mukidwie 02.08.09, 22:33 Co oznacza wyrażenie "na przełomie lat 60" - czy chodzi tu o koniec lat 50 i początek 60, czy o koniec lat 60 i początek 70? Pomożecie, towarzysze i obywatele? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotulina Re: Na przełomie lat 60. 02.08.09, 22:50 Chodzi tu o rok 68, który dla zakończonej niedawno cywilizacji białego człowieka, był rokiem przełomowym. Rok ten trwał w latach 60, dlatego to on jest "Przełomem Lat 60". Odpowiedz Link
mukidwie Re: Na przełomie lat 60. 03.08.09, 16:32 Kotulina, bez żartów, proszę. Chodzi mi po prostu o to, co znaczy wyrażenie (bez względu na dekadę) "na przełomie lat 60 (albo 40, 30, 50)". Ot, co. Odpowiedz Link
kotulina Re: Na przełomie lat 60. 03.08.09, 16:49 Ja głosuję za wersją, według której w zdaniu, którego dotyczy twoje pytanie brak dopełnienia: "... i 70.". "Na przełomie lat 60." - źle. Odpowiedz Link
deerzet Re: cytat nakonieczny 03.08.09, 16:52 Jeśli spojrzeć na zapis tego przykładu, to z punktu widzenia ortografii nic dodać - nic ująć. Zapis ten jest perfekcyjnie ... ucięty. Jakiś ortograficzny zestaw pytań ma {Mukidwie}? Odpowiedz Link
mukidwie Re: cytat nakonieczny 03.08.09, 17:59 No, dobrze, ale jeśli chcę na inny język przetłumaczyć tekst polski, w którym użyte jest właśnie takie wyrażenie (np. "na przełomie lat 50"), to muszę się domyślać, co to znaczy, czy też w języku potocznym ma ono jednoznaczny sens? Dodam też, że w pewnej książce o przekładzie na j. angielski wyrażenie "na przełomie lat 50" zostało przełożone jako "at the beginning of the fifties", a więc zinterpretowane jako koniec lat 40 i początek lat 50. Odpowiedz Link
jacklosi Re: cytat nakonieczny 04.08.09, 09:04 To zależy, czy mowa o wczesnym, czy późnym Gomułce. Odpowiedz Link
kotulina Re: cytat nakonieczny 04.08.09, 09:34 Myślę, że odpowiedź deerzeta wyczerpuje temat. Co do problemu z tłumaczeniem, to proponuję posilić się kontekstem. Tłumacz czasem musi wznieść się nad autora. Tłumacz wykonuje zadania jak mrówka, ale czasem jak trafi na jakiś leżący pod krzaczkiem hormon, to wyłazi z niego lew, który rosnąc rozwala całe to mrowisko. Odpowiedz Link