Dodaj do ulubionych

Pomóżcie!

10.08.06, 20:19
Witam , znalazłam to forum po wielu bezskutecznych poszukiwaniach w
internecie.Mój ojciec ma raka płuca lewego.przeszedł pierwszą chemię.Zaraz
na drugi dzień po skończeniu podawania wypisano go do domu.Kolejna chemia we
wrześniu.Mam do was pytanie.Mój tata strasznie wymiotuje , wymioty
przypominają czarne , śmierdzące błoto, czy tak ma być????Nic nie może
utrzymać w żołądku, nawet leków , więc tabletki przeciwwymiotne nie
pomagają.Co mam zrobić???? czy takie wymioty mogą długo trwać?Ma też
temperatu około 38 stopni gorączki , czy to też normalne?Proszę pomóżcie! Ewa
Obserwuj wątek
    • in_situ Re: Pomóżcie! 10.08.06, 20:38
      Twój tata powinien trafić z powrotem do szpitala. Taki stan jest
      najprawdopodobniej wynikiem leczenia cytostatycznego, które zniósł źle. Wymioty
      o takim charakterze są być może krwawieniem z przewodu pokarmowego (efekt
      chemioterapii). U pacjenta w takim stanie należy najprawdopodobniej w warunkach
      szpitalnych przywrócić równowagę biochemiczną krwi (być może podać np. sód,
      żelazo we wlewie dożylnym). Takie wymioty pogarszają jego stan i bardzo
      odwadniają. Koniecznie interweniuj. Wezwij pilnie lekarza (może być
      internista) do domu na konsultację, lub po prostu zawieź ojca na szpitalną izbę
      przyjęć z dokumentacją choroby (koniecznie ostatniego leczenia).
      Jeżeli objawy, które opisałaś, się utrzymują - pomoc potrzebna jest bardzo
      pilnie.
      • 2222-2e Re: Pomóżcie! 11.08.06, 06:53
        Dziękuję za pomoc.Wezwałyśmy w nocy pogotowie, podali przeciwgorączkowy i
        przeciwwymiotny w zastrzyku.Ale zrobili to bardzo niechętnie i jeszcze się
        nasłuchałyśmy jaka to służba zdrowia jest biedna.Dziś jedziemy do poradni
        przyszpitalnej , od czasu gdy jest w domu cały czas wymiotuje , nie miałyśmy
        pojęcia że takie wymioty nie są normalne.Ewa
        • bas1213 Re: Pomóżcie! 11.08.06, 07:25
          Lek zofran jest przeciwwymiotny.Dlaczego lekarz nie wypisał recepty?
          Każde objawy po chemi nalezy zgłaszać lekarzowi który zawsze powinien dać jakiś
          lek!!!(wypisać receptę)
          Te wymioty są spowodowane przez chemie.
          A nie wiesz jaka to była chemia? bo z tego co wiem to czerwona jest najgorsza.
          Należy zwrócić uwagę w jaki sposób jest podawana ,jeżeli wlewka jest szybko
          wpuszczana do żyły to są właśnie takie skutki.(kropelki powinny pomalutku kapać)
          Moja mama też ma chemię i każde skutki uboczne zgłasza lekarzowi.Życzę dużo
          zdrowia dla twojego taty i wytrwałości bo to jednak jest świństwo i cały
          organizm się wyniszcza!!!
          • 2222-2e Re: Pomóżcie! 11.08.06, 08:15
            Tata dostał lek przeciwwymiotny, ale co z tego jak nie umie utrzymać go w
            żołądku? Może jest jakiś w zastrzykach?Ewa
            • czekoladka4444 Re: Pomóżcie! 11.08.06, 08:42
              jest też zofran w czopkach, więc może to będzie skuteczniejsze.

A w jakim mieście ojca leczą?
              Pozdrawiam
              • liina Re: Pomóżcie! 11.08.06, 09:02
                Ale i tak kolor tych wymiotów wsakzuje raczej na krwawienie lub...niedroznosc
                jelit? Skoro to jest smierdzace...
                No wlasnie, czy tata przypadkiem nie ma gdzies niedroznosci jelit? Moze powinni
                mu sande do zoladka zalozyc, zeby to odsyssala, to by przesal wymiotowac.
              • 2222-2e Re: Pomóżcie! 11.08.06, 18:36
                Wrocław ,szpital na Grabiszyńskiej.Ewa
          • jedruch do bas... 11.08.06, 18:33
            Każda chemia jest inna - inen leki stosuje się w raku piersi, inne w raku płuca,
            inny jest sposób podawania tych leków (np. są leki, które podaje się w bolusie -
            czyli bezpośredni ze strzykawki, a nie w kroplówce).
            Co do wyniszczania - niektórzy chorzy są w trakcie i bezpośrednio po chemii
            zadowoleni i kwitnący :-)
    • 2222-2e Re: Pomóżcie! 11.08.06, 12:52
      Dziękuję serdecznie wszystkim.Właśnie wrócili z poradni.Tata dostał
      kroplówkę, uzupełnili magnez i sód.Dostał też tabletki przeciwwymiotne, ale
      jak na razie niewiele to dało, bo zaraz wszystko zwrócił.Mama poszła
      właśnie po ten lek przeciwwymiotny w czopkach.Kazali znów wzywać pogotowie
      jakby gorzej było, rany człowiek płacił tyle lat składki na leczenie a
      teraz nie może się doprosić pożądnej opieki! w jakim świecie my żyjemy? to jak
      teraz ktoś chory to ma się położyć i umierać???Ojciec źle się czuł od marca,
      ale wynajdywali różne cuda, dopiero tydzień temu lekarz pierwszego kontaktu
      dał skierowanie na rentgrn płuc i wyszło szydło z worka.Ale to jeszcze nic
      moja siostra 4 lata leczona była na grzybicę, depresję , trzustkę a okazało
      się że ma tocznia.Jak się w końcu połapali co jej jest, to choroba była już
      bardzo zaawansowana.dziewczyna wylądowała w szpitalu z zapaleniem opon
      mózgowych, leżała 2 miesiące w szpitalu.ja dostałam skierowanie w marcu do
      ardiologa, zespół reunolda( zawężanie się naczyń krwionośnych w rękach i
      nogach) a termin wizyty mam na październik, żyć nie umierać!Ewa
      • jedruch Re: Pomóżcie! 11.08.06, 18:35
        w sumie w tym poście to wątek poboczny, ale co do składek, to:
        mamy ok. 6 milionów płacących składki, a 38 milionów ubezpieczonych - jak łatwo
        policzyć, jeden płaci składki za nieco ponad 6 osób. Nie wymagaj cudów.
        • 2222-2e Re: Pomóżcie! 11.08.06, 18:43
          A co się stało z pieniędzmi które tyle lat wpłacali ludzie??Nie wymagam cudu,
          chcę tylko żeby mój ojciec nie cierpiał, żeby lekarz zajął się nim jak
          człowiekiem a nie jak numerem statystycznym do odfajkowania.Dziś w końcu
          lekarz wyjaśnił nam że właściwie nie ma już szans, aby ojca wyleczyć.To 4
          stadium raka płuc, nacieki na tchawicę ,oskrzela.Operacja jest niemożliwa.W
          marcu lekarz nawżeszczał na niego że jest hipochondrykiem, że sobie uroił, i
          chce wyłudzić rentę.Dziś rozmawiał już inaczej.Ewa
          • reloud2 Re: Pomóżcie! 11.08.06, 18:57
            Ewa,
            jestem z Tobą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka