Dodaj do ulubionych

słoiczki dla niemowląt

09.05.13, 23:01
Pytanie do mam niemowlaczków karmiących pociechy słoikami.

Powiem szczerze że dostaję na głowę, mam półroczniaka w domu, od miesiąca słoikujemy... a w sklepach w uk słoiczki takie że się za głowę łapię. Od czwartego miesiąca spaghetti, melby, i inne fiu bździu...
Znalazłam słownie trzy słoiki Hippa ze składem w miarę (choć i tak zawierały np. cebulę, pomidor czyli składniki nie dla czteromiesięczniaków) i nie bardzo wiem jak się w tym połapać.

Dawałyście maluchom to co w sklepach jest, w zależności od wieku, nie przejmując się tak bardzo składem? Podobno Polska jest bardzo restrykcyjnym krajem z normami dla niemowląt, tutaj niemalże wolna amerykanka w karmieniu niemowląt i nie bardzo umiem się w tym odnaleźć wrrr.

Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • nannyjo32 Re: słoiczki dla niemowląt 09.05.13, 23:12
      kupowalam czasami, nie chcialy mi tego jesc i wcale sie nie dziwie bo mi tez nie smakowaly. Gotowalam na 7 dni i zamrazalam w malych pojemnikach. Najbardziej i to do tej pory lubia jak im cos sama ugotuje, a najbardziej uwielbiaja zupe pomidorowa i rosol. Gotowalam im tez rosol na golabku kupowalam u lokalnego butchera.
    • paola_k2 Re: słoiczki dla niemowląt 09.05.13, 23:14
      Co do wprowadzania pokarmow to rzeczywiscie jest bardzo malo (lub wcale) sloiczkow jedno-, dwu- czy trzyskladnikowych. Ale wydaje mi sie, ze widywalam, chyba z firmy Plum. Polecam wprowadzanie po prostu warzyw samodzielnie. Tym bardziej, ze taki polroczniak to jeszcze duzo nie zje na raz. Ja nie karmilam tylko sloiczkami, czasem dawalam jak mi sie gotowac nie chcialo. Chyba, ze bardzo chcesz sloiczkami karmic to moze w polskich sklepach maja bo czasem widywalam.
      • erga4 Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 00:04
        moje dzieci nie tolerowały słoiczków, ale pamiętam jak szukałam tych jedno czy dwu-składnikowych. coś było chyba w Boots - ale i tak woleli moją kuchnię ;)
        co do polskich słoiczków to jakiś czas temu była afera że w GERBERze było w składzie MOM więc nie wiem czy tak pilnują zdrowego żywienia :/
        ja gotowałam i mroziłam małe porcje.
    • alki_80 Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 00:38
      Ja, jak już kupowałam, to kupowałam słoiczki Hipp'a bo innych nawet tknąć nie chciała. Zresztą ja też nie chciałam po innych nawet łyżki oblizać, a te Hipp'a nie były złe ;) Ale wiadomo co domowe, to domowe ;)
      No i do zagęszczania zupek polecam zmielone ziarna amarantusa, fajnie zagęszcza i zawiera wiele cennych składników mineralnych.
      • leyla76 Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 09:21
        Na jakims forum wyczytałam, ze firma Holle jest najlepsza. Maja zarówno kaszki jak i sloiczki, sprawdziłem, dwuskladnikowe. Tutaj link do szwajcarskiej stronki, ale w UK tez mozna zamówić. Moj mały ma narazie 5 mies, więc jeszcze tylko na piersi. Ale kaszki juz zamowillam.

www.green-shop.ch/en/188-organic-vegetable-jars?ps_full_site=1
        • bisiek10 Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 09:40
          Ja nawet nie probowalam dawac tych sloikow.Sklad mnie odrzucal.Kaszki to samo Sam cukier.Jedyna bez cukru znalazlam z Cow&Gate chyba.Ale byla tak wstretna ze wywalilam.Wole sama cos ugotowac.
    • agniesia82 Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 11:17
      jak nie chcialo mi sie gotowac, to dawalam sloiki-Hipp i Boots [wylacznie te kupowalam/kupuje-reszta jest obrzydliwa wg mojego dziecka].
      nie sadze, zeby cebula albo czosnek mialy jakis zabojczy wplyw na dziecko-zreszta mozesz kupowac sloiki w polskich sklepach, jesli uwazasz ze lepsze jakosciowo....
    • justmaga Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 11:54
      Moje dziecie jadlo jak leci. Spagetti na przyklad uwielbiala.
      Nie od 4 miesiaca ale zdaje sie od 6 go bo wczesniej to ewentualnie dokarmialam kaszka plus cyc.
      Nic jej nigdy nie bylo. Wyglada pieknie, nie ma ani zgagi ani nadwagi.
      Nigdy nie przyszlo mi do glowy zywic jej wg polskich schematow skoro w Polsce nie mieszkam

teraz ma 3 lata i je absolutnie wszytsko i bez problemow.

Annabel Karmel tez ma w sowich przepisach od 6 miesiaca zycia cebule jak najbardziej

The many health benefits of onions for your baby

Onions are an excellent source of antioxidants, those important nutrients that help protect our bodies from cancer and other serious conditions. Research has shown shallots - and stronger onions - to have the highest antioxidant content of all!
      Onions are packed with polyphenols - plant nutrients common to other members of the allium family, but most abundant in the onion. Studies have shown that onions contain even more polyphenols than veggies like tomatoes, carrots and red peppers!
      Onions have anti-inflammatory properties, so they can be helpful in reducing the symptoms of children with asthma.
      Packed with vitamin C, onions can help boost the immune system and offer protection against bacterial infection.
      Onions are good for the heart and - in later life - may help lower cholesterol.
      Eating onions can boost your baby's iron absorption from other foods
    • jaleo Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 12:42
      Tez sie zastanawiam, dlaczego akurat cebula albo pomidor mialaby byc dla dzieci nieodpowiednie?
      Cztery miesiace to faktycznie wczesnie na wprowadzanie jedzenia jako takiego (tzn jako dodatkowe do mleka matki), ale np szesciomiesieczniak wykazujacy zainteresowanie jedzeniem moze jesc w zasadzie wszystko (z malymi wyjatkami zdroworozsadkowymi typu sol, grzyby itp). Moje dzieci dostawaly to, co my, tylko soli im nie dodawalam, zresza my tez soli jemy niewiele.
      Cebula jest bardzo zdrowa, ma np bardzo duza ilosc witaminy C, wit grupy B, blonnika. Podobnie pomidory, ktore zawieraja tez bardzo korzystlny dla zdrowia przeciwutleniacz Lycopene.
      • oolijull Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 13:08
        nie wiem jak cebula, ale na pewno czytałam że pomidory są silnie alergizujące. Złe wprowadzenie glutenu może zakończyć się nietolerancją. Tu po szóstym miesiacu robią gluten na hurra. Tzn. teraz piszę to co wyczytałam, mam tę wadę że jak drążę temat to dogłebnie.
        Ale zależy mi na zdroworozsądkowym podejściu ;)
        Po paru konsultacjach (lekarze, mamy) wydawało mi się że słoje są lepsze niż sztucznie pędzone marchewki z tesco czy karmiony chemią kurak. Dlatego wybrałam słoiki. Mam te trzy o jakotakim składzie, ale jak teraz przeglądam te po 6. i 7. miesiącu to już sól, ekstrakt z drożdży... no nazi nie jestem, ale po grzyba to akurat?
        Dziś pierwszy raz ugotowałam małemu zupkę, zobaczymy co na to powie.
        Generalnie też jestem za tym żeby jadł to co my (w granicach rozsądku) ale mały jest wcześniakiem i jeszcze sam pewnie nie siedzi. A też czytałam że eksperymenty z nie papkowym żarciem to dopiero jak dzieć siedzi samodzielnie, i pewnie.
        Dziękuję Wam wszystkim za rady, i poproszę o więcej :) Człek najlepiej się uczy na doświadczeniu innych ;)
        • asica74 Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 13:25
          Dziecko nie musi siedziec samodzielnie by zaczac eksperymentowac z jedzeniem. Jezeli masz cierpliwosc by maly siedzial na twoich kolanach, tak by mial wsparcie, to mozesz powoli zaczynac a ruszyc pelna para jak usiadzie sam.
          W sprawie sloikow nie pomoge, bo moja mala od poczatku do konca blw, ale wiem, ze sa jeszcze takie marki jak Ella's Kitchen, Plum i Organix - moze one maja to co cie interesuje. Wiem, ze maja w sadszetkach mieszane warzywa.
          Z kaszek u nas sprawdzily sie Holle - zamawialam na amazonie. (ps. tu odradzam kupowanie od razu w ilosciach hurtowych, najpierw sprawdz, czy dziecku smakuje)
    • emi-82 Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 13:21
      Dawalam moim dzieczynkom sloiczki Plum na poczatku, albo sama gotowalam.. kaszki w polskim sklepie kupowalam, rowniez kasze i kasze manne. sloiczki hippa tez czasem, ale najbardziej lubily gotowane przeze mnie, wiec gotowalam duzo warzyw i mrozilam porcje, na dzien poza domem mialam papki Plum.
      Jogurty 'dzieciowe' sa duzo slodsze od zwyklym, kiedys dostawaly dzieciece ale teraz jogurt naturalny typu corner sa ulubione.
      z perspektywy czasu mysle, ze nic im sie nie stalo ze probowaly roznych smakow (czasem nawet ostrzejszych) jedza wszystko i maja sie swietnie, ale nie wiem czy tak chetnie jadlyy warzywa gdybym je karmila tylko sloiczkami hippa np. mysle zdrowa rownowaga najlepsza ;)
      • oolijull Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 13:43
        Asica, też jestem zainteresowana blw, i to właśnie tam wyczytałam o tym siedzeniu. Ale myślę że masz rację z tym podparciem.. Cały czas się tylko zastanawiam na ile on mi zje, chociaż generalnie je chętnie.
        Oczywiście sprawdzałam wszystkie te wymienione przez Was firmy, mam po parę rzeczy z różnych kieruję się składem i jeśli jest ok to biorę.
        Słoiczki Holle były pierwszymi w ogóle które mój mały jadł, ale szukam tak żebym nie musiała przez neta zamawiać bo to w mom przypadku mało wygodne.
        Hmmm... Może faktycznie zanteresuję się na poważnie gotowaniem dzieciowi, i przemyślę w ogóle wyjście z papek. Ma to swój sens, nie ukrywam.
        Jeszcze raz wszystkim Wam wielki dzięx :))
        • asica74 Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 14:36
          Dzieci karmione blw na poczatku jedza BARDZO MALO - wiecej w tym wszytskim jest zabawy, rzycania, rozgniatania etc. Ale tez czasami cos przekasi. Dlatego nie mozna traktowac tego jako posilku w takim sensie, jak my go znamy. Moja byla caly czas na piersi, ale wiem, ze sa dzieciaki ktore jada na blw przy butelce i to wlasnie one (tj. piers, badz butelka) beda glownym posilkiem. U nas zmienilo sie to okolo 12-14 miesiaca, gdy proporcje sie odwrocily. Miej to na uwadze, jezeli sie zdecydujesz na blw.
    • yumemi Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 15:41
      Podobno Polska jest bardzo restrykcyjnym krajem z nor
      > mami dla niemowląt, tutaj niemalże wolna amerykanka w karmieniu niemowląt i nie
      > bardzo umiem się w tym odnaleźć wrrr.

Nie bardzo:)) Sloiki sa oprawiane w fabrykach w tak wysokich temperaturach ktore wygotowuja skladniki odzywcze na tyle ze nie ma za bardzo roznicy w smaku jesli dziecko dostaje spaghetti czy indyka z ziemniakami:)
      A cebula w niczym nie szkodzi, oczywiscie:) W Polsce za to chetnie zamiast cebuli, daja sloiki z czekolada, nie mowiac o soli, skrobii i innych zapychaczach.
    • plain-vanilla Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 16:42
      Karmilam starszego syna sloiczkami, z mlodszym juz tego bledu nie popelnilam. Starszy mial straszny problem z refluksem i do dzisiaj ma fobie zywieniowe, moim zdaniem zwiazane wlasnie z jedzeniem ze sloiczkow. Jakby mnie ktos pytal, odradzam sloiczki jako podstawe zywienia. Od czasu do czasu nie zaszkodzi na pewno, bo to wygodne.
      • carmita80 Re: słoiczki dla niemowląt 10.05.13, 20:35
        Gotowe jedzenie dla dzieci to nic innego jak fast food, okazjonalnie nie zaszkodzi ;) zdecydowanie lekarze ani inni spcjalisci od zywienia dzieci nie polecaja. Nie widze powodu podawania stalych posilkow 4 -mcznym maluchom, zaczynalam od 6 miesiecy i w zasadzie jadly to co my, lagodnie przyprawione i bez soli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka