Forum Religia Kościół, religia
ZMIEŃ
      wychowanie

wychowanie

(27 wyników)
    • Trochę czytam "Wychowanie w wierze" i wydaje mi się to kompletnie... inne. Czy taka łatwość, że można powiedzieć dziecku, że Bóg wszystko urządził, tak chciał i tak jest - to pozory, czy nie? Mam problemy z wyjaśnieniem różnych kwestii: skąd wziął się pierwszy chomik, skąd się wziął tlen, dlaczego wieloryb jest taki duży, kim byli pierwsi ludzie, dlaczego umarłych zakopujemy i już ich nie ma, czy te pioruny to Zeus, itd. Na oczach syna wyciągam encyklopedię, żeby pokazać jakie gatunki k...
    • Zakładam ten wątek jako swego rodzaju notatnik, gdzie będę gromadził stopniowo różne argumenty na poparcie tytułowej tezy. Mam zamiar posługiwać się tylko argumentami aktualnymi i poważnymi, tzn. że np. nie będę przypominał jakichś dawnych idei czy metod przez Kościół już potępionych, nie będę opisywał błędów popełnianych przez kapłanów i katechetów, ani nie będę prezentował jakichś odosobnionych poglądów sekciarskich. Także i was proszę o oszczędzenie religiom takiej nieaktualnej...
    • Czy bez wiary? Moja dobra znajoma, bardzo wierząca i praktykująca katoliczka ma chyba jednak łatwiej. Na każde pytanie ma odpowiedź. Ja bardzo często mówię dziecku że nie wiem. Ona wie zawsze. Ciekawe jak to wpływa na autorytet rodzica? Jest jednak jeden problem, wedlug mnie. Jej odpowiedzi sa, jakby to powiedzieć, monotonne. Niemal wszystko tłumaczy Bogiem. Trzeba być grzecznym bo Bóg się będzie gniewał, trzeba się słuchać bo Bóg się będzie gnbewał, trzeba iść do przedszkola bo Bóg ...
    • Almadovar pomimo swoich ukrytych dewiacji jest dobry tłusty pedzio:) on sobie zdaje sprawe ze swojego "kalectwa" i pokazuje, że są większe ("porozmawiaj z nią" m.in.). Jego bohaterowie "kochają" i miłość zwycięża...szyd nie szyty wcale grubymi nićmi
    • "Kocham. Nie biję" Superakcja. W treści artykułu koszmarna statystyka: w badaniach CBOS aż 22 proc. rodziców przyznało, że regularnie sprawia dzieciom "porządne lanie". Ot, wychowanie w państwie katolickim. Czy nadal nie wiadomo, skąd się bierze przemoc i agresja wśród młodzieży? Kocham. Nie biję - akcja przeciw przemocy w rodzinie Izabela Jopkiewicz, Gdańsk 2006-09-15, ostatnia aktualizacja 2006-09-14 19:43 Nie wierzę, że prawnie można zmienić los maltretowanych dzieci, gdy po...
    • Czytam sobie czasami pewne forum dewotek o wychowaniu w jedynie słusznej wierze katolickiej. Zdarzają się na nim osoby niewierzące, które podważają słuszność lansowanej tam tezy (mnie już dawno stamtąd wywalono, za poglądy), jakoby wychowanie w katolizyzmie najlepsze było (bo Jezus wielkim poetą był). No ale czy wychowywanie dziecka w ateizmie nie jest tym samym? Tzn. czy twierdzenie "bóg nie istnieje" nie jest tak samo złe, jak "bóg istnieje"? W końcu nikt do końca na 100% tego nie wie. M...
    • Jeśli Ktoś z Państwa ma czas poczytać to link do forum WwW ;)))) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16182 Dzisiaj z racji wolnego, pobuszowałam po forach ,powyższe zaciekawiło mnie :))))hmmm szczerze mówiąc to nigdy nie spotkałam, a co więcej nie przypuszczałam ,iż ludzie młodzi mają takie "problemy". Myślałam, iż z racji odejscia wielebnego z parafii do innej, ubolewają 70 letnie Panie, a nie młode mamy czy też rodziny. Jak można ubolewac nad faktem, iż msza dla "maluchów"jest o...
    • Wychowałam się w rodzinie ateistycznej. Bez ślubów, chrztów, komunii, nawet świąt. Nikt nigdy nie rozmawiał o Bogu. Jestem zaskoczona, ze tutaj tyle mówi się o kościele, Bogu, księżach....Myślałam, że dla ateistów ten temat nie istnieje. Dodam, że czytam z ciekawością. Tak tylko pozwoliłam sobie napisać.
    • Magdalena Środa, nowy pełnomocnik rządu do spraw równego statusu kobiet i mężczyzn, chce, by program edukacji seksualnej wprowadzić już w przedszkolach. Miałby on zapobiec molestowaniu seksualnemu najmłodszych co ma ostatnio miejsce coraz częściej ze strony rodziców i kleru. W ramach zajęć nauczono by dzieci podstaw życia seksualnego i funkcji narządów płciowych, dzięki czemu dzieci nie musiałyby poznawać tych spraw po omacku metodą prób i błędów, uzyskując rzetelne informacje o st...
    • Nie lubię kleru, kościelnej ciemnoty, nie chodzę co tydzień do kościoła, nie zjadam tego okrągłego ciasta od księdza, nie potrafię uwierzyć w zmartwychwstanie Jezusa, w to, że ziemia ma 6 tys. lat, że Darwin się mylił... Nie umiem zaakceptować czasów kościelnej inkwizycji, upierania się, że ziemia jest płaska i mordowania myślących inaczej, że ludzie w Afryce muszą umierać na AIDS, bo kościół zabrania stosowania prezerwatyw... Nie zgadzam się, że in vitro to wyrafinowana aborcja, że sek...
    • Jest to przedłużenie wątku o dzieciach ateistów. Zastanawialiśmy się w tym wątku, czy lepiej ochrzcić dziecko i zapewnić możliwość wyboru religii lub ateizmu czy też nie chrzcić i zapewnić wybór religii lub ateizmu. Serio. Okazuje się, że rodzice chrzczą i nie chrzczą dzieci dokładnie w tej samej intencji, czyli zapewnienia wolnego wyboru dziecku. Jedno jest pewne: chcemy dobra naszych dzieci. No i teraz hmmmm, mam koleżanki z innych forów, matki, jak ja, które uczą modl...
    • Czy dla was człowiek to istota samo finansująca się czy może potrzebuje czyjejś pomocy? Jeśli potrzebuje czyjejś pomocy to, kto mu pomaga? Jeśli człowiek to samo finansująca się istota to, dlaczego pomagacie dzieciom?
    • David Ben-Gurion, Teodor Herzl, Anna Frank oraz Albert Einstein - to tylko niektórzy ze znanych Żydów, którzy zostali ochrzczeni przez mormonów. Protestują przeciwko temu przedstawiciele rozmaitych środowisk żydowskich, powołując się na podpisane w 1995 roku porozumienie z Kościołem Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich, zakazujące tego rodzaju praktyk. Według teologii mormońskiej każdy, kto nie przyjął ich religii za życia - powinien być ochrzczony po śmierci, tak by po drugiej st...
    • Bóg może się okazać zwykłymi prawami fizyki, dlaczego więc macie pretensję do Boga a nie do waszych niedoskonałych rozumków? Bóg jest sprawiedliwy jak sprawiedliwością mogą być tylko prawa fizyki. Bóg za złe uczynki każe a za dobre wynagradza jak prawa fizyki. Do której ludzkości jeszcze brakuje a może nie zgłębi? Weźmy taki przykład para młodych ludzi 20 letnich ląduje na bezludnej wyspie lub planecie. Oni dzieciństwo mieli zapewnione gorsze lub lepsze sami mogą mieć dzieci...
    • Lech Kaczyński wysłał przed wyborami list do proboszczów. wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2946118.html Oto fragment artykułu: ...PiS nie godzi się na "przejawy demoralizacji społecznej". Wśród zasług partii broszura wymienia - wytłuszczonym drukiem - m.in. walkę Lecha Kaczyńskiego, prezydenta Warszawy, z organizatorami Parady Równości, a także z targami erotycznymi Eroticon. Proboszczowie dowiadują się też, że Lech Kaczyński doprowadził do zamknięcia 45 agencji towarzysk...
    • Jeśli tak, to w jakim przypadku... Spotkało mnie coś takiego i jestem w szoku...
    • "Historię filozofii" Tatarkiewicza poczytali??? Nawet jak na ich "poziom intelektualny" nie powinna być zbyt trudna. Sądy o filozofach, czynione przez takich tytanusiów intelektu, jacy tu sa powalają....głupotą. Może choć podstaw by się pouczyli??? Może zacząlibyscie rozróżniać międy tomaszowymi "drogami" a "dowodami"???
    • Złotówka dzieckiem wzmocniona! Za panowania guru od ekonomii liczba dzieci zmalała o 5 milionów. Koszt wychowania jednego dziecka to 500000-1500000 zł. Jaką to fortunę przyniosło żyjącym Polakom? Dziecko głoduje nie dlatego że mu nikt nie pomógł, lecz dlatego że wszyscy okradli! Wy w 85 % pomagacie dzieciom, ze słynnej orkiestry przypada średnio miesięcznie 0,11 zł na dziecko a cała Polska w euforii! Złotówka dzieckiem wzmocniona! Za panowania guru ...
    • Ratunku! Mam byc chrzestna dziecka mojego brata i potrzebuje zaswiadczenie od ksiedza ze chodze do kosciola. Oczywiscie nie chodze. Co robic??? Skad je wziac???
    • -- Ktoś z was podał niechcący dowód na istnienie Boga pytając, co było pierwsze kura czy jajko. Nie rozwiąże się tego nie przyjmując, że musiał być Bóg, który stworzył! Dziecko umiera z głodu lub głoduje nie, dlatego, że mu nikt nie pomógł, lecz dlatego że zostało okradzione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się