kotulina 17.09.10, 22:53 Kształt - Gestalt, gwint - Gewind, gwałt - Gewalt, gwarek - Gewerke. Znacie jakieś inne przykłady? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Połowa... 18.09.10, 00:16 Połowa małżonki [mahal=mał...] z tego rejonu pochodzi. I chyba z połowa słownictwa budowlanego, od cegły/ [i]das Ziegel/i] poczynając, na burmistrzu/ Burgermeister skończywszy. Temat rzeka. Powodzią doświadczona nasza {Kotulina}? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Kształt - Gestalt, gwint - Gewind, gwałt - Ge 18.09.10, 10:40 kotulina: > Kształt - Gestalt, gwint - Gewind, gwałt - Gewalt, gwarek - Gewerke. Nie mam flinty ani gwera, ale w d. mam Hitlera. gwer < Odpowiedz Link
zuq1 Gewehr 20.09.10, 11:29 Co do zasady słusznie, ale z małym zastrzeżeniem: Gewehr to gwer, giwera, karabin, zaś Gewähr to rękojmia, poręka, gwarancja. Wymawia się też inaczej, choć dla polskiego ucha jednakowo... Ale taki błąd koleżanka germanistka też kiedyś popełniła - tyle że w drugą stronę - z poręczenia karabin zrobiła Odpowiedz Link
stefan4 Re: Gewehr 20.09.10, 11:35 zuq1: > Gewehr to gwer, giwera, karabin, zaś Gewähr to rękojmia, poręka, gwarancja. Tak, przepraszam i dziękuję za poprawienie. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Nie będę w pośpiechu odpowiadał na posty. Tylko że ja chyba już składałem taką obietnicę... - Stefan Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: Gewehr 20.09.10, 19:49 co do takich pomylek jezykowych moja zona jest polka z kazachstanu i kiedys jechali tam polakami i malo nie doprowadzili do zatrzymania pociagu. jedzie sie kilka dni, wiec kazdy mial pelne torby konserw. bialoruski celnik sie pyta co wiaza, a ci: - puszki Odpowiedz Link
stefan4 Re: Gewehr 20.09.10, 22:15 tiges_wiz: > bialoruski celnik sie pyta co wiaza, a ci: > - puszki A jak już skumał, że chodzi o banki, to oni z kolei energicznie zaprzeczali, jakoby mieli jakiś bank na sumieniu, prawda? - Stefan Odpowiedz Link
kotulina Re: Kształt - Gestalt, gwint - Gewind, gwałt - Ge 18.09.10, 21:44 Gbur jest od Gebauer?? Ciekawe!! Giwera też jest ciekawa, dziękuję, częstuję winogronami. Coś mi świta, że pisaliśmy kiedyś o giwerze. Odpowiedz Link
kazeta.pl55 Re: Kształt - Gestalt, gwint - Gewind, gwałt - Ge 19.09.10, 11:30 kotulina napisała: > Kształt - Gestalt, gwint - Gewind, gwałt - Gewalt, gwarek - Gewerke. > > Znacie jakieś inne przykłady? Witam znajomka z sąsiedztwa! Wprawdzie szczerze pisząc nie za bardzo wiem, co za kryterium przyjąć, czy podobieństwo brzmieniowe, czy graficzne, albo jeszcze coś innego. Nie patrząc jednak na to, kto i co i z kim, strzelam auf's Geratewohl: kot --> Kot most --> Most lauba --> Laube dom --> Dom dach --> Dach rynna --> Rinne plac --> Platz fartuch --> Vortuch fura --> Fuhrwerk klapa --> Klappe luka --> Luecke larmo --> Laerm gasa --> Gasse knif --> Kniff zafiksować --> fixieren prycza --> Pritsche kabel --> Kabel Pozdr. Odpowiedz Link
imponeross Germanizmy 27.09.10, 23:54 kotulina napisała: > Kształt - Gestalt, gwint - Gewind, gwałt - Gewalt, gwarek - Gewerke. > > Znacie jakieś inne przykłady? Germanizmy to glownie slowa z zakresu administracji (ratusz, burmistrz) i budownictwa (sruba, cegla). Nie wszystkie jednak podobienstwa miedzy slowami polskimi i niemieckimi to germanizmy! Przytoczono np. wczesniej przyklad dom / Dom (lac. domus), to akurat zaden germanizm lecz wspolny indoeuropejski trzon. Odpowiedz Link