Dodaj do ulubionych

Praca, zameldowanie - pytanie ???????

08.06.04, 16:48
Witam,
W najblizszym czasie wybieram się za zachodnia granice prawdopodobnie do
Kolonii na nauke języka.
Myślałem też żeby znaleźć jakąś prace po nauczeniu się języka czyli za jakieś
pół roku. Ogólnie w Polsce mam wysokie stanowisko, ale mam dosyć tego kraju.
Mam rodzinke w Koloni i Frankfurcie ale niestety nie moge na nich liczyć za
bardzo...:(
Mam kilka pytań:
1. Kiedy trzeba się starać o pozwolenie na prace czy po otrzymaniu pracy czy
przed?
2. Jakie są koszta utrzymania typu kawalerka? (jeżeli chodzi o jedzenie itp.
to wszystko wiem)
3. Jak wygląda szukanie pracy, gdzie najlepiej szukać?
4. Jakie wogóle potrzebne sa dokumenty do możliwości szukania pracy.
5. Co trzeba zrobic żeby sie zameldować Niemczech i jakie dokumenty sa
wymagane?
6. Moze ktoś może polecić jakaś szkołe?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam Marcin.
Obserwuj wątek
    • rafalkawecki Re: Praca, zameldowanie - pytanie ??????? 09.06.04, 06:54
      Witam,

> W najblizszym czasie wybieram się za zachodnia granice prawdopodobnie do
      > Kolonii na nauke języka.
      > Myślałem też żeby znaleźć jakąś prace po nauczeniu się języka czyli za jakieś
      > pół roku. Ogólnie w Polsce mam wysokie stanowisko, ale mam dosyć tego kraju.
      > Mam rodzinke w Koloni i Frankfurcie ale niestety nie moge na nich liczyć za
      > bardzo...:(
      > Mam kilka pytań:
      > 1. Kiedy trzeba się starać o pozwolenie na prace czy po otrzymaniu pracy czy
      > przed?

Najlepiej miec pozwolenie przed szukaniem pracy. Zwykle malo kto Cie zatrudni
      jezeli nie masz pozwolenia. Ale to nie jest regula.
      Wazne, jest zebys w dniu rozpoczecia pracy mial takowe pozwolenie.
      Inna sprawa to to, kto takowe pozwolenie obecnie moze dostac...

> 2. Jakie są koszta utrzymania typu kawalerka? (jeżeli chodzi o jedzenie itp.
      > to wszystko wiem)

Wszystko zalezy od miasta - jak wszedzie na swiecie zreszta.
      W Mannheim (no prawie Mannheim ;)) za mieszkanie 80m2, duzy balkon, garaz,
      piwnica place 600Euro z rachunkami. W samym miescie bedzie to kosztowalo ok.
      100-200Euro drozej.
      Wiem, ze w Köln mieszkania sa sporo drozsze.

> 3. Jak wygląda szukanie pracy, gdzie najlepiej szukać?

To zalezy kim jestes z zawodu.
      Ale ogolnie mozna albo bezposrednio uderzac do firm, albo przez internet. A
      najlepiej przez rozne kontakty.

> 4. Jakie wogóle potrzebne sa dokumenty do możliwości szukania pracy.

Najlepiej miec juz pozwolenie na prace, pozwolenie na pobyt.
      Pozniej to co normalnie podczas szukania pracy (CV, swiadectwa, jakies pisemko).
      Aha, dobrze jest miec niemiecka wersje dyplomu.

> 5. Co trzeba zrobic żeby sie zameldować Niemczech i jakie dokumenty sa
      > wymagane?

Koniecznie musisz miec pozwolenie na pobyt. Jezeli sam wynajmujesz mieszkanie
      wymagana jest rowniez umowa o wynajem. Jezeli mieszkasz u kogos to chyba tylko
      to pierwsze.

Pozdrawiam
      Rafal
      • msuchocki Re: Praca, zameldowanie - pytanie ??????? 09.06.04, 12:43
        > Najlepiej miec pozwolenie przed szukaniem pracy. Zwykle malo kto Cie zatrudni
        > jezeli nie masz pozwolenia. Ale to nie jest regula.
        > Wazne, jest zebys w dniu rozpoczecia pracy mial takowe pozwolenie.
        > Inna sprawa to to, kto takowe pozwolenie obecnie moze dostac...
        >
        Gdzie się wystepuje o takie pozwolenie o prace? W konsulacie w Polsce czy
        gdzies w niemczech?

> Inna sprawa to to, kto takowe pozwolenie obecnie moze dostac...

Jest jakaś regula kto może dostać??

> To zalezy kim jestes z zawodu.
        > Ale ogolnie mozna albo bezposrednio uderzac do firm, albo przez internet. A
        > najlepiej przez rozne kontakty.
        >
        Znalazłem kilka ciekawych ofert dla mnie przez internet, tzn jobpilot (poza tym
        siedze w logistyce i transporcie)

> Koniecznie musisz miec pozwolenie na pobyt. Jezeli sam wynajmujesz mieszkanie
        > wymagana jest rowniez umowa o wynajem. Jezeli mieszkasz u kogos to chyba tylko
        > to pierwsze.

Gdzie trzeba walczyć o pozwolenie na pobyt i czym ewentualnie się kierować.
        Mam zamiar iść do szkoly na niemiecki i wynająć jakieś mieszkanko, bo rodzinie
        nie chce zawalać na dlużej.

Dizeki z gory za informacje:))
        Pozdrawiam Marcin

• walterbertin rafalkawecki placze 09.06.04, 14:33
          przez dwa nastepne lata (juz troche mniej) ale calkiem mozliwe ze jeszcze
          nastepne trzy lata doloza - decyzja ma byc w 2006
          obywatel polski - panstwa nowego czlonak UE nie ma mozliwosci otrzymania zgody
          na prace w UE lub Niemczech - poza duza iloscia wyjatkow -
          tak wynegocjowali polscy negocjatorzy - nie chcieli sie posunac w innych
          sprawach - bo "Niemcy Polske wykupia" to teraz jest jak Kuba Bogu tak Bog Kubie.

Dopiero po okresie nowicjatu czyli albo 1.05.2006 albo 1.05.2009 lub
          ostatecznie 1.05.2011 sie zmieni i wtedy wogole nie bedzie potrzeba pozwolenia
          na prace dla obywateli polskich i innych 7 panstw z dziesiatki ktora dolaczyla
          (Cypr i Malta sa nie objete ograniczeniami no ale spojrz na mape i powiec co to
          za mocarstwa i ile ludzi) -zniesienie obowiazku posiadania pozwolenia na
          zatrudnienie obcokrajowca z nowych czlonkow UE - to bedzie dopiero za dwa,
          albo 2+3 lata, jak calkiem zle pojdzie za 2+3+2 lata, czyli lat 7.

Wyjatkow jest wiele
          - jest grupa ludzi ktora przed 1.05.2004 miala pozwolenie na prace w Niemczech
          (mowimy o pracy od 8 - 17 w zawodzie a nie pracy w cyrku) i ci w trybie
          przyspieszonym sa juz na pelnych prawach - ale zeby sie na to zalapac to sie
          troche spozniles, pozatym sa to okreslone grupy zawodowe Informatyka i lekarze.

- nastepna grupa to sa pracownicy wlasnie cyrku estrad i wesolych miasteczek
          czy orkiestr rznietych i szarpanych, ktorzy moga dostac pozwolenie na prace na
          sezon - naogol 9 miesiecy w roku

- nastepna grupa czy grupy to rowniez pracownicy sezonowi
          1. w ogolnie pojetym rolnictwie (lesnictwie rybolowstwie stawy hodowla zwierzat
          uprawy chmielu czy truskawek lub w sadach czy u ogrodnika i to warzywo jak i
          kwiaty itd) - do trzech miesiecy w roku
          2. w hotelarstwie i turystyce - szczegolnie w sezonie czyli w gorach zima nad
          morzem latem - do trzech miesiecy w roku
          z tym ze ze wzgledu na ogolny brak ludzi do pracy w knajpach i hotelach czy
          pensjonatach chyba teraz zmienili ze do 2x3 miechy w roku, ale nie jestem
          pewien - zalezy od przypadku - szwagier dostal tylko na dwa miesiace i tez sie
          cieszy
          3. opieka spoleczna - nad osobami starszymi i inwalidami - do roku pozwolenia,
          z opcja przedluzenia w odcinkach po roku do max trzech lat lacznie
          - faktor ludzki - osoba starsza czy uposledzona sie przyzwyczaja do twarzy
          opiekuna dlatego ulatwiono, z tym ze jezeli osoba opiekowana umiera to i
          pozwolenie wygasa - nowego nie wydaja dla nastepnego zajecia - a jezeli to
          ciezko i z oporami.

Nastepny temat to praca dla studentow z Polski studiujacych w Niemczech
          - tacy moga zarabiac z pozwoleniem na podstawie legitymacji studenckiej
          w niepelnym wymiarze godzin w przeliczeniu na rok - czyli albo dwa miesiace
          wakacji voll i wtedy w roku sie uczyc albo wciagu roku do 20 godzin w tygodniu
          i w wakacje odpoczywac lub inne laczenia - jest duzo elastycznosci ale calosc
          nie moze byc lipnymi studiami dla zarabiania pieniedzy charujac na dwie zmiany
          - bo nie o to chodzi.

Nastepny temat to jest cos co sie pomylkowo w Polsce nazywa praca
          a jest programem podobnym do wymiany mlodziezy - Au Pair (do pary) - czyli
          mlody czlowiek przez +/- rok uczestniczy w zyciu rodziny w Niemczech czy w
          innym kraju - niestety i goscie i goszczacy wypaczaja ten program dobierania do
          pary Au Pair mlodych ludzi - gosci i rodzin goszczacych - granica wiekowa jest
          chyba 24 lata
          za uczestniczenie w zyciu rodzinny (jako starszy brat czy siostra masz troche
          domowych obowiazkow w zaleznosci od rodziny goszczacej) rodzina zapewnia
          pokoj i jedzenie - jak sie kiedys mowilo wikt i opierunek - kurs jezyka - nie
          koniecznie w Goethe institut - i w zaleznosci od zamoznosci jakies wycieczki
          krajoznawcze - moga byc to spacery po okolicy a moze byc Weekend w Berlinie
          zalezy jak kto trafi. Na cos takiego nie potrzeba pozwolenia na prace - jednak
          chyba nadal obowiazuje wiza (ale nie na 100% jestem pewien)

Jeszcze jest jednostkowe i imienne pozwolenie na prace - czyli to co by cie
          najbardziej interesowalo - o takie pozwolenie wystepujecie we dwoje
          twoj potencjany pracodawca i ty na wspolnym wniosku do niemieckiego biura
          posrednictwa pracy Arbiestamt - pracodawca musi udowodnic Arbeistsamt ze ty
          jestes tym jedynym na swiecie ktory idealnie pasuje do position w jego firmie
          i ze w Niemczech i w calej starej UE nie ma takiego fachury.
          Jest to o tyle proste ze musi pokazac ze dal ogloszenie i zglosily sie same
          lamagi z Niemiec a potem dal olgoszenie na UE i tez sie zglosily same lamagi
          i ze tylko ty - traktowany jeszcze na rowni jak obywatele spoza UE - jest tym
          fachura co to ma dwie glowy i cztery rece i szarpnie tak robota ze zaden wol i
          traktor nie poradza - szczesca zycze w znalezieniu takiego pracodawcy ktory az
          tak cie poprze.

Inny sub-wariant tego powyzej to jest praca/nie-praca - latwiej przechodzi
          czyli praca zadeklarowana jako staz zawodowy wzglednie doskonalenie zawodowe
          bo w posredniaku to jest inne okienko (szuflada) - nie to z napisem praca i
          pozwolenie na prace a to z napisem pozwolenie na nauke zawodu (doskonalenie
          zawodowe) jezeli chodzi o dostanie pozwolenia latwiejsza sprawa do przpchniecia
          jezeli chodzi o zarobki - jak stazysta - jezeli chodzi o mozliwosc znalezienia
          takiego nie pracodawcy a stazo-dawcy wszystko zalezy od lutu szczescia.

W prownaniu do sprzed pierwszym maja sie zmienilo ze o pozwolenie na
          zatrunienie obcokrajowca w Niemczech wystepujesz ty i przyszly pracodawca
          tu na miejscu i odpierasz stempelki tu na miejscu a nie przez ambasade czy
          konsulat. Natomiast nie ma mozliwosci wystapienia o pozwolenie na prace -
          generalne jako zloty klucz - przynajmniej to pierwsze tylko i wylacznie razem z
          przyszlym pracodawac

Walter

• slonikus Re: rafalkawecki placze 09.06.04, 17:14
            walterbertin napisał:

> Nastepny temat to praca dla studentow z Polski studiujacych w Niemczech
            > - tacy moga zarabiac z pozwoleniem na podstawie legitymacji studenckiej
            > w niepelnym wymiarze godzin w przeliczeniu na rok - czyli albo dwa miesiace
            > wakacji voll i wtedy w roku sie uczyc albo wciagu roku do 20 godzin w tygodniu
            > i w wakacje odpoczywac lub inne laczenia - jest duzo elastycznosci ale calosc
            > nie moze byc lipnymi studiami dla zarabiania pieniedzy charujac na dwie zmiany
            > - bo nie o to chodzi.

Czy wiesz jak to wygląda jeśli chodzi o Selbstaendigkeit u studentów? Czy coś
            się zmieniło? Do tej pory miałam pozwolenie takie, jak napisałeś, ale z
            ograniczeniem takim, że nie mogę podejmować samodzielnej pracy lub jej
            porównywalnej. Czyli wchodzi w to pewnie praca na honorarium i jej podobne.

Znalazłam się w sytuacji, gdzie byłoby mi takie pozwolenie jednak potrzebne,
            potrzebuję jakiś numer podatkowy. I nie wiem, czy mam prawo w ogóle się o niego
            ubiegać. Wiesz coś na ten temat? Albo wiesz, gdzie można się tego dowiadywać?

Pozdrawiam,

Asia
            • walterbertin postaw pytanie inaczej bardziej precyzyjnie 10.06.04, 14:28
              Nie ma Selbständikeit u studentow czy Selbständikeit u kobiet lub w innych
              wariantach wykluczajacych czy obejmujacych tylko jedna grupe - ja wiem czy tez
              domyslam sie o co ci chodzi - czyli o prowadzenie swojej dzialalnosci
              gospodarczej - swojej firmy - tu nie ma roznicy czy student czy malorolny
              obowiazuja te same reguly
              Aktulanie firme w Niemczech i to juz od dawna moze zalozyc kazdy
              inny temat to jest w jakiej branzy.
              Jedyne ograniczenie z okresu przed 1.05.2004 to jest budowlanka i wszystko z
              budowlanka zwiazene a wiec rowniez firma sprzatajaca na budowie i
              chyba pod to podciagnieto sprzatanie budynkow przemyslowych i sprzatanie
              pojazdow jak autobusow i tramwaji czy S-Bahn
              - tu nadal obowiazuje kontygentacja
              tzn taka firme mozesz zalozyc ale nie mozesz w niej pracowac jako
              samozatrudniona i musisz zatrudniac tylko ludzi z papierami pobytowymi.
              Ale chyba nie o to chodzi.

Wszstkie inne ograniczenie przy zakladnia firmy dla obywateli polskich czy
              czeskich itp sa takie same teraz jak dla obywateli niemieckich czy hiszpanskich

Po prostu w pewnych zawodach czy to elektryk czy fryzjer obowiazuja papiery
              mistrzowskie jako forma certyfikatu - gdzie indziej inne warunki czy
              certyfikaty
              - strzelam: jezeli chcesz zalozyc "pensjonat urlopowy dla pieskow i kotkow"
              jest to dosc dobry interes ostatnio bo wlasciciele jadacy na urlop na Mallorke
              czy do Antaya nie maja za bardzo co z milusinskim robic - to chyba bedziesz
              musiala przedstawic certyfikat zdrowia i dowod jakiegos weteranyjnego
              wyksztalcenia co jest chyba logiczne - z tym ze zadne 6 tygoniowe kursy
              i nie matura lecz chec szczera zrobi z ciebie oficera - ale 3lata Tierpflege
              i egazamin z IHK.

Wszelkie firmy o charakterze handlowym - czy swiadczace uslugi po sprzedazne
              czyli polskie PPHU sa bez ograniczen jezeli chodzi o zakladanie.

I tu jest pies pogrzebany - papier jest cierpliwy i jest wazne dla korowdow
              pozniej co napiszesz na wniosku przy zakladaniu firmy natomias jezeli
              pozostaniesz z dzialanoscia w miare w ramach tego co napisalas na wniosku to
              tego juz nikt nie jest w stanie sprawdzic - bo za kazda firma by musial stac
              policjant ze skarbowki - nierealne
              Oczywiscie jezeli zglosisz ze chcesz prowadzic instrukarz tanca dla dzieci
              a bedziesz sie zajmowac lotami balonowymi na grzane powietrze - do czego
              potrzeba specjalnych uprawnien - to taka lipa sie w oczy rzuca nawet
              najglupszemu.
              W regonie czyli Antrag zur Anmeldung einer Gewerbe trzeba byc bliskim prawdy
              ale im szersze sformulowania tym latwiejsze zycie po powstaniu firmy
              z tym ze tez trzeba z glowa.
              na stronie BMI jest dosc dokladna informacja kto co moze
              Walter
              • slonikus Re: postaw pytanie inaczej bardziej precyzyjnie 10.06.04, 14:55
                Hej

> Nie ma Selbständikeit u studentow

Cytuję z mojego Aufenthaltsbewilligung:
                "Selbstaendige oder vergleichbaer Erwerbstaetigkeit nicht gestattet."

Co by oznaczało, że nie mogę pracować na własny rachunek (mniej chodzi mi o
                zakładanie własnej firmy, bardziej o pracę na zasadzie honorarium; muszę móc
                mieć numer podatkowy i móc wystawiać komuś rachunki za moją pracę).

Problem w tym, że nie wiem, czy coś się nie zmieniło od czasu 1.05.

> tzn taka firme mozesz zalozyc ale nie mozesz w niej pracowac jako
                > samozatrudniona

Tego zupełnie nie rozumiem. Co to znaczy, że ja nie mogę we własnej firmie
                pracować? Chyba po to bym taką firmę zakładała, żeby uzyskać niezależność.
                Możesz mi to jeszcze rozjaśnić?

> na stronie BMI jest dosc dokladna informacja kto co moze

Co to za strona? Możesz mi podać namiary? No i co to jest BMI?...

Dzięki za pomoc,
                pozdrawiam,
                Asia
                PS: W innym wątku na ten temat pojawiło się hasło Aufenthaltsgenehmigung-EU,
                jako nowe pozwolenie na pobyt dla członków Unii. Wiesz coś na ten temat? Czy
                orientujesz się, czy mogłabym sobie zmienić moje pozwolenie, które jest ważne
                jeszcze do paźdz. przyszłego roku na to?
                • walterbertin ja juz sie troche pogubilem i nie tylko ja 11.06.04, 14:09
                  1. Stempelek
                  ten stempelek to mozesz oprawic w ramki dla wnukow - to juz historia
                  a nawet przed 1.05 stemlowali by na wniosek wystemplowywac - urzednicza zabawa
                  w stempelki chyba dla zabicia czasu - moja zona na wizie tez miala taki
                  stempelek a gdy przepisywalem firme na nia to jej wystemplowali w 15 sekund,
                  - miala tylko opinie z IHK ze jest zawodowo faehig taka wlasnie firme prowadzic,
                  ale raczej jako podkladke i zabezpieczeni niz zeby wymagali od niej.
                  Tak ze nie wiem o co tu biega - jakies starsze zaszlosci, ktore teraz z cala
                  pewnoscia sa bez znaczenia, moze co najwyzej dla porzadku - Ordnung muss sein
                  musisz dopelnic formalnosci i dopilnowac zeby ci ten stempelek skasowali.

