Dodaj do ulubionych

doświatczenii

29.10.06, 20:49
Zawarty w tytule wątku przykład ortografii ludowej zaświadcza o dalszej
ekspansji podwójnego 'i' - poza dotychczasowe przypadki zależne rzeczowników
zakończonych na -ia.

Trzydzieści lat temu to by było niemożliwe!
Obserwuj wątek
    • pam75 Re: doświatczenii 29.10.06, 21:09
      Ekspansji?! Ile razy Cię doświadczyła- mnie omija.
    • zettrzy Re: doświatczenii 29.10.06, 22:17
      > Trzydzieści lat temu to by było niemożliwe!

i tu masz 300% racji - ani to "ii" na koncu, ani "t" w srodku 30 lat temu by nie
      przeszlo, i nie pytaj mnie dlaczego
      dostrzegam korelacje czasowa miedzy upadkiem ortografii a zakazem bicia dzieci
      oraz zwiekszona aktywnoscia feministek wink
      • ja22ek Re: doświatczenii 30.10.06, 06:54
        I znowu wszystkiemu winni liberałowie...
        • zettrzy Re: doświatczenii 30.10.06, 21:28
          liberalowie i ich poplecznicy - po co uczyc sie poprawnej pisowni, skoro
          niechlujstwo jest latwiejsze?
      • jacklosi Re: doświatczenii 30.10.06, 10:58
        Na nagrobku sprzed grubo ponad 30 lat: "Ukochanem Rodzicom..."*). O tempora, o
        mores!
        *) Chyba żeby wówczas rodzice były żeńskie.
        • zettrzy Re: doświatczenii 30.10.06, 21:34
          GRUBO przed 30 laty forma "na twem czole bialem" byla poprawna, bo tak sie
          mowilo; "Y" wprowadzila permanentnie dopiero reforma ortografii w latach
          miedzywojnia, tutaj wielu ludzi lubi guglowac wiec mozecie znalezc dokladny rok

zreszta, wez do reki dowolna ksiazke wydana przed wojna lub wczesniej, sam
          zobaczysz ze to byl standard; zostal zmieniony poniewaz zmienila sie wymowa
          • pam75 Re: doświatczenii 30.10.06, 21:44
            Dotyczyło to rzeczownikow rodzaju nijakiego:Twoj syn - z twoim synem, ale twoje
            dziecko - z twojem dzieckiem.Dawniej, ale grubo wcześniej niż 50 lat temu,
            cieszyłem sie dobrem zdrowiem, teraz cieszę się miłym (nie miłem) tego wspomnieniem
          • stefan4 Re: doświatczenii 31.10.06, 09:28
            zettrzy:
            > GRUBO przed 30 laty forma "na twem czole bialem" byla poprawna, bo tak sie
            > mowilo;

Ale ,,na twem zadartem nosie'' było zawsze błędne. Czoło jest i było rodzaju
            nijakiego, więc ,,-em''; a nos jest i był męski, więc ,,-ym''. ,,Ukochanem
            Rodzicom'' zawsze było niepoprawne. Użycie takiej formy na nagrobku świadczy o
            hiperpoprawności autorów, którzy nie znali dobrze zasad i myśleli, że wprawdzie
            oni mówią ,,ukochanym'' ale ,,eleganciej'' jest ,,ukochanem''.

zettrzy:
            > "Y" wprowadzila permanentnie dopiero reforma ortografii w latach
            > miedzywojnia

Reforma ZATWIERDZIŁA zmiany, które wcześniej zaszły w języku. Ludzie już od
            jakiegoś czasu nie rozróżniali w mowie końcówek i mieli kłopot z ich
            rozróżnieniem na piśmie, więc reformiści przyklepali to nierozróżnianie.

zettrzy:
            > zreszta, wez do reki dowolna ksiazke wydana przed wojna lub wczesniej, sam
            > zobaczysz ze to byl standard

Zettrzy, czy Ty naprawdę sądzisz, że Jacklosi nie wie takich truizmów?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
            • zettrzy Re: doświatczenii 31.10.06, 15:24
              > Zettrzy, czy Ty naprawdę sądzisz, że Jacklosi nie wie takich truizmów?

szczerze mowiac, to po przeczytaniu paru watkow trudno sie zorientowac co jest
              dla kogo truizmem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka