Forum eDziecko edziecko Małe dziecko
ZMIEŃ
      wychowanie

wychowanie

(50 wyników)
    • hej prosilabym Was o ocene z zewnatrz, postaram sie jak najwiecej opisac nasza sytuacje. Syn dwujezyczny, tzn. mieszkamy we Wloszech ja mowie TYLKO po polsku. Syn obecnie mowi duzo po polsku, troche niewyraznie, glownie "r" i "l", ale mozna sie dogadac, tak naprawde od wakacji ruszyl z mowa, wczesniej byly to pojedyncze slowa i jego slowotworstwo. Po wlosku syn mowi kilka slow (moze z 20), ale chetnie powtarza, tylko dla przykladu mowi, ze to np. "klej", maz mu mowi po wlosku, syn powtorzy...
    • Czy wychowanie bez przemocy (w szerokim tego słowa rozumieniu) jest w ogóle możliwe?? Jest tak napiętnowane w dzisiejszych czasach. Kim powinien być rodzic i jaką cierpliwością powinien się odznaczać, aby być godnym do posiadania dziecka i wychowywania go w imię dzisiejszych szablonów wychowawczych. Ja czuję się ostatnio jak wyrodna matka. Nerwy mi puszczają czasem, gdy dziecko, obecnie trzylatek na każdym kroku nieomalże próbuje zaznaczyć swoją suwerenność. Zazwyczaj traktuję to z przymrużen...
    • www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ge0X0T10JHo
    • Widzę że tu na forum ten termin jest synonimem czegoś złego, niewłaściwego postępowania z dzieckiem, wytłumaczeniem niepowodzeń wychowawczych, złego zachowania/rozwoju dziecka itp. Jak dziecko krzyczy to znaczy ze to wina "wychowanie bezstresowego", jak naciąga na zakupy nowej zabawki to też "wychowanie bezstresowe". A tak naprawdę 99% osób które używają tego terminu nie mają zielonego pojęcia o wychowaniu bezstresowym, z czym to się wiąże, jaka jest podstawa takiego podejścia, jak się ...
    • Witam, jakie książki o rozwoju, zachowaniu dziecka i sposobach na dobre wychowanie polecacie? Jacy autorzy są znani i cenieni? Pytam, bo przymierzam się do kupna. Wprawdzie póki co nie mam problemów i nie brakuje mi pomysłów w różnych sytuacjach, ale chciałabym sprawdzić, co na moje metody mówią specjaliści. Napiszę tylko, że zdania pani Doroty Zawadzkiej i innych psychologów stosujących podobne metody nie podzielam, więc to odpada na początku. Pomóżcie wybrać coś mądrego. Pozdrawiam.
    • Czy jesteście zadowoleni z tego, jak wychowałyście/liście swoje dzieci? My, cały czas pracujemy nad tym, ale chyba nam nie wyszło :-( Wstyd mi za to, jak czasami, zachowuje się mój starszy prawie 5 latek.
    • Mam znajomą, która ma 4 synów lekarzy, córka mniej udana bo "nauczycielka". Wydaje mi się, że to nie przypadek. Jaki myslicie? Co zrobić aby wychować dziecko na inteligentne?
    • mam problem, bo moja 13 miesieczna corka buntuje sie, krzyczy, gryzie gdy tylko cos jej sie nie spodoba. Jako jej mama, chce rozwiazac problem u zarodka. Czy polecicie jakas ksiazke o wychowaniu dzieci? Na rady super niani jeszcze chyba troche za wczesnie .... ale znalazlam ksiazke "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały - jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły, Adele Faber, Elaine Mazlish" Czytałyscie, polecacie ??
    • Zaintrygowała mnie kaixa swoim nowym, jak dla mnie, pomysłem wychowywania dziecka BEZ kar i nagród. Czy rzeczywiście da się tak wychować dziecko? Bez pochwały za dobrze wykonaną pracę/polecenie? Bez nagany, gdy dziecko piętnasty raz sięga do kontaktu lub wybiega na ulicę? Co zamiast kar i nagród?
    • Z roznych zawilych wzgledow osobistych po 21 latach bycia jedynaczka trafila mi sie 4letnia przyrodnia siostra:) dziewczynka ma 4 lata, jest bardzo zywa, interesuje sie glownie kosmetykami podbieranymi z torebek i ciaglym przebieraniem sie. ale nie o tym mowa:) chcialam sie zapytac doswiadczonych mam, na ile 4letnie dziecko "rozumie" lub "powinno zrozumiec" zasady ogolnopanujace:) i ile dyscypliny moge wprowadzic w wychowanie malej zeby Jej nie zrobic krzywdy:) z denerwujacych nawykow...
    • Witam was drodzy rodzice chę się z wami podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat wychowania, którego uczymy się z książek i prasy. Dlaczego o tym pisze otóż już kiedy byłam w ciąży a nawet i wcześniej interesowałam się dużo psychologią dziecka, czytałam poradniki i prasę o wychowaniu i pielęgnacji. Wiele osób wokół krytykowało mnie i dogadywało że po co to czytam a na co, jednym słowem były osoby które wręcz śmiały się z mojego podejścia. ......Za moment bedzie trzy lata jak urodziłam ...