2. Praca w swojej firmie i zgoda na prace - dowyjasnienie
                  tylko dla zrozumienia tymatu bo chyba ci wogole o to nie chodzi
                  pewne prace nawet jako wlasciciel firmy sa traktowane specjanie szczegolnie -
                  budowlanka i prace pokrewne - sprzatanie na budowie i sprzatanie pojazdow
                  Przyklad 1
                  - zakladajac dzis firme np. sprzatajaca tramwaje w Monachium na zlecenie ZMK -
                  mozesz to firma kierowac - robic rozliczenia, sciagac zlecenia i caly ten
                  managerski kram - tylko nie mozesz sprzatac tramwajow - do wykonywania samej
                  czynnosci dla ktorej firma powstala czyli sprzatania tramwaju przez nastepne
                  dwa lata nowcjatu musisz zatrudnic ludzi z pozwoleniem na prace w Monachium
                  dopiero za dwa lata bedzie inaczej
                  Przyklad 2
                  - podobnie mozesz zalozyc firme budowlana - tylko w ramach tej firmy jak na
                  razie nie mozesz na placu budowy wlasnymi rekami murowac sciany - do tego
                  musisz zatrudnic ludzi z pozwoleniem - czy obywateli starej UE albo
                  obcokrajowcow w starej UE na stale osiadlych czy z pozwoleniem pracy w ramach
                  tzw pozwolen kontyngetowych - chyba 20.000 w roku na cale Niemcy dla
                  przykladowo pracownikow budowlanych z krajow bylej Jugoslawii
                  - sa rowniez jakies inne kontyngenty - bo pracuje duzo rzeznikow i masazy z
                  Rumunii w przemyslowym przetworstwie miesa - ale to sa chyba jakies odrebne
                  umowy miedzypanstwowe - wyjatek od wyjaktu z reguly.

3. BMI Bundes Ministerium des Inneres czyli MSWiA Ministerstwo Spraw
                  Wewnetrzynych i Administracji link www.bmi.bund.de
                  - sorry ale nie wiedzialem ze nie znasz tego skrotu.

4. Aufenthaltsgenehmiguung_EU
                  Wiadomo ze po zakonczeniu okresu nowicjatu dla "nowych"
                  czyli policzywszy wszelkie ograniczenia przejsciowe za 7 lat
                  przemieszczenie sie z Klewek do Warszawy czy Krakowa czy z Klewek do Lizbony
                  lub Monachium bedzie tak samo trudne czy proste - mowiac najprosciej:
                  wsiadl w pojazd i pojechal - znalazl mieszkanie prace i sobie zyl
                  - moze sie zameldowal w krajach gdzie obowiazuje meldowanie sie (np. w GB 100%
                  i chyba w Holandii nie obowiazuje) i to wszystko
                  - zadnych wiz, zadnych pozwolen na prace, zadnych ograniczen - poza takimi
                  samymi jak dla tubylcow w danym regionie -
                  Przyklad
                  elektrycy wszedzie musza miec jakies certyfikaty poswiadczajace ich fachowosc -
                  co ze wzgledu na niebezpieczenstwa i straty jakie moga spowodowac przy robieniu
                  fuszerki jest chyba zrozumiale.
                  Tak ze pracownik urzedu gminego z Klewek o ile nie bedzie mial papierow
                  mistrzowskich elektryka nie bedzie mogl byc elektrykiem w Barcelonie - nawet
                  jezeli w Barcelonie beda szukac elektryka na gwalt i on by im z twarzy pasowal
                  Podobnie fryzjerka czy pielegniarka bez papierow zawodowych nie beda sie mogly
                  ot tak zatrudnic w Lyonie bo one w Klewkach to wszystkim sasiadkom wlosy
                  strzygly a "pielgniarka" z Klewek to nawet umie kosci nasatwiac i zlego ducha
                  wypedzic
                  - ale beda to jedyne i chyba zrozumiale ograniczenia papierkowe za siedem lat.

