Forum eDziecko eRodzice Samodzielna mama
ZMIEŃ
      wychowanie

wychowanie

(14 wyniki)
    • Oboje rodzice są niezastąpieni w wychowaniu dziecka - tak wynika z badania przeprowadzonego dla "Polski". Nastolatki, które mieszkają bez taty, częściej piją, palą i biorą narkotyki. Dzieci wychowywane w niepełnych rodzinach są o wiele bardziej narażone na problemy z narkotykami, alkoholem i przemocą niż ich rówieśnicy z normalnych domów. Takie wyniki przynosi przygotowany przez SMG KRC raport "Diagnoza szkolna 2008. Przemoc i inne problemy w polskiej szkole". Badanie w ramach prog...
    • Jestem rozwódką z dzieckiem mieszkam z partnerem od roku.Martwie się o relacje dziecka z partnerem.Nigdy nie naciskałam by były zażyłe.Byłam zdania by sami powoli budowali swoj swiat.Dziecko ma 8 lat i pomimo staran ze strony mojego przyjaciela jest ONO bierne wobec jego uczuc, sympatii do niej. Podchodzi do jej złosliwosci z humorem i czesto jest mu przykro kiedy córcia mu pyskuje, manifestuje swoje racje. Starm się nie wtrącac.Moj partner jest kawalerem,nie ma dzieci. Coreczka...
    • Uderzam tym razem z pytaniem. Na rozprawie rozwodowej wyrok sądowy dawał mi prawo do widzenia dzieciaka co drugi cały weekend oraz jedno popołudnie w tygodniu. Tyle teorii. W praktyce od momentu rozwodu widuję się z córką średnio mniej niż 3 godz. na miesiąc a nie spędziłem z nią żadnego weekendu. Moja była wraz ze swoją rodziną po prostu uniemożliwiają (a czasami tylko utrudniają) kontakty z dzieckiem. O szczegółach nie chcę się rozpisywać, ale napiszę tylko, że usłyszałem od matki ...
    • Samotne mamy Mam nadzieję, że mi pomożecie chcę moją córeczkę wychować tak by była szczęśliwa, bez ojca (...). Nie wiem jak to zrobić. Narazie Olgusia ma 15 miesięcy umie powiedzieć mama, dzidzia, baba, tata też chociaż dla nie jest to raczej tak, bo nie zna swojego ojca, nie chcę by się z nią widywał skoro zostawił nas, gdy mała nie skończyła jeszcze miesiąca. Dla mnie jest nikim i chcę by dla mojego dziecka też tak było. Obawiam się tylko co zrobię, gdy będzie rozumieć i pyta...
    • Po raz kolejny poprawiam uzasadnienie podwyżki alimentów. Chce aby ojciec płacił wiecej niż połowa kosztów utrzymania córki. Nie wiem jak to napisać, ze ja na codzien opiekuję sie córka, poświęcam jej cały swój czas po pracy i dlatego ojciec powinien płacić więcej niz połowa. Bo generalnie powinnismy utrzymywac dziecko o połowie, ale chyba codzienna opieka, też jakoś sie liczy. Dodam, że ta rózniica w kwotach nie jest bardzo duża. wychodzi, ze ja 46 %,a ojciec 54%
    • Stało się. Rozstajemy się z ojcem mojego dziecka. Oddałam pierścionek zaręczynowy. Istnieją między nami "różnice nie do pogodzenia" - nic dodac, nic ując. Żadne z nas nie pójdzie na kompromis, bo nie może. Zresztą ja bym trochę chciała, ale z jego strony brak chęci do zmian, a ja wiem, że status quo nie zniosę. Myślę, że po prostu przestał mnie kochac. Od dłuższego czasu się na to zapowiadało, byłam na to wewnętrznie przygotowana, a jednak czuję, że przeżywam właśnie swoją najwi...
    • Kolezanka zalozyla wlasnie eksowi sprawe o alimenty. Tak sobie czytam forum i czytam, i widze, ze wiekszosc alimentow ksztaltuje sie max. do 800 PLN. Czy Was wychowanie dziecka naprawde tyle kosztuje? KOlezanka podliczyla wszystkie koszta. Wyszlo jej, ze utrzymanie rocznego dziecka (chorujace dosc czesto - pelnosprawne) kosztuje ja miesiecznie 2600zl. W tym opiekunka 1300- 1400. Czy ma szanse na alimenty w wysokosci 1300 PLN? Podaje o 1500. Eks. zarabia ok. 7 na reke. Ona jak...
    • Twoje wypowiedzi na tym forum są uciążliwe niczym brzęczenie komara, a twoje posty można porównać do kąśnięć tego owada - nieprzyjemne, ale w sumie bez znaczenia. Niemniej ostatnio twoje brzęczenie staje się coraz bardziej napastliwe i i nieprzyjemne i ...denerwujące. Oczywiście, post, w którym stwierdzasz, że twoje wypowiedzi są zbyt mądre żeby je zrozumieć i to jak prosisz Pelagę - samodzielną mamę, Ty, który nie jesteś samodzielną mamą żeby opuściła to forum wywołały salwę śmie...
    • Niedługo zakładam wniosek o alimenty i zastanawiam się czy mogę wnieść o to by eks, który nigdy nie był sądownie zobowiązany do płacenia wyrównał mi alimenty np za ostatnie 6 miesięcy???? NIe dał w tym okresie ani grosza...
    • Dostałam do przeczytania pozew, w którym tata w pkcie drugim mówiącym o powierzeniu opieki nad córką matce, jednocześnie zrzeka się prawa do wspóldecydowania o kwestiach finansowym i innych dziecka (na drugiej stronie sprzeczne w treści zdanie, że zachowuje to prawo ;)); mimo wcześniejszych ustaleń odnośnie kwoty przelewanej na utrzymanie dziecka = 800zł wnioskuje o obniżenie jej do 600zł, argumentując kryzysem ;); deklaruje zarobki 1800, gdy tymczasem co miesiac dostaje 4000zł ...
    • ja też(8)

Wiele wskazuje na to, że za moment zostanę samotną mamą dziewięciomiesięcznego malucha i drugiego mniejszego malenstwa w brzuchu. Boje sie...
    • Pozwalam sobie rzucic linke do takiego wlasnie watku na "macochach". forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14479&w=12230283 Ciekawa jestem, jak wyglada "usrednione" zaangazowanie ojcow waszych dzieci w ich zycie, wychowanie itp.
    • W krio mądry ustrawodawca zapisał iż wykonanie obowiązku alimentacyjnego wobec dziecka może polegać w częsci lub w całości na osobistych staraniach o jego utrrzymanie lub wychowanie. czyli de facto dopuścił możliwośc zasądzenia przez sąd, aby rodzic zobowiązany do alimentacji zamiast dostarczać środki na utrzymanie/wychowanie dziecka (najczęściej w polskich złotych), w określony sposób samodzielnie je utrzymywał. czyli zabiera dziecko, karmi, myje, pierze, bawi, uczy, etc. czy tak...
    • Witam Jestem na trzecim roku studiow dziennych panstwowych i chcialabym rozpoczac prace zwiazane z moim przyszlym zawodem. Zastanawiam sie tylko, czy jest to zgodne z prawem w sytuacji, gdy ojciec placi na mnie alimenty. Jesli tak, to czy jest okreslone maksymalne wynagrodzenie, ktore moge pobierac, aby nie stracic alimentow. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się