Forum Komputery Programowanie
ZMIEŃ
      zmienna

zmienna

(4 wyniki)
    • Witam Mam maly problem. Mianowicie, napisalem prosty programik ktory zamienia ciag stringow na liczbe integer na zasadzie zczytywania po kolei znakow z tabeli i zamiany ichpoleceniem "atoi", uzywalem roznych petli i instrukcji warunkowych ale za kazdym razem gdy uzywam polecenia "atoi" w petli to wyskakuje blad, poza petla nic sie nie dzieje(zaznaczam ze wprowadzane stringi sa to cyfry). Nie juz wiem o co chodzi,probowalem chyba juz wszystkiego, przeciez wydaje mi sie ze w kodzie nie ma zad...
    • Chciałbym coś wiedzieć wiecej na temat wskaźnika pointer. Głównie chodzi mi o to jak wykorzystywać go do celów do których sie wykorzystuje wskaźniki wskazujące na zmienne danego typu. Np przypisujemy adres zmiennej statycznej (w:=@a;)i do tej zmiennej coś wpisujemy lub tworzymy zmienną dynamiczną wskazywaną przez wskaźnik (new(w)); i np coś tam wpisujemy, dodajemy itp. Operacje o których piszę można zrobić na wskaźnikach wskazujących jakieś typy a nie potrafię zrobić tego na point...
    • problem jest nastepujacy: mam tablicę znaków, powiedzmy, że jest ona 15-elementowa. Chciałbym jej elementy umieścić w RichEdit, lecz nie każdy w nowej linii lecz obok siebie, w jednym wierszu, oddzielone spacją. korzystałem już między innymi z RichEdit.Lines.Insert(0,tablica[i]) ale efekt byl analogiczny jakbym uzył RichEdit.Lines.Add(tablica[i]). Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak mam wstawić tekst w jednym wierszu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się