Forum eDziecko edziecko Przedszkola
ZMIEŃ
      wychowanie

wychowanie

(17 wyników)
    • PODSTAWA PROGRAMOWA WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO DLA PRZEDSZKOLI, ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH W SZKOŁACH PODSTAWOWYCH ORAZ INNYCH FORM WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO Podstawa programowa wychowania przedszkolnego opisuje proces wspomagania rozwoju i edukacji dzieci objętych wychowaniem przedszkolnym. Przedszkola, oddziały przedszkolne w szkołach podstawowych oraz inne formy wychowania przedszkolnego w równej mierze pełnią funkcje opiekuńcze, wychowawcze i kształcące. Zapewniają dziecio...
    • Zasadniczo nie ma i nigdy nie było jednego tylko systemu wychowania. W każdej epoce jest ono inne, bo inne są narzędzia do jego realizacji. Celem wychowania człowieka jest takie jego ukształtowanie, by w życiu dorosłym był dla społeczeństwa osobnikiem pożytecznym. W procesie wychowania największe oddziaływanie ma rodzina, ponieważ w jej otoczeniu kształtuje się charakter młodego człowieka. Wpływ na wychowanie ma również szkoła, Kościół, bliższe i dalsze otoczenie, ale jest on ...
    • Zawsze uczyłam mojego pięcioletniego synka, że nie wolno nikogo bić, że wszystko można załatwić pokojowo, że z każdej sytuacji jest jakieś wyjście. Nie chciałam wychować go na na agresora ani na pierdołę życiową ale nie wiem czy moja metoda jest do końca dobra... Jakiś czas temu dowiedziałam się (nie od niego), że w przedszkolu chłopiec z innej grupy podszedł do niego, ściągnął mu z głowy czapkę i zaczął nią rzucać a w końcu wyrzucił z ogrodzenie. Moje dziecko wcale podobno nie reagowało,...
    • do szerokich konsultacji społecznych: www1.reformaprogramowa.men.gov.pl/?t=step_2&session_id=43002c17dd6276b935fa15f8696b7dda Pierwszy projekt. Także na inne etapy edukacyjne. Informacje ze strony MEN: www.men.gov.pl/content/view/10284/47/
    • Czy ktos orientuje się jak mozna pozyskac pieniądze z funduszy Unii europejskiej na rozpoczęcie działalności przedszkolnej, mam zamiar zalożyc swoje przedszkole? Czy wogole taka możliwośc istnieje?
    • Mam pytanie jaką szkołe trzeba mieć skończoną, żeby pracować jako przedszkolanka? Dziękuje za odpowiedzi.
    • Witajcie, Od jakiegoś czasu trapi mnie jedna sprawa. Czy w przedszkolu Panie wychowawczynie powinny mieć wykształcenie pedagogiczne? Czy jest to bez znaczenia? Pozdrawiam
    • Mam pytanie - aby pracowac w przedszkolu, jako nauczyciel wychowania przedszkolnego, jakie należy mieć wykształcenie? Czy to muszą byc koniecznie studia wyższe o kierunku wych. przedszkolne??? Czy można pracować również po pedagogice ogólnej (wyższe mgr) + specjalizacje z zakresy resocjalizacji, ped. opiekuńczo-wychowawczej i ped. rodziny? Bardzo prosze o rozjaśnienie;)
    • w naszym pokoleniu "rodziców" jest coś nie tak........ włos mi się na głowie jeży jak czytam większość wypowiedzi mamusiek. aby narzekanie na przedszkolanki vel nauczycielki, nauczycielki w szkołach, opiekunki, sąsiadów, znajomych, dziadków, lekarzy etc. a mało który rodzic spojrzy krytycznym wzrokiem na siebie, swoje zachowanie w stosunku do dziecka, swój wkład w jego wychowanie. teraz "nasze dzieci" są jeszcze małe, ale z takim podejściem co będzie za te 10-15 lat? jestem rodz...
    • Chciałam zapytać co mam robić. Mam dwójkę dzieci. 5-latka i 3 -latkę. Problem polega na tym, że nie wiem co zrobić kiedy np Wchodzę do pokoju i widzę pociętą gazetę , której nie przeczytałam. Pytam kto to zrobił. Starszy to nie ja to Ania. Młodsza to nie ja to Adaś. Mówię że proszę się przyznać.toś musiał z Was to zrobić. Ale nikt nie ustępuje, mało tego nie jestem wstanie wydedukować któ to zrobił. Raz powiedziałam,że coś będzie za karę, a jak się przyzna to kary nie będzie. Adaś...
    • Pewnego dnia zapytalem swojego trzyletniego synka, gdzie chcialby pojsc w sobote. Moze poszukac krow z Krowiej Parady (w Wawie coraz to pojawiaja sie nowe, kolorowe figury tych zwierzat), moze przejdziemy sie do Muzeum Wojska Polskiego, gdzie pod golym niebem stoja samoloty i czolgi a moze poprostu rozlozymy sie na balkonie i bedziemy czytac o Bobie Budowniczym itp. Synek bez zastanowienia wypalil: - Chcialbym pojsc na plac zabaw (chodzi o pobliski ogrodek jordanowski). Ale nie tata...
    • Moze juz wiecie jak to bedzie wygladalo? MOja cora oczywiscie nie dostala sie w zeszlym roku do przedszkola, co prawda chodzi do polprzedszkola, ale to nie to samo...No i tak sie zastanawiam jak to bedzie za rok: niby jako 5latka bedzie miala juz obowiazek chodzic do przedszkola panstwowego, ale skad oni wytrzasna te wolne miejsca? No i czy bedzie jakas rejonizacja, czy jak? Bo mam 3 przedszkola pod nosem i mam nadzieje, ze pojdzie do jednego z nich, a nie na drugi koniec miasta...
    • Gocław(28)

W grudniu przeprowadzam się do Warszawy na osiedle Gocław.zyta Poczytałam kilka postów na temat prywatnych przedszkoli/ bo tylko takie pozostają do wyboru w środku roku/ i przyznam ,że mam niezły mętlik w głowie .Jedni chwalą drudzy ganią. I jeszcze okazuje się że większość to nie przedszkola z uprawnieniami tylko prywatna opieka. Może któraś z Wasdrogie mamy wie o jakimś państwowym przedszlu w ktrym są jeszcze wolne miejsca?
    • Mam do was ogromną prośbę. Proszę o odpowiedzi na kilka pytań związanych z gimnastyką Orffa, Labana, Kniesów, Sherborne i opowieścią ruchową. Informacje, które od was uzyskam posłużą mi do pisania pracy magisterskiej na temat twórczych metod wychowania fizycznego w przedszkolu. 1. czy metody wcześniej wymienione są wam znane, czy są stosowane w przedszkolu, jeśli tak to czy są one popularne, jak często są stosowane 2. jakie są reakcje dzieci na zajęcia prowadzone tymi metodami, bądź...
    • wychowawczyni mojego dziecka na zebraniu przedszkolnym bez pardonu wygarnęła mi że uważa że powinnam się zastanowić jakie zaniedbania w wychowaniu mojego dziecka poczyniłam, że obecnie mój przedszkolak tak wiele choruje, powinnam się zastanowić cytat " co takiego zrobiłam że doprowadziłam dziecko do takiego stanu, wpędziłam ją w chorobę", faktycznie mała ostro choruje ostatnio na oskrzela i dlatego chodzi tydzień w miesiącu do przedszkola, ale jak do tej pory nie winiłam się za to, zdęb...
    • Czy w wychowaniu waszych dzieci (chodzi mi zwłaszcza o wiek przedszkolny) stosujecie wyraźny podział na "to co z mamą" a to "co z tatą"?
    • Chcielibyśmy posłać naszą córeczkę do przedszkola prowadzonego taka metodą. Znamy ogólnie założenia, ale może ktoś ma osobiste doświadczenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się