wychowanie

(20 wyników)
  • Z cyklu: "co byście zrobiły?" Czyli "pogdybajmy sobie". A bo mi się żal zrobiło znajomych. Mają dwoje dzieci. Jedno chore jak czort, kilka razy w tygodniu kurs do szpitala, bo się dusi albo dławi i inne atrakcje ma- i tak od urodzenia, a lat ma już siedem czy osiem. I jest bez diagnozy do tej pory, żeby było jeszcze ciekawiej. Drugie pozaburzane rozwojowo równo- fura zajęć i terapii różnej maści (i to takich naprawdę potrzebnych, nie na wyrost i nie dlatego, że teraz jest moda na terapię ...
  • Bardzo mnie ciekawi, czy faktycznie każda z Was zamierza twardo trzymać się panującej dzisiaj mody? Ja nie mówię o biciu dzieci, ale powiem szczerze, że jak Mała będzie znacznie większa (a już widzę, że ma niezły charakterek), to jak nie będzie chciała słuchać i TRZEBA BĘDZIE to klapsa w pupę dostanie. Ja przyznam się, że kilka (tylko KILKA) razy w swoim życiu dostałam takie konkretne lanie (za konkretne rzeczy) i jakoś nie czuję, żebym miała z tego powodu jakieś ślady na psychice... Wi...
  • Będąc w ciąży myślałam, że przeczytam wszystkie książki o rozwoju i wychowaniu dziecka, będę "obcykana" na każdy temat, a skończyło się na "pierwszy rok dziecka" i "język niemowląt" oraz kalendarzu rozwoju dziecka na dziecko.pl ... Opieracie się na książkach, czy "idziecie na żywioł"?
  • www.wrzuta.pl/audio/s8Vq3cTXB0/co_to_jest_dobre_wychowanie i co Wy na to?:)))
  • mam podobne dylematy jak w artykule, co myślicie? www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,125928,11439792,Od_Redakcji__Hodowac_czy_wychowywac_.html?utm_source=HP&utm_campaign=wyborczal&utm_content=cukierek1&utm_medium=AutopromoHP
  • nie no tyle razy sobie obiecałam, że nie będą pisać na innych tematycznych forach. Ale ostatnio jakoś z tą swoją Andżelą zaczęłam szukać jakiś informacji o dorastaniu. Napisałam wątek a teraz żałuje :-( chciałam, żeby ktoś się ze mną podzielił spostrzeżeniami lub radami. Ktoś kto ma starsze dzieci. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=86078861 teraz dziecko się uczy wiersza na pamięć i co: co chwila jest głodne, wypłakało wszystkie łzy, nawet z bratem się chciała bawić by t...
  • Przy wychowaniu swoich dzieci? W sensie,ze wiecie,ze robicie źle,ale nie chcecie/ nie potraficie tego zmienić?
  • www.ekobaby.pl/ec_wstep.php
  • dziewczyny od kiedy wychowywuje się dziecko, mam wrażenie że mój syn mnie wychowuje a nie ja jego, ja chcę to a on co innego i dotąd bedzie się darł aż tego nie zrobię co on chce czyli najczęściej na rączki lub ogólnie rozumiana zabawa. Co robicie jak dziecko nie chce samo się bawić tylko wyje, ulegacie dziecku tak jak ja czy może nie? Serce mi się kraja jak on płacze ale nieraz muszę naprawdę coś zrobić i nie mogę się nim zająć (czyli brać na ręce).
  • Nie jestem pewna co się jeszcze wydarzy w moim życiu ale moje dzieciaczki mają 9 i 15 lat więc troszkę czasu już minęło.Spałam z nimi aż postanowiły same odejść do swoich łóżeczek, głaskałam, piły z piersi aż odpuściły, były głaskane i rozpieszczane ale mam wrażenie, że na dziń dzisiejszy wszystko z Nimi jest OK. To co widziałam dzisiaj w jednej z restauracji mnie przerosło.Dziecko niejadek-zdarza się.Rodzice co chwilę przynosili inne danie.Dziewczynka lat ok.4 upłakana, dziubał...
  • mam taką od 0 do 10 lat o rozwoju psychicznym, ale to nie to. Może ktoś ma taką i może polecić chciałabym aby była szczegółowa a nie tak ogólnie napisana. Zastanawiałam się nad taką www.allegro.pl/item648018730_rozwoj_dziecka_na_co_dzien_francine_ferland.html
  • no wlasie jak w temacie.kiedys przeczyztalam , ze charakter dziecka ksztaltuje sie do 3 roku zycia.I mniej wiecej juz te glowe cechy charakteru zostaja na cale zycie jak rowiez typ temperamentu itp.Myslicie , ze tak naprawde jest.macie jakies informacje a te temat .tak z ciekawosci pytam:-)
  • Taka trochę poruszona jestem wypowiedziami z wątku lajla84 "Jaka różnica wieku między dziećmi". Moze źle to odbieram po ciężkiej nocy :) ale czy naprawdę większość z Was uważa że duża różnica wieku między dziećmi i automatycznie to że dzieci są jak jedynaki jest złe? Ja zawsze chciałam żeby moje dzieci były jak jedynaki, pomimo tego że od zawsze planowałam posiadanie dwójki maluchów. Widzę bardzo dużo zalet posiadania "jedynaka", dziecko czuje się bezpieczne, nie musi zabiegać o ...
  • czy to tylko ja bardziej zwracam uwage na takie "akcje" zew sa wokolo , wszedzie i co chwile.;(((( wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=448112
  • odwiedzaja Was znajomi ze zwierzetami? chodzi o psy. mamy znajomych, ktorzy odgrywaja role wielkich treserow i nie rozstaja sie nigdy ze swoimi pupilami. ostatnio odwiedzili nas ze swoim nowym nabytkiem, kilkutygodniowym szczeniakiem. wszystko fajnie, ale Mlody sie wystraszyl, bo psiak obszczekal go i zlapal zebami. przytulilam Malego i podnioslam z ziemi, a potem wrocilismy na podloge, zeby mu pokazac, ze piesek chce sie bawic i... dostalam reprymende, ze biore dziecko na rece...
  • wiele razy juz pisałam o probelmach z chrześncią, jej zachowaniu, że jest niegrzeczna, zabiera zabawki, ciągle płacze, wymusza płaczem co chce, krzyczy, biega jak oszalała, nie słucha się itd. Więc mni eczęsto szlag trafia i zwracam jej uwagę,a w szczególności jak widze jak traktuje moją Zuzię. Od 2 dni szwagierka chodzi obrażona i się nie odzywa. Noż kurde co mam zrobić, przeciez bawi się z moją córką, mam nie reagować jak jej zabiera zabawki. Juz nie wiem co mam robić. Wszsytk...
  • Dziewczyny mam straszna schize cokolwiek zrobie, czy robie to tak zeby sie to nie odbijalo potem na przyszlosc.to ze mam mala terrorytske to juz wiedza chyba wqszyscy;))) i co za tym idzie np gryzie mnie co mam zrobic zeby z tego wyrosla, a nie poglebiala...zaczynam wszystko analizowac i wogole .to jest straszne!! TEZ TAK MACIE??
  • "W zwiazku z dyskusja lipcowek aby nie zamykać forum otwartego - robimy porządki na ukrytym. W związku z Twoją dłuższą nieobecnością anulujemyTwój dostęp do niego. Jeśli tylko będziesz chciała wrócić zapraszamy do aktywnego pisania na otwartym forum lipcowek" Sorry ale taki email mnie zszokowal, i uwazam ze to szczyt glupoty, Dziewczyny nie maja innych zajec tylko siedziec na necie i sprawdzac ile czasu sie na nim siedzi, i czy piesz czy nie? Co za glupota!!! Ja zawsze intern...
  • czy nie sądzicie, ze coraz gorzej z tym u nas? Mój teść, starej daty oczywiście, do obiadu i kolacji w naszym letnim domku na Jurze, przebiera 'arbajt' w koszulę i 'lepsze' spodnie; puszcza panie przodem w drzwiach; podsuwa krzesło przy stole, dba o pełne kieliszki; otwiera drzwi w samochodzie i pomaga z niego wyjść; itp. ... A takim powszechnym, dla kontrastu, wydaje mi się widok mężczyzn i chłopaków w czapkach np. w restauracji; brak ochoczej pomocy przy podnoszeniu/przenoszeniu ...
  • Własnie fajny fragment przeczytałam z ksiązki własnie tej autorki pt;' „Gdybym mogła jeszcze raz wychować dziecko” Wiecie moz czy mozna gdzies kupic polski przeklad tej ksiązki? czy tylko obcojęczyczną mozna nabyć...? Fragment jaki znalazłam; 'GDYBYM MOGŁA OD NOWA WYCHOWAĆ DZIECKO… -…częściej używałabym palca do malowania, a rzadziej do wytykania -…mniej bym upominała, a bardziej dbała o bliski kontakt -…zamiast patrzeć stale na zegarek, pa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się