kicior99 19.01.04, 15:02 Olimpiada (ze stosownym numerem) to okres miedzy igrzyskami olimpilskimi. Jak to sie ma do konkursow szkolnych??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacklosi Re: olimpiady przedmiotowe 19.01.04, 15:09 kicior99 napisał: > Olimpiada (ze stosownym numerem) to okres miedzy igrzyskami olimpilskimi. Jak > to sie ma do konkursow szkolnych??? Ta definicja to chowanie głowy w piasek (tak jak pisało w gazecie, międzyczas i wiele innych). Olimpiada funkcjonuje głównie (chciałem napisać też, ale byłaby to ćwierćprawda) jako zawody sportowe, czego dobitnym przykładem jest użycie tej nazwy także w konkursach szkolnych. Taka jest przynajmniej moja opinia. JK Odpowiedz Link
jacklosi Re: olimpiady przedmiotowe 19.01.04, 15:10 A po drugie: to igrzyska są numerowane, z numeracją olimpiad byłby spory kłopot. JK Odpowiedz Link
kicior99 Re: olimpiady przedmiotowe 19.01.04, 15:23 mowi sie Igrzyska (n) Olimpiady zatem olimpiady sa ponumerowane a igrzyska nie:- ). Mnie osobiscie naduzywanie slowa olimpiada irytuje Odpowiedz Link
jacklosi Re: olimpiady przedmiotowe 20.01.04, 10:41 Sprawdziłem. XIX Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Salt Lake City 2002, XXV Letnie Igrzyska Olimpijskie w Barcelonie 1992. Co prawda, numeracja obejmuje również te olimpiady, kiedy igrzysk nie było, w czasie wojen światowych. Mnie też irytuje nadużywanie, ale szczerze mówiąc bywają większe problemy. Pozdrawiam, JK Odpowiedz Link
kicior99 Re: olimpiady przedmiotowe 20.01.04, 12:36 chyba zalezy od zrodla. Ja korzystalem z encyklopedii olimpijskiej Liponskiego. Co do powagi problemow - dla higieny psychicznej warto pozloscic sie na cos nieistotnego... Odpowiedz Link
jacklosi Re: olimpiady przedmiotowe 22.01.04, 11:40 kicior99 napisał: > chyba zalezy od zrodla. Ja korzystalem z encyklopedii olimpijskiej > Liponskiego. Co do powagi problemow - dla higieny psychicznej warto pozloscic > sie na cos nieistotnego... Ja też kocham nieistotne. To jak Lipoński liczył te swoje olimpiady? Dielił na letnie i zimowe? JK Odpowiedz Link
kicior99 Re: olimpiady przedmiotowe 22.01.04, 12:51 nie, ona maja wspolna numeracje. To bylo w rozdziale o historii IO. Ksiazka jestna stanie biblioteki jak tam bede to sprwdze. BTW wielkie rzeczy zaczynaja sie od malych Odpowiedz Link