W ciagu tych 7 lat bedzie cyrk bo tak sie nanegocjowali i beda krazyly rozne
                  mity i legnedy - nie tylko wsrod nas pententow ale rowniez wsrod urzednikow.

Podobno jest cos takiego jak Aufehthaltsgenehmigung-UE (czyli wiza, a wiec
                  bzdura bo mialo byc bez wiz)
                  Jak to jest w praktyce przyklad z zycia wziety:
                  koledzy w Hamburgu dostali takie stemple do paszportu w 15 minut
                  rozpisali w internecie jacy my to nie chlopcy-krakowiacy my juz pelnoprawni
                  mamy Aufenthaltsgenheminugn-UE
                  - po tej informacji kolega w Erding poszedl zeby tez dostac, no bo jak tamci to
                  i on tez czemu nie - i .... urzednik w urzedzie dal mu niedwoznacznie do
                  zrozumienia zeby mu kontrfaudy nie zawracal bo Polska jest teraz w UE i ze
                  kolega z Erding zadnych ale to zadnych stempelkow nie potrzebuje - a jeszcze w
                  paszporcie gdy paszporty nie obowiazuja bo moze byc dowod osobisty .....i badz
                  tu mondry
                  - dla mnie jako z Bayern to ten urzednik z Bayern ma racje - nasi gora
                  no ale solidni Hanseaci to tez argument
                  a jeszcze najgorzej jest ze pani Zosia powiada co innego niz pani Gerda
                  a pani Rosmarie co innego niz pani Marysia
                  ale jedna i druga jeszcze innego niz Zosia z Gerda razem wziete
                  - no istny cyrk przejsciowki i przeprowadzki.

Po prostu sie musi ulozyc ludziom w glowach - urzednik tez czlowiek
                  za dwa lata to juz kazdy bedzie wiedzial co i jak
                  ale wtedy sie znow zmieni,
                  szczesliwie po raz ostatni.

Walter

• walterbertin teraz ja bylem niedokladny 11.06.04, 14:40

jest cos jak studencka Selbstandikeit ale troche w innym rozumieniu niz
                  urzedowym - bo ta jest tylko jedna ani specjanie dla studnetow ani specjanie
                  dla niestudentow
                  Przynajmniej dla wydzialow TUM przeniesionych do Garching powstalo cos w
                  rodzaju Studneckiego Inkubatora na terenie Campus tak ze z cala pewnoscia
                  w innych miastach tez nie tylko w Monachium
                  Jak to wyglada i o co biega jak daleko jest pomocne przy zakladaniu swojej
                  firmy NIE MAM ZIELONEGO POJECIA - pytaj sie sama kto pyta nie bladzi
                  to Technologi Centrum fuer Gruender jest zaraz od B11 (drogi glownej obok
                  nowego Campusu i ma swoj wjazd na Campus TUM - buduja nawet drugi objekt zaraz
                  obok - tak ze musi miec wziecie

W.
            • tomek-niemcy Re: rafalkawecki placze 11.06.04, 11:59
              albo rybka albo akwarium,
              masz mozliwosc pracy to jako Polak w Niemczech:
              1. olej studia
              2. zaszczedzone pieniazki zdefiniuj jako kapial startowy
              3. zrob businessplan(zeby bylo widac ze masz sie z czego UTRZYMAC!)
              4. przejdz do Ordnugsamtu i zerejestruj Firme(Gewerbe = 50-100 EUR0)
              5. z zarejstrowana firma przejdz sie po pozwolenie na pobyt(5 lat, pozniej
              bezterm.)

