Forum eDziecko eRodzice Życie rodzinne
ZMIEŃ
      wychowanie

wychowanie

(14 wyniki)
    • Zachęcam do lektury. gogaga.pl/?mod=magazyn&action=artykul&id=23&p=2 Przyznam, że dopiero po przeczytaniu tej rozmowy, pierwszy raz w życiu zdałam sobie w jak trudnej sytuacji są chłopcy. W ogóle nie byłam tego świadoma i jak sobie myślę, że jako mała i dorastająca dziewczynka miałabym żyć w świecie mężczyzn to jest to dla mnie jakaś taka przerażająca perspektywa.
    • Witam. Jestem samotną mamą. Mój synek ma 8 miesięcy. Wiem, że teraz nie odczuwa braku ojca, ale zastanawiam się jaki to będzie miało na niego wpływ? Wiadomo, chłopiec potrzebuje wzoru mężczyzny, poza tym boję się, że stanę się nadopiekuńcza, że wyrosnie z niego typowy mamisynek. Jak mądrze wychować małego? Na co zwrócić uwagę? Z ojcem nie ma żadnego kontaktu.
    • Proszę o radę, bo nie wiem co mam robić. Problem dotyczy nie dziecka a jego taty (czyli mojego męża). Chodzi o to że pod moją nieobecność mąż dziecku (1,5 roku) pozwala na wszystko i uczy go złych zachowań. Np. włącza przy dziecku filmy np. sensacyjne, mąż pokazuje dziecku żeby w zabawie biło naszego psa i różne takie. NIe wiem co mam robić bo rozmowa z mężem i tłumaczenie nie trafia do niego. On nie widzi w tym nic złego.
    • Nie zgadzam się z postępowaniem mojego partnera, wobec naszego trzyletniego syna. Mąż (co prawda nie jesteśmy po ślubie, ale tak łatwiej pisać) nie wychowuje naszego syna, a tylko spelnia jego zachcianki. Dziecko przy nim jest mniej samodzielne, rozwydrzone. Kiedy taty nie ma często jest płacz za nim. Wydaje mi się, że syn jest wręcz uzależniony od ojca. Spędzam z nim jak najwięcej czasu moge (pracuje), jednak mąż zdecydowanie więcej. Były rozmowy. Mąż twierdzi, że jest to skute...
    • Błagam panią o pomoc! jestem rozżaloną mamą 4letniej sandruni i 7miesieczneo kuby. Moim problemem jest to ze córcia jest troszke przy sobie ale nie to jest najgorsze bo bym sobie poradziła gdybym miała wsparcie, bo dbam o córcie nie zezwalam najedzenie słodyczy pozwalam na jednego drobnego słodycz dziennie po spacerku, do i z przedszkola chodzimy na piechotkę, zapisałam na basen i tance. przy córci nie jem słodyczy tłustych rzeczy fast foodow i nie pije slodkich napoi!! Ale nikt mi nie pomaga...
    • problem mam taki, że mój mąż chce wychować dzieci bezstresowo, bez żadnych zasad czy praw i obowiązków. życie tak nam się ułożyło, że mąż pracuje w innym mieście i przyjeżdża do domu na weekend. te dwa dni są dla mnie koszmarem. dzieci (4 i 2 lata) stają się niegrzeczne, robią co chcą, nie słuchają się nikogo. starałam się z mężem rozmawiać, że trzeba dzieci uczyć odpowiedzialności; obowiązków; pokazywać im co dobre, a co złe; jeżeli ja mówię "nie" to i on powinien mówić "nie". do niego t...
    • Od roku tworzymy fajną rodzinkę - ja i moja dwójka (10 i 8) + on i jego córka (7). Tworzymy dobrą parę, kochamy się, dbamy o nasz związek, jest nam ze sobą dobrze. Mamy podobne zainteresowania, prowadzimy wspólnie aktywne życie, dużo rozmawiamy. Zgrzyty zaliczamy dosyć często, ale głównie dlatego, że jesteśmy do siebie podobni i mamy wiele identycznych cech charakteru, trudnych dla otoczenia. Ale zwykle z takich kłótni wyciągamy konstruktywne wnioski, oboje zmieniamy się dla siebie na...
    • Kochane jestem załamana.... Mam problemy wychowawcze z moim 5 letnim synem... W wyniku jego niewłaściwego zachowania tj. nie słuchania, nie koncentrowania się na zadaniu, na hałaśliwym zachowaniu a czasem nawet uderzeniu kolegi, trafiliśmy do poradni psychologicznej. Wcześniej miał robione testy u psychologa przedszkolnego z których wynika że jego rozwój intelektualny jest znacznie powyżej normy wiekowej ale ma problemy z przestrzeganiem norm społecznych. I wczoraj po konsultacji w przychodni...
    • Prosze o rade, Waszym zdaniem... Poznalem moja żona w UK /autochtonka/ 4 lata temu. Corka urodzila sie 1.5 roku temu. Rachel zostala w domu, ja nie rzadko 6 dni w tygodniu w pracy. I tu zaczyna sie ciekawe: Rachel jakby stracila pamieć, nie panuje nad swoimi rachunkami, nie pilnuje terminów skladania podań, wizyt u lekarza itp. Sporo o to kłótni. Jest z córką w domu, razem siedzą całe dnie przed telewizonem, bajki przeplatane z MTV i soap operami. Wszystko dla 1.5 rocznego dziecka. J...
    • Chciałabym prosić o porade,moze któraś z Was miała podobny problem z teściami. Zaczne od początku. Mam 1.5 roczne dziecko (syna),gdy ten miał zaledwie miesiąc teściowa zapytała mnie czy nie dałabym jej wnuka na jakieś 2 tygodnie dodam,ze mieszkamy oddzielnie ale w tym samym miescie bo chciała byc bliżej chlopca. Dla mnie wydało się to śmieszne bo owszem mogę z Piotrusiem iść do niej ale nie zostawiać tam takie maleństwo tym bardziej ,ze po ślubie byłam zaledwie 3 miesiące i nie...
    • Witam, chciałabym dowiedzieć się, czy już mam problem i jak mam dalej postępować. Jestem mężatką, mamy prawie dwuletnią córkę, wspaniałe dziecko, mieszkamy daleko od naszych rodziców, za co jestem wdzięczna losowi. Tu właśnie tkwi problem. Mam na myśli relacje z teściową, która jest bardzo dobrą babcią, bardzo fajnie zajmuje się wnuczką, kiedy ich odwiedzamy, mamy podobne poglądy, gust itp., ale czasami mam wrażenie, że teściowa rywalizuje ze mną o uczucia córki. Jest zła, kiedy na poc...
    • Witam Mam problem. Jestem katoliczka i od kilku lat jestem z mężczyzna prawosłanym. 3 miesiące temy urodziła nam się córeczka. Nie mamy ślubu żyjemy w konkubinacie. Teraz mamy problem. Je chciałabym ochrzcić córeczkę w kościele na co nie zgadza się mój partner. On upier się przy cerki. Dla mnie jest to nie do przyjęcie. Sytuacje ciągnie się i ciągnie. Jedynym rozwiązaniem w tej chwili chyba jest rozstanie się z mojm partnerem. Nie chce tego ale jak nie zgodzi on sie na chrzest w kosciele to...
    • Jak poradzić sobie z rutyną w małżeństwie? Jesteśmy małżeństwem od prawie 7 lat mamy 3 letnią córeczkę a ja mam wrażenie że przestajemy się rozumieć. Wspólne chwile sprowadzają się do tego że kłócimy się z byle powodu. Weekend dla męża to kupienie sobie piwa i telewizor. Mąż ma pretensje do mnie że brak jest seksu ale tak naprawde nic nie robi żeby było fajnie. Cały dom i wychowanie dziecka spoczywa na mnie. On tylko przychodzi z pracy i narzeka... A mój świat to tylko domowe ob...
    • Mąż w obecności naszego syna używa wobec mnie obelg, krzyczy na mnie (np. zamknij się!). Wiem, że to większy problem, ale jak mam zareagować w obecności dziecka (ma na razie 10 miesięcy) żeby wychować go w szacunku dla innych ludzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się