy. Uważam to rozwiązanie za skuteczną metodę w walce z nadużywaniem antybiotykoterapi. Moja 5 letnia córka miała juz wielokrotnie anginę, przez lekarza ocenianą jako bakteryjną. Za każdym razem łykała antybiotyk. Tymczasem czytam, że większość angin i zapaleń gardła ma podłoże wirusowe. Moje pytanie jest takie: czy te testy są dostępne również dla pacjentów? Mogę je sobie kupić w aptece? W gabinecie lekarskim pediatr...
-
Pani Doktor wykonałam córce testy alergiczne określone jako mix ( z krwi metodą Elisa), myślałam, że oznaczenie natężenia uczulenia będzie oznaczone dla każdego produktu osobno a to pogrupowane zostało w grupy produktów i teraz nie wiem, czy to wiarygodne i jak to interpretować. Córce wyszła alergia klasa 2 w grupie produktów: zboża glutenowe i bezglutenowe, wszystek nabiał, jajka, wieprzowina i kurczak, soja, groch. Klasa 1; banany, kiwi, truskawki, jabłka, pomarańcze. Dziecko jest na ścisłe...
-
Witam, córka 2 latka ma od roku czasu z krótkimi przerwami suche, czerwone zmiany na skórze, plamy, plamki, krostki. Szorstkie w dotyku, nie wydają się swędzieć ani przeszkadzać w jakikolwiek sposób. Smarujemy pimafucortem, znikają, pojawiają się znów. Odstawiliśmy czerwoną paprykę pod każda postacią , była poprawa, a teraz nasilenie - brzuch, pod kolanami, uda, łokcie. Postanowiliśmy zrobić jej badania- 20 alergenów wziewnych i 20 pokarmowych, jednak jest do bardzo duzy koszt- 500 z ł, chcia...
-
Muszę wykonać dziecku test na lamblie, jednak mam dylemat, czy test Elisa jest metodą wiarygodną, bo są bardzo zróżnicowane opinie na ten temat. Dziś rano dzwoniłam do Sanepidu i powiedzieli mi, że od wielu lat badanie to wykonują właśnie testem Elisa i mają bardzo wiarygodne wyniki. Gdzie indziej usłyszałam znowu, że Elisa nie potwierdza i nie wyklucza obecności lamblii w 100%, natomiast dużo bardziej dokładnym badaniem jest metoda mikroskopowa - tzw "metoda flotacji". Ponieważ będę wykonywa...
-
Witam, pisałam niedawno o wysypce na rączkach u synka ( 17 m-cy) i podkusiło mnie i zrobiłam mu test na lamblie, czasami robi luźniejsze kupki o brzydkim zapachu, zgrzyta zębami (myślałam ze to przez ząbkowanie), ma troszeczkę podkrążone oczy, czasami kiepski apetyt, odruch wymiotny, waży ok. 11 kg jest bardzo szczuplutki. Zauważyłam, że jak daje mu kaszkę bezglutenową wieczorem, to się rzadziej wybudza. Przeszedł niedawno infekcje wirusową. Czy ten test dodatni to już wyrok, ze lamblie są? P...
-
za ok tydzień ma miec robione testy skórne
ma odstawione leki ale zaczyna kaszlec w nocy ja męczy bardzo
co moge jej podac żeby nie zaszkodziło wynikom testów
z leków jak levopront sinecod itd
bardzo prosze o pomoc bo podchodzimy do testów juz trzeci raz bo
zawsze dostaje duszności
z góry bardzo dziekuje sylwia
-
Witam,muszę synkowi wykonać testy skórne , od miesiąca synek przyjmuje Zyrtec
na ile czasu(przed badaniem)muszę odstawić lek aby wyniki były poprawne?dziękuje
-
Pani doktor i drogie Mamy,od jakiego wieku można wykonać dziecku testy
alergiczne? Córeczkę koleżanki wysypało taką plamiastą wysypką na całym
ciele,nawet na główce,a najbardziej na szyjce i dekoldzie. Pediatra
stwierdziła,że to alergia (tata tej dziewczynki jest alergikiem). Kiedy można
wykonać testy stwierdzające na co dziecko jest uczulone i jak technicznie one
wyglądają? Dziecko ma 17 miesięcy.
-
czy test na mukowiscydozę,hipotyrez ,fenyloketonurię wykonany z krwi
odrazu po urodzeniu jest miarodajny?Wyszedł ok. Pytam , bo mój mały
7 latek ma kaszel mokry, przewlekły np. 2 tyg w górach nie ma po
powrocie do domu ma , potem znowu nie ma i tak wkoło. Ma
zdiagnozowaną alergię na roztocza, ale koleżanka mnie wystraszyła,że
to może mukowiscydoza. Dodam,że mały jest rosły 140 cm i 39 kg,
super apetyt,żadnych objawów ze strony układu pokarmowego.
-
Witam, jestem mamą 3 letniej Oliwki. Mała od 2 mies. ma kaszel i
katar - w róznych fazach. Trzech lekarzy nie pomoglo, cały tabun
syropków, homeopatia...Podejrzewam , że może to jest alergia.
Chciałabym zrobić testy i stąd moje pytanie - czy zrobić testy
alergiczne tradycyjne z krwi czy może tzw. biorezonans
(elektromagnetyczne drgania)? Bardziej pokusiłabym sie o te drugie
testy żeby dziecko nie cierpiało ale czy to jest pewna metoda?? Czy
czynniki które wyjdą na 100% są alerge...
-
Czy jest możliwość zrobienia testów alergicznych u dziecka 5 miesięcznego?
(słyszałam że wiarygodne są dopiero robione u dziecka powyżej 3 lat)
U mojej córki lekarz podejrzewa skazę białkową ale ja nie jestem do tego
przekonana ponieważ pomimo że mała dostaje od ponad miesiąca tylko Isomil (nie
zdążyłam jeszcze wprowadzić jej innych pokarmów) cały czas wyskakują jej
krostki na szyjce które znikają po 2-3 dniach smarowania maścią z
hydrokortyzonem i pojawiają się po 3-4 dniach od momentu...
-
Mam pytanie-gdzie się wykonuje test potowy w kierunku mukowiscydozy? W
przychodni czy w aptece można kupić?
-
Witam,
moi synkowie (8 mies) mieli wykonane testy alegriczne z krwi (podstawowy panel
spożywczy) z powodu niepokojących objawów skórnych. Test nie wykazał uczulenia
na białko mleka krowiego a jedynie bardzo słabą reakcje na soje i banany (1 w
skali 0-6),
W kale znaleziono za to candida albicans +++ i ++++ !
Karmie ich piersią, alergolog zaleciła wprowadzenie do mojej diety z powrotem
nabiału (nie słodkiego), jednak po dwóch dniach widzę, ze pojawiły im sie
zaczerwienione policzki i ...
-
Witam, mam na stanie 2,5 latka ktory odkąd skończył 13 mies cały czas choruje mi na zapalenie oskrzeli i zapalenie płuc wcześniej dosłownie co miesiac teraz nawet juz tydzień bo antybiotyku potrafi miec nawrot. Robiliśmy testy, badania wyszła nam alergia na sierść zwierząt, roztocza, grzyby, plesnie i kurz. Oprócz tego astma oskrzelowa w rozpoznaniu. Na stałe bierze contrahist i milukante. Niedawno znów wyszliśmy ze szpitala. Wypisałem Go z przedszkola bo nie było sensu zeby chodził.
Słysza...
-
Witam, piszę tutaj bo po prostu sytuacja mnie już przerasta. Jestem mamą 4,5 letniego synka, od 2 lat chodzi do przedszkola ale jego chorowanie ciągnie się od okresu niemowlęcego. Wygląda to mniej więcej tak, że zaczyna się katarem, który przechodzi, pojawia się kaszel, który albo jest suchy i przechodzi albo rozwija się z tego zapalenie gardła/krtani/tchawicy/oskrzeli-ogólnie bardzo czeste zapalenia dróg oddechowych. Wtedy leki dobrane przez pediatrę i... mo właśnie i. Kaszel praktycznie ni...
-
Parametr Wynik Jednostka L H Norma
Morfologia krwi Leukocyty 13,8 tys/µl 5,5 15,5 N
Erytrocyty 4,9 mln/µl 3,9 5,0 N
Hemoglobina 14,1 g/dl 11,0 13,8 H
Hematokryt 40 % 32 40 H
MCV 82 fl 72 87 N
MCH 29 pg 26 30 N
MCHC 35,0 g/dl 32,2 36,2 N
Płytki krwi 216,0 tys/µl 210,0 490,0 N
RDW-SD 40,3 fl 35,1 43,9 N
RDW-CV 13,3 % 11,6 14,8 N
PDW 11,6 fl 9,0 17,0 N
MPV 10,5 fl 9,0 13,0 N
P-LCR 28,9 % 13,0 43,0 N
PCT 0,2 % 0,2 0,4 N
Neutrofile 9,33 tys/µl 1,50 7,00 H
Limfoc...
-
Witam,
Pani Doktor - czy w celu potwierdzenia/wykluczenia obecności HP - można wykonać test laboratoryjny? Dziecko ma 5 lat, nie było dotąd w tym kierunku leczone, więc przeciwciała świadczyłyby chyba o obecności zakażenia?
Czy tez jedynie gastroskopia odpowie na pytanie o obecność HP?
-
nizm