testy

(56 wyników)
  • Witam, Pani Kasiu, bardzo chętnie podczytuję Pani wypowiedzi. W mojej pierwszej ciąży, wiele cennych informacji sie dowiedziałam(zreszta dzieki temu teraz spokojniej przechodze drugą ciąze). Ale do rzeczy, mam nietypowe pytanie, nie pierwszej potrzeby. Niestety nigdzie nie moge sama znalesc odpowiedzi. Może Pani wie kiedy testy ciążowe stały sie ogólnie dostępne w aptekach w Polsce. WIem, że historia testów ciążowych siega starozytnego Egiptu, kiedy to kobiety skrapiały swoim moczem ziarna ...
  • Pani Kasiu, Mam nadzieję, że mimo że nie jest to pytanie czysto około porodowe to jednak ufam, że wyjaśni mi pani nurtujące mnie kwestie. Staramy sie o dziecko już długo. Okres mam regularne co 26-28 dni, miesiączka nigdy się nie spoźniala wiecej niż 1, 2 dni i zawsze testy były negatywne.w tym cyklu w trzecim dniu po spodziewaniej miesiaczce 1 test po południu kreska 2 slaba ale jest po jakiejs minucie. 2 test rano pozytywny choc kreska ciut bielsza, nastepny dzien 3 test dodatni. Zar...
  • Niestety jestem już przeterminowana(podobnie jak w 1 ciąży). Tylko teraz jakoś szybciej zapisali mnie na test oct. Przy 1 synku zdążyłam go urodzić w 40+5 a teraz szpital się upiera, że to już czas na test oct. I tu pojawia się moje pytanie: jak często po takim teście następuje poród? Pani Kasiu ma Pani pewnie jakieś spostrzeżenia w tej kwestii. Dziewczyny jak to było u Was? Mam szyjkę miękką, ale skróconą w 50% i puszczającą 1 palec. Nie chce rodzić w taki sposób, chciałabym aby akcja zacz...
  • Mam pytanie, bo mam wątpliwość. Otóż dzisiaj zaczął mi się 40. t.c. na 16.12 - środę mam termin - wg wyliczeń lekarza. Zarezerwowałam miejsce w prywatnej klinice i czekam. tymczasem mój lekarz, po badaniach szyjki macicy w piątek, nalega, żebym przyszła, z torbą i wszystkimi rzeczami, na czczo w środę, na test oksy. Dodam, że wszystkie wyniki mam na razie perfekcyjne, KTG z piątku idealne. Tylko ta szyjka się nie skraca, zero skurczów. Obawiam się, że może chodzić o ponaglenie dziecka ...
  • wrocilam z patologii ciazy i mialam test OKSYTOCYNY, i zastanawiam sie czy ten test (jestem 2 dni po nim) moze jeszcze wywolac porod przed terminem. Wyladowalam na patologii w poniedzialek poniewaz na IP nie podobaly sie 4 zapisy KTG. Bylam na porodowce w pon o 20:30 zeszlam po 3 godz KTG, wszystko bylo OK. Poniewaz maly zaczal szalec znowu i zapis znowu byl malo zadowalajacy zalecono test OKSYTOCYNY, ktory nie musial ale mogl wywolac porod. Zwiekszano mi dawki, az poczulam siln...
  • Witam, W przyszłą środę mam wizytę u gin i muszę mieć na nią wynki badań (m.in. wynik testu na obciążenie glukozą). Badanie zatem powinnam zrobić najpóźniej w piątek. Będzie to koniec 23 tygodnia ciąży. Czy to nie za wcześnie (słyszałam, że powinno się go zrobić po 24 tygodniu)? Bardzo proszę o informację
  • Witam. Czy moge zaufac wynikowi testu ciazowego?Mam 24 lata,ostatnia miesiaczke mialam 21-24 marca,do dzis nie dostalam jeszcze miesiaczki "kwietniowej"!dzis rano zrobilam test ciazowy i wynikiem jest ze jestem w ciazy czy moge potraktowac to jako 100% wynik?Czy moge juz dzis dac nowine mojemu narzeczonemu,czy moze lepiej najpoerw isc na wizyte ginekologiczna.Jestem pierwszy raz w takiej sytuacji.Bardzo prosze o szybka odpowiedz i dziekuje ze istnieje takie forum.Jestescie cudow...
  • Witam serdecznie. Proszę o udzielenie informacji, w jakim celu jest przeprowadzany test oxytocynowy i jak powinien być wykonany? W szpitalu ,w którym będę rodziła test jest wykonywany krótko przed terminem porodu w celu sprawdzenia czy płód dobrze reaguje na skurcze macicy? Tak zostało mi to wytłumaczone. Proszę o Pani opinię na ten temat. Dziękuję.
  • Witam, Bardzo proszę o odpowiedź: -czy przy ujemnym wyniku testu ciążowego istnieje możliwość, że jednak jestem w ciąży? Mam już 43 dzień cyklu,/najczęściej mam 31- dniowy cykl/ robiłam test ciążowy 2 razy: w 34dniu i w 41dniu cyklu- wynik ujemny. miesiączka nadal się nie pojawia, nigdy nie miałam tak długiego cyklu? dziękuję Małgosia
  • Witam, niedawno mialam robiony test obciazenia glukoza, zarowno 50g, jak i 75. Przy pierwszym badaniu, wynik cukru na czczo był prawidlowy (wedlug norm, ktore podaje na wydruku laboratorium), wynik po obciazeniu glukoza wynosil 116,67. Tutaj wlasnie pojawia sie pewnien problem, gdyz wedlug tego, co bylo napiane na wydruku z lab. poziom byl za wysoki (norma do 110), wszedzie natomiast wyczytalam, ze norma jest 140. W zwiazku z tym mam pytanie jaka jest w zasadzie norma, czy moze lab. ma ...
  • Odebralam swoje wyniki, lekarz mowi, ze wszystko w porzadku, ale ma to potwierdzic u radiologa, ktory robil usg i do mnie zadzwonic, wiec pytam sie tutaj co mam o tym sadzic (czy to sa wyniki niepokojace czy nie) wielkosc plodu 64mm (12tc+4) NT 2.15mm wiek matki 29 lat ryzyko trisomii 21 po testach z krwi [b]1/1200 [/b](test wykonany w pierwszym trymestrze, 12tc+4) napisane jest, ze naleze do grupy niskiego ryzyka (ale czy jest grupa jeszcze nizszego ryzyka??) zastanawiam ...
  • Mam pytanie dot testow ciazowych, czy wszystkie daja 100% pewność że kobieta jest w ciazy? Czy moga sie mylic? Ostatnio robiłam sobie taki test i wyszedł pozytywnie, tzn były 2 kreski - co oznacza ciaze. Jestem przerazona i sie boje ale jeszcze wybiorę się do ginekologa dla pewnosci żeby to sprawdzic.
  • Witam ! Kiedy najwcześniej można zrobić test i jaki by przekonać się czy jestem w ciąży? Ostatnią @ miałam 1.XI /pojawiła się o tydzień wcześniej niż zwykle i z 29dc zrobił sie 25dniowy cykl/.Zbliżenie i ewentualne zapłodnienie miało miejsce 11.XI . Teraz mam 18dc. Lada dzień muszę poddać się szczepieniu na żółtaczkę .Czy to może zaszkodzić ciąży?Stąd ten pospiech z testem. Dziękuję i czekam na odpowiedż. mamadama3
  • witam jestem w 8 tygodniu ciazy po dwóch poronieniach w pierwszym trymestrze(choroba autoimmunlogiczna-prawie wszystkie inne przyczyny wykluczone) i mam 33 lata. nie mam dzieci Wykonalam juz szereg badan na wlasna rękę i staram sie juz ich nie wykonywac na wlasna rękę - świadoma, ze za duzo badan to ryzyko wiekszego bledu w diagnozie. Biore acard, encorton i heparyne.Jestem tez świadoma częstych błędów tego testu - ale przecież można wykonywać dalsze badania w celu wykluczenia c...
  • Prosze o szybką odp. musze sie dowiedziec czy jestem w ciązy juz dzisiaj,gdyż dzisiaj zaczynam rehabilitację i jesli jestem w ciązy będzie to niemożliwe,bo zabiegi zaszkodzą dziecku. Czy test wykonany 3 dni przed spodziewana miesiaczka bedzie wiarygodny ( wykonywany z popołudniowego moczu) ???
  • Witam Pani Kasiu. W poniedziałek byłam na kontrolnej wizycie u swojej lekarki. Powiedziała, że jest już wszystko już nisko, szyjka miękka , rozwarcie na dwa luźne palce. Jej werdykt- nie ma na co czekać jutro rodzimy! Nie spodziewałam sie tego, ale ucieszyliśmy sie z mężem. Przyjechałam we wtorek do szpitala, zrobiono ktg-nic nie wykazało tzn skurczy porodowych tylko tyle że jest macica reaktywna. Wczoraj zrobiono test otc czy oct nie pamiętam:)czyli podano kilka kropli oks...
  • Czy jest szansa żebym nie była w ciąży? Jak robiłam w innych miesiącach nigdy nie było 2 kresek. A te robiłam w różnych dniach,z tym że te drugie nie były aż tak bardzo wyraźne. Byłam juz u gina ale stwierdził że jest jeszcze za wcześnie na usg aby potwierdzić i kazał mi przyjść za miesiąc a do tego czasu chyba oszaleję.Byłyscie kiedyś w takiej sytuacji?
  • Proszę o odpowiedz na pytanie -czy w trakcie ciąży zawsze powinno wykonać się test obciążenia glukozą?Dotychczasowe wyniki glukozy na czczo mieściły się w normie,lekarz nigdy nie zlecił ww.testu a i ja nie chciałabym wyjść na taką co " wie lepiej",po prostu staram się ufać lekarzowi i nadmiernie nie medykalizować podejścia do bądz co bądz fizjologicznego stanu jakim jest ciąża.Jednak teraz w kontekście zwiększonej ilości wód płodowych,nie napiszę wielowodzia,bo AFI nie było oznacz...
  • Witam, mam pytanie ok 10 dni temu zrobiłam test wynik był pozytywny ale 2 kreska po dłuższej chwili była blada, po tygodniu powtórzyłam była wyraźniejsza, wczoraj zrobiłam ponownie ukazała się od razu, godzinę później zrobiłam badania hcg, wynik 258, dziś pojawiły się krwawienia podobne do okresu.. Czy jestem w ciąży?
  • Okres powinnam dostać 27 grudnia. 31 nadal nie miałam zrobiłam test i wyszły wyraźnie dwie kreski. A tu dzisiaj dostałam okres. Czy to na 100% oznacza że nie jestem w ciązy? czy test się pomylil? sprawdzać jeszcze jakoś czy dać sobie spokój?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się