i zacznij zarabiac SWOJE pieniazki, gdzie problem?

nie mozna moim zdaniem z jednej strony korzystac z wszystkich mozliwych
              praw i marudzic ze tego czy tamtego nie "pozwalaja"...

wiec albo rybka albo akwarium...

pozdrowienia
              tomek
        • rafalkawecki Re: Praca, zameldowanie - pytanie ??????? 09.06.04, 14:39
          > > Najlepiej miec pozwolenie przed szukaniem pracy. Zwykle malo kto Cie zatru-
          > > dni jezeli nie masz pozwolenia. Ale to nie jest regula.
          > > Wazne, jest zebys w dniu rozpoczecia pracy mial takowe pozwolenie.
          > > Inna sprawa to to, kto takowe pozwolenie obecnie moze dostac...
          > >
          > Gdzie się wystepuje o takie pozwolenie o prace? W konsulacie w Polsce czy
          > gdzies w niemczech?

W niemieckim urzedzie pracy.
          Tylko, ze tutaj kolo sie zamyka - bo o ile sie nie myle, zeby dostac pozwolenie
          na prace musisz miec pracodawce i spelniac okreslone warunki (patrz nizej).

Ale pamietaj, ze Polska nie ma otwartego dostepu do niemieckiego rynku pracy!

> > Inna sprawa to to, kto takowe pozwolenie obecnie moze dostac...
          >
          > Jest jakaś regula kto może dostać??

Owszem jest kilka :)
          1. masz zawod "potrzebny" w Niemczech. Np. jako fachowiec IT (tylko do konca
          tego roku). Jest kilka takich zawodow, ale jest tego malo.
          2. twoj wspolmalzonek to Niemiec/Niemka
          3. studiujesz tutaj, uczysz sie, lub masz jakies pozwolenie na pobyt.
          Wiecej (i dokladniej) znajdziesz na stronach urzedu pracy (www.arbeitsamt.de) i
          ew. w watku "pozwolenie na prace".

> > To zalezy kim jestes z zawodu.
          > > Ale ogolnie mozna albo bezposrednio uderzac do firm, albo przez internet.
          > > A najlepiej przez rozne kontakty.
          > >
          > Znalazłem kilka ciekawych ofert dla mnie przez internet, tzn jobpilot (poza
          > tym siedze w logistyce i transporcie)

Hmm, no to te sposoby sa chyba najlepsze.
          Jak juz bedziesz na miejscu to sprawa tez bedzie inaczej wygladala, bo mozna sie
          przejsc osobiscie do jakiejs firmy i sie popytac.

> > Koniecznie musisz miec pozwolenie na pobyt. Jezeli sam wynajmujesz mieszka
          > > nie wymagana jest rowniez umowa o wynajem. Jezeli mieszkasz u kogos to chyba
          > > tylko to pierwsze.
          >
          > Gdzie trzeba walczyć o pozwolenie na pobyt i czym ewentualnie się kierować.
          > Mam zamiar iść do szkoly na niemiecki i wynająć jakieś mieszkanko, bo
          > rodzinie nie chce zawalać na dlużej.

Hmm, jak sie jest w Polsce to ambasada/konsulat Niemiec. Tam powinni wiedziec
          dokladnie co i jak.
          Tutaj na miejscu urzad ds. obcokrajowcow.
          Wejdz na stronke: www.ambasadaniemiec.pl - tam jest sporo ciekawych informacji.
          Zamiast wynajmowac mieszkanko proponowalbym Wohngemeinschaft. Jest sporo taniej
          a jak sie zbiora odpowiedni ludzie to jest i wesolo i mozna sie sporo nauczyc.

Pozdrawiam
          Rafal
    • convince Re: Praca, zameldowanie - pytanie ??????? 11.06.04, 02:45
      pytanie nr 6: chodzilam we Frankfurcie a. M. do szkoly ktora sie nazywa
      Zentrum fuer Deutsche Sprache und Kultur i byla niedroga i calkiem przyzwoita,
      znajdziesz strone w internecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka