wymioty

(13 wyniki)
  • Moja mama dostała chemię ostatnio kilka miesięcy temu (Alimta i cisplatyna - międzybłoniak opłucnej). Wcześniej też dostała to kilka razy. Ostatnio - w lipcu - lekarka powiedziała że jest 'nieźle', jedynie doszło jakieś zaciemnienie na usg wątroby, ale to może być za sprawą leków. Mama jest słaba ale ogólnie czuła się dobrze. I tydzień temu osłabła, zaczęły się wymioty. Moja mama w ogóle mało je, wiec od tygodnia nie je właściwie nic. Te wymioty są 'suche' - mama porównuje to do mdłości...
  • Moi Drodzy, mama /rak trzustki, ostatnie stadium/jest w domu po operacji redukującej niedrośnosc przewodu pokarmowego /objawiajacej się chlustajacymi wymiotami/ Jednak wymioty wcale nie ustąpiły! Lekarze wypisali mame ze szpitala mówiac iz to niemozliwe aby dalej tak wymiotowała, przepisali leki - Torecan, matoclopramid, stwierdzili iz musi przejsc Ale mama non stop wymiotuje! Czy macie jakies sprawdzone sposoby powstrzymania tych wymiotów? czy przyczyna może byc inna niz ta usu...
  • u mojej mamy pojawily sie wymioty i dom ogarnal strach....najpierw sporadyczne wymioty a teraz nawet jak wezmie tabletke, albo napje sie wody to mamie wszyystko "podchodzi" do gory co nie zawsze konczy sie zwracaniem. Myslelismy, ze to skutek radioterapii paliatywnej, ktora mama miala ok 2 tyg temu w tym samym momencie pojawily sie te objawy), ale lekarze wykluczaja naswietlenia jako powod wymiotow, gdyz mama miala nasiwtlone biodro a nie okolice klatki piersiowej... bardzo sie b...
  • Cześć Kasiu, jakis czas temu pisałaś, że Twoja mama też miała raka żołądka. Moja cierpi na to samo, mam do Ciebie pytanie czy twoja mama wymiotowała śliną np. po chemii? Ponieważ moja mama choruje na gruczolakoraka boję się, że te jej wymioty śliną to sluz który jest wytwarzany przez ten nowotwór. Mniej więcej co drugi dzień jestem nieprzytomna ze strachu, że jednak naswietlania i chemia nic nie dały i że zaczyna sie najgorsze... Pozdrawiam Monika
  • moja mama walczy dwa lata z rakiem jajnika. w poniedziałek dowiedziałam sie , że ma nowe guzy na jelitach, stan sie pogorszył radykalnie. Od kilku dni prawie nie je i ciagle wymiotuje. Mówi , że czuje że zbliża się śmierć. Ma dopiero 48 lat. Lekarze nie daja żadnych szans. Nie wiem jak moge jej pomóc. Od dzisiaj ma opieke paliatywną. Wiem , że odejdzie. Najbardziej mama boi się bólu. Czy morfina jej pomoże. Narazie mówi, że nic jej nie boli i nie chce leków.
  • witam Moj tata ma od dłuzszego czasu dziwne objawy otóz bardzo czesto mu sie dobija i to o roznych porach dnia, przed i po posilku, ale kilku dni bardzo żle sie czuje, ma wymioty, nie je nic nie ma apetytu, zle sie poczuł po spozyciu mięsa. Ma 53 lata powiedzcie mi czy sa to objawy raka zołądka????
  • Witam, rzadko coś piszę ale czytam forum codziennie. Moja tesciowa w sierpniu przeszła nieudaną operacje resekcji żołądka. Czas płynie, od kilkunastu dni sytuacja dramatycznie się pogarsza: - mama chudnie w oczach - mało je - wymiotuje tym co zje śluzem z elementami krwi - dochodzą zaparcia (nie pomogła lewatywa) - w otrzewnej zbiera się woda - mama dużo śpi, ma plastry 32,5, jest bardzo słaba - pojawiły się bóle w przełyku. Zastanawiam się na co teraz najbardziej zwrócić u...
  • Witajcie, dawno nie potrzebowałam pomocy, ale teraz znowu przyszedł taki czas :-( Moja mama chora na raka żołądka, dożywiana pozajelitowo znalazła się w szpitalu ponieważ miała gorączkę i wymiotowała non stop. Posprawdzali i stwierdzili podniedrożność jelit (chyba tak się to nazywa). Ponieważ cały czas bierze chemię lekarze twierdzą, że te ciągłe wymioty to od chemii, ale ja już sama nie wiem. Mama nie chce brać leków przeciwwymiotnych bo jak ostatnio brała cały pokarm, to co ...
  • ZZ(9)

Classical Hodgkin lymphoma ( NS2 ) Immunofenotyp komórek RS i H : CD30+ , CD15+ , LCA- , CD43- , CD2- LPX: 5 duża masa węzłowawielkości 150x90x75w śródpiersiugórnym powyżej łuku aorty węzły tworza pakiet wielkości 90x100 w śródpiersiu tylkymmasa węzłowa 42x27. na wys pnia płucnego masa węzłowa 90x110mm w seg.4 płuca prawego niedodma płytkowa z ucisku płyn w prawej jamie opłucnej serce wielkością normalne to w skrócie dzisiaj ABVD
  • Witam , znalazłam to forum po wielu bezskutecznych poszukiwaniach w internecie.Mój ojciec ma raka płuca lewego.przeszedł pierwszą chemię.Zaraz na drugi dzień po skończeniu podawania wypisano go do domu.Kolejna chemia we wrześniu.Mam do was pytanie.Mój tata strasznie wymiotuje , wymioty przypominają czarne , śmierdzące błoto, czy tak ma być????Nic nie może utrzymać w żołądku, nawet leków , więc tabletki przeciwwymiotne nie pomagają.Co mam zrobić???? czy takie wymioty mogą długo trw...
  • moja mama nic nie je od 2 tygodni, lekarz z hospicjum raczy ją 10% glukozą i NaCl i dodtakowo 5% glukozą - razem 1,5 litra na dzień. Oststanio podaliśmy sami mamie płyn wieloelektrolitowy, i teraz pytanie: czy można go tak bezkarnie podawać np zamiast NaCl? Mama się wyraźniej lepiej po nim czuła, a lekarz z hospicjum powiedział, że nie bo płyny mogą wyjść poza żyły... czy coś koło tego. Nic z tego nie zrozumiałam więc pytam się dlaczego nie podawać PWE?
  • Mama ma przerzuty do żołądka. Męczy ją straszna zgaga, a co za tym idzie, również wymioty. Wszystko co próbuje zjeść (rosół i kisiel jak na razie) zaraz zwraca. Jak nie je jest dobrze, tylko pali ją w przełyku. Leków przeciwwymiotnych nie chce, bo mówi, że to nie wymioty, tylko zgaga. pomóżcie. Bo nie wiem jak jej ulżyć. Jak zacznie jeść i nabierze sił, to dostanie kolejny kurs chemii. A w chwili obecnej gaśnie w oczach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się