Dodaj do ulubionych

Technika i problem lingwistyczny...

27.10.17, 10:03
Dzisiaj, przed kilku dekadami, zgłoszono patent na ten wynalazek. (Nie pamiętam, czy 7 czy 8...)

=====================================================
The word "xerox" is used as a synonym for "photocopy" (both as a noun and a verb) in many areas; for example,"I xeroxed the document and placed it on your desk." or "Please make a xeroxed copy of the articles and hand them out a week before the exam". Though both are common, the company does not condone such uses of its trademark, and is particularly concerned about the ongoing use of Xerox as a verb as this places the trademark in danger of being declared a generic word by the courts. The company is engaged in an ongoing advertising and media campaign to convince the public that Xerox should not be used as a verb.
=====================================================
(Szczególnie w Polsce. U Niemców słowo "xerox" jest prawie, że nieznane.)
Gdy tu w latach 70-chciałem coś "zkseroksować", nie mogłem się dogadać z Niemcami.
Na rynku były produkty made in Germany, do których trza było papier powlekany chemikaliami, po których dostawało się schorzenia skóry palców...

Ot, co...

Nie będę tu straszył, że toner z kserokopiarki jest podejrzewany jakoby był powodem raka płuc...
Obserwuj wątek
    • arana Niejeden problem 27.10.17, 11:27
      the-great-inuk napisała:

>The company is engaged in an ongoing advertising and media campaign to convince the public that Xerox should not be used as a verb.

A o pampersach słyszałeś? To jeszcze lepsza zabawa.

• the-great-inuk Pampersy a lingwistyka ... 27.10.17, 15:29
        arana napisała:

>
        A o pampersach słyszałeś? To jeszcze lepsza zabawa.
        ===================================>
        Dobre...

Kojarzy mi się z małą wzmianką w miejscowej gazecie z przed 30 lat.

W Bremen są/były dwie firmy o tej samej nazwie.

Bardzo duża palarnia kawy i mała kawiarenka, obie firmy miały tę samą nazwę, nazwisko obecnego właściciela i byłego właściciela. Duża firma została kilkanaście lat temu sprzedana do USA, marka bardzo znana na świecie, pozostała. Duża firma zakazała sądownie małej firmie używania tej samej nazwy. Kawiarenka w samym centrum miasta, bardzo znana i popularna.
        Miejsca na około 40 - 50 osób.
        Dawno tam nie przechodziłem, nie wiem czy jeszcze istnieje. Za każdym razem, gdy jestem w mieście, dziwuję się ile firm pozamykało swe podwoje i powstały nowe... Niesamowite tempo...
        • arana Duże i małe ryby 27.10.17, 16:50
          the-great-inuk napisała:

> Duża firma zakazała sądownie małej firmie używania tej samej nazwy.

Nic nowego, tak było ongiś również.
          • the-great-inuk Re: Duże i małe ryby 27.10.17, 19:27
            arana napisała:

>Nic nowego, tak było ongiś również.
            =========================

Jesteś bardzo oczytaną niewiastą.
            Podziwiam.
            • arana SI 28.10.17, 06:20
              the-great-inuk napisała:

> oczytaną

Ach, to tylko oprogramowanie na podwieczorek u Szalonego Kapelusznika.

• the-great-inuk Re: SI 28.10.17, 10:31
                arana napisała:
                >
                > Ach, to tylko oprogramowanie na podwieczorek u Szalonego Kapelusznika.
                ? ======================================= ?

Teraz, gdy internet dotarł był pod strzechy

niema już żadnych tajemnic, nawet dla prostego luda bez doktoratu z lingwistyki ...

Bez łacińskiej koniugacji i deklinacji...

Gorzej aniżeli po Rewolucji Bolszewickiej 100 lat temu...

Ot, co...
                • arana Doktorat czy wyobraźnia? 28.10.17, 16:32
                  the-great-inuk napisała:

> niema już żadnych tajemnic, nawet dla prostego luda bez doktoratu z lingwistyki
                  > ...

Ależ skąd, to tylko wyobraźnia. smile
    • bimota Re: Technika i problem lingwistyczny... 28.10.17, 16:21
      TONER TEZ TERAZ TRAFIL POD STRZECHY I PONOC STOSOWANY JEST W DRUKARKACH ATRAMENTOWYCH. CIEKAWE CZY TEZ RAKOTWORCZY... wink

ALE NIE SCIEMNIAJ, ZE SZKOPY NIE ZNAJA FRMY XEROX...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka