kornel-1 18.05.25, 21:45 [Do doktora] "Oboje przecież chcemy Polski suwerennej [...]" O, matko! Kornel Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Nas aboich znajut... 20.05.25, 08:05 kornel-1 napisa�: [Dr do doktora] '...Oboje przecież...' Czy tylko ja widzę w tym lekki rusycyzm? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Nas aboich znajut... 20.05.25, 10:47 kornel-1: > '...Oboje przecież...' Gógiel twierdzi, że tak zwrócił się niejaki Nawrocki Karol do niejakiego Mentzena Sławomira: ,,— Oboje chcemy Polski suwerennej, silnej, bogatej i bezpiecznej.'' Mnie przy tym nie było, ale skoro tak, to może ci panowie zawarli związek partnerski? Swoją drogą powstaje problem terminologiczny: jeśli osoba pozostająca w związku małżeńskim z inną osobą zawrze z osobą trzecią związek partnerski, to czy popełnia bigamię, czy bipartnerię? dar61: > Czy tylko ja widzę w tym lekki rusycyzm? Chyba tylko... We współczesnym rosyjskim nie ma słowa ,,обое'', to się skróciło do ,,оба''. W przypadkach innych niż mianownik ten archaizm przetrwał, stąd Twoje ,,нас обоих знают'', czy ,,лица обоего пола'' = osoby obojga płci. - Stefan Odpowiedz Link
al.1 Re: Nas aboich znajut... 24.05.25, 00:13 stefan4 napisa�: ..., stąd Twoje ,,нас обоих знают'', czy ,,лица обоего пола'' = osoby obojga płci. Dygresja Przypomniało mi się to słowo "пол" i jego dwa znaczenia. Tym drugim jest podłoga. Упал на пол to nie upadł na płeć A może w rosyjskim jest jakiś wspólny korzeń płci i podłogi? Odpowiedz Link
kornel-1 Re: Nas aboich znajut... 02.06.25, 15:20 Tak. Ciekawe, czy "bul" w czasie tej kadencji zosstanie przebity. Póki co: "Serdecznie dziękujemy 🇵🇱 obywatelom, mieszkającym zagranicą" Odpowiedz Link
krwawy.lolo Re: Oboje 25.05.25, 10:41 Mnie się przypomniał greps z Rossmówek, "oboje są za młode". To było oczywiście w kontekście związku instrumentalmego. Odpowiedz Link
kornel-1 Deprecjonuje w czambuł 08.09.25, 09:22 (By nie mnożyć wątków z zabawnymi wypowiedziami polityków) Jak połączyć uczoną mowę z tradycją? Marszałek senior wie: "Nie deprecjonujcie w czambuł, że tak powiem, dokonań" [źródło] Kornel Odpowiedz Link