zmienna

(4 wyniki)
  • Witam! Czy moglibyście mi pomóc? Mam bazę w spss-ie i chcę ją przenieść do statistiki. Sęk w tym, że jak już przeniosę (za pomocę exela, wiem że kombinuję) to nazwy zmiennej giną.... Czy istnieje sposób co by to zrobić tak, by mi nie zginęły nagłówki? Jest to dosyć pilna prośba...a zaprzyjaźniony statystyk na wakacjach z wyłączoną komórką.... Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiając wszystkich co wakacyjnie spędzają czas nad klawiaturą :-) db
  • Dostałam raport z badań i w tabelkach są opisy kolejno częstość, procent, procent ważnych procent skumulowany w innych liczebność i % w kolumnie. Pamiętam co nieco ze studiów, ale nieco nie. Co to znaczyło procent skumulowany? Jakie on ma znaczenie w takim zestawieniu, i przy interpretacji? GDZIE W LITERATURZE ZNAJDĘ PRZYSTĘPNE WYJAŚNIENIA? proszę o jakieś info.
  • Czy ktoś może mi wyjaśnić prosto i na przykładzie, nie w języku metodologicznym - co to jest zmienna zależna i zmienna niezależna oraz wskaźniki. Przeczytałam wczoraj 3 książki do metodologii badań społ. i definicje to znam doskonale, ale w praktyce dobór np: wskaźników nie jest dla mnie oczywisty. Może powinnam jeszcze coś poczytać, czy znacie jakąś przyjaźnie napisaną książkę o metodologii badań? A jeszcze pytanie, czy jak robicie badania, to na ile trzymacie się wytycznych m...
  • Jestem załamana dzis otrzymałam ksiązke z moim atykułem, ciesze sie, ogladam i co ...zaczynam czytac i pierwsza rzecz jak rzucam mi sie w oczy to bład, nie literowka itp., ale pomylka merytoryczna, co prawda nie wpływająca na sens artykulu, ale wcale mnie to nie pociesza, nie wiem jak moglam to napisac a potem przeoczyc:( Napiszcie czy Wam tez zdarzaly sie takie wpadki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się