kicior99 13.12.02, 13:47 Czy ktos z was ma jakies czasopisma naukowe albo zna stosowne strony w necie (po polsku, angielsak, niemiecku lub francusku)? Bede dozgonnie wdzieczny Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: Glottodydaktyka 14.12.02, 12:49 teoretyczne podejscie do nauczania jezykow obcych Odpowiedz Link
yoric Re: Glottodydaktyka 14.12.02, 19:50 tak przypuszczałem, ale trochę nie chcioałem uwierzyć, że tak groźnie brzmiąca nazwa nie może być równoważna z tym, co znam pod swojskim terminem 'metodyka'... pzdrv Odpowiedz Link
kicior99 Re: Glottodydaktyka 16.12.02, 12:28 z tym ze "metodyka" odnosi nsien na przyklad do matematyki... Glottodydaktyka zaweza zakres pojecia. Odpowiedz Link
imoia Re: Glottodydaktyka 03.01.03, 21:36 "Readings for glottodidacticts" Boghdan Krakowian, wydane zdaje się przez Uniwersytet Łódzki (szanowny p. Krakowian jest wykładowcą na powyższym uniwersytecie). Jeśli interesuje cię szersze pojęcie sposobu przyswajania języków obcych, polecam Stephena Krashena, jego teoria jest jedną ze sztandarowych w odniesieniu do Second Language Acquisition. W trakcie studiów "ciskałam gromy", wkuwając teorię Krashena, teraz pracując w szkole widzę jak wiele z tej teorii sprawdza się w praktyce. Stephen Krashen "Principles and Practice in Second Language Acquisition" 1987 wyd.New York: Prentice Hall --------------- Jump, they say! --------------- Odpowiedz Link
yoric Re: Glottodydaktyka 05.01.03, 14:46 Z metodyki już zdążyłem zapomnieć prawie wszystko (i od tej pory czuję się dużo lepiej ), ale jedno zapadło mi w pamięć - faktycznie teorie Krashena brzmiały wyjątkowo sensownie na tle reszty. Gdybym był nauczycielem, pewnie starałbym się iść po tej linii, ale z drugiej strony jego podejście jest chyba raczej trudno zaszczepialne w warunkach przeciętnej sali szkolnej. pzdrv Odpowiedz Link