    • mowa o 3letniej dziewczynce. Jak coś jej pasuje to jest usmiechnięta, jak tylko o coś ją proszę (np.zdjęcie skarpet, nie założenie), to od razu bunt, płacz, histeria i twierdzi, że nie umie, choć czasami to robi. Woli płakać pół godziny/godzinę niż np.wytrzeć sobie mokry nos, jak zaleje bluzkę kilkoma kroplami wody przy piciu, to znowu płacz i żądanie natychmiastowej zmiany jej bluzki, a na placu zabaw wszędzie muszę chodzić z nią, choć inne dzieci same biegają i się wspinają.. ...
    • Wiele o tym piszą i mówią, że rodzice powinni trzymać wspólny front w wychowaniu dzieci. A co jeśli ma się inny pogląd niż druga strona? Mój mąż wychowywał się w rodzinie gdzie raczej sporadycznie rodzice przytulali swoje dzieci a on sam bardzo szybko musiał stać się samodzielny. Teraz chce aby taki był nas syn, ja często lubię okazywać mu czułość i często go przytulam. Pewnie, że synek zaczął wykorzystywać troszkę ta moją uległość, i przyznaję że czasem mnie to złości że na to pozwolił...
    • Witam mole książkowe, jestem mamą 5 latka i 9 miesiecznego chlopca. Prosze polećcie mi jakąś dobrą psychologiczną książkę jak dobrze wychowywac dzieci. Myślalam zeby poczytac Freuda, tylko którą jego lekturę? a jesli nie Freuda to co? Dopoki miałam jedno dziecko wszystko układalo się super, jak pojawił się młodszy brat sprawa jest bardziej skomlikowana, starszy jest zazdrosny, a my czasami nie wiemy jak z nim postepować....
    • Witam, jestem mama 13m bobasa. Mały juz w tej chwili bywa niesforny i mam obawy, ze gdzieś popełniam błąd. Chciałam poczytać coś o wychowaniu dzieci aby uniknąć porażek. Może któras z mam (lub którys z tatusiów )poleci mi dobrą książkę?Pozdrawiam
    • Odpowiedzcie mi do jakiej poradni konkretnie powinnam udać się mężem w temacie jego nie właściwego zachowania. Mianowicie: 2 letnia Julia ( już samo imię jest z góry skazane na niegrzeczne dziecko) jest dzieckiem bardzo cwanym. Co chce to tatuś od razu jej daje, nie zabrania niczego - dosłownie. Jeśli widzę że ona robi coś niebezpiecznego lub niewłaściwego reaguję. A wtedy "cwaniara" biegnie do tatusia z wrzaskiem. Tata twierdzi ze nie umie jej odmowic. Podwazajac moje zdanie mamy w domu wrz...
    • Czy wyobrażacie sobie taką sytuacje że dziadek daje klapsy tylko takie klapsy żeby długo nie mogły zapomnieć waszym dzieciom, za waszą wiedzą i zgodą .Pytam bo spotkałam dzisiaj na placu zabaw dziadka z 3-letnią wnuczką ,który to właśnie takie metody wychowawcze stosuje u swoich wnucząt a ma ich czworo i rodzice tych dzieci nie widzą problemu bo oni pracują a dziadek chowa dzieci.Pan mi w skrocie opowiedział zasady panujące u niego i powiem że byłam w szoku
    • Mam problem ze swoim synkiem, ma 17 misiecy i wogole nie chce sie sluchac. Po 1000 razy dziennie prosze go zeby czegos nie robil, tego nie ruszal a on cieszy sie myslac ze to zabawa. Czasami zlosci sie i placze ale zaraz mu przechodzi i na zlosc znowu robi rzezcy ktorycvh nie powinnien.Dostal juz w pupe kilka razy ale nie jestem zwolenniczka klapsow wiec chcialabym w jakis inny sposob uswiadomic mu czego nie moze a co moze. Czy moza jakos wychowac takie male dziecko???Prosze o r...
    • Dziś z M. zasłuchaliśmy sie w rozmowe (w jakiejś telewizji śniadaniowej) na temat wychowania dziecka i oczywiście stała gadka że w tych czasach to same niebezpieczeństwa na dzieci czekają itp... no i jakaś tam Pani (nie znam tych telewizyjnych Pań ale przedstawiona jako jakaś tam ekomama) wypowiedziała się że ona to swojemu dziecku (6lat) nawet w edukacyjne gry komputerowe nie pozwoli grać bo "od tego sie wszystko zaczyna". Dla mnie paranoja... Ale OK nie każdy musi mieć w domu komputer (po...
    • Zapraszam wszystkich rodziców na forum JAK WYCHOWYWAĆ SZCZĘŚLIWE DZIECKO Do założenia tego forum przyczyniła się książka, którą przeczytałam "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały, jak słuchac, żeby dzieci do nas mówiły" Postanowiłam wprowadzić jej zasady w życie... Chciałabym, aby do tego forum dołączyli rodzice, którzy stosują zasady wychowania proponowane w powyższej książce (lub innej tego typu), a także rodzice, którzy chcieliby otrzymać rady od tych, którzy już o wiele le...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się