warta

(129 wyników)
  • Witam serdecznie, mam pytanie - jeśli mogłabym/chciałabym karmić dziecko piersią około 3 miesięcy, to czy, w obecnej sytuacji, gdzie promuje się karmienie 6miesięcy czy nawet jeden rok, w ogóle warto zacząć karmienie piersią, czy też lepiej będzie od razu podać mieszankę? Myślę o tym, że dziecku będzie łatwiej się przyzwyczaić od zera do butelki i smaku mleka sztucznego (?). Dzięki za podpowiedzi!
  • Witam wszytskie mamusie:) Ponieważ niebawem rodzę (termin 24 maj) zastanawiam się nad zakupem laktatora.Aby w razie problemów odsysać pokarm. Czy wam się przydał , czy to zbędny wydatek? Pozdrawiam :D
  • Karmilam dziecko przez 3 mies. piersia, dziecko miala alegrie na mleko, wiec musialam wprowdzic nutromigen + nadal karmilam piersia, po czasie mleko w piersiach zaczelo zanikac, teraz sytuacja wyglada nastepujaco - karmie nutromegenem, a swojego mleka mam raz dziennie tylko 60 ml, pytanie czy warto dalej sie mordowac i siedziec na diecie zeby dziecku raz dziennie (kiedy je srednio po 125 ml x 7 razy dziennie) sciagac te nieszczesne 60 ml z piesi i myslec ze robie dla niego wszystko co m...
  • witam, jestem mamą 5-tyg. bliźniaków, które potrzebują jednorazowo ok. 120 ml pokarmu. Po dwukrotnym odciągnięciu pokarmu okazało się, że z jednej piersi mogę otrzymać k. 60 ml z drugiej 20-40 ml, więc nie jest to duży procent zapotrzebowania, resztę uzupełniam mieszanką. Jak długo przy takiej podaży warto kontynuować karmienie piersią? wiadomo, że dzieci będą potrzebowały coraz więcej.Czy może przy takiej laktacji podawanie mleka matki nie jest już tak efektywne i dobroczynne dla dzieci?
  • Witam!!! Moja córeczka ma 1,5 roku a ja jeszcze karmie piersią tak 1-2 razy dzinnie.Wszyscy mi mówia ze ten poakarm nic juz wartościowego nie ma. Prosze o rade.
  • Dziewczyny, 5 lat temu miałam Medelę Mini Electric ale to burczenie mnie strasznie rozpraszało i sprzedałam ją. Kupiłam Avent Isis ręczny i sprawdzał się. Teraz też go kupiłam ale nie bardzo mi pasuje, nie wiem czemu ale jest wyjątkowo bolesny. Niewiele nim ściągam - w szpitalu używałam elektrycznej Lactiny Medeli i było super. Teraz się zastanawiam czy warto zainwestować w Swinga - jest podobno cichszy niż Electric a równie delikatny jak Lactina. Na razie ściągam tylko dla z...
  • Warto czy nie warto? Póki co nie mam żadnych bo piersi mlekiem płynące i na razie nie planuję odstawić dziecka od piersi, no ale rodzina doradza. Jak sądzicie? Macie zapasy?
  • tylko na poczatku mialam problem z bolacymi brodawkami...ale to minelo i uwazam ze dobre nastawienie psichiczne to polowa sukcesu.ja do karmienia przygotowywalam sie cale dwa lata (jak staralam sie o dzidzie ...z problemami) zawsze chcialam karmic...pierwszego dziecka nie moglam...mialam operacje tydzien po porodzie i nie moglam sie wybudzic z narkozy...no i pokarm szybko zanikl. przy drugim maluszku tak sie uparlam(polozna mi mowila abym sobie dala spokuj bo nie dam rady...bo d...
  • Witam jak pisałam przy innych okazjach wracam do kp po karmieniu mieszanym. Zeszłam już z 500 ml mm do 200/150 ml. Jak byłam na 200 ml mm mały ładnie przez tydzień przybrał (400 gr). W tym tyg ograniczyłam mm do 150 ml i jest horror. Mleko podaję za pomocą strzykawki i palca (mały ssie palec a strzykawką dozuję mleczko). Pytanie brzmi, czy na prawdę warto tak męczyć dziecko, czy to się na nim negatywnie nie odbije w przyszłości? Mały jak jest zaspany w miarę ssie, ale jak jest bardziej głodn...
  • Pani Moniko, czy kubek Doidy Cup jest rzeczywiście tak doby (a raczej lepszy) dla półrocznego dziecka niż kubki niekapki i butelki ze smoczkiem? Warto po ukończeniu 6 miesiąca przez dziecko uczyć je pić z tego kubka, czy raczej na początku trenować z tradycyjnym niekapkiem? I pytanie do mam, czy któraś z was używała tego kubka i jakie były efekty? Szybko dzieciątko nauczyło się z niego pić?
  • Synek wczoraj skończył 5 m-cy, jest duży, waży ponad 9 kg. Do tej pory tylko na piersi. Naczytałam się już na temat wprowadzania nowości, że w 7 miesiącu dziecka najlepiej, skoro nie wracam do pracy. Cyryl jest bardzo zainteresowany naszym jedzeniem. Jak jemy, on się złości, ze nic nie dostaje. Ładnie je łyżeczką. Nie miał żadnej skazy białkowej ani kolek. I teraz moje pytanie- dlaczego warto czekac jeszcze te 4 tyg z wprowadzaniem nowości? Może już zaczniemy coś mu podawać?
  • Moja córa ma trochę ponad 6mcy, czyli jest w 7mcu, zastanawiam się jak długo ją karmić naturalnie, wróciłam do pracy i wobec tego w tych godzinach karmienie nie jest możliwe, czy podawać jej wtedy kaszkę na mleku modyfikowanym, czy wystarczą posiłki bezmleczne? Dodam że córka jest uczulona na mleko krowie i parę innych produktów. Do tej pory rano jadła kaszkę na moim mleku, ale nie daje rady już tak dużo odciągać, a Nutramigen jest strasznie niedobry i zastanawiam się czy warto go jej ...
  • Jak w temacie. Czy ten preparat pomaga w utrzymaniu/zwiekszeniu laktacji? Ktoras mama stosowala? Bardzo prosze o opinie. Dziekuje!
  • I znów jestem mamą :) Witam wszystkich serdecznie! Powróciłam po siedmiu latach :) Synek ma prawie 4 tygodnie. Karmie piersią i borykam się z bólem brzuszka. Pierwszy syn miał kolki przez 6 miesięcy więc niby nie jestem zaskoczona a jednak... Małego skręca, napina się, pręży, robi czerwony, ciągle stęka i płacze. Te bóle przychodzą falami czyli powiedzmy minuta płaczu, minuta ulgi itd. Ból poprzedza zawsze gazy albo kupkę. Ogólnie mówiąc ból sprawia mu przesuwanie treści pokarmowej i gazów ...
  • Do kiedy karmienie ma sens? Na razie nie planuję odstawić, córcie 11 m-cy ale kiedy powinno się zakończyć karmić piersią?
  • Każdy ma chwile zwątpienia. Dzisiaj przyszła pora na mnie. Postawcie mnie do pionu - wszelkie argumenty racjonalne, emocjonalne, naukowe, empiryczne i inne, mile widziane. Piotrek za tydzień skończy 8 miesięcy. Rozwija się świetnie (wstaje już przy meblach), przyrasta bardzo ładnie (najniższa znana = 3340g, aktualna 9250g), jest pogodny i zadowolony. Nigdy nie załapał do czego jest butelka, ja zresztą nie nalegałam. Nowości wsuwa łyżeczką otwierając pyszczek jak młody pisklak. Przez 5 mies...
  • córa karmiona piersia, do tej pory obyło sie bez smoka-nigdy nie chciala-pluła+odruch wymiotny,ale...dziewucha zasypia tylko przy piersi-w domu zawsze musi byc piers-nawet jak najedzona to i tak nie zasnie bez piersi-najlepiej to wogole chce spac przy piersi na rekach, lub z mama u boku zeby mogla co jakis czas zassac... w samochodzie spi jak tylko przekrece kluczyk, problem jest na dworze, w wozku zawsze jest placz, czy spi czy nie to wozka nie akceptuje-ani spacerowki ani gondoli, jedynie ...
  • Moja przygoda z karmieniem tylko piersią skończyła się szybciej, niż mi się wydawało. Niestety, na poradnie laktacyjna, elektryczny laktator i inne cuda mnie nie stać, psychicznie nie dałam rady walczyć mając w pamięci porażkę przy pierworodnym. Ale do rzeczy. Karmię mieszanie. Jak długo karmić piersią? Jaka ilość mleka jest dla dziecka korzystna, a jaka już nie ma sensu? Na razie Agnieszka ma dwa tyg i dokarmiam ok 250 ml. Z czasem jednak proporcje się zmienią...
  • Karmie synka juz 2 m-ce i za kazdym razem podczas karmienia, jak i pomiedzy karmieniami, zalewam sie mlekiem.. Bardzo sie ciesze ze mam go tak duzo i moze warto by było jakos go 'gromadzic' na przyszłosc. Czy warto zakupic nakladki na piersi zbierajace pokarm?? Probowalam dostawiac do piersi z ktorej akurat nie karmie buteleczke, ale jest to dosyc uciazliwe. Podczas takiego karmienia wykrapla mi sie z tej drugiej piersi okm 50 ml pokarmu, ktory chcialabym zaczac zamrazac.
  • Witam!Moją dwutygodniową córeczkę karmię piersią.Mała cały czas się jej domaga i praktycznie nie mogę wyjść z domu nawet na chwilę.Zastanawiam się nad kupnem laktatora(avent isis)by mąż lub mama mogli małą nakarmić,jeśli będę musiała gdzieś wyjść.Co sądzicie?Czy nie będzie problemu z karmieniem piersią,jeśli od czasu do czasu poda się butelkę.Dla mnie byłaby to super sprawa,bo teraz jestem totalnie uwiązana przy tym małym ssaczku,nawet do lekarza pójść nie mogę,no dosłownie nigdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się