Dodaj do ulubionych

lodówka liebherr, czy bosch/siemens?

02.01.13, 21:19
Ja wiem, że Liebherr ma renomę i markę i dobrą opinię.
Mam jednak do wyboru w określonej cenie albo lodówkę boscha czy siemensa (to podobno to samo, ta sama linia produkcyjna w tej samej fabryce) z większą ilością udogodnień technologicznych (np. szybkie supermrożenie)

albo liebherra bez tego supermrożenia, z większym poborem prądu, większymi gabarytami a tą samą pojemnością.
Dlaczego więc liebherr, bo zakładam, że z automatu wszyscy polecają liebherra...?
Obserwuj wątek
    • i_bella Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 02.01.13, 22:13
      Mam Liebherr od ponad 4 lat i jestem bardzo zadowolona, ale mój model ma szybkie mrozenie, komory biofresh, zamrazarkę i lodówkę na wino. Ten model odpowiadał naszym potrzebom, ale i sporo kosztował. I jest to świetna lodówka. W spiżarce stoi nasz stary, spory Bosh, ma lat naście i tez jest ok.
      • berciunia1 Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 02.01.13, 22:31
        MY MAMY Whirlpoola już 9 lat i działa bezawaryjnie smile jeszcze

też chcieliśmy wtedy Liebherr ale była droższa i brzydsza i więcej prądu zużywała ,do tej pory pewnie też by nadal działała ... Whirlpool wygrał i jesteśmy zadowoleni.

teraz lodówki to już w ogóle fajne są cuda mają smile - chyba bym wybrała taką, która oferuje więcej i jest ekonomiczniejsza np. bosha itp. za 10 lat najwyżej zmieni się znóe na jakiś ładny i praktyczny cud techniki

to jest jak u mojej mamy z pralką MIELE ma ją już 21 lat i chętnie by zmieniła na jakąś nowość ale szkoda jej wyrzucić coś co jednak służy tyle lat i jest dobre smile
    • anu_anu Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 02.01.13, 22:40
      Mam Liebherra - bo jest ciut węższy i wszedł w miejsce przeznaczone na lodówkę bez przycinania parapetu.
      Wiem, że to nietypowe kryterium - ale działa świetnie już 3 lata. I ładnie wygląda smile
      • anu_anu Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 07.06.16, 20:07
        Mój Liebherr nadal działa. Tfu, tfu...
        • kamunyak Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 08.06.16, 11:40
          he he...temat wrócił widzę.
          Mój liebherr tez dziala, ciągle tak samo, niestety.
          Czyli, wszystko przy tylnej ściance zamarza, nie daj boże postawię tam smietnkę czy mleko to potem mogą nią sobie głowe rozbic z rozpaczy a nie do zupy dolać.
          A warzywa w pojemnikach jak gniły tak gniją, po kilku dniach. W poprzedniej co nawyżej wyschły. Było to jednak zdecydowanie lepsze, przynajmniej jeśli mi ogórek wysechł to marchewce obok nie zaszkodziło. Teraz jak mi ogórek podgnije to cała zawartośc pojemnika wyrzucic mogę.
          A jak przykrecę chłodzenie bo np. zima jest i nie jest goraco na zewnątrz to zamrażalnik zaczyna się rozmrażać.
          I tak było od poczatku ale jakos nauczyłam się z żyć z tym sprzętem " z górnej półki' jakoby.
    • kamunyak Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 01:50
      > Dlaczego więc liebherr, bo zakładam, że z automatu wszyscy polecają liebherra..
      > .?

Otóż nie, nie polecę bo ja ze swojego Liebherra jestem mocno niezadowolona i chętnie bym się go pozbyła gdyby tylko nie był w zabudowie - nie chce mi się w tym grzebać, dopasowywać. Fakt, działa juz przez 10 lat, ale ciągle tak samo kiepsko. Od początku tak samo kiepsko.
      Kupuj dobrego boscha, czy też fajnego siemensa, od kiepskiego liebherra. Myślę, że on juz od dawna jedzie tylko na swojej dobrej opinii. Pora już by było ją trochę zweryfikować.
      • katricja Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 07.06.16, 11:28
        Zgadzam się całkowicie.Odradzam Liebherra.Posiadamy Lodówka Liebherr IKB 3660 Biofresh. Czujniki temperatury psuły się jeszcze podczas okresu gwarancyjnego.Po niecałych sześciu latach znowu wymiana czujników ponieważ chłodziarka zamieniła się w zamrażarkę ,koszt 524,-zł,plus koszt za dojazd fachowca z autoryzowanego serwisu 100,-Po naprawie niespodzianka.Lodówka nie chłodzi.Temperatura nie niższa niż 21 stopni.Serwisant stwierdza potrzebę wymiany modułu zasilającego,koszt 376,-Na nowe części gwarancja jeden rok...
    • dolmadakia Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 10:08
      Ja też mam Liebhera-chyba ze 3 lata- jestem zadowolona.
    • ookaa Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 12:07
      Dla mnie ważnym kryterium jest koszt eksploatacji, więc jeśli miałabym wybierać pomiędzy lodówkami o podobnej renomie, to wybrałabym tę, która zużywa mniej prądu. Jeśli wierzyć RWE (mój dostarczyciel energii), prawie 30% całkowitego zużycia prądu w gospodarstwie domowym przypada na lodówkę, więc jest o co się bić. Kto ciekawy, może poczytać tu:
      www.se.pl/twoje-pieniadze/poradnik-se/zmniejsz-swoje-rachunki_132372.html
      Są wprawdzie źródła, które podają mniejszy udział, ale tak czy siak, warto mieć to na uwadze. Dodam jeszcze, że miałam przedtem boscha, teraz mam siemensa. Obie są w porządku (i co ważne - bezgłośne).
      • catalina81 Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 12:34
        mam liebherr, bo miał więcej przestrzeni w środku i spokojnie mi się garnki mieściły. poza tym to niezawodny sprzęt (tfu tfu)
    • tuvalu1 Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 17:16
      Przerzucanie się nazwami firm bez ustalenia konkretnego modelu ma tyle sensu co pytania "Kto lepiej nadaje się na żonę? Barbary czy Małgorzaty?". wink

Cena samego prądu bez kosztów abonamentu, przesyłu, jakościowej, podatku i akcyzy to niespełna 15 gr za kWh. Oznacza to że koszt zakupu droższej ale energooszczędnej lodówki zacznie ci się zwracać po 27 latach eksploatacji.
      • jagoda85 Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 19:48
        "Cena samego prądu bez kosztów abonamentu, przesyłu, jakościowej, podatku i akcyzy to niespełna 15 gr za kWh. Oznacza to że koszt zakupu droższej ale energooszczędnej lodówki zacznie ci się zwracać po 27", niby dlaczego nie uwzględniasz w cenie 1 KW tych składników prądu?
      • przeddomowo Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 20:00
        "Przerzucanie się nazwami firm bez ustalenia konkretnego modelu ma tyle sensu co
        > pytania "Kto lepiej nadaje się na żonę? Barbary czy Małgorzaty?". wink"

Ależ ja mam wybrane dokładne modele, a temat mam przestudiowany od pół roku włącznie z analizą wszystkich nowinek technologicznych tych lodówek. Poczułam potrzebę poradzenia się dokładnie w tej sprawie, o której napisałam w pierwszym poście i bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Temat niejako sam się rozwiązał, bo wykupili mi sprzed nosa Liebherra, w tej cenie, dzięki której mogłam go wybierać na równi z porównywalnymi Boschem i Siemensem. Teraz już nie mam wyboru, za kwotę którą dysponuję na Liebherra bez promocji, która była - mnie nie stać.
    • headvig Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 19:32
      znajomy kupił liebherra za 5000, po kilku latach się popsuł, szacowany koszt naprawy był tak wysoki, że bardziej opłacalo mu się kupic nową lodówkę w standardowej cenie
    • zajacowna Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 19:39
      mialam boscha z komorami 0 i Freshem.
      Nigdy wiecej
      Wszystko musi byc przykryte i bo schnie.
      Ta dluzsza trwalosc produktow to bzdet.
      Wywalilam ta lodowke
      Kupilam zwyklego boscha i jestem bardzo dawolona.
      • i_bella Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 03.01.13, 22:33
        Nie mogę się z Tobą zgodzić, ponieważ ja jestem zakochana w komórkach biofresh mojej lodówki. Liebherr. smile działa swietnie!
    • turnesolka Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 04.01.13, 19:30
      Absolutnie odradzam Liebherr'a. rodzice kupili wolnostojącą INOX. Droga była jak cholera a po paru miesiącach zaczęła - RDZEWIEĆ. Na całej powierzchni INOXa pojawił sie delikatny rdzawy nalot. Rodzice reklamowali ale serwis ich zbył, powiedzieli że o normalne (że INOX rdzewieje) i że trzeba jakimś olejkiem konserwować.

Koleżanka za to miała problemy (już dokładnie nie pamiętam jakie) z lodówką do zabudowy taką dużą side by side.

Ja mam Boscha do zabudowy ze specjalną komorą na warzywa i wszystko jest OK. Jedyny problem to że lodówki do zabudowy jednak są trochę mniejsze sad
    • linn_linn Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 07.06.16, 12:27
      Bosch, prawie 7 lat i zadnych problemow.
    • dunia34 Re: lodówka liebherr, czy bosch/siemens? 08.06.16, 20:07
      mam libherra z komorami biofresh, kostkarką i wyświetlaczem chyba z 9 lat jestem bardzo zadowolona. w komorze mięso długo się przechowuje (np. schab nawet 7 dni, drób do 5 dni) warzywa np. truskawki, maliny po 5 dniach w nienaruszonym stanie. jedynie mam zastrzeżenia, jak ktoś wyżej pisał, do koloru inox bo na zamrażarce tam gdzie dzieci częściej dotykały mokrymi rączkami pojawiły się rdzawe cętki i rysuje się od magnesów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka