warta

(127 wyników)
  • Odkąd syn poszedł do przedszkola jest niemal cały czas chory: zapalenie krtani, oskrzeli, dwa razy przeziębienie z gorączką. Dowiedziałam się, że może mieć w gardle jakieś bakterie, czy wymaz z gardła byłby dobrym pomysłem? Jeżeli tak, to kiedy się go robi, w trakcie choroby?
  • Rano wszystko było ok, po przyjściu ze szkoły córka ma bardzo dużo maleńkich kropeczek w okół oczu. Wyglądają jakby po opryskaniu farbą lub ukłuciu igłą. Może do pękniętych naczynek możnaby to porównać. Ale pojawiło się tego sporo i nagle. Ktoś miał może podobny przypadek? Acha, dałam wapno, chociaż nic podejrzanego- nowego nie miało raczej miejsca. Nie upadła, nie uderzyła się. Oprócz tego zdrowa, nic się nie dzieje. Bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś wie co jest pozdrawiam
  • Proszę o radę. Syn (10miesięcy) ma od dłuższego czasu problem z zaparciami. Krem z suszonej śliwki, inne owoce i soki przecierowe nie pomagały. Ostatnio sytuacja zmieniła się na tyle, że mały z wielkim trudem zrobi kupkę twardą, a niedługo po niej bardzo luźną dużą śluzowatą. Posiew kału 3 tyg,temu e.coli+++, czyli przerost flory bakteryjnej? Podajemy probiotyki. Czy można podać coś jeszcze na uregulowanie pracy jelit? Czy może jakieś jeszcze badanie? (Do tego dodam szukamy przyczyn słabych p...
  • Witam, moja córcia kilka dni temu skończyła roczek. Do 9 miesiąca życia przybierała idealnie - była równo na 25 centylu. Przez kolejne 2 miesiące przybrała tylko 300g, a przez następny miesiąc tylko 130g. No i te 2 ostatnie pomiary są na 10 centylu. Jej masa urodzeniowa to 3290g, zważona dzisiaj - 8500g. Dodam jeszcze że córcia pięknie zjada wszystko co dostaje do zjedzenia... Rozkład posiłków jest taki: 150ml mm bebilon3 mały lub duży słoiczek owoców 150ml kaszki mleczno ryżowej ...
  • w sytuacji kiedy same jesteście chore albo chore jest starsze dziecko, zakłądacie sobie albo choremu dziecku, zeby nie zaraziło malucha? czy to coś daje? przeceiz i tak trzeba ją zdejmowac do jedzenia do wycierania nosa, do picia i dotyka sie jej rękami a jak sądzę gromadzą sie w niej tabuny zarazków (do tego powinnna służyć ;-) powiemszczerze, ze chciałam nosić ta maseczkę, ale wytzrymałam 2 godziny :-( mam tak zatkany nos, ze i bez niej mam problemy z oddychaniem, zajmując sie trójk...
  • moje 2,5 letnie dziecko mialo kontakt z innym, u ktorego kolejnego dnia zdiagnozowano ospe wietrzna. obawiajac sie tej choroby-jej ciezkiego przebiegu- zdecydowalam sie podawac inoprinozyne. naturalnie, konsultowalam z pediatra. minal 10 dzien od spotkania obojga dzieci.moje dziecko ma stan podgoraczkowy, gorzej spi. czy to moze byc wstep do ospy? czy podajac inoprinozyne zapobiegne calkowiecie zachorowaniu czy spowoduje, ze choroba bedzie miala lzejszy przebieg?
  • Proszę mi powiedzieć czy jest różnica, większe prawdopodobieństwo choroby w przypadku gdy są powiększone węzły chłonne nie na szyi tylko przybarkowe? Martwię się ponieważ dwa dni temu syn (7lat) pokazał że boli go w (nie wiem jak to nazwać - dołkach - przy barkach z obu stron) i tam wyczułam kulki. Pediatra powiedziała że to pozostałości po ostatnich infekcjach. Syn ostatnio faktycznie często był chory ale zawsze miał powiększone węzły na szyi a nie w tych dołkach przy barkach. Naczytałam si...
  • Moja córka 3 latka skarży się często na ból brzuszka w okolicy pępka już trwa to pół roku.Nie ma biegunek tylko częste zaparcia, oddaje stolec co 2 lub 3 dni.Bóle te nasilaja się w trakcie infekcji, które córka często w ostatnim czasie przechodzi.Apetyt ma raczej normalny nie chudnie,w nocy śpi dobrze.Bóle te pojawiaja się o różnych porach dnia i zazwyczaj są krótkotrwałe tzn. zaboli mała się kładzie bo boli brzuszek i po chwili już jest ok.Boli ją zwykle jak coś więcej zje lub...
  • Milenka - 11,5 miesiąca, od grudnia przyjmuje żelazo - 5ml dziennie (lekarz sugerował 10 dziennie, ale po konsultacji na tym forum i u pediatry zostaliśmy przy 5), Wyniki normowały się, ale ostatnie są niepokojące: Hemoglobina 10,1 Erytrocyty 4,31 Leukocyty 8,4 Hematokryt 31,6% Hematolog zaleca dalszą kurację, jeśli po miesiącu się nie podniesie szpital. Podawać 5 czy 10? na ile sytuacja jest poważna (jestem pierwszy raz mamą, bardzo się denerwuję), czy warto skonsultować się pryw...
  • Witam. Moja 3.5 letnia córeczka powiedziała mi dziś że boli ją przy oddawaniu moczu, ja zauważyłam jednak że to raczej jak już konczy sikać, po chwili ból ustępuje. Do toalety chodzi z taką częstotliwością jak zawsze, poza tym nie ma niepokojących objawów. Nie wiem czy powinnam już iść do lekarza czy tylko niepotrzebnie panikuję. moze są jakieś domowe sposoby??????
  • Kuba przechodzi ostatnio jakąś infekcje,boli go gardło-głównie wieczorem,nie ma kataru,troszeczkę kaszle.I wieczorem temperatura.Podawałam panadol.Dzis jak wstał z drzemki popołudnioej zobaczyłam całe przekrwione oko,dokładnie białko. Co to może być?Bardzo sie martwie:-( Proszę o opinie
  • Dzień dobry Mam pytanie o szczepienie przeciwko meningokokom. Mam czterletnią córkę szczepiłam ją juz na pneumokoki, ale w ostatnim czasie media bardzo nagłaśniają kolejne przypadki śmierci wśród dzieci na sepsę wywołana meningokokami, dlatego gryzę się z problemem szczepić czy nie? Córka często mi choruję na infekcje górnych dróg oddechowych ( odkąd poszła do przedszkola, w tej chwili poraz kolejny zrobiłam jej przerwę , bo nie daje rady), ma stwierdzoną alergię wziewną, jest...
  • synek ma 18 miesiecy i jeszcze nie dostał szczepionki 3 w 1, ciągle sie przeziębia, infekcja zwykle trwa ok 10 dni, potem do tygodnia przerwy i znowu :( Myślałam ze latem tych infekcji bedzie mnie ale były tak samo (choć z mniejszym katarem za to z większą gorączką) obawiam sie najbardziej o tą odrę. Jakie jest realne ryzyko zachorowania? Synek ma kontakt z dziećmi (publiczne place zabaw itd), mieszkamy w dużym mieście.
  • Panie Doktorze, Czy Pana zdaniem szczepić dziecko /7 tygodni/ na rotawisus? Zanaczam ,iż do 1 roku życia mała nie trafi do żłobka. Prosze o info i fachową opinię. Ile wynosi okres ochorony przed wisusem po zaszcepieniu? Może warto zaszczepić malucha jak będziemy przewidywać złobek czy przedszkole a nie obecnie?
  • Mam pytanie o leki ,które od jakiegoś czasu dostaje mu synek(1,5 roku). Może zaczne od tego,że jakiś czas temu Mały dostawał bebilon pepti2,ale od 3 mies.zmieniłam mu na beilon1,ponieważ badania wykazały że na mleko krowie nie jest on uczulony. Od ok miesiąca na szyjce,pleckach ,rączkach i buzi pojawiły się czerwone plamki-suche liszaje i razem z p.Doktor-alergolog próbujemy je zaleczyć ale jest bardzo ciężko.Być może zmiany te zaostrzył Bactrim-który został przepisany przy prze...
  • Pani Doktor, ile razy w tygodniu dziecko 22 miesiące może jeść mięso z drobiu (jedyne,które lubi)? proszę mi odpowiedzieć, czy od drobiu może pojawić się wydzielina z sutków? moja córka jak spi na swojej popołudniowej drzemce, to bardzo poci się jej głowa i zauwazyłam tez plamkę na koszulce,ale głowy nie dam, czy to na pewno z sutka. ale lepiej dmuchać na zimne, więc prosze o opowiedź. pozdrawiam, jadzia.
  • Witam! Moja corka od urodzenia ma suchą skóre na całym ciele. Smaruje ja oliwkami,balsamami,kąpie w olimatum i nic nie daje. Ostatnio na pupie zrobiły jej się czerwone plamy,byliśmy u dermatologa i powiedział nam ze ma skaze...ale nic nie powiedziała czemu ma suchą skóre...? Dermatolog kazał odstawic cytrusy i czekolade ale jak ma skaze to czy mamy odstawić też białko? Czy jest też inna skaza niz białkowa? Może ktoś mi poradzi co mam robić z suchą skóra i ze skaza?
  • witam, mój 3,5 letni maluch od września idzie do przedszkola. Niestety, grupy są dośc liczne a to, jak z opowieści innych mam wiem, wróży jedno: choroby! Dużo obecnie mówi się o pneumokokach no i ta nagłośniona ostatnio sepsa. Czy Pana zdaniem powinnam zaszczepić synka profilaktycznie? Jakie szczepienia warto wykonać i kiedy? Dodam, ze póki co nie miewał częstych infekcji. Zdaję sobie sprawę, że przed wszystkimi chorobami go nie uchronie, jednak pewnych bakterii się obawiam. pozd...
  • Dzień dobry Mam wielką prośbę ,czy ktoś mogłby mi poradzić co mam zrobić. Otóz mam synka w tej chwili ma ok 1,8, urodził sie z obnizonym napieciem mięsni, jest do dzisiaj rehebilitowany, neurolog nic nie znalzła, genetyczka tez narazie nic nie zauwazyła, ma koślawe stopki i teraz chodzimy na rehabilitacje i ćwiczymy stopy i przygotowujemy do chodzenia.ale najwiekszy problem jest w tym ze synek nie che jesc, bardzo mało przybiera na wadze teraz waży ok 7,8 kg, fakt -ja tez nie jestem wielkolu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się