tycie

(20 wyników)
  • Półtora miesiąca temu miałam usunięty lewy płat tarczycy z powodu guzków - na szczęście okazały się łagodne. Nie maiłam stwierdzonej nadczynności ani niedoczynności. Niestety w czasie ostatniego miesiąca utyłam 4 kg nie zmieniając diety. Wyniki sprzed operacji: FT3 3,09 /2-4,4/ FT4 1.26 /0,93-1,7/ TSH 1.07 /0,27-4,20/ wit D3 około 33 przy normie od 30 - biorę Vigantol 4 krople Wyniki dzisiejsze: FT3 5 /3,1-6,8/ FT4 13 /12-22/ TSH 2,2 /0,2-4,2/ Niby wszystko jest w normie, ale...
  • Witajcie. Na niedoczynność leczę się od maja. W maju poszłam do przemiłej pani doktor, która na drugiej wizycie zwiększyła mi dawkę. Od maja 2011 do kwietnia 2012 przytyłam ok 15kg i czuję, że tyję dalej. Nigdy nie byłam chudzinką, przy wzroście 164cm ważyłam średnio 58kg i chociaż zawsze chciałam się pozbyć ciałka 'tu i ówdzie', ze spokojem mieściłam się w M. W tej chwili mam idealne wyniki i dobrze zaleczoną niedoczynność, tzn. są w normie, nie mam guzków itp. Poszłam na kontrolę już do inn...
  • w ciagu tygodnia utylam 5 kg biorac 25ug eurothyxu mimo ze jem normalnie czyli malo bo nie ma apetytu,przeciez powinnam chudnac!!
  • Przy nadczynności tarczycy traci się bardzo na wadze. Ja niestety jestem tym rzadkim przypakiem, który TYJE. Kiedy zdiagnozowano u mnie nadczynność przepisano leki, po októrych oczywiście się tyje. W rezultacie tyję z prędkością światła ( już 20kg ). Zostałam nawet zapytana kilkakrotnie czy nie jestem w ciąży - nawet się nie dziwię, bo gdy nagle zgrabna i szczupła kobieta ma brzuch jak balon, okrągłą buzię i fałdy tłuszczu, to jest to pierwsza reakcja. Czuję się fatalnie z tym w...
  • Hej, wykryto u mnie niedoczynnosc tarczycy, mam wszystkie typowe objawy, wläcznie z bardzo szybkim tyciem. Czy jest jakas dieta, ktöra by spowolnila to tycie, bo jak tak dalej pöjdzie to nie wiem. Z tygodnia na tydzien tyje..... Alina
  • czy toprawda ze przy niedoczynnosci tarczycy wcale sie nie tyje samym tluszczem zwazywszy tez na slaby apetyty, ale jest to faktycznie zwiekszenie wagi ale tylkodopewnego stopnia ok 5-10kg,i jest za toodpowiedzialny obrzek sluzowaty i retencja plynów ,to dlatego juz popatu dniach leczenia czlowiek bardzo sie poci i jest nerwowy gdyz organizm oczyszcza sie ze sluzu i wody,czy mam racje?
  • Czy nie mając wogóle tarczycy zawsze się tyje? Czy coś ze mną jest nie tak? Pierwszą operację miałam 20 marca drugą 10 maja po której nie mam wogóle tarczycy. Dopiero teraz zaczęłam brać leki - Eltroxin. Najpierw przez tydzień 50 ug, natępny tydzień 100 ug, kolejny 150 ug a potem jeden dzień 175 ug a drugi 200 ug. Czy jest szansa, że trochę schudnę? Dodam, że miesiąc po pierwszej operacji TSH miałam 12 a miesiąc po drugiej 101. Pomocy co mam robić? Jak schudnąć?
  • witajcie, 5 maja mam operacje tarczycy (guz 5,5cm) raczej wytna mi cala tarczyce bo jeszcze jeden malutki guzek mam na prawym placie (ten duzy jest w ciesni) nie bede opisywac jak sie boje:) ale zalamalam sie po postach o tyciu. Kazdy tyje?? zawsze sie tyje? i to az tyle?? czy to moze stan przjsciowy dopoki sie hormony nie ustabilizuja. Mam 27 lat i wlasnie mi odeszla motywacja do operacji jak mam byc otyla:(((
  • Dziewczyny, znacie jakieś dobre sposoby, bo ja jestem na diecie, ale jak waga spada o 1 , 5 kilo, a potem jest 3 do przodu to się załamać możnaJa rano po wstaniu to czuję normlanie tę wode w dłoniach i na górnych powiekach. Ja już mam dość 5 lat temu ważyłam 53 kilo, zaczełam pracować 63, po ciąży 70 chicąłam schudnać te 7 do wagi sprzed ciąży a tu coraz wiecej. @ tygodnie temu 75, 6 zaczełam dietę waga spadła do 74 a wczoraj 76, 5, dzisiaj 75,9 - to musi być woda, ale ja j...
  • Witam. Przeczytałam trochę postów na temat tycia i metod jego zwalczania. Czytałam na forum hashimoto odpowiedz rostedy że trzeba najpierw wyregulować hormony a potem dopiero zaczynać od diety mm. W moim przypadku chyba nie wiele by to zmieniło. Ostatni wynik z kwietnia to ft3 na poziomie 5% a ft4 49%. Czytając to forum też na początku myślałam że trzeba mieć wyższy poziom ft3 żeby schudnąć i że to jest całym winowajcą mojej nadwagi. Lekarz wyprowadził mnie z błędu. Zlecił wykon...
  • Czy to prawda, ze po wycięciu wola obojętnego bedę tyć? Miałyście ten problem? Podobno trzeba także brac tabletki, żeby wole nie odrastało. Do końca życia? Już się zdecydowałam na operację ( bo jest tak guz koloidalny)a teraz mam coraz więcej wątpliwości.... Moze jednak nie isć.....
  • czy to ze tyje ma zwiazek z takimi wynikami? przez ostatni rok przytylam 15 kilo.czuje sie z tym fatalnie.na zdjeciach widze ze to tycie to raczej talie"zalanie" a nie "tłuszczyk" , w szczególnosci twarz szrobiła mi sie"nalana" . Lekarz do którego poszlam nawet nie spojrzał na wyniki tylko stwierdzil ze tyje bo podjadam a nie kontroluje tego. szukam dobrego specjalisty w okolicach katowic. to sa wyniki, co o nich myslicie? TSH 0,39 ulU/ml ft3 2,45 pg/ml ft4 1,68 ng/dl ...
  • Witam! Mam ciut ponad 40 lat i odkąd pamietam choruje na tarczyce. Od 2- 3 lat tyje. Mimo , ze sie pilnuje . Nie lubie słodyczy. Moj endo mówi , ze w Oświecimiu nie było grubych i każe mi mniej jeść. Mówi , ze wieckszych dawek brac nie moge- i tu ma racje, bo mam czeste napady tachykardii i arytmii. Biore 100 Novothyralu i 100 euthyroxu. Mam 173cm i waze 85kg. Moje wyniki to: tsh- 0,021 uIU/ml (0,27-4,20) fT4 - 1,29 ng/dl (0,93- 1,70) fT3- 4,30pg/ml(2,57-4,43) przeciwciała przeciw ...
  • TSH - O,734 norma 0,470 - 4,640 fT4 - 1,34 norma 0,71 - 1,85 fT3 - 1,85 norma 1,45 - 3,48 Zrobiłam te wyniki po lekturze tego forum. Mój endo każe badać mi tylko TSH. I jeśli wynik mieści się w granicach normy, nic nie zmienia. Tymczasem ja po operacji tarczycy utyłam w ciągu 3lat 12kg, a poza tym wciąż wypadają mi włosy. Obecnie biorę Euthyrox 150 na zmianę z Euthyrox 175. Obecny endokrynolog proponuje mi branie codziennie Euthyroxu w dawce 150, ale wtedy przy TSH 2,75 czuję si...
  • czy terapia hormonalna wpływa na wagę ciała ? niedawno rozpoznano u mnie niedoczynność tarczycy, od kilku dni biorę leki, wiadomo, że nie mogę przesadzać z ruchem, aż mi sie wszystko ureguluje do optymalnego stanu, a choroba spowalnia mój metabolizm, jednak zastanawia mnie czy branie hormonów też wpływa na wagę? jeżeli tak to w jaki sposób? dodam, że jestem osobą bardzo młodą, a i objawy były u mnie ledwo widoczne.
  • u mnie przedewszystkim zapominanie od dłuższego czasu mam kłopoty z pamiecia, tycie , ciągły ból głowy i szyji oraz powiększone węzły chłonne czy ktoś może mi napisac czy powinnam zrobic badania na tarczyce dzięki
  • Jestem szczupla normalna wykyto u mnie niedoczynnosc tarczycy:( Czy to prawda ze leki na tarczyce mnie utucza?? Czy bede gruba??
  • Może się powtórzę jak tak to zwróćcie mi proszę uwagę i wskażcie link. Bo przejrzałam parę stron forum i nie znalazłam odpowiedzi. Ale wszystkich nie przejrzałam. Jak to jest w tej niedoczynności. Czy po wzięciu hormonów chudnie się czy nie. Jakie są wasze doświadczenia w tej sprawie. Ja zaczęłam teraz brać Euthyrox.I mam jeszcze insulinooporność. Startuję z nadwagą ok 30kg. Tyć zaczęłam ok 2 lata po rozwiązaniu. Nie zmieniając specjalnie diety. Jestem ciekawa Waszych doświadczeń w ...
  • jestem po wycięciu tarczycy, prawie całej; mam raka, czeka mnie scyntygrafia: ( biorę euthyrox 300; utrzymywana jestem w nadczynności (tsh: 0,02), ale ejstem okropnym "czajnikiem" - wszystko mnie irytuje, wneria i awanturka gotowa:( biorę kalms i nervomix oraz inne rzeczy ziołowe, ale chyba mi to nie pomaga:( Co wy bierzecie, czy macie w ogole taki problem? Czy musze brać już leki przepisane przez lekarza, skoro ziolowe nie pomagają? Oprocz tej nerwowości, tyję:( na początku brania...
  • BEZ T4?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się