kotulina 17.04.16, 23:36 Czemu nazwy partii wydają się opaczne wobec tego, czym te partie są? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bimota Re: Czemu nazwy partii wydają się opaczne wobec.. 18.04.16, 10:23 UWAZASZ, ZE POWINNI SIE NAZWAC "ZLODZIEJE", "MAFIA".. ? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czemu nazwy partii wydają się opaczne wobec.. 19.04.16, 08:41 Jeżeli jakaś partia ma w nazwie tzw. "wartości", to zazwyczaj jest to dość wredny chwyt. To tak, jakby twierdzić, że poza tą partią nie ma tychże wartości, bo ona ma na nie monopol. Czyli już od początku jest to jakaś manipulacja. A że ludzie uczciwi nie stosują manipulacji, to wszelkie efektowne opakowania kryją w sobie na ogół bardzo mierną zawartość. Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Czemu nazwy partii wydają się opaczne wobec.. 19.04.16, 09:38 horpyna4 napisała: > Jeżeli jakaś partia ma w nazwie tzw. "wartości", to zazwyczaj jest to dość wred > ny chwyt. To tak, jakby twierdzić, że poza tą partią nie ma tychże wartości, bo > ona ma na nie monopol. > > Czyli już od początku jest to jakaś manipulacja. A że ludzie uczciwi nie stosuj > ą manipulacji, to wszelkie efektowne opakowania kryją w sobie na ogół bardzo mi > erną zawartość. =============================================== PZPR – Polska Zjednoczona Partia Robotnicza NSDAP - Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei Ot, co... Odpowiedz Link
kotulina Re: Czemu nazwy partii wydają się opaczne wobec.. 23.04.16, 12:36 @The Great Inuk NSDAP - Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - ta jeszcze w miarę uczciwa mi się wydaje. Odpowiedz Link
kotulina Re: Czemu nazwy partii wydają się opaczne wobec.. 23.04.16, 12:42 horpyna4 napisała: > Jeżeli jakaś partia ma w nazwie tzw. "wartości", to zazwyczaj jest to dość wred > ny chwyt. To tak, jakby twierdzić, że poza tą partią nie ma tychże wartości, bo > ona ma na nie monopol. > > Czyli już od początku jest to jakaś manipulacja. A że ludzie uczciwi nie stosuj > ą manipulacji, to wszelkie efektowne opakowania kryją w sobie na ogół bardzo mi > erną zawartość. Ciekawie to przedstawiasz. A media? Np. Gazeta Polska, Niezależna.pl. Gazeta Wyborcza, Wprost, Krytyka Polityczna. Z tego zwłaszcza nazwa "Niezależna.pl" mnie irytuje. "Gazeta Polska" - nadęte to. Ale czy Gazeta Wyborcza faktycznie jest wyborcza, czy "Wprost" jest "wprost", "Krytyka Polityczna" wszelaką krytyką polityczną? Jednak mimo wszystko te pozostałe nazwy są dla mnie do przyjęcia. Odpowiedz Link
nikodem321 Tea Party 20.04.16, 20:09 A jak rozumieć nazwę amerykańskiej Tea Party? Tea to chyba w british english oznacza również toaletę. Mylę się? A tea bag to woreczek, owszem, ale nie koniecznie na herbatę. Odpowiedz Link
anak0nda daj jakieś przykłady 22.04.16, 17:51 kotulina napisała: > Czemu nazwy partii wydają się opaczne wobec tego, czym te partie są? Tak jest nie tylko w Polsce! Trochę to wynika z ewolucji tych partii, same się zmieniły, a nazwa została. Ale daj jakieś przykłady, żeby było wiadomo, o co konkretnie ci chodzi. Odpowiedz Link