ja22ek 29.10.06, 20:49 Zawarty w tytule wątku przykład ortografii ludowej zaświadcza o dalszej ekspansji podwójnego 'i' - poza dotychczasowe przypadki zależne rzeczowników zakończonych na -ia. Trzydzieści lat temu to by było niemożliwe! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: doświatczenii 29.10.06, 21:09 Ekspansji?! Ile razy Cię doświadczyła- mnie omija. Odpowiedz Link
zettrzy Re: doświatczenii 29.10.06, 22:17 > Trzydzieści lat temu to by było niemożliwe! i tu masz 300% racji - ani to "ii" na koncu, ani "t" w srodku 30 lat temu by nie przeszlo, i nie pytaj mnie dlaczego dostrzegam korelacje czasowa miedzy upadkiem ortografii a zakazem bicia dzieci oraz zwiekszona aktywnoscia feministek Odpowiedz Link
zettrzy Re: doświatczenii 30.10.06, 21:28 liberalowie i ich poplecznicy - po co uczyc sie poprawnej pisowni, skoro niechlujstwo jest latwiejsze? Odpowiedz Link
jacklosi Re: doświatczenii 30.10.06, 10:58 Na nagrobku sprzed grubo ponad 30 lat: "Ukochanem Rodzicom..."*). O tempora, o mores! *) Chyba żeby wówczas rodzice były żeńskie. Odpowiedz Link
zettrzy Re: doświatczenii 30.10.06, 21:34 GRUBO przed 30 laty forma "na twem czole bialem" byla poprawna, bo tak sie mowilo; "Y" wprowadzila permanentnie dopiero reforma ortografii w latach miedzywojnia, tutaj wielu ludzi lubi guglowac wiec mozecie znalezc dokladny rok zreszta, wez do reki dowolna ksiazke wydana przed wojna lub wczesniej, sam zobaczysz ze to byl standard; zostal zmieniony poniewaz zmienila sie wymowa Odpowiedz Link
pam75 Re: doświatczenii 30.10.06, 21:44 Dotyczyło to rzeczownikow rodzaju nijakiego:Twoj syn - z twoim synem, ale twoje dziecko - z twojem dzieckiem.Dawniej, ale grubo wcześniej niż 50 lat temu, cieszyłem sie dobrem zdrowiem, teraz cieszę się miłym (nie miłem) tego wspomnieniem Odpowiedz Link
stefan4 Re: doświatczenii 31.10.06, 09:28 zettrzy: > GRUBO przed 30 laty forma "na twem czole bialem" byla poprawna, bo tak sie > mowilo; Ale ,,na twem zadartem nosie'' było zawsze błędne. Czoło jest i było rodzaju nijakiego, więc ,,-em''; a nos jest i był męski, więc ,,-ym''. ,,Ukochanem Rodzicom'' zawsze było niepoprawne. Użycie takiej formy na nagrobku świadczy o hiperpoprawności autorów, którzy nie znali dobrze zasad i myśleli, że wprawdzie oni mówią ,,ukochanym'' ale ,,eleganciej'' jest ,,ukochanem''. zettrzy: > "Y" wprowadzila permanentnie dopiero reforma ortografii w latach > miedzywojnia Reforma ZATWIERDZIŁA zmiany, które wcześniej zaszły w języku. Ludzie już od jakiegoś czasu nie rozróżniali w mowie końcówek i mieli kłopot z ich rozróżnieniem na piśmie, więc reformiści przyklepali to nierozróżnianie. zettrzy: > zreszta, wez do reki dowolna ksiazke wydana przed wojna lub wczesniej, sam > zobaczysz ze to byl standard Zettrzy, czy Ty naprawdę sądzisz, że Jacklosi nie wie takich truizmów? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
zettrzy Re: doświatczenii 31.10.06, 15:24 > Zettrzy, czy Ty naprawdę sądzisz, że Jacklosi nie wie takich truizmów? szczerze mowiac, to po przeczytaniu paru watkow trudno sie zorientowac co jest dla kogo truizmem Odpowiedz Link