Forum Z archiwum Zwierzęta
ZMIEŃ
      wychowanie

wychowanie

(32 wyniki)
    • Prośba moja wielka o wszelkie rady dotyczące wychowania szczeniaka (myślę o cocker spanielu bądź jamniku).... Problemem moim jest też i to że oboje z mężem pracujemy i nie ma nas w domu 8- 9 godzin. Jak w takiej sytuacji mozna wychować szczeniaka ? Chyba zbyt okrutne byłoby zostawianie go samego na tyle godzin..... Jak poradziliście sobie z tym problemem?
    • Witam! Mam poważny problem, czyli moją dwuletnią sukę mieszańca. Pies jest nadpobudliwy, tchórzliwy i jazgotliwy:-) Do tej pory wierzyłam, że uda mi się wychować wredną sucz przy pomocy wszystkich zalecanych przez specjalistów metod, ale doszłam do wniosku, że to nic nie da, jeśli nie uda mi się poskromić znajomych. Kłopot w tym, że goście, którzy przychodzą do domu kompletnie nie respektują moich próśb, żeby na przykład nie nachylali się do psa i nie próbowali go głaskać. Nie wi...
    • witam, mam straszny problem z wychowaniem mlodego- polrocznego boksera. w domu wszystko jest w porzadku, ale na spacerach jest zupelnie nieposluszny. wogule nie przychodzi, gdy sie go wola, biega za innymi psami, szaleje. nie wiem jak go nauczyc posluszenstwa, jak go nauczyc by przychodzil, gdy sie go wola. czy moze najlepiej zapisac sie na jakies szkolenie dla psow? z gory dziekuje za porade. pozdrawiam serdecznie.
    • Niedługo będe miał młodą suczkę potrzebuje wiadomości o wychowaniu itp. Może ktoś zna jakąś dobrą literature. Z góry dzięki za wszelką pomoc
    • cześć za około tydzień będę miała psa :-)) Bardzo się cieszę, ale jestem też pełna niepokoju, czy poradzę sobie z jego wychowaniem. Jest to mój pierwszy pies. Dokształcając się przeczytałam kilka książek, m.in. "Okiem psa". Wiele mi one wyjaśniły, ale nie do końca. Rozmawiałam ostatnio ze znajomym, który psy hoduje "od zawsze". Powiedział mi, że cała tajemnica ułożenia psa tkwi w tym, że powinno się go wychowywać według recepty: surowa kontrola + dużo miłości. Zastanowiło mnie to...
    • Witam Bardzo proszę o podpowiedzi, jak można wychować pozytywnymi metodami psa nie-łasucha? Tzn. lubi smakołyki, ale w domu - wtedy zrobi wszystko. Ale na spacerze ma je w nosie :( Potrafi po przyjściu na wołanie i otrzymaniu ulubionego zwykle smakołyku, rzucić mi go pod nogi, z miną pt. "pańcia, wypchaj się..". problem polega na tym, że nie zawsze jest posłuszny na spacerze :( Ograniczam mu przysmaki. W domu nawet podczas nauki, dostaje je sporadycznie, a ulubionych wcale, ale to nie pomag...
    • chciałabym nauczyć kotka, żeby nie wchodził na stół i blaty w kuchni. jak to zrobić? poradźcie.
    • Mamy w domu przepiękną ale wredną 2 miesięczną suczkę. Sika gdzie popadnie choć na spacery wychodzi 4-6 razy dziennie. Gryzie ( zabawki do gryzienia, kości, piłki itp jest ) każdego. Z kotem już się pogodziła i miałam cichą nadzieję, że jakoś reszty też się nauczy. Może ktoś doświadczony w wychowywaniu szczeniaka doradzi mi jak nauczyć psa czystości, jak oduczyć gryzienia i wreszcie co zrobić, żeby pies był psem bo na razie to jest wyłącznie "problemem" Zdaje sobie sprawę z tego, że to szcz...
    • witam. Sprzedam ewentualnie oddam 8 miesięcznego labka (biszkopta). Pies jest rasowy, wychowany z dzieckiem. ewentualne pytania na priv (beniamina@gazeta.pl)
    • Potrzebuję rady - mam 3 miesięczną suczkę, wilczurkopodobną. Nie umiem być bardzo konsekwentną właścicielką, a nie chcę, żeby wyrosło z niej duże i nieposłuszne zwierzę, którego wszyscy będą się bali. Myślicie, żeby pójść z nią na jakieś szkolenie? Słyszałam też o psich przedszkolach - na czym to polega? Pozdrawiam :)
    • Mam 4 miesięczną suczkę i jest problem z wychodzeniem na spacery na siusiu nie chce się przyzwyczaić załatwiać potrzeb na dworze tylko w domu na dywaniki, zaczął się problem od kiedy spadł śnieg, oraz bardzo mało jje to co powinna woli smakołyki które ja jjem proszę o radę
    • Witam. Proszę o poradę. Nie potrafię poradzić sobie z moim buldożkiem. Piesek ma 5 miesięcy nadal załatwia się w domu, mimo tego ze bardzo często z nim wychodzimy. Jest też tak jakby agresywny szczeka gryzie ciężko go opanować a ostatnio przeszedł samego siebie i nasikał nam na łóżko rozłożone!!! centralnie na kołdrę. Nie wiem co robić. Proszę o jakies porady.
    • prosze o poradę - kiedy należy układać goldena? czy gdzieś w okolicach Koszalina lub Kołobrzegu są szkoły tresury psów? czy dobrze jest skorzystać z pomocy takiej placówki konkretnie przy tej rasie - czy po prostu "iść na żywioł" (a żywioł to jest!) :)
    • moze ktos z was wie jak wychowac krolika - aby nie zarl skorzanych mebli, dywanow, scian, i nie skubal mnie :) mam tez pytanie, czy to normalne, ze krolik podskakuje na wysokosc 60-70cm idac?? czy wasze kroliki tez skacza po wszystkim jak wypuscicie je z kaltki (lozko, kanapa, fotele, stolik,...). moj krolik od malenkosci jest puszczany codzinnie na 3-4 godziny, i skacze po wszystkim.
    • Mam 4 miesięcznego Yorka, jest to śliczna sunia, która jest z nami już ponad miesiąc. Cały zas mówiono mi, że nie można jej wyprowadzać, bo miała różne szczepienia... Wychodzi od ponad 2 tygodni i od tej pory zaczęłam ją uczyć "załatwiać" na dworze. Niestety najcześciej jest tak, że na dworze szaleje, bawi się, a jak wraca do domu to załatwia się w domu. Jak jeszze nie wychodziła na dwór oczywiście załatwiała się w domu i właściwie tam gdzie chciała, bo cały czas byliśmy nastawien...
    • Kiedyś już pisałam na ty forum o znalezisku mojego męża. Sunia owczrek belgijski znaleziona przez męża jako trzymiesięczny szczeniak przy ruchliwej ulicy. Przygarneliśmy ją oczywiście, bo bardzo się do nas przywiąała. Nauka sisuiania i kupkania długo trwałą, głównie przez to, że Hera była bardzo niufna i bała się wychodzić na dwor. Teraz ma już 8 miesięcy i niby już wie, że o siusiu i kupkę trzeba poprosić, ale: - w nocy musisy zwijac dywany bo zawsze musi załąwtić którąś ze swoich...
    • Mam 4-letniego psa.Inteligentny mieszaniec.Jest u mnie od poczatku.Podaje łapę,daje głos,przynosi wiele rzeczy, o które się go poprosi,rozumie komendy siad i leżeć.Ulubionym słowem jest "spacerek".Często zostaje w domu sam.Jest grzeczny,cichy(sąsiedzi przepytani),niczego nie niszczy,zaworki w znakomitym stanie.Usposobienie przyjacielskie i łagodne.Niestety spacery wyłącznie na smyczy.Nawet w parku.Próby zaufania z mojej strony kończyły się nocnymi poszukiwaniami.Rano sam przychodz...
    • zauwazylam ze ostatnio sporo ludzi ma te psy.w zwiazku z tym chcialabym poszerzyc swoja wiedze i spytac sie o nie.jakie one sa?czy rzeczywiscie sa takie agresywne?(przeciez to kwesia wychowania)czy to moda ze w wawie widze co druga osobe w stylu dresa z amstafem na smyczy?dlaczego nie kupia np. rottweilera zamiast amstafa?kwestia ceny, gabarytow???!!!
    • Planuje przygarnac kota,ktory bedzie tylko w domu,nie bedzie raczej wypuszczany na zewnatrz. Czy w tej sytuacji lepszy bedzie kocur czy kotka? Czy trzeba jakies szczepienia u mlodego kociaka? Co z toksoplazmoza? Czy obcina sie im pazurki,zeby nie niszczyly mebli? Czy nie znacza terytorium w domu?
    • Hej Szukam jakieś dobrej książki o wychowaniu psa. Słyszałem dobrą opinię o książkach Zofii Mrzewińskiej. Ktoś je czytał? Tu www.owczarek.pl/zkluczemdopsa/ znalazłem najnowszą jej książkę pt. Z kluczem do psa... Jak myślicie warto? pzdr m

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się