wychowanie

(48 wyników)
  • Witam Mam problem z synem (8 lat). Chodzi do drugiej klasy szkoły podstawowej, jest lubianym ,wesołym i wszędobylskim chłopcem. Uwielbia mówić. Nadaje na każdym kroku, często opowiada zmyślone historie. Problemem jest to, żę tym gadulstwem przeszkadza paniom na lekcjach przez co często dostaje uwagi. Ostatnio doszło do tego, że wyśmiewał się z tematu, który pani prowadziła na lekcji religii. Rozmawiałam z nim o tym, przeprosiliśmy panią katechetkę ale niestety to nic nie pomogło. Po jakimś...
  • Witam serdecznie. ma dwa, bardzo wazne pytania, odnoscnie wychowania naszej prawie 8miesiecznej corki. pierwsza kwestia dotyczy karnosci i mowienia dziecku 'nie, nie wolno'. ja jestem zdania, ze Corka jest juz na tyle duza i 'kumata' i jednoczsnie tak rozrabiajaca, ze zdarza mi sie jej czegos zabraniac. np. kiedy jest na rekach, sciaga wszystkiego z polek co ma w zasiegu reki. efekt-zbity kubek i miska, i papiery na podlodze ;) Maz uwaza, ze Mloda jest jeszcze mala i poznaje swiat wiec jej...
  • Witajcie mam ogromny problem z dzieckiem.Mój syn w marcu będzie miał 4 latka,jest dzieckiem samodzielnym ,bardzo żywym,wszędzie go pełno.Jest jedynakiem i wychowuje go sama wspólnie z moimi rodzicami.A problem jest taki że nie słucha się nas,trzeba mu powtarzać dwadziesciarazy aby coś zrobił,dopiero reaguje na podniesiony głos lub grożba kary.Wyjcie z nim do lekarza to koszmar,w przychodni piszczy robi głupie miny zaczepia innych ludzi,nie reaguje na zwrucenie mu uwagi wyrywa si...
  • Przedszkole - dziadkowie i mama. W przedszkolu za złe zachowanie dzieci są karane: typu odseparowanie od innych dzieci - za wygłupy na przedstawianiach, zakaz zjedzenia deseru za niezjedzenie obiadu. Panie wciąż uskarżają się na syna, na jego zachowanie. Ale nie sznują jego uczuć, tego co on może czuć w danej chwili etc. On odpłaca im pięknym zanadobne i tak w koło. I w tym temacie na początku były rozmowy, że tak nie wolno, że wierzę, że potrafi się inaczej zachowywać. Ostatnio syn stwie...
  • A dokłądnie dziecka, ktore aktualnie ma 10 miesiecy, ale chce sie juz przygotowac, zeby uniknac porazek. Bede wdzieczna za podeslanie tytulow. Dodam jeszcze ze interesuja mnie raczej pozycje ksiazkowe a nie artykuly.
  • witam! jak w temacie. czy niepewni własnej wartości rodzice mogą wychować pewne siebie dziecko? co robić żeby córka nie mówila że jest beznadziejna, że jest do niczego, nic nie potrafi...dodam,że zawsze ją chwalimy, nigdy od nas nie usłyszała przykrych słów. z góry dziękuję za porady
  • Poniewaz na stronie tytulowej forum widnieje napis "Forum przeznaczone jest dla rodziców dzieci starszych niż trzy lata". Bardzo ciekawe...naprawde.Sadzilam,ze wychowanie rozpoczyna sie w dniu narodzin(a moze i w lonie matki???)...no ale widocznie nie znam sie ,-)))
  • Smutne i żenujące: www.tvn24.pl/-1,1546684,wiadomosc.html Jak przyznaje sama Gretkowska: "Wychowywałam moją córeczkę bezstresowo, zgodnie z normami obowiązującymi w Szwecji - kraju, w którym się urodziła. Razem z jej tatą, również obywatelem Szwecji i jej wielbicielem, pozwalaliśmy małej na wszystko. Jedynym ograniczeniem było jej bezpieczeństwo. Natomiast fantazja nie znała granic." tiny.pl/nqr1 Bo przecież "wychowanie bezstresowe" jest tak samo szkodliwe i krzywdzące ...
  • nie zgadzam się ze sposobem wychowania przez mojego męża mój mały ma 14 m-cy od początku był bardzo żywiołowym dzieckiem i "nerwowym" jeżeli można tak określić niemowlę od kiedy przekroczył roczek rozumie praktycznie wszystko i coraz więcej się domaga krzycząc i złoszcząc się przy każdej sposobności nie pozwalam mu na wszystko i tłumaczeniem próbuję wyegzekwować pewne zachowania natomiast mąż wrzeszczy na niego i zabrania bez podania jakiegokolwiek wyjaśnienia wychodzi z założenia że t...
  • Mój syn ma 2 lata, jestem na wychowawczym, spędzamy całe dnie razem. Od zawsze dużo synka przytulam, głaszczę, on sam się do mnie bardzo garnie, lubi być przytulany, sam daje całusy. Mój partner uważa, że wyrosną z syna "ciepłe kluchy". Czy moje zachowanie rzeczywiście może mieć na to wpływ? Czy synów mniej się przytula niż córki?
  • Witam,Pytanie do Eksperta. W wielu poradnikach ,a nawet na forach czytałam o preferencji iż niemowlę powinno być wychowywane wedle rutyny. Każdy dzień powinien być taki sam, wszystkie czynności według określonych godzin i sama mam już mętlik w głowie. Zgadzam się z tym, że niemowlę nie powinno żyć w chaosie, ale chyba trzymanie się przesadnie wszystkiego co do godziny jest chyba lekko chore. Sama mam 6 miesięcznego i synka i wydawało mi się, że dobrze go wychowuję, ale teraz sama już nie wie...
  • Czy się w ogóle da? Jak tego unikać? Co zamiast? Nie znoszę tego u innych, ale sama od jakiegoś czasu mam wrażenie że non stop zrzędzę przy swoim dwulatku: "Nie właź na pianino!", "Samochody nie jeżdżą po tym stole (moje utrapienie: politura), bo się stół porysuje!", "W tej szufladzie nie wolno grzebać, tu są dokumentu tatusia!", "Nie kręć gałkami kuchenki!", "Zamknij zamrażarkę, jedzenie się popsuje!" itd. itp. Oczywiście za słowami idą czyny, ale wiek mamy taki, że co go odstawię od j...
  • Proszę polecić mi jakąś dobrą i przystępną dla rodzica ksiązke o wychowaniu dziecka i o jego rozwoju. Z góry dziękuję.
  • Bardzo fajnie napisany artykuł! Takie lubię czytać:)
  • Witam, Mogę napisać,że mam ogromne szczęście..mam 3,5letniego synka,wspaniałego męzczyzne przy boku i byłego męża,z którym łączą mnie naprawde przyjacielskie relacje. Zycie to jednak niestety nie bajka,stąd mój post tutaj... Jak wychować synka,żeby wyrósł na szczęsliwego człowieka,jak uchronić go przed następstwami rozwodu? Mój obecny partner zyciowy jest przecudownym mezczyza,traktuje mojego synka,jakby był jego..Natomiast ojciec dziecka jest aktywy tylko 2x w tyg przez godzine...
  • Czyli żadne rewelacje, spodziewałem się czegoś bardziej odkrywczego. No może ten trening relaksacyjny dla małych dzieci to nowość.
  • Mam dwie dziewczynki - adoptowane,zaskakuje mnie w jaki sposób reagują. W róznych okresach wieku były adoptowane i pochodzą z róznych rodzin to wiele tłumaczy ale... Starsza adoptowna w wieku 1 roku - bardzo spokojna , wyważona ,nie radzi sobie jednak ze swoją osobowością ,często zamyka się w sobie , trudności w odnajdywaniu sie w otoczeniu. Druga młodsza o 5 lat - adoptowna w wieku 3 lat - DZiewczyna żywioł, często rywalizuje z starszą siostrą, zabiega o pochwały i zdobywa wszystki...
  • Witam, Ja mam również powtarzający się na wątku problem - moja córka ma 2 latka i 3 m-ce i od jakichś 2 m-cy ma coraz częstsze i coraz silniejsze sprzeciwy, żeby się rano ubrać, nie wywalać ubrań z szafki, skończyć zabawę, iść do domu itp. Tyle, że teraz zaczyna nas i dziadków bić, kiedy nie zgadza się z nami i nie chcemy jej na coś pozwolić. Wie, że nie wolo, później przeprasza, ale i tak robi to samo. Nie skutkują tłumaczenia, groźby, że będzie kara, mówienie, że mamie jest przykro. ...
  • Jestem mamą 14-miesięcznej córeczki. Niedawno poszła do złobka (dotychczas siedziała ze mną i z babciami,bo po macierzynskim wrocilam do pracy na pół etatu). Jest bardzo otwartym dzieckiem,w zasadzie nie było problemu żeby ją zostawić w nowym miejscu. Lubi dzieci, bardzo dużo czasu spędzałyśmy na placach zabaw.Ale jednocześnie ma swoje humory, złosci się jak się jej czegoś zabroni. Do tego pani w złobku powiedziała ze popycha dzieci i ciągnie za włoski. Fakt trochę się nie dzi...
  • Mój synek w grudniu skończył roczek. Rozwija się wspaniale, jest żywym dzieckiem, garnie się do ludzi i lubi, jak się z nim bawią, umie sie też pobawić sam nawet 20 min., zanim zacznie kogoś wołać, albo sam przybiegnie. Ostatnio spędza kilka godzin dziennie u dziadków (oboje z mężem pracujemy) i kiedy przychodzę go odebrać nie chce mnie odstąpić ani na krok przez jakiś czas. Uważam, że to naturalne i staram się dać mu tyle czasu, ile potrzebuje, ale dziadkowie podają mi obiad zaraz jak przyjd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się