arana 28.07.03, 14:34 Kto wie, podejrzewa, wyjasni ? Bede wdzieczna za kazda informacje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Spollenhauerki 28.07.03, 16:49 arana: > Kto wie, podejrzewa, wyjasni ? Nie wiem, nie wyjaśnię, podejrzewam. Że jedno ,,i'' zmieniło Ci się w ,,l''. ,,Spolium'' (łac.) to łup; stąd ang. ,,spoils''; również niem. ,,Spolien'', ale w niemieckim to słowo jest wyraźnie obce. ,,Hauen'' (niem.) to rąbać, grzmocić, itp. ,,Hauer'' to szabla a ,,Häuer'' to rębacz. Wobec tego Spolienhauerki to by były jakieś paskudne baby rąbiące dla zdobycia łupu... A może szabla pochodząca z łupów? - Stefan Odpowiedz Link
arana Re: Spollenhauerki 28.07.03, 17:04 Mozliwe,ze to z bledem! Czy slyszales to kiedys w polszczyznie? A moze czytales w jakies ksiazce o spolienhauerce? Wlasciwie to mialo byc przez duze S, wiec po niemiecku? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Spollenhauerki 28.07.03, 18:18 arana: > Czy slyszales to kiedys w polszczyznie? Nie, ani w polszczyźnie ani w niczym. Ja tylko wziąłem tą Twoją Spolienhauerkę, rozebrałem do naga, tfu..., na kawałki, i tak mi wyszło. Moje wyjaśnienie jest całkiem po omacku, tfu..., w ciemno. Jak ktoś ma lepsze, to proszę się moim nie przejmować. - Stefan Odpowiedz Link
arana Re: Spolienhauerki 28.07.03, 18:29 To, co napisales, wydaje sie byc bardzo prawdopodobne, bo jakas Spolienhauerka ma wystepowac w jednej ze wspólczesnych powiesci, której akcja rozgrywa sie nad polskim morzem. Wyksztalcilam sobie jakies kontury tej osóbki, bede sprawdzac - dzieki za pomoc. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Spolienhauerki 28.07.03, 19:39 arana: > Wyksztalcilam sobie jakies kontury tej osóbki, bede sprawdzac - dzieki za > pomoc. Za ma nie co, cała przyziemność na mojej strunie. - Stefan Odpowiedz Link
ala100 Re: Spollenhauerki 29.07.03, 19:30 arana napisała: > Kto wie, podejrzewa, wyjasni ? > Bede wdzieczna za kazda informacje. www.google.pl/search?q=%22spollenhauer%22&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&start=10&sa=N Odpowiedz Link
arana Re: Spollenhauerki 29.07.03, 20:09 Dzieki, Alu! Dostalam pytanie w formie sugerujacej mian. lm. i bez kontekstu - stad moje wahania. Teraz juz wszystko jasne. Odpowiedz Link