18.05.25, 21:45
[Do doktora]
"Oboje przecież chcemy Polski suwerennej [...]"

O, matko!

Kornel
Obserwuj wątek
    • dar61 Nas aboich znajut... 20.05.25, 08:05
      kornel-1 napisa�:

[Dr do doktora]

'...Oboje przecież...'

Czy tylko ja widzę w tym lekki rusycyzm?
      • stefan4 Re: Nas aboich znajut... 20.05.25, 10:47
        kornel-1:
        > '...Oboje przecież...'

Gógiel twierdzi, że tak zwrócił się niejaki Nawrocki Karol do niejakiego Mentzena Sławomira:
            ,,— Oboje chcemy Polski suwerennej, silnej, bogatej i bezpiecznej.''
        Mnie przy tym nie było, ale skoro tak, to może ci panowie zawarli związek partnerski?

Swoją drogą powstaje problem terminologiczny: jeśli osoba pozostająca w związku małżeńskim z inną osobą zawrze z osobą trzecią związek partnerski, to czy popełnia bigamię, czy bipartnerię?

dar61:
        > Czy tylko ja widzę w tym lekki rusycyzm?

Chyba tylko... We współczesnym rosyjskim nie ma słowa ,,обое'', to się skróciło do ,,оба''. W przypadkach innych niż mianownik ten archaizm przetrwał, stąd Twoje ,,нас обоих знают'', czy ,,лица обоего пола'' = osoby obojga płci.

- Stefan
        • al.1 Re: Nas aboich znajut... 24.05.25, 00:13
          stefan4 napisa�:

..., stąd Twoje ,,нас обоих знают'', czy ,,лица обоего пола'' = osoby obojga płci.

Dygresja
          Przypomniało mi się to słowo "пол" i jego dwa znaczenia. Tym drugim jest podłoga. Упал на пол to nie upadł na płeć smile A może w rosyjskim jest jakiś wspólny korzeń płci i podłogi?
        • kornel-1 Re: Nas aboich znajut... 02.06.25, 15:20
          Tak.
          Ciekawe, czy "bul" w czasie tej kadencji zosstanie przebity.
          Póki co: "Serdecznie dziękujemy 🇵🇱 obywatelom, mieszkającym zagranicą"
    • krwawy.lolo Re: Oboje 25.05.25, 10:41
      Mnie się przypomniał greps z Rossmówek, "oboje są za młode". To było oczywiście w kontekście związku instrumentalmego.
    • kornel-1 Deprecjonuje w czambuł 08.09.25, 09:22
      (By nie mnożyć wątków z zabawnymi wypowiedziami polityków)

Jak połączyć uczoną mowę z tradycją?
      Marszałek senior wie:

"Nie deprecjonujcie w czambuł, że tak powiem, dokonań"

[źródło]

big_grin big_grin big_grin

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka