Dodaj do ulubionych

Płyta gazowa - inox czy szkło?

21.02.15, 14:52
Zainspirowana wątkiem poniżej proszę o opinie WDPD.

Stoję przed zakupem płyty gazowej i zastanawiam się czy wybrać inox czy szkło. Za inoxem przemawia fakt, że mają podwójne ruszty, za szkłem łatwość czyszczenia, natomiast zazwyczaj mają pojedyncze ruszty (te z podwójnymi trochę za drogie) Pojedycze sprawiają wrażenie mniej stabilnych (gotując u mojej mamy mam wrażenie, że zaraz garnek wywalę uncertain) Jakie macie doświadczenia? W tej chwili gotuję na kuchence elektrycznej inox - jest trochę zabawy z czyszczeniem ale bez przesady, nie wiem jak jest z czyszczeniem po gotowaniu na gazie - czy jest w ogóle różnica?
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Płyta gazowa - inox czy szkło? 21.02.15, 16:32
      Płyta szklana z pojedynczymi rusztami ma tylko jeden jedyny plus -łatwo się je układa w zmywarce-i zajmują mało miejsca, bo można jeden na drugi. Więcej plusów nie widzę-czyszczenie płyty szklanej między tym co zostaje po zdjęciu rusztów nie jest szybkie i przyjemne, bo te części mają szparę kilku milimetrową, gdzie gromadzi się tłuszcz i podczas mycia cały czas robią się maziaje-syzyfowa praca-aby było idealnie naprawdę trzeba się namęczyć.
      Mam czarną, a jak jeszcze słońce zaświeci, to choćby idealna była kurz widać "z kilometra".
    • anu_anu Re: Płyta gazowa - inox czy szkło? 21.02.15, 18:49
      Mam płytę gazową inox, nie widzę jakiegoś problemu z utrzymaniem jej w dobrej kondycji. Ruszt mam podwójny, co tydzień wkładam do zmywarki, płytę przecieram "czym bądź". Całość wygląda jak w dniu zakupu. Właściwie nie, pościerały się napisy, chyba badziewne były. Ale jakoś nie tęsknię za nimi. Acha, mam ją już kilkanaście lat...
      • wasba Re: Płyta gazowa - inox czy szkło? 21.02.15, 19:20
        Mojej sąsiadce pękła płyta szklana po 2 miesiącach użytkowania. Założyła inox.
        • ana119 Re: Płyta gazowa - inox czy szkło? 21.02.15, 20:00
          Musiała czym grotnać skoro pękła
    • ana119 Re: Płyta gazowa - inox czy szkło? 21.02.15, 19:59
      Pewnie patelnie lub garnek ma wypalone dno skoro się przesuwa.
      Osobne reszty są łatwe do mycia bo i tak codziennie myje się płytę. mam płytę Teka i nie zamienie jej na inox. Ladnie wygląda bo delikatna i bardziej przypomina płytę elektryczna. Czyszczę ja codziennie szara microfibra. Jest miesista, dobrze zbiera tłuszcz
    • drzewkopomaranczowe Re: Płyta gazowa - inox czy szkło? 23.02.15, 13:50
      żadna z nich
      ja mam dokładnie ten model od ponad roku-
      www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy/whirlpool-akm-526-na-c.bhtml?gclid=CPnJqISN-MMCFeHDcgodtCoAZg#opis
      śietnie się czyści pasuje do mojego czarnego zlewu,nie widać żadnych kropli po gotowaniu wody w czajniku jak widziałam u koleżanki która ma szkło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka