Dodaj do ulubionych

sztywne pranie po praniu !!!

20.04.12, 23:12
No szlag mnie trafi! Jak zrobić, żeby pranie było miękkie po praniu???
Dziś synowie oświadczyli, że swoje bluzy będą wozić do babci na pranie, bo po moim są sztywne jak nie powiem co. Ciuchy mają dobre gatunkowo.
Mama ma to samo ujęcie. Miała Wiatkę, potem inne pralki i zawsze u niej (i u znajomych) pranie wychodzi mięciusie, przyjemne. Ja, co bym nie zrobiła- zawsze sztywne: bluzy, bluzeczki, ręczniki (podczas wycierania prawie zadrapać się można!), majtki, koszulki, serwety itd., a skarpety prawie stoją, jak u żołnierza, na baczność. Proszek sypię w normie- jak na "instrukcji" napisano. Czy to wina pralki? W skali miękkości tkaniny po praniu 0-10 p. wygląda to tak:
-wlewam płyn do płukania, efekt: 1,
-zmniejszam obroty wirowania, efekt: 1,
-wsypuję Calgonit, efet: 1
-piorę w płynach do prania, a nie w proszkach: efekt: 1
-wszystko razem wzięte, efekt: 2
U innych wszystko na p. 10!

Mam pralkę Mastercook, class AA. Jeśli to wina pralki to mam pecha, bo z poprzedniej też takie sztywniaki wychodziły.
Albo raczej ja coś źle robię z tym praniem, w co nie chce mi się wierzyć!
Obserwuj wątek
    • kfiatuszkowa Re: sztywne pranie po praniu !!! 21.04.12, 07:29
      A nie pierzesz w za wysokiej temperaturze?
    • lirio Re: sztywne pranie po praniu !!! 21.04.12, 08:38
      U mnie to efekt zbyt wysokiej temperatury i obrotów wirowania.
    • lizawaliza Re: sztywne pranie po praniu !!! 21.04.12, 09:07
      prasujesz?
    • lizawaliza Re: sztywne pranie po praniu !!! 21.04.12, 09:12
      wg mnie to nie wina pralki, może plyn do płukania ucieka z szufladki przed ostatnim płukaniem, albo proszek nie jest do końca wypłukany?ale raczej obstawiam przy płynie, zajrzyj do szufladki w trakcie prania, możliwe że konieczne bedzie wlewanie płynu do płukania dopiero przed ostatnim płukaniem a to oznacza warowanie przy pralcesad
      • robitussin Re: sztywne pranie po praniu !!! 21.04.12, 12:46
        lizawaliza napisała:

> wg mnie to nie wina pralki, może plyn do płukania ucieka z szufladki przed osta
        > tnim płukaniem, albo proszek nie jest do końca wypłukany?ale raczej obstawiam p
        > rzy płynie, zajrzyj do szufladki w trakcie prania, możliwe że konieczne bedzie
        > wlewanie płynu do płukania dopiero przed ostatnim płukaniem a to oznacza warowa
        > nie przy pralcesad

Dokładnie to samo przyszło mi do głowy. Moja poprzednia pralka miała taki feler, ale z tego, co wiem, to nie jest to taka rzadkość. Płyn pralka pobierała praktycznie od razu łącznie z proszkiem i ubrania były sztywne po praniu. Gdy to w końcu zauważyłam (bo po iluś cyklach byłam zdumiona, że ciuchy w ogóle nie pachną płynem), to przestałam wlewać płyn przed praniem, tylko czekałam do momentu, gdy miało zacząć się płukanie i dopiero wtedy uzupełniałam pojemnik płynem.
    • smutas13 Re: sztywne pranie po praniu !!! 21.04.12, 10:58
      Pokombinowałabym z płynami, proszkami... W pierwszej kolejności zmieniłabym płyn do prania na proszek, nie dodawałabym Calgonitu, płyn do tkanin, dodawałabym podczas dodatkowego, ostatniego płukania. Tym bardziej, że ujęcie wody masz to samo co Twoja Mama, wygląda na to, że to Ty gdzieś popełniasz błąd.
      • kasiak37 Re: sztywne pranie po praniu !!! 21.04.12, 12:45
        moze pralka Ci slabo plucze?Wlacz funkcje dodatkowego plukania a na koniec plyn zmiekczajacy.
        • smartlive Re: sztywne pranie po praniu !!! 21.04.12, 16:55
          ja natomiast zauważyłam,że duzo zalezy od rodzaju suszenia
          ubrania suszone w domu są sztywne, a na dworze mięciutkie
    • iza1973 Re: sztywne pranie po praniu !!! 21.04.12, 23:19
      u mnie był problem z wyższymi obrotami w trakcie wirowania.
    • allybb Re: sztywne pranie po praniu !!! 22.04.12, 00:18
      Spróbuj prać z kulami do suszarki:
      www.ceneo.pl/12859353s
      Kulki podczas obrotów bębna rozbijają włókna tkanin, przez co są one miękkie. Jeśli się boisz, że poniszczysz ubrania, spróbuj pierwszy raz wyprać ręczniki. Nie zniszczą się one na pewno a różnicę zauważysz od razu.
      • robitussin Re: sztywne pranie po praniu !!! 22.04.12, 09:14
        Ale to kulki do suszarki, więc efekt osiąga się chyba dopiero podczas procesu suszenia, gdy włókna schnąc ulegają rozbiciu, a nie podczas prania, gdy cały czas są mokre smile Ale spróbować zawsze warto.
        • allybb Re: sztywne pranie po praniu !!! 22.04.12, 15:22
          Na początku czekałam podczas każdego prania, aż pralka zacznie końcowe wirowanie, wtedy dorzucałam kulki. Potem stwierdziłam, że nie chce mi się cały czas warować przy pralce i wrzucam je na początku. Tak więc podczas wirowania one już tam są. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza przy ręcznikach i pościeli, wyprane rzeczy nie są sztywne.
          • krakulla Re: sztywne pranie po praniu !!! 24.04.12, 20:29
            Czytałam różne opinie, a to że wina wody, a to że detergentów.
            Jednak stwierdzam, że to chyba wina pralki, bo różnica pomiędzy moją pralką a pralką sąsiadki jest bardzo duża, nie licząc, że moja ma już prawie 7 lat, a sąsiadki w zeszłym roku kupiona, to czuć różnicę w praniu.
            Z tym, że ona ma pranie parowe i to chyba ma wpływ na jakość prania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka