wychowanie

(34 wyniki)
  • Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że rodzic w ciągu doby poświęca dziecku średnio 17 minut. I są to głównie kontakty oparte na relacji zakazu i nakazu: nie dotykaj tego, wyrzuć śmieci, odrób zadanie domowe. To polecenia, a nie bliski kontakt. dziecko.onet.pl/26962,6,11,bezstresowe_wychowanie_krzywdzi_dzieci,artykul.html
  • Władysław Bartoszewski wzburzył zwolenników Jarosława Kaczyńskiego nazywając go hodowcą zwierząt futerkowych. Ale profesor wcale się z tego nie wycofuje. Pisze, że przeciwstawił kwalifikacje kandydata, który wychował pięcioro dzieci, kwalifikacjom człowieka, który wychował kotka.
  • Mamy młodzież taką, jaką sobie wychowaliśmy. Jeśli na każdym kroku pokazujemy agresję to trudno się dziwić, że takie przekazy kreują naśladowców. www.zw.com.pl/artykul/449694_Mlodzi_musza_uwierzyc___ze_jest_inny_swiat_.html
  • Msza na początek roku szkolnego odbędzie się w niedzielę 3 września o godz. 13 w Sanktuarium Matki Bożej Nauczycielki Młodzieży na Siekierkach. Poprzedzi ją III Forum Dyskusyjne "Przypatrzcie się, bracia, powołaniu waszemu" (godz. 11). Weźmie w nim udział wiceminister edukacji Stanisław Sławiński - będzie mówił o wychowaniu patriotycznym w szkole. Po mszy na fortach siekierkowskich odbędzie się festyn rodzinny. /ZW/ Wiceminister na mszy? Po co?
  • O tym, co ma wpływ na rozwój dziecka w procesie wychowania. Coraz więcej ojców i matek, chcąc być nowoczesnymi i oryginalnymi, pozwala dzieciom na spoufalanie się. Matka chce być „koleżanką” córki, ojciec chce być „kumplem” syna. Ciekawe, że to sami rodzice wychodzą z taką inicjatywą. Nic głupszego nie można zafundować sobie i dziecku. kobieta.netbird.pl/a/316/26065,1
  • wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/tragedia-w-warszawie-16-latek-nie-zyje,1,5184667,region-wiadomosc.html Sporo moich znajomych się tam utopiło. Między innymi chłopaczek, z którym siedziałem w jednej ławce od 1 do 3 klasy. Utopił się zaraz po I komunii, w maju, [b]pod lodem![/b] 18 maja jeszcze był lód na jeziorku. Zdradzieckie miejsce, kto go nie zna ryzykuje życiem.
  • www.edziecko.pl/rodzice/1,79356,2443538.html Nie wtrącam się, ale jeśli widzę przemoc lub nie jest to dziecko tylko egoistyczny, rozwydrzony bachor - wyrażam swoje zdanie.
  • Czy patriotyzmu da się nauczyć w szkole? Zdaniem wicepremiera i ministra edukacji - jak najbardziej. Roman Giertych chce do programu nauczania wprowadzić "wychowanie patriotyczne". Chodzi o uczenie historii Polski pod kątem tych rzeczy, które mogą stanowić dumę narodową" - podkreśla wicepremier i dodaje że zajęcia te miałyby nie tylko uczyć, ale " także wychowywać". wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3398318.html
  • Komórka nie tylko chamom i prostakom odbiera ryzy dobrego wychowania. Rozmowy odbywają się bez skrępowania w miejscach, które raczej nie są najwłaściwsze do takiego działania. Wielu ludzi ryczy przez telefon w bankach, kościołach, autobusach oraz urzędach. Czy to jeszcze brak wyczucia czy też już zwyczajna słoma z butów?
  • Rodzice szwedzkich dzieci, które stwarzają problemy w szkole, będą siedzieć ze swymi latoroślami w klasie podczas lekcji To propozycja ministra edukacji i lidera liberałów Jana Björklunda. – Rozbrykany, 15-letni Kalle będzie się zachowywał o wiele lepiej, gdy jego mama lub tata usiądzie z tyłu klasy – uważa. Zdaniem ministra wychowanie dzieci to sprawa rodziców, a nie szkoły. Chce, by dobrowolnie zawierali oni z placówkami oświatowymi porozumienia w tej sprawie. Gdyby...
  • Zastanawiam się, czy taki chłopak a potem męzczyzna będzie w stanie nawiazać głęboką więź z inną kobietą??? Mam wokół siebie kilka przypadków takich oto: 1) facet troche po 30-stce z nikim sie nie spotyka ew. gada na forach, a mamusia szczęśliwa, ze syneczek siedzi w domu 2) inny w zblizonym wieku był z fajną dziewczyną przez jakiś czas, ale mamusia mu wmówiła, ze ona za bogata dla niego i posłuchał mamusi. Jest sam. 3) kolejny przypadek to 19 -stolatek w sumie fajny kolo, ale mamus...
  • Przybywa dzieci z różnego rodzaju dysfunkcjami i zaburzeniami. Tymczasem nie ma dla nich miejsca w systemie edukacyjnym - szkoły specjalne nie są dla nich odpowiednie, a szkoły powszechne takich uczniów nie chcą. Mama 11-letniej Agnieszki z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim Małgorzata Kruszewska-Przygodzka walczy o miejsce w świecie zdrowych ludzi dla swojej córki i podobnych dzieci. W tym celu założyła Fundację Szkoła Niezwykła W Anglii przyjęto, że dzieci niepeł...
  • Czekam na autobus przy Szpitalu, w kierunku komendy. Z parku wychodzi rodzinka, mama, tata, dzidzia w wózku i ok. 5 letni chłopiec niosący pęk zerwanych przed chwilą gałązek czeremchy. Tuż przed pasami tatuś zabiera od chłopca gałęzie i wyrzuca je na trawnik. Chłopiec buntuje się, że przecież tatuś zerwał je dla mamy, na to mamusia, że bukiecik był tylko po parku i teraz trzeba śmieci wyrzucić. W swojej głupocie łamiąc gałęzie tatuś nie pomyślał, że zrywa śmieci, że drzewo potrzebuje d...
  • Dwoje dzieci trafilo do legnickiego szpitala z objawiami zatrucia srodkami uspokajajacymi.Ich matka przyznala,ze od dawna stosuje nietypowa terapie:gdy jej zdaniem dzieci zachowuja sie glosno,podaje im relanium. Ps.ale glupia matka
  • (...)Dziecinstwo. Jak porównuję je z tym, jakie mają moje dzieci, to było przede wszystkim bardziej kolorowe i wolne. Ja brałem piłkę i jak kończyły się lekcje, szedłem na boisko. W ciągu popołudnia zaliczałem dwa, trzy boiska. W międzyczasie pod sklepem piłem cytronetę obok kolesiów, którzy walili jakieś jabole. Pamiętam nawet, jak koleś na ławce obok boiska otworzył sobie żyły. I to wszystko wydawało się normalne. Byliśmy takim samym elementem dzielnicy jak lokalni bandyci czy pijac...
  • Zaczynam popadać w jakąś furię.. Karmiąc swoje malce.. Co im podawać? Chłopcy to to zębów nie mają (B4+K6) na samo mleko już za starzy, i tak: manna jest be, marchewka jest suxx, napędzana świństwem, wędliny naciskam i wypływa z nich solanka, kurczaki nafaszerowane hormonami, dzieci za szybko dojrzewają, wołowina za twarda, wieprzowina za tłusta, Królików i cielęciny nie ma, bułki/chleby wołają do mnie błonnikiem "nie podawaj błonnika!!", masła/margaryny są suxx, śmietany to tylko emuls...
  • Jest źle. Warszawskie gimnazja są miejscami, w których kwitnie przemoc. Nauczyciele winą za to obarczają rodziców. Ci odbijają piłeczkę i wskazują na Internet i nieudolnych pedagogów. O bezpieczeństwo w szkole zapytanow 113 warszawskich gimnazjach publicznych. Na ankiety odpowiedziało prawie 20 tysięcy uczniów, ponad 2,5 tysiąca nauczycieli i 15 tysięcy rodziców. Nigdzie w Polsce nie przeprowadzono dotąd takich badań. Lektura raportu wstrząsa. Co się dzieje w szkole Niemal 15 proc. u...
  • Odejście od bezstresowego wychowania, odbudowa autorytetów, wzmocnienie roli rodziny w wychowaniu - to sposoby przeciwdziałania przemocy wśród dzieci i młodzieży, na które m.in. wskazywali we wtorek posłowie w debacie nad informacją rządu na temat tego zjawiska. Przedstawiciele rządu zapewniali, że podjęto już działania, które mają zapobiec przemocy wśród młodych ludzi. fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/koniec-z-bezstresowym-wychowywaniem,816950,2943
  • Młode, piękne i zadowolone z życia. Mieszkają w pałacykach z kochającymi rodzicami, których traktują jak swoją świtę. Mają wszystko, o czym marzą. Wycieczka dookoła świata, najnowszy model telefonu, kolejny samochód, dom nad morzem, zakupy w Paryżu czy Londynie – proszę bardzo! Najbliżsi spełniają wszystkie ich kaprysy, dlatego one nie muszą się martwić o przyszłość. O kim mowa? O współczesnych księżniczkach, które wykonują ten sam zawód przez całe życie – są córkami zamożnych rod...
  • kino(6)

wybralabym sie do tej swiatyni kultury masowej, tyle ze z pozycji co bardziej sensownych mam do wyboru "Ławeczkę", "Osadę" i "Fahrenheita". Co byscie polecali? Czy moze jednak poczekac na "Zle wychowanie" albo "Mojego Nikifora